بررسي طرح تحكيم بنيان خانواده و ارائه آموزش مهارتهاي زندگي مشترك به زوجين قبل از ثبت ازدواج، براي بار دوم در شوراي شهر نيمه تمام ماند و اين طرح مجددا به كميسيون فرهنگي اجتماعي شورا بازگشت. وي تاكيد كرد: اين آمار نگران كننده است و ضرورت تدوين دستور العملي براي ساماندهي آموزش مهارتهاي زندگي مشترك زوجين قبل از ازدواج را تاييد ميكند.
وي با بيان اينكه در حال حاضر دولت آموزشهايي پيش از ثبت ازدواج براي زوجين ارائه كرده است گفت: اين آموزشها از كيفيت و مطلوبيت لازم برخوردار نيست و به همين خاطر شوراي شهر طرحي براي ساماندهي اين موضوع ارائه کرد.
وي در خصوص مفاد اين طرح گفت: پيشنهاد شده كه ستادي با حضور نمايندگان سازمان ورزش و جوانان، سازمان آموزش و پرورش، استانداري، دادگستري استان تهران، شوراي شهر و كارشناسان و نمايندگان تشكلهاي غيردولتي تشكيل شود تا به وظايفي همچون تدوين رئوس محتواي آموزشي دورههاي قبل از ازدواج، تدوين آيين نامهها و دستور العملهاي اجرايي و نظارت بر حسن اجراي اين مصوبه در مناطق 22 گانه شهرداري را انجام دهد.
وي ادامه داد: در صورت تصويب اين طرح زوجين موظف به گذراندن حداقل 20 ساعت دورههاي مهارت زندگي هستند و شهرداري مكلف است گواهي شركت در اين دوره را به عنوان يكي از مدارك مورد نياز قبل از ثبت نام زوجين براي دريافت وام ازدواج تقاضا كند.
معصومه ابتكار رييس كميته محيط زيست شوراي شهر تهران در اين رابطه با اشاره به اينكه دورههايي كه هم اكنون برگزار ميشود شامل پخش چند ساعت فيلم است كه بيشتر به مسائل بهداشتي اين ازدواج ميپردازد، گفت: آموزشهاي قبل از ازدواج بايد واجد كيفيت و جامعيت لازم باشد و به همه محورهاي زندگي مشترك بپردازد.
پروين احمدي نژاد ـ عضو كميسيون برنامه و بودجه شوراي شهر تهران هم با تاكيد بر اهميت ارتقاي كيفيت آموزشهاي قبل از ازدواج گفت: اين دورهها بايد به صورت رايگان از سوي دولت برگزار شود.
احمد مسجد جامعي ـ عضو كميسيون فرهنگي اجتماعي شوراي شهر تهران اما نقطه نظر متفاوتي درباره علل افزايش طلاق در جامعه داشت.
وي با بيان اينكه نوسانات نرخ ارز و مشكلات اقتصادي موجب بروز افسردگي در نانآور خانه ميشود، گفت: همين مسئله ميتواند منجر به فروپاشي خانواده شود
وي تاكيد كرد: هيچ كس نميخواهد خانوادهاش فروبپاشد و اين راه را انتخاب نميكند بلكه در شرايطي قرار ميگيرد كه ناچار خانواده او فرو ميپاشد.
وي يكي از دلايل كاهش فرزند آوري نسبت به دهههاي گذشته را مشكلات اقتصادي و معيشتي دانست و گفت: در شرايطي كه علت اصلي مشكلات اقتصادي است، نميتوان با نصيحت و مسائل اخلاقي به اين مسائل پايان داد.
به گفته مسجد جامعي شرايط اقتصادي حتي بر معماري شهر هم اثر گذاشته و شمار خانههاي 40-50 متري افزايش يافته است.
مسجد جامعي با تاكيد بر اينكه مسائل اجتماعي نيازمند رويكرد اجتماعي است، گفت: در شرايطي كه دو بار برگزاري كنگره سالانه انجمن جامعه شناسان لغو ميشود، چگونه ميتوان به اين موضوعات به صورت كارشناسي ورود كرد؟ چطور ميتوانيم بدون ارزيابي گذشته راه آينده را ترسيم كنيم.
اين عضو شوراي شهر تهران تاكيد كرد كه برخي امور وظيفه دستگاههاي اجرايي نيست بلكه بايد كارشناسان به اين مسائل بپردازند.
حسن بيادي ـ نايب رييس شوراي شهر تهران كه رياست جلسه امروز را از ساعتي پس از آغاز جلسه بر عهده گرفت، اظهار كرد: در مورد هر يك از بندهاي اين طرح ميتوان مقالهاي نوشت اما اكنون ضرورت دارد كه به كليت موضوع بپردازيم. چرا كه اگر بخواهيم به بحثهاي محتوايي ورود كنيم، زمان زيادي به خود اختصاص مي دهد و جاي آن در اين جلسه نيست.
همچنين مرتضي طلايي ـ رييس كميسيون فرهنگي اجتماعي شوراي شهر تهران هم اعتقاد داشت كه بايد اين طرح به همين شكل به تصويب برسد و دادههاي علمي و كار كارشناسي آن به شكل ديگري دنبال شود. وي تاكيد كرد كه طرح فعلي حاصل ساعتها بررسي كارشناسي در جلسات كميسيون است.
خسرو دانشجو ـ سخنگوي شوراي شهر تهران در ادامه بررسي اين طرح، به اظهارات مسجد جامعي در خصوص آثار وضعيت اقتصادي بر آمار طلاق واكنش نشان داد و گفت: قطعا مسائل اقتصادي در اين موضوع اثرگذار است اما آيا ميتوان خانوادهاي را تصور كرد كه هيچ مشكل اقتصادي نداشته باشند.
وي ادامه داد: طرح تحكيم بنيان خانواده به دنبال ارائه مهارتهاي لازم براي مهار اين قبيل مشكلات توسط زوجين است و دنبال كردن آن ضرورت دارد.
حبيب كاشاني ـ عضو كميسيون برنامه و بودجه شوراي شهر تهران هم از ديگر مخالفان نقطه نظرات مسجد جامعي در خصوص آثار وضعيت معيشتي بر آمار طلاق بود. وي در اين باره گفت: اين گونه نيست كه هر كس معيشت ضعيف تري دارد، در صف طلاق قرار بگيرد!
كاشاني خطاب به ديگر اعضاي شوراي شهر، گفت: بهتر است در اين جلسه بحثها به صورت كارشناسي دنبال شود و به اين موضوعات به صورت جدي تر بپردازيم. اگر لازم است ميتوان بار ديگر اين طرح را در جلسات كميسيون بررسي كرد.
معصومه آباد كه از اين رويه بررسي طرح تحكيم بنيان خانواده گلايهمند شده بود خطاب به بيادي گفت: نگران اين موضوع نباشيد كه وقت اين جلسه يا دهها جلسه ديگر براي بررسي اين طرح گرفته شود چرا كه موضوع اهميت ويژهاي دارد.
آباد خاطرنشان كرد: برابر آخرين گزارشهاي قوه قضاييه روزانه دو هزار نفر به مجتمعهاي قضايي مراجعه ميكنند كه از اين تعداد 500 نفر تشكيل پرونده ميدهند و 85 درصد اين پروندهها مربوط به طلاق است.
وي با تاكيد بر اينكه مفاد طرح ياد شده در كميتهها مورد بررسي كارشناسي قرار گرفته است، خواستار تصويب اين طرح در جلسه امروز شد.
اين عضو شوراي شهر تهران با بيان اينكه تنها عامل بحران جمعيت، سياستهاي تنظيم خانواده نيست افزود: طلاق، افزايش سن ازدواج و عدم تمايل زوجين به فرزند آوري از ديگر عوامل موثر بر بحران جمعيتي است كه پيش روي ما قرار دارد.
وي گفت: قراردادي كه منجر به تعالي خانواده ميشود در حال منقطع شدن است و در چنين شرايطي طولاني شدن روند تصويب اين طرح و بازگشت دوباره آن به كميسيونها به مصلحت نيست.
طلايي هم به اين نكته اشاره كرد كه عوامل موثر بر گسست و آشفتگي بنيان خانواده به ترتيب شامل ضعف ايمان و باورهاي اعتقادي، كمبود عاطفه و محبت ميان زوجين و در رتبه سوم مشكلات اقتصادي است. بنابراين مشكلات اقتصادي مهمترين عامل اثرگذار در افزايش آمار طلاق نيست.
محمدعلي نجفي ـ عضو كميسيون برنامه و بودجه شوراي شهر تهران اما ديدگاههاي بسيار متفاوتي با ساير اعضاي شوراي شهر داشت و به اين نكته اشاره كرد كه بالا بودن آمار طلاق نسبت به دهههاي گذشته الزاما منفي نيست!
وي با بيان اينكه آگاهي زنان نسبت به 40 سال قبل افزايش يافته است، گفت: 40 سال قبل هر ظلمي كه به زنان ميشد، مجبور به تحمل بودند و اين ديدگاه سنتي وجود داشت كه زن بايد با لباس سفيد به خانه همسر خود برود و با كفن از آن خانه خارج شود.
نجفي افزود: در سالهاي اخير آگاهي زنان افزايش يافته و اكنون قدرت و توان دفاع از حقوق خود را دارند. بنابراين اگر مردي شعور برخورد با همسر خود در شرايط مساوي را ندارد، بايد از او طلاق گرفت!
اين عضو شوراي شهر تهران خاطر نشان كرد: خداوند در كنار قراردادن ازدواج به عنوان امري مباح در شرع مقدس، طلاق را نيز پيشبيني كرده است و اين پديده چيزي نيست كه برخي از ما آن را به عنوان امري حرام جلوه ميدهيم.
وي در ادامه به اهميت ارائه آموزشهاي رايگان قبل از ازدواج اشاره كرد اما در عين حال پيشنهاد بيادي مبني بر اينكه وارد جزئيات محتوايي اين طرح نشويم را تاييد كرد و گفت: ستاد عريض و طويلي در اين طرح پيشبيني شده كه ميتوان مسائل محتوايي را از طريق آن ستاد دنبال كرد.
وي ادامه داد: به اين ترتيب ميتوان طرح تحكيم بنيان خانواده را به صورت مختصر به تصويب رساند و در آينده اسناد پشتيبان آن كه ميتواند چند صد صفحه باشد را در ستاد و كميتههاي كارشناسي تدوين كرد.
دانشجو كه ديدگاه متفاوتي با نجفي داشت، خطاب به او گفت: اينكه پيش فرضهاي نادرستي را در نظر بگيريم و بر اساس آن طلاق را امر درستي بدانيم منطقي نيست.
وي با تاكيد بر اينكه هر طلاقي بد است چرا كه امري مكروه است، خاطرنشان كرد: قرار نيست اين پيش فرض را در نظر بگيريم كه مردان به زنان ظلم كنند و سپس زنان طلاق بگيرند! اتفاقا آموزشهاي قبل از ازدواج با اين هدف ارائه ميشود كه مردان به زنان ظلم نكنند و طلاقي هم رخ ندهد.
در نهايت با توجه به طرح نقطه نظرات متفاوت درباره اين طرح از سوي اعضاي شوراي شهر، مقرر شد كه طرح ياد شده دوباره به كميسيون تخصصي مربوطه باز گردد و پس از اعمال تغييرات هفته آينده در صحن شورا مطرح شود.
4545