محبوبه عمیدی: حتما تا به حال هواپیماهای جت را هنگام پرواز و مانور دیدهاید یا عبور آنها را به دلیل دنباله سفیدی که از خود به جا گذاشتهاند، حدس زدهاید. محققان میگویند دنبالههای سفید و ابرهای به جامانده از جنگنده-بمبافکنهای جنگجهانی دوم توانسته شرایط آبوهوایی را تحتالشعاع قرار دهد و باعث گرمتر شدن زمین شود.
به گزارش نیوساینتیست، شنیدن صحبتهای خانم مسنی در مورد آسمان که پس از عبور گروهی از جنگندهها از آن سفید میشد، باعث شد راجر تمیس از مرکز محیطزیست لانکستر در انگلستان، احتمال ایجاد تغییرات آبوهوایی توسط جنگندهها را در جنوب انگلستان مطرح کند.
از دیدگاه علمی این دسته ابرهای سفید، میتوانند مانند پتو عمل کنند و مانع از عبور گرما به لایههای بالاتر هوا شوند. از سوی دیگر این لایه متراکم در روز با برگرداندن نوری که به آن برخورد میکند، باعث سرد شدن زمین خواهد شد. با اینکه اثر سرد شدن زمین توسط این لایه به مراتب بیشتر از اثر حفظ گرمای آن است، هواشناسان روی اینکه اثر گرمایشی آن در نهایت بیشتر خواهد بود، متفق هستند.
در دهه 1940 / 1320 مسافرتهای هوایی به شکل امروزی وجود نداشت و از سوی دیگر دنباله سفید جنگندهها میتوانست آنها را لو دهد و باعث سرنگون شدن آنها شود. به همین دلیل خلبانها در صورت مشاهده این دنباله آنرا گزارش میکردند و این دقیقا چیزی بود که میتوانست فرضیه تمیس را اثبات کند.
تمیس و همکارانش اطلاعات ثبتشده توسط نیروی هوایی بریتانیا و ایالات متحده را مورد بررسی قرار دادند. این اطلاعات نشان میدادند تفاوت دمایی قابلتوجهی میان منطقه تشکیل دنباله و چندین کیلومتر خلاف جهت آن در همان ارتفاع وجود دارد.
به عنوان مثال بررسیها نشان میدادند در صبح آفتابی 11 مه 1944/ اول اردیبهشت 1323 منطقهای از آسمان که محل دور زدن و اجتماع بمبافکنها بوده، ابری و حدود 0.8 درجه سانتیگراد سردتر از مناطق دیگر بود.
این اولینبار است که دادههای قدیمی برای بررسی اثر این دنباله سفید مورد استفاده قرار گرفتهاند. پیش از این تنها راه اثبات این اثر مدلسازی بود.
53273