تهران امروز نوشت:

«کنکور نیمه متمرکز دکترا» اولین سال تولدش را می‌گذراند. شاید به همین دلیل است که هیچ چیز در روند برگزاری کنکور دکترا بدون تغییر باقی نمانده است. از تغییر مهلت ثبت نام گرفته تا تغییر مهلت ویرایش اطلاعات و منابع آزمون. حتی وقتی مسئولان وزارت علوم مکررا تاکید می‌کردند پذیرش دانشجوی دکترای سال 90تنها از طریق آزمون سراسری است برخی از دانشگاه‌ها اطلاعیه پذیرش دانشجو را به صورت دانشگاهی در دانشگاه‌ها پخش می‌کردند اما تغییر آخر در کنکور دکترا بزرگ‌ترین تغییری است که می‌توان در روند برگزاری یک آزمون سراسری دید.

افزایش ظرفیت دانشگاه‌ها آن هم به میزان دو برابر! اگرچه خوشحالی داوطلبان را به همراه داشته است اما برخی این میزان افزایش را تصمیمی بی‌کیفیت توصیف کرده‌اند که یک شبه اتفاق افتاده است.

 مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی

کنکور سراسری دکترا تصویب شده بود تا عدالت آموزشی رعایت شود اما در ابتدا بعضی از دانشگاه‌ها اعلام کردند که علاوه بر این کنکور یک آزمون دیگر هم برگزار خواهند کرد که البته کامران دانشجو، وزیر علوم، دانشگاه‌ها را از این کار منع کرد چرا که بر اساس آیین نامه ای که به همین منظور تدوین شد، پذیرش دانشجوی دکترا برای سال تحصیلی 91 - 90 تنها از طریق کنکور سراسری سازمان سنجش میسر بود.

این آیین نامه مقرر می‌کرد که داوطلبان در صورت به دست آوردن حدنصاب نمره قبولی در آزمون سازمان سنجش، به صورت سه برابر ظرفیت به دانشگاهها معرفی شوند و در این مرحله که پذیرش نهایی از سوی دانشگاهها انجام می شود،

دانشگاهها می توانند نسبت به انتخاب دانشجو اقدام کنند اما همین که نتایج «کنکور نیمه متمرکز دکترا» اعلام شد، اعتراض داوطلبانی که در این آزمون پذیرفته نشده بودند نیز آغاز شد. این اعتراض‌ها تا آنجا ادامه یافت که پای شورای عالی انقلاب فرهنگی به پرونده کنکور دکترا باز شد و در جلسه‌ای به ریاست محمود احمدی‌نژاد، سرانجام افزایش ظرفیت پذیرش دانشجو را مصوب کرد.

امسال قرار بود 5 هزار و 600 نفر از میان 130 هزار نفر به دانشگاه برای دوره دکترا وارد شوند که شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه فوق‌العاده خود با بررسی امکانات دانشگاه‌ها و اقبال داوطلبان مقرر کرد تعداد ورودی‌های امسال به 10 هزار نفر افزایش پیدا کند اما این تنها تصمیم شورا نبود. آن‌ها همچنین مقرر کردند که تعداد 14 هزار نفری که برای مصاحبه دعوت شده بودند به 20 هزار نفر افزایش پیدا کند.

 افزایش ظرفیت اعتبار بالا می‌خواهد

علی عباسپور تهرانی فرد، رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در این باره می‌گوید:«در هفته گذشته گزارشی از وزارت علوم در این باره دریافت کردیم که در راستای مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی به ارائه راهکارها برای افزایش ظرفیت پرداخته بود.»

رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس معتقد است که افزایش ظرفیت مکانیسم پیچیده‌ای دارد که باید درباره هر دانشگاه به طور جداگانه بررسی شود. او می‌گوید:«مثلا دانشگاه‌هایی که هنوز مصاحبه با پذیرفته شدگان را انجام نداده‌اند با دانشگاه‌هایی که مصاحبه با پذیرفته‌شدگان را انجام داده‌اند متفاوت هستند. در نظر گرفته شده است که مصاحبه‌ها مجددا انجام شود اما همه این‌ها در صورتی امکان پذیر است که امکانات و اعتبارات لازم در اختیار دانشگاه‌ها قرار بگیرد.»

او دانشگاه‌ها را «سردرگم» و «بلاتکلیف» می‌خواند و ادامه می‌دهد:«بهتر این بود که در همان مرحله اول ظرفیت را بالا می‌بردند چرا که در چنین شرایطی برای عملی کردن آنچه شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب کرده است، حداقل 100 میلیارد تومان اعتبار لازم است که باید در اختیار وزارت علوم قرار گیرد تا در بین دانشگاه‌هایی که دوره دکترا برگزار می‌کنند، تقسیم شود.»

کنکور دکترا از آغاز تاکنون

حرف از عدالت آموزشی که به میان آمد، «کنکور سراسری دکترا»، غول بی‌شاخ و دمی بود که ناگهان جلوی کارشناسان ارشد در کشور قد علم کرد. اگرچه برگزاری کنکور دکترا مخالفانی هم داشت اما برآیند همه بررسی‌ها و انتقادها به دلیل وجود نکات مثبت در این طرح، سبب شد تا اضطراب و نگرانیِ مواجهه با این غول در نظر گرفته نشود و با وجود مخالفت‌ها و انتقادهایی چند، این کنکور برگزار شود. وزارت علوم در راستای پذیرش بر اساس عدالت محوری و صرفه جویی در وقت و انرژی داوطلب آزمون دکترا، بعد از بررسی هایی که به همراه سازمان سنجش انجام داد، تصمیم گرفت پذیرش دانشجوی دکترا به صورت نیمه متمرکز انجام شود.

سرانجام پس از طی فراز و نشیب‌های فراوان و پس از چندین بار تمدید مهلت ثبت نام و ویرایش اطلاعات، بیش از 130 هزار داوطلب در 25فروردین ماه سر جلسه آزمون حاضر شدند تا بخت خود را در این آزمون بیازماند. 14 هزار نفر از این داوطلبان برای شرکت در مصاحبه پذیرفته شدند و به این ترتیب مرحله دوم آزمون دکترا کلید خورد تا نیمه مرداد ماه که به عنوان آخرین روز برای مصاحبه و بررسی سوابق تحصیلی اعلام شده بودپشت سرگذاشته بودند.

اما حدود یک هفته پس از آن کمیسیون آموزش مجلس تشکیل جلسه داد تا ظرفیت پذیرش دانشجو در مقطع دکترا و بررسی ظرفیت پذیرش دانشجو در دانشگاهها را بررسی کند. با وجود همه پیگیری‌ها و دلسوزی‌های مسئولان برای محروم نماندن مستعدان از تحصیل در دوره دکترا، داوطلبان این مقطع هنوز بلاتکلیفند.

30145

منبع: تهران امروز