به گزارش خبرآنلاین، تحولات در دومین روز تسخیر افغانستان توسط طالبان همچنان با سرعت ادامه دارد. ملا عبدالغنی برادر، معاون رهبر طالبان با بیان اینکه لحظه کنونی آزمونی برای طالبان است، گفت رایزنیها در دوحه درباره دولت آتی از جمله ساختار و نام آن در جریان است و انتظار میرود به زودی گزارشی درباره پیشرفت آن منتشر شود. این مقام ارشد گروه طالبان به شبکه طلوع نیوز افغانستان گفت که رهبری آن مشغول رایزنی در دوحه است و با جامعه بینالمللی و احزاب سیاسی داخل افغانستان تماس دارد.ملا عبدالغنی برادر گفت: برهه کنونی یک آزمون برای طالبان است. ما در حال حاضر با آزمون مواجه هستیم چون مسوول امنیت مردم شدهایم.
به گزارش ایسنا، یکی از مسؤولان گروه طالبان امروز سه شنبه گفت که به اعضای این گروه دستور داده شده به اتباع خارجی موجود در افغانستان احترام بگذارند. یکی از مسؤولان برجسته گروه طالبان اعلام کرد که این جنبش به نیروهای خود دستور داده نظم را حفظ کرده و وارد هیچ یک از ساختمانهای هیاتهای دیپلماتیک نشده و یا راه را بر هیچ یک از خودروهای متعلق به سفارتخانهها نبندند، همچنین از شهروندان خواسته شده طبق روال معمول به سر کار خود بروند.این مسؤول طالبان که نخواست نامش فاش شود، در ادامه گفت: به اعضای طالبان در تمامی سطوح دستور داده شده که به حضور هر کشوری در افغانستان احترام بگذارند.
جنبش طالبان همچنین از صدور فرمان عفو عمومی برای کارمندان دولتی افغانستان خبر داد.دو روز پس از تسلط کامل طالبان بر افغانستان این جنبش امروز (سه شنبه) اعلام کرد که فرمان عفو عمومی را برای تمامی کارمندان دولتی صادر کرده است.طالبان همچنین از این کارمندان خواست که فعالیتشان را ازسربگیرند.این جنبش همچنین از زنان خواست که به پیکره دولت ملحق شوند.در بیانیه طالبان در این باره آمده است: عفو عمومی برای همه صادر شده است، بنابراین میتوانید با اطمینان کامل به زندگی عادی خود بازگردید.در همین حال، انعام الله سمنگانی، از مقامات طالبان در سخنانی که از تلویزیون دولتی افغانستان پخش شد اظهار کرد: "امارت اسلامی" نمیخواهد زنان قربانی شوند.وی افزود: ساختار دولت کاملاً مشخص نیست، اما بر اساس تجربه، باید رهبری کامل اسلامی وجود داشته باشد و همه احزاب باید به دولت بپیوندند.این عفو عمومی پس از آن صادر شد که عبدالسلامه حنفی، نایب رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر روز گذشته گفت: کارمندان هیئتهای دیپلماتیک، پایگاههای نظامی، ادارات مدنی میتوانند به کارشان بیهیچ نگرانی ادامه دهند. به حقوق هیچکس تجاوز نخواهد شد.
در دیگر خبرها گزارش شده است که در بحبوحه هرج و مرج مرتبط با فرایند خارج شدن خارجیها و اتباع افغانستان از فرودگاه کابل، چندین بار تیراندازی صورت گرفت و در نهایت طالبان موقتا تعلیق تمام پروازهای این فرودگاه را اعلام کرد. براساس گزارش شبکه خبری الجزیره، این تیراندازی در نزدیکی فرودگاه کابل موجب زخمی شدن یک زن شد. به دنبال آن شبکه اسکای نیوز عربی گزارش داد که طالبان تعلیق تمام پروازها در فرودگاه کابل را اعلام کرد. براساس گزارش الجزیره، طالبان برای متفرق کردن جمعیت در این فرودگاه تیر هوایی شلیک میکرد.
به گزارش ایرنا، در خصوص وضعیت داخلی افغانستان نیز احمدفرید یک تن از نیروهای پلیس راهنمایی و رانندگی افغانستان گفت که پس از دو روز تعطیلی به دلیل ورود نیروهای طالبان به کابل، این نیروها از امروز سه شنبه به سرکار خود بازگشته اند.تصاویر منتشر شده از منطقه کوته سنگی در غرب کابل نشان می دهد پلیس های ترافیک در شهر حضور یافته اند.با این وجود ادارات دولتی افغانستان همچنان تعطیل است و کارمندان دولتی هنوز در محل کار حضور نیافته اند و گروه طالبان هم در باره برگشت کارمندان ادارات غیر نظامی بطور مشخص اطلاعیهای نداده است.اما در بخش های دیگر شهر وضعیت کم کم به حالت عادی بازگشته و مردم دنبال کارهای روزمره خود هستند و ترس و وحشت از طالبان با گذشت هر ساعت و هر روز کمتر می شود.
به گزارش فارس، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا با بیان اینکه هماکنون ۳۵۰۰ نظامی آمریکایی در فرودگاه کابل حضور دارند، مدعی شد این کشور میتواند روزانه ۵ هزار تا ۹ هزار نفر را از افغانستان خارج کند. سخنگوی پنتاگون امروز (سهشنبه) در مصاحبه با شبکه «سیاِناِن» توضیح داد: «واشنگتن متعهد به خروج از افغانستان است. ما به کار خود برای تخلیه هر چه بیشتر آمریکاییها و همکاران افغان در هفتههای آینده ادامه خواهیم داد».وی تصریح کرد: «ما برای حفظ امنیت در فرودگاه کابل تلاش میکنیم و ۳۵۰۰ نظامی [آمریکایی] در آنجا حضور دارند».این مقام وزارت دفاع آمریکا با بیان اینکه تاکنون ۲۰۰۰ نفر را از افغانستان خارج کردهاند، اظهار داشت: «ما فکر میکنیم که بتوانیم روزانه ۵ هزار تا ۹ هزار نفر را از کابل خارج کنیم».
در خبر دیگر خبرگزاری دولتی آلمان گزارش داد که برلین به دلیل مسلطشدن طالبان بر دولت در افغانستان، کمکهای توسعهای به این کشور را قطع کرده است.
خبرگزاری آلمان «دی.پی.اِی» امروز (سهشنبه) گزارش داد که دولت آلمان به دلیل مسلط شدن طالبان بر دولت در افغانستان، کمکهای توسعهای به این کشور را قطع کرده است.این در حالی است که همزمان «فرانک-والتر اشتاینمایر» رئیسجمهور آلمان، انتشار تصاویری از فرار گسترده مردم از کابل و تلاش برای سوارشدن به هواپیماها در فرودگاه را مایه شرمساری کشورهای غربی توصیف کرد.به نوشته خبرگزاری «رویترز»، اشتاینمایر با ادعای اینکه باید به مردم افغانستان که در معرض خشونت هستند کمک کنند، اظهار داشت: «ما شاهد یک فاجعه انسانی [در افغانستان] هستیم که خودمان مسئول آن هستیم».برلین در حالی همزمان کمکها به افغانستان را متوقف کرده و برای آن دلسوزی میکند، که وزارت خارجه آلمان نیز امروز سعی کرد با اظهاراتی مُنافی خِرَد، خروج هواپیمای ترابری نظامی غولپیکر از فرودگاه کابل با فقط ۷ سرنشین را توجیه کند.به نوشته وبگاه «دویچه وله» این وزارتخانه طی بیانیهای در توجیه این ماجرا ادعا کرد: «به دلیل شرایط آشوبناک در فرودگاه [کابل] و تبادل آتش در مکان دسترسی، اطمینانی از اینکه دیگر اتباع آلمانی و مردم [افغانستان] بتوانند برای خروج به فرودگاه برسند وجود نداشت»
ادامه واکنش ها به تحولات افغانستان
به گزارش ایسنا، جنبش جهاد اسلامی فلسطین به مردم افغانستان آزادی خاک کشورشان از اشغالگران آمریکایی و غربی را تبریک گفت. جهاد اسلامی در ادامه بیانیه خود آورد: مردم مسلمان افغانستان بزرگترین دلاوریهای جهادی علیه تمامی مهاجمان را در تاریخ شریف خود رقم زدند.با وجود مبالغ چند میلیارد دلاری که آمریکا و پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در طول تقریبا ۲۰ سال گذشته برای ایجاد نیروهای امنیتی افغانستان هزینه کردند، طالبان در کمتر از یک هفته کنترل کل این کشور را به دست گرفت. در واقع طالبان از مه گذشته همزمان با آغاز مرحله آخر خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان که قرار است تا ۳۱ اوت جاری به پایان برسد، گسترش نفوذ خود در افغانستان را آغاز کرد. جنبش حماس نیز روز دوشنبه در بیانیهای به ملت افغانستان برای "شکست اشغالگران آمریکایی" در خاکشان و به طالبان این پیروزی را تبریک گفته بود.
دومینیک راب، وزیر امور خارجه انگلیس در مصاحبهای با شبکه اسکای نیوز گفت: ما یک تغییر بسیار سریع در تحرکات و پویاییها مشاهده کردیم. و البته این بخشی از خروج نیروهای غربی بود اما این روش و رویکرد طالبان بوده و قطعا آزمونی برای نیروهای امنیتی افغان بوده است.
وزارت خارجه امارات در بیانیه ای نسبت به تحولات اخیر افغانستان و تسلط طالبان بر این کشور واکنش نشان داد.در این بیانیه آمده است: امارات از نزدیک تحولات اخیر در جمهوری برادر افغانستان را دنبال میکند.وزارت خارجه امارات همچنین بر ضرورت برقراری ثبات و امنیت در اسرع وقت در افغانستان تاکید کرد.این وزارتخانه همچنین نسبت به تلاش تمامی طرفها در افغانستان برای برقراری امنیت و ثبات و توسعه در این کشور و برآورده شدن خواستههای ملت آن ابراز امیدواری کرد.
وزارت امور خارجه ازبکستان در بیانیهای گفت: طرف ازبک ارتباطات نزدیک خود با نمایندگان جنبش طالبان را در زمینه تضمین امنیت مرزی و تضمین صلح در این منطقه مرزی حفظ خواهد کرد. در ادامه این بیانیه آمده است: هر گونه تلاش برای نقض مرز ازبکستان طبق قوانین این کشور شدیدا سرکوب خواهد شد.
نصر الشَمَّری، جریانهای ملیگرا و وطندوست را مخاطب پیام اول خواند و به آنان یادآور شد: «اگر مرجعیت، مقاومت، الحشد الشعبی و متحد راستگویمان نبود، بغداد در سال ۲۰۱۴ به سرنوشت کابل در سال ۲۰۲۱ دچار میشد».وی با اشاره به اینکه پیام دوم این تحولات متوجه یاران، مبلغان و متحدان آمریکا و همچنین دار و دسته آنهاست، ادامه داد: «آیا از افغانستان و وانهادن مردم این کشور در برابر تیغ طالبان درس عبرت نمیگیرید؟ به ویژه مادامی که راه برای بازگشت به صف میهن همچنان باز است».سخنگوی نُجَباء در پایان تاکید کرد که روز خروج آمریکا از عراق نیز هیچ دور نیست.
مقامات صهیونیست نیز خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان را شکست وحشتناک اطلاعات آمریکا و فرار تحقیرآمیز خواندند و اعلام کردند، این فرار برای تمام متحدان آمریکا در غرب آسیا رعبآور است.
«عاموس یدلین» رئیس پیشین اطلاعات نظامی ارتش رژیم صهیونیستی در واکنش به فرار نظامیان آمریکایی از افغانستان گفت، این عقبنشینی همانطور که به تصویر کشیده شده یک «فرار تحقیرآمیز» است.
بر اساس گزارش «المیادین»، یادلین افزود: ما بر ایالات متحده آمریکا تکیه نمیکنیم و از آمریکاییها انتظار نداریم که مشکلات امنیتی ما را حل کنند؛ هیچ زمانی از آنها نخواستهایم قطرهای خون به خاطر ما بریزند. گفتیم به ما ابزار بدهید. به ما کمک امنیتی کردند همچنین در سازمان ملل و شورای امنیت از ما حمایت سیاسی کردند.
وی ادامه داد: اما کارهای امنیتی را خود ما انجام دادیم. در افغانستان فروپاشی دیده میشود چه بسا آمریکا از خاورمیانه جدا شود و این موضوع از افغانستان آغاز نشده بلکه از عراق شروع شد و در سوریه ادامه پیدا کرد.
«یوسی کوپرواسر» ژنرال بازنشسته صهیونیستی هم گفت: سرعت فروپاشی دولت افغانستان دلیلی دیگر بر سختیای است که غرب به صورت کلی و اطلاعات آمریکا به صورت ویژه در درک جهان اسلام با آن روبروست.
«عاموس گلعاد» رئیس پیشین بخش تحقیقات در سازمان اطلاعات ارتش رژیم صهیونیستی نیز تصریح کرد: شاهد شکست فجیع اطلاعات آمریکا در طول مرحله تصمیمگیریها هستیم و ما باید واقعا بیدار باشیم تا اینها در منطقه ما رخ ندهد.
«آندره کلیموف» رئیس کمیسیون «دفاع از حاکمیت روسیه» در پارلمان این کشور (دوما) هدف آمریکا از عقبنشینی از افغانستان را بحرانآفرینی در نزدیکی مرزهای روسیه دانست.او به خبرگزاری اسپوتنیک گفت که آمریکا در طول بیست سال، در ایجاد یک حکومت تابع خود در افغانستان شکست خورد و اکنون با عقبنشینی از افغانستان تلاش دارد در نزدیکی مرزهای جنوبی روسیه تنشآفرینی کند.در همین حال «الکساندر گروشکو» معاون وزیر خارجه روسیه نیز گفت که اتفاقات افغانستان و عقبنشینی آمریکا و ناتو از این کشور یک نتیجه منطقی است. او گفت: «یوگسلاوی، لیبی و اکنون افغانستان آیا میتوان انتظار دیگری داشت؟ این نتیجه و پایان منطقی است. تریلیون دلار بدون برنامه هزینه شد.»
وزارت خارجه سعودی با صدور بیانیهای اعلام کرد: ریاض تحولات جاری در کشور برادر افغانستان را به دقت دنبال میکند.سعودی ضمن آرزوی ثبات برای افغانستان در سریعترین زمان ممکن گفت: در کنار ملت افغانستان و انتخابهای آن که باید بدون دخالت دیگران باشد، ایستاده است.
کویت طرفهای مختلف در افغانستان را به خویشتنداری و جلوگیری از خونریزی فراخواند و گفت، به دقت تحولات را دنبال میکند.بر اساس گزارش «کونا»، در بیانیه وزارت خارجه به خروج امن دیپلماتها و خارجیها از افغانستان و فراهم شدن امنیت برای غیرنظامیان فراخوانده شده است.
311311