ایسنا نوشت: «با تصمیم روسیه برای طولانی شدن جنگ، مردم غرب رفته‌رفته دشواری اقتصادی را احساس می‌کنند و روی کار آمدن چهره‌ای نزدیک به کرملین در اسلواکی، شاهدی بر این ادعاست.»

«مایکل روسی» استاد دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آمریکایی «دانشگاه راتگرز» در گزارشی به چرخش رای‌دهندگان غربی به سوی سیاستمدارانی پرداخته که مواضع نزدیک‌تری به روسیه داشته و از اوکراین حمایت کمتری به عمل می‌آورند.

به نوشته روسی، «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه برای ورود به رقابت درازمدت منابع کافی دارد و می‌تواند صبر کند تا جوامع غرب سیاستمدارانی را روی کار بیاورند که حامی سیاست‌های ملی‌گرایانه هستند.

در پی عملیات نظامی روسیه در اوکراین، اروپا و آمریکا به کی‌یف کمک نظامی فرستاده و در ماه‌های گذشته چندین تحریم اقتصادی علیه مسکو وضع کرده‌اند اما با گذشت حدود ۶۰۰ روز از آغاز جنگ، بسیاری از مردم جهان غرب رفته‌رفته دشواری اقتصادی و خستگی روزگار جنگ را احساس می‌کنند؛ احساسی که با افزایش هزینه زندگی ناشی از تحریم‌ها و جنگ، تشدید شده است.

در دراز مدت، این بدین معناست که کشورها به تدریج اولویت بیشتری به مسائل داخلی خود نشان داده و نسبت به تلاش‌های دولت‌های خود برای کمک به اوکراین در دفع حمله روسیه دلسرد می‌شوند. مایکل روسی بر این باور است که این اتفاق برای ولادیمیر پوتین نتیجه مثبتی خواهد داشت.

او می‌گوید: هرچه جنگ و تحریم‌ها طولانی‌تر شده و از این مناقشه به عنوان جنگ نیابتی ناتو علیه روسیه یاد شود، چهره‌هایی مانند «رابرت فیتسو» نخست‌وزیر جدید اسلواکی، «ویکتور اوربان» نخست‌وزیر مجارستان و «مارین لوپن» رهبر سابق حزب جبهه ملی فرانسه بیشتر شده و حامیان آن‌ها در انتخابات گسترش می‌یابند؛ نه به این دلیل که مردم از سیاست‌های آن‌ها حمایت می‌کنند، بلکه صرفاً به این دلیل که رای‌دهندگان می‌خواهند اپوزیسیون دولت کنونی روی کار بیاید.

این کارشناس همچنین می‌گوید: روسیه همیشه درگیری‌ها را به درازا می کشد. مسکو پول و توان دیپلماتیک کافی برای دوام آوردن در برابر جنگ و تحریم‌ها را در اختیار دارد. روسیه با این کار می‌گذارد که اروپا به خودی خودی از درون دچار فروپاشی شود.

اسلواکی یکی از کشورهایی است که بخش زیادی از مردم آن روسیه را مقصر جنگ اوکراین نمی‌دانند و با برگزیدن یک چهره نزدیک به روسیه در انتخابات پارلمانی روز گذشته، این را نشان دادند؛ چهره‌ای که متعهد شده «حتی یک گلوله دیگر» هم به اوکراین نفرستد.

رابرت فیتسو که در انتخابات شنبه پیروز شد، در ۲۰۱۸ به عنوان نخست‌وزیر اسلواکی از مقام خود برکنار شد؛ اما در این انتخابات اظهاراتی مطرح کرد که احتمالا مورد استقبال مسکو قرار گرفته است.

مایکل روسی می‌گوید: روی کار آمدن چنین دولت‌هایی به روسیه کمک می‌کند اما نه در حد چشمگیری. چرخش اسلواکی به سوی مسکو در درازمدت تاثیر چندانی نخواهد داشت، چرا که روسیه در نهایت به روابط صمیمی‌تر خود با کشورهای بزرگتر مانند ترکیه، هند و چین تکیه می‌کند.

با این وجود، این تحلیلگر معتقد است انتخاب چهره‌ای مانند فیتسو در اسلواکی نخستین نشانه تغییر نگرش جوامع غربی نسبت به جنگ اوکراین است، زیرا او چهره‌ای است که با وعده قطع حمایت از اوکراین و با تاکید بر لزوم لغو تحریم‌های روسیه روی کار آمده است.

او می‌گوید: این می‌تواند نشانه‌ای باشد از آنچه در آینده در کشورهایی مانند فرانسه یا آلمان به وقوع خواهد پیوست.

مایکل روسی یادآور شد که حزب جبهه ملی فرانسه با تحریم روسیه مخالفت کرده و آن را «تحریم مردم فرانسه» دانست.

این تحلیلگر با بیان اینکه نمی‌توان به صورت قطعی درباره گزینه جایگزین برای دولت‌های کنونی و اینکه چه حزبی جای آن‌ها را خواهد گرفت صحبت کرد، گفت که یک چیز مشخص و آن هم این است که «هرگاه شرایط اقتصادی دشوار شود، رای‌دهندگان تغییر موضع می‌دهند و از تحریم و عواقب آن بر اقتصاد کشورهای خود خسته هستند.»

311311