اعتماد نوشت:

با تصویب شورای عالی شهرسازی و معماری کشور، هرگونه ساخت و ساز و احداث بنا در اراضی و عرصه‌های جنگلی واقع در محدوده و حریم شهرها در سراسر کشور ممنوع شد. این مصوبه با شماره 26195/300 در تاریخ 19 شهریور 1392 به تصویب و امضای «میرمحمد غراوی» معاون وزیر و دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ایران رسید و ‌ روی سایت روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت. در این نامه که خطاب به استاندار و رییس شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان گلستان صادر شده با تاکید بر دستور صریح مقام معظم رهبری مبنی بر حفظ و حراست از جنگل‌ها و منابع طبیعی کشور، موضوع ساخت و سازهای غیرمجاز در عرصه‌های جنگلی، منابع طبیعی و مناطق تحت حفاظت محیط زیست، مخصوصا اقدامات غیرمجاز در جنگل ناهارخوران گرگان مورد بررسی قرار گرفته و ضمن تاکید بر ممنوعیت ساخت و ساز به هر عنوان در اراضی یاد شده مقرر شد تا تمامی درخواست‌های احداث بنا در اراضی و عرصه‌های جنگلی، مشمول ضوابط مغایرت‌های اساسی واقع شود. بر اساس این مصوبه لازم است این ساخت و سازها تنها پس از طی مراحل قانونی در استان گلستان، جهت تصویب نهایی به شورای عالی شهرسازی و معماری ایران ارجاع شود.

 

فقط کاربری گردشگری

تعداد سازه‌های ناهارخوران هر روز از روز پیش بیشتر می‌شود. تنها کافی است گذرت به جاده ناهارخوران گرگان بیفتد و ساختمان‌های اداری، هتل‌ها و سازه‌های بدقواره و بی‌تناسب با اقلیم طبیعی منطقه را که مثل قارچ روییده‌اند نظاره کنی. شاید همین معضل باعث شده که شورای عالی شهرسازی و معماری ایران یکی از مهم‌ترین مصوبه‌هایش را به این امر اختصاص بدهد. در بند دوم مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری ایران آمده است: «بر اساس ضوابط و مقررات طرح جامع ناحیه استان گلستان، هر‌گونه ساخت و ساز به جز موارد مرتبط با پذیرایی و گردشگری در عرصه‌های جنگلی در کل محور «ناهارخوران» تا روستای «زیارت» ممنوع است. بدیهی است صدور هرگونه مجوز و تعیین کاربری می‌بایست پس از طی مراحل تصویب استان به تایید نهایی شورای عالی شهرسازی و معماری ایران برسد.»

موزه دفاع مقدس

بند 3 تا 9 مصوبه بالا، مربوط به ساخت موزه دفاع مقدس است. موزه‌یی که در سال گذشته اخبار فراوانی درباره‌اش در رسانه‌های مختلف دولتی و خصوصی منتشر شد و بسیاری از مسوولان، شهروندان و فعالان حوزه محیط زیست با ساخت آن به دلیل قرار گرفتن آن در دل جنگل‌های هیرکانی ناهارخوران گرگان مخالف بودند. آنها می‌گفتند با ساخت موزه دفاع مقدس نه تنها موافقیم که حتی بر اجرای طرح برای قهرمانان ملی مان در هشت سال دفاع مقدس اصرار نیز داریم؛ اما چرا این موزه باید در دل جنگل ساخته شود؟ آن هم در استانی که در بخش شرقی‌اش اقلیم بیابانی و نیمه‌بیابانی دارد و به راحتی می‌توان صحنه‌های طبیعی جنگ تحمیلی را در آن بدون صدمه به جنگل‌های ارزشمند و کم‌نظیر منطقه بازسازی کرد. حتی رییس سازمان محیط زیست کشور اعلام کرد که از ساخت این موزه در دل جنگل بی‌خبر است و مجوزی برای ساخت آن صادر نکرده است. اما چند بند این مصوبه به ساخت موزه دفاع مقدس گلستان می‌پردازد. این موزه که به گفته رییس کمیسیون فرهنگی اجتماعی وقت شورای شهر گرگان قرار بود در مساحتی نزدیک به 10 هکتار ساخته شود که در اطراف آن حصارکشی نیز شد و شامل مجتمع جهانگردی، تاسیسات اداری، سالن آمفی تئاتر و پارکینگ و... بود حالا بر اساس بندهای این مصوبه تنها با کاربری فرهنگی و با شروط پیش بینی شده موافقت شده است.

در بند سوم این مصوبه می‌خوانیم: «با توجه به نامه شماره 1/26186م/9-9 مورخ 5/3/1392 استاندار محترم گلستان درباره موزه دفاع مقدس در تپه نورالشهدا در محور ناهارخوران شهر گرگان، و نظر به اینکه اقدامات صورت گرفته در استان گلستان به تایید نهایی شورای عالی شهرسازی و معماری ایران نرسیده است با احداث موزه دفاع مقدس و تعیین کاربری فرهنگی با شروط پیش‌بینی شده در این مصوبه موافقت گردید.»

همچنین در حالی که بنا به شواهد عینی محدوده فوق فنس‌کشی شده است در بند 6 و 7 این مصوبه تصریح شده که « نظر به اینکه محدوده مزار شهدای گمنام (تپه نورالشهدا) در محور ناهارخوران گرگان عرصه جنگلی است پیرامون عرصه مذکور تحت هیچ شرایطی حصارکشی نشود.» همچنین «سالن آمفی‌تئاتر از نقشه حذف و به فضای گالری و موزه تبدیل شود.»

 

1200 متر فضای اداری

در گزارش‌های ارائه شده از سوی کارفرمای طرح در صحن علنی شورای اسلامی شهر گرگان، برای فضای اداری موزه دفاع مقدس گلستان هزار و 200 متر فضای اداری پیش‌بینی شده بود که طبق مصوبه فوق مقرر شد این فضا به 70 مترمربع کاهش یابد. بند 8 این مصوبه به صراحت می‌گوید: «هیچ‌گونه فضای اقامتی در طرح و معماری آن پیش‌بینی نشود و احداث حداقل فضای اداری در مجموعه موزه تا 70 متر مربع بلامانع است.»

همچنین بر اساس ماده 9 این مصوبه « نمای ساختمان (مصالح نما) منطبق با طرح جنگل و طبیعت و پس از تصویب در کمیسیون ماده پنج اجرا شود.»

47301

 

منبع: اعتماد