براساس معاهده 1351 میان دولتین ایران و افغانستان، ایران سهم مشخصی با عنوان حقابه هیرمند دارد که هم دولت جمهوری ساقط شده و هم حکومت خودخوانده کنونی افغانستان از دادن آن خودداری کردند.

به گزارش خبرآنلاین، در حال حاضر حکومت طالبان روزانه جلوی ورود 2 میلیون و 247 هزار مترمکب حق ایران از هیرمند را می‌گیرد و مسئولان ایرانی طی سال‌های متمادی در دولت‌های گذشته و فعلی در این زمینه به گلایه و آه و ناله و مذاکرات توخالی و دل ‌خوش کردن به وعده‌های پوچ طرف مقابل اکتفا کرده‌اند.
روزنامه جمهوری اسلامی نوشت: تأسفبارتر اینکه بعضی از عناصر مسئول در این زمینه حتی سیلاب‌های ناشی از باران که به صورت سرگردان در بعضی مواقع وارد ایران می‌شوند را به دروغ به حساب حقابه گذاشتند در حالی که در همان زمان هم طالبان آب‌های مازاد و سرریز شده سد کمال‌خان را به شوره‌زارهای داخل افغانستان هدایت کردند تا به ایران وارد نشود!
ایران برای رسیدن به حقابه قانونی خود، دو راه بیشتر ندارد، یکی پیگیری همراه با انضباط کاری و بدون وقفه براساس قانون و منطبق با آنچه معاهده 1351 مقرر کرده است و دیگری تحت فشار قرار دادن حکومت خودخوانده طالبان از طریق اهرم‌های دیپلماسی، تجاری و مواد سوختی.
افغانستان وابستگی زیادی به بنزین، گازوئیل و برق ایران دارد. ایران، یکی از 10 شریک تجاری افغانستان است که سقف مبادلات تجاری دو کشور به 3 میلیارد دلار رسیده است. ایران می‌تواند از این اهرم‌ها برای وصول حقابه خود استفاده کند.
امتیازات زیادی که ایران به حکومت خودخوانده و غیرقانونی طالبان داده است، برخلاف ضوابطی است که معمولاً در عرف بین‌الملل برای یک حکومت به رسمیت شناخته نشده در نظر گرفته می‌شود. با قطع کردن این امتیازات می‌توان حکومت خودخوانده طالبان را تحت فشار قرار داد و آن را وادار به دادن حقابه ایران کرد. علت اینکه این اقدامات صورت نمی‌گیرند اینست که با منافع نامشروع بعضی افراد در داخل ایران در تضاد هستند. دولت چهاردهم باید این تضاد منافع را درهم بریزد و با کوتاه کردن دست این افراد سوداگر، حقابه ایران را وصول کند. انضباط کاری مورد نظر دولت چهاردهم این شجاعت را می‌طلبد.
23302