هما کبیری: آخرین روزهای آبانماه بود که شورای رقابت در جلسهای با بررسی وضعیت پتروشیمی مبین و فجر، واگذاری هلدینگ خلیج فارس را ابطال کرد. هرچند که این موضوع واکنشهای مختلفی را به همراه داشت، اما واقعیت این است که 17 درصد از سهام واگذار شده هلدینگ خلیج فارس به صندوق بازنشستگی و پسانداز کارکنان شرکت نفت و 5 درصد به سایر سهامداران بوده است. به همین دلیل سرپرست هلدینگ خلیج فارس معتقد است به دلیل مشخص شدن میزان قدرالسهم هر یک از مصرفکنندگان از سهام شرکتهای پتروشیمی مبین و فجر، نظر شورای رقابت تامین میشود و ضرورتی به ابطال معامله سهام واگذار شده نیست. در همین رابطه گفتوگوی کوتاهی با جمشید پژویان رئیس شورای رقابت داشتهایم که در ادامه میخوانید. او معتقد است رای و تصمیم شورای رقابت در هیچ حالتی قابل برگشت نیست.
هنوز یک هفته از رای شواری رقابت مبنی بر ابطال واگذاری هلدینگ خلیج فارس نمیگذرد، اما واکنشهای مختلفی جهت تغییر رای شورای رقابت و غیرقانونی بودن این تصمیم منتشر شده است. چقدر احتمال دارد نظر شما تغییر کند؟
در درجه اول باید اعلام کنم که این تصمیم کاملا قانونی است. در هر جای دنیا شورای رقابت اگر تشخیص دهد معاملهای را باید به دلیل مسائل رقابتی لغو کند، قانونی وی قابل قبول است. بنابراین هیچ کس نمیتواند تصمیم به لغو این رای بگیرد. البته بدیهی است عدهای در این میان زیان دیدند.
موضوع جدا شدن دو پتروشیمی فجر و مبین از هلدینگ چیست؟ چرا اینقدر مصر هستید که این اتفاق باید بیفتد؟
ما قبلا هم به هلدینگ هشدار داده بودیم و 2 بار هم مصوبه داده بودیم که فجر و مبین که تولیدکننده یوتیلیتی هستند باید از هلدینگ جدا شوند. چون این دو شرکت به سایر پتروشیمیها نیز در منطقه عسلویه یوتیلیتی میدهند و میتوانند انحصار داشته باشند. به همین دلیل پتروشیمیهای دیگر از این موضوع شکایت داشتند. ما هم مصوب کرده بودیم که این دو شرکت باید از هلدینگ جدا شوند.
چرا بهرغم ابلاغ شما و مصوبههایی ه اعلام کرده بودید، این اتفاق هنوز نیفتاده است؟
مساله این است که خصوصیسازی زیر بار نرفته است و در این مرحله دیگر شورای رقابت نمیتوانست کاری کند. بعد که هلدینگ به صورت یکپارچه عرضه شد، ما در مصوبه دیگری به این موضوع تاکید کردیم.
آیا از 29 آبان که واگذاری هلدینگ خلیج فارس را ابطال کردید، این دو شرکت از هلدینگ جدا شدند؟
هنوز جدا نشدهاند و سهام آنها عرضه میشود. خصوصیسازی باید هر چه زودتر اقدام به این کار کند.
به نظر شما فرآیند جداسازی این دو شرکت چقدر زمان لازم دارد؟
من به عنوان یک اقتصاددان به شما میگویم که در واقعیت این فرآیند زمانبر نیست اما خصوصیسازی بهانههای عجیبی میآورد که نشان دهد این موضوع زمانبر است. ولی واقعیت این است که نظر شورای رقابت تامین نشده و ما اعلام کرده بودیم که سهام هلدینگ باید از اول عرضه شود.
اگر فجر و مبین از هلدینگ جدا شود، تقاضای شما برآورده میشود؟
باید فجر و مبین از هلدینگ خارج شوند، ارزشگذاری شوند و جداگانه به فروش برسند و بعد از آن دوباره سهام هلدینگ به فروش بسد.
نظر شورای رقابت درباره سهام دولتی باقی مانده در هلدینگ خلیج فارس چقدر است؟
چیزی که بر اساس قانون است و شورای رقابت نیز آن را قبول دارد، 20 درصد است که میتواند دولتی باقی بماند و مدیریت هلدینگ نیز باید دست بخش خصوصی باشد. ما با این شرایط موافق هستیم.
3131