دیده بان ایران نوشت:علی سعدی وندی اقتصاد دان و کارشناس بانکداری گفت : یکی از مهم‌ترین عواملی که سبب شده که اقتصاد ایران در تله تورم گرفتار شود، کسری بودجه مزمن است؛ موضوعی که در سال‌های اخیر تبدیل به یک روال عادی شده و در ادبیات اقتصادی ایران به یک واژه تکراری بدل شده است.

در پی تصویب مصوبه‌ای مبنی بر اعطای اختیار تام به بانک مرکزی برای حفظ ارزش پول ملی، یک کارشناس اقتصادی به بررسی سیاست‌های کنونی این نهاد پرداخت.

نوسانات شدید نرخ ارز و تورم‌های افسارگسیخته در ماه‌های اخیر باعث شد که شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوا در جلسه روز چهارشنبه (۵ بهمن ماه) مصوبه‌ای را تصویب کند که به بانک مرکزی برای حفظ ارزش پول ملی و کنترل تورم اختیار تام می‌دهد.

از آنجایی که جزئیات این مصوبه تاکنون منتشر نشده، نمی‌توان درباره آن اظهار نظر کرد اما باید دید که بانک مرکزی در راستای رسیدن به این اهداف چه اقدامات جدیدی را در دستورکار خود قرار خواهد داد. علی سعدی وندی اقتصاد دان، کارشناس بانکداری و استاد دانشگاه درباره تصویب لایحه بودجه و افزایش تورم با تجارت نیوز گفت و گو و تحلیل خود را از عملکرد تیم اقتصادی دولت سیزدهم ارائه کرده است.

بانک مرکزی پول از مردم می‌گیرد و به دولت می‌دهد

سعدوندی در ابتدا با تاکید بر این نکته که بانک مرکزی باید دقیقا عکس اقدامات فعلی خود را انجام دهد، گفت: شناورسازی نرخ ارز، سیاست‌گذاری پولی، هدف‌گذاری برای نرخ بهره، تعیین هدف برای نرخ تورم، نظارت بر بانک‌های تجاری و انتصاب مدیران بانکی لایق، اقداماتی است که بانک مرکزی باید انجام می‌داد اما هیچ اقدامی در این جهت انجام نداده است.

وی در ادامه اضافه کرد: اصلا معلوم نیست که در حال حاضر بانک مرکزی چه می‌کند. این بانک، بانک مرکزی نیست و تنها مربوط به اعانه دولتی است. یعنی هرگاه دولت دست گدایی دراز می‌کند، بانک مرکزی پول را از جیب مردم برمی‌دارد و در اختیار دولت قرار می‌دهد.

وضعیت تورم هر روز بدتر می‌شود

این تحلیلگر اقتصادی همچنین اذعان کرد: سال‌هاست که این وضعیت ادامه دارد و نه تنها وضعیت تورم و نوسانات آن بهبودی نیافته بلکه هر روز بدتر می‌شود. اقتصاد ایران طولانی‌ترین تورم تاریخ بشر را داشته و هیچکس هم از این موضوع خجالت نمی‌کشد و عذرخواهی نمی‌کند.

وی در ادامه تصریح کرد: عملکرد بانک مرکزی یک فاجعه به تمام معناست و همه مدیران آن مثل یکدیگر هستند و تفاوتی ندارند. سیاست‌هایی که فرزین در حال حاضر اجرا می‌کند، همان سیاست‌های صالح آبادی، همتی و سیف است و این سیاست‌های یکسان، به طور منظم تکرار می‌شوند.

کسری بودجه باید درمان شود

به عقیده بخش عمده کارشناسان اقتصادی، یکی از مهم‌ترین عواملی که سبب شده که اقتصاد ایران در تله تورم گرفتار شود، کسری بودجه مزمن است؛ موضوعی که در سال‌های اخیر تبدیل به یک روال عادی شده و در ادبیات اقتصادی ایران به یک واژه تکراری بدل شده است.

سعدوندی در پایان این گفتگو با اشاره به موضوع کسری بودجه، بیان کرد: مشکل کسری بودجه باید درمان شود. تا وقتی که همه مردم اطلاع داشته باشند که کسری بودجه وجود دارد، ادعاهای بانک مرکزی را قبول نمی‌کنند. بنابراین انتظارات تورمی نیز کاهش پیدا نمی‌کند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: می‌توان با اقداماتی مثل ارزپاشی و تثبیت نرخ ارز، وضعیت را درکوتاه‌مدت کنترل کرد اما در بلندمدت اتفاقی نمی‌افتد.

بیشتر بخوانید:

هیچ کارشناسی نمی‌پذیرد که دولت سیزدهم یک میلیون شغل ایجاد کرده باشد/خطر مهاجرت کشاورزان به کارهای خدماتی را درک کرده‌اید؟

۴۶۲۲۰