آذرخش آتشفشانی؛ ایسلند: این عکس مربوط به عبور آذرخش از میان فوران آتشفشان ایجافجالاجوکول در سال 2010 / 1389 است. خاکسترهای ناشی از فوران این آتشفشان نزدیک به یک هفته باعث تاخیر و یا تعطیلی پروازها در اروپا شد. ذرات تشکیل دهنده طوفان بر فراز آتشفشانها، همان ترکیبات طوفانی بر فراز خانه شما هستند: قطرات آب، یخ، و گاهی اوقات تگرگ. اندرکنش تمام این عناصر با یکدیگر باعث ایجاد بارهای الکتریکی میشود که به صورت آذرخش جرقه میزند. آتشفشانهای فعال نیز خاکستر خود را به این مخلوط اضافه میکنند.
آتشفشان و گردباد دریایی؛ هاوایی: فوران آتشفشان کیلهووایا هاوایی باعث شکلگیری یک گردباد دریایی در این عکس شده است. گردبادهای دریایی ممکن است شبیه گردبادهای معمولی به نظر برسند، اما همیشه این طور نیست. بسیاری از این گردبادها زمانی به وجود میآیند که بادهای نزدیک سطحی ناگهان جهت خود را زیر یک ابر تغییر میدهند که باعث ایجاد یک جریان هوای رو به بالا میشود. بر خلاف گردبادها، حلقه و قیف یک گردباد دریایی از سطح آب (و یا زمین) به طرف بالا شکل میگیرد.
فانوس یخزده؛ میشیگان: این فانوس دریایی تحت تاثیر فشار شدید یک زمستان منجمد در سنتجوزف میشیگان قرار گرفته است. سواحل جنوب شرقی تمام منطقه Great Lakes اغلب تحت تاثیر برف دریاچهای قرار میگیرند. زمانیکه بادهای قدرتمند بر فراز یک دریاچه یخ نزده و نسبتا گرم میوزد، هوای مرطوبی که از سطح آب میآید با هوای سردتر بر فراز خشکی برخورد میکند و آب دریاچه به صورت تگرگ و یا یخ در میآید.
سیلاب؛ چین: یک مرد در حال راه رفتن بر روی نردههای پلکانی در چونگکینگ چین است، تا از جریان تند یک سیلاب گلآلود طی تابستان سال 2007 / 1386 در امان بماند. سیلاب و زمینلغزههای ناشی از آن در نواحی جنوب غربی چین بسیار مرگآور هستند. سیلاب سال 86 حداقل باعث مرگ 60 نفر در چین شد.
گردباد دریایی علیه آذرخش؛ فلوریدا: یک گردباد دریایی به موازات یک درخشش آذرخش بر فراز دریاچه اوکیچوبی فلوریدا، صحنه زیبا و البته ترسناکی را خلق کرده است. گردبادهای دریایی که خواهران گردبادها هستند، معمولا از قدرت کمتری برخوردار هستند.
امواج؛ کیپتاون: یک موج عظیم طی طوفان با دیواره ساحلی شهر کیپتاون آفریقای جنوبی برخورد میکند. امواج نتیجه عبور باد بر فراز آب هستند. باد در حین حرکت خود، انرژیاش را به دریا و اقیانوس منتقل میکند و خود را به صورت امواج و خیزاب نشان میدهد. سونامی نیز مجموعهای از امواج است که معمولا در اثر یک زمینلرزه، زمینلغزه و یا فوران آتشفشان عظیم زیرآبی ایجاد میشوند که باعث جابجایی آب میشود.
طوفان؛ کانزاس: این طور به نظر میرسد که این طوفان تندری در حال حمله به سوی هلال ماه بر فراز آسمان کانزاس آمریکا است. یونانیان باستان باور داشتند که خدای آنها، زئوس، رعد و برق را کنترل میکند؛ اما امروزه ما میدانیم که آذرخش نتیجه تفاوت بار الکتریکی میان ابرها، و یا میان ابرها و زمین است.
تگرگ عظیمالجثه؛ میسوری: این تگرگ خطرناک با اندازهای بزرگتر از یک توپ تنیس، مربوط به طوفانی است که شهر جاپلین میسوری را در سال 2011 / 1390 درنوردید. هر چه جریان هوای رو به بالا در ابرهای کومولینومبوس قویتر باشد، لایههای یخ بیشتری در اطراف یک قطره باران یخزده شکل میگیرد. دانههای تگرگ به صورت مداوم در میان ابر بالا و پایین میروند؛ و نهایتا زمانیکه دانه تگرگ بیش از حد سنگین میشود، از میان ابرهای طوفانی خارج شده و بر روی زمین سقوط میکند.
گردباد؛ کلرادو: این گردباد در حال نزدیک شدن به دو خودرو در یک جاده روستایی دز نزدیکی کامپو کلرادو است. گردبادها که از نظر فنی بخشی از طوفانهای تندری محسوب میشوند، میتوانند دهها کیلومتر از سطح زمین را پوشش دهند. سرعت این بادها تا 500 کیلومتر در ساعت نیز ثبت شده است.
کلاهک یخی، پاتاگونیا: مسافران دلیر راه خود را در میان یک بوران شدید حین عبور از کلاهک یخی پاتاگونیا باز میکنند. به گفته موسسه Alpine، این پهنای گسترده برف و یخ در جنوب شیلی یکی از بکرترین و ناشناختهترین نواحی کوهستانی دنیا است. یخچالهای موجود در این منطقه –که مجموعا 48 یخچال هستند- باقیماندههای صفحه یخی بزرگتری هستند که عقبنشینی خود را از 120 هزار سال قبل آغاز کرده است. با شتاب گرفتن گرمایش جهانی، 46 عدد از این یخچالها با سرعتی نگران کننده در حال ناپدید شدن هستند.
باران سهمگین؛ گواتمالا: بارندگی سهمگین در کویلاپا گواتمالا در سال 2011 / 1390، باعث سرریز شدن بسیاری از سدهای این کشور مانند این یکی شد. رودخانه سانخوزه که در اثر بارش طغیان کرده بود، باعث نابودی خودروها و خانهها، و مرگ چندین نفر شد. یکی از نتایج تغییرات شتابنده آب و هوایی، افزایش تعداد طوفانهای شدید در سراسر جهان است.
رانش زمین؛ هند: لاشه سنگهای ناشی از رانش زمین (زمینلغزه) باعث دفن شدن یک خودرو در شمال ناحیه دودا هند در سال 2011 / 1390 شد. این فرسایش ویران کننده نتیجه بارندگیهای متوالی بود که باعث شسته شدن خاک و صخرهها، و سرازیر شدن آنها به آزادراه دودا-بتوته گردید.
منبع: نشنال جئوگرافیک – ترجمه: محمود حاجزمان
53275