مریم صدرالادبایی

به نظر می رسد یکی از لایحه هایی که در مجلس بعدی بررسی می شود، اختیار تغییر نام به ایرانیان با رسیدن به سن 18 سالگی باشد.

 معاون امور اسناد هویتی سازمان ثبت‌احوال کشور محسن کرمی دراین باره به ایسنا می گوید: لایحه‌ای به منظور دادن اختیار تغییر نام به ایرانیان پس از رسیدن به سن 18سالگی توسط سازمان ثبت احوال تدوین شده که برای تصویب نهایی در سال آینده به مجلس ارائه خواهد شد.

او معتقد است که قانون ثبت‌احوال نیازمند تغییرات و اصلاحاتی است شاید درخواست های متعدد برای تغییر نام سازمان ثیت احوال را به این نتیجه رسانده است کرمی با اشاره به درخواست‌های متعدد می گوید: این درخواست‌ها حاکی از این است که والدین در هنگام انتخاب نام فرزندان خود دقت کافی ندارند و به این ترتیب، فرزندان و بعضا حتی خود والدین پس از چند سال خواهان تغییر نام می‌شوند.

22 هزار درخواست تغییر نام در سال گذشته

کرمی می گوید که در سال گذشته حدود 14هزار درخواست تغییرنام به هیات‌های حل اختلاف اعلام شد که مورد موافقت قرار گرفت، و علاوه بر این حدود هشت هزار درخواست تغییر نام نیز به محاکم قضایی تسلیم و به آنها رسیدگی شد.

او از بی‌توجهی به انتخاب نام مناسب از سوی برخی والدین انتقاد می کند و می گوید برخی نام‌های اتخاذ شده از سوی والدین به ویژه در دوران نوجوانی و جوانی موجب تحقیر فرزندان می‌شود که این موضوع موجب افزایش تقاضای تغییر نام شده است.

وی با اشاره به عوامل متعددی که در انتخاب نام از سوی والدین موثر است، به نقش رسانه‌های جمعی در این خصوص اشاره کرد و گفت: در دهه اخیر رسانه‌ها بیش از سایر عوامل در این خصوص نقش داشته‌اند.

در چه صورت می شود نام را تغییر داد؟

در سایت سازمان ثبت احوال نوشته شده که متقاضی می تواند در صورتیکه نام وی مشمول یکی از موارد زیر باشد تقاضای تغییر یا اصلاح کند:

1- نامهایی که در تعارض با باورها، ارزش ها و اعتقادات اسلامی یا ملی است.

2- نامهای مرکب نامناسب که عرفاً یک نام محسوب نمی شوند.

3- نامهایی که مقام یا منصب یا میزان تحصیلات را نشان می دهند مانند: شهردار، فرماندار، استاندار، دکتر، مهندس، وکیل و 4- القابی که معمولاً برای بزرگداشت به نام کسی اضافه می کنند یا به جای نام او به کار می برند.مانند: امین الدوله ، احتشام السلطنه، مستوفی الممالک، معبدالملک، ملکالدوله و حاجیه سلطان.

5- نامهایی که فاقد ویژگی نام و معنای مناسب باشند. مانند: افسرده، آفت، عذاب، زشتک

6-نامهایی که معرف صفات مذموم و مغایر با ارزشهای انسانی و منزلت اجتماعی است. مانند: کوچک، چاکر، پالون، جاندار، دختربس و ...

7- اسامی مغایر با جنس اشخاص. مانند: آرش برای دختر و نسرین برای پسر و ...

8- تغییر نام کسانیکه به موجب تبصره 6 ماده 20 قانون ثبت احوال با تائید مراجع ذیصلاح به دین مبین اسلام مشرف شده باشند.

9- تغییر نام افراد همنام در خانواده. مانند: برادر با برادر، پدر با پسر، خواهر با خواهر، مادر با دختر و نظایر آن.

ب - حذف کلمات زائد از اسامی:

1- حذف کلمات زائد از نام اشخاص مشروط به مناسب بودن بخش باقیمانده بلامانع می باشند.

1-1- واژه "عبد" کماکان در نامگذاری اشخاص همراه با اسامی و صفات ذات باریتعالی مورد استفاده قرار می گیرد و حذف آن از اسامی و صفات مذکور نظیر: عبدالرحمان، عبدالرحیم ، عبدالخالق، عبدالصمدو ...مطلقاً از طریق ثبت احوال ممنوع است.

2-1- حذف واژه "عبد" و "غلام" از نام معصومین علیهم السلام بلااشکال خواهد بود. ضمن اینکه انتخاب نام معصومین علیهم السلام با واژه "عبد" و "غلام" مانند: عبدالمحمد، عبدالعلی، عبدالرضا، غلامعلی،غلامرضا، غلامحسین و ... بلامانع است.

3-1- حذف واژه "ابول" از نامهای ابوالفضل، ابوالقاسم و ابوالحسن مجاز نمی باشد.

4-1- حذف واژه "ام" از ترکیبات ام کلثوم، ام البنین، ام لیلا، ام فروه وام سلمه ممنوع می باشد.

5-1- حذف ماههای قمری از نام افراد مشروط به مناسب بودن بخش باقیمانده بلامانع می باشد ولیکن نام ماههای قمری- به جز صفر - به تنهایی قابل تغییر نمی باشند.

6-1- چنانچه بعد از حذف کلمه زائد از نام متقاضی، نام باقیمانده همنام با سایر افراد خانواده گردد متقاضی می بایست نسبت به انتخاب نام مناسب دیگری اقدام نماید.

ج - اصلاح اغلاط املایی:

1- تصحیح نام و نام پدر افراد از حیث اشتباهات نگارشی و غلط های املائی با توجه به دستور خط فارسی بلامانع است.

منبع: خبرآنلاین