طبقات تقسیم ارث
افراد در سه طبقه از ارث بهرهمند میشوند. این طبقات با توجه به نسبتی که با متوفی دارند دسته بندی شده است.
طبقه اول
والدین، فرزندان و فرزندان فرزندان
طبقه دوم
اجداد، خواهر، برادر و فرزندان آنها
طبقه سوم
خواهران، برادران، پدر و مادر و فرزندان آنها
نکته مهمی که در این میان وجود دارد این است که با وجود هر طبقه، طبقه دیگر ارث نمیبرند. مثلا با وجود طبقه اول، طبقه دوم ارث نمیبرند و اگر طبقه دوم زنده باشند، طبقه سوم از ارث محروم هستند.
اگر هیچ کدام از طبقات ارث وجود نداشته باشد، تمام اموال متوفی به دادگاه ارجاع داده میشود.
تقسیم ارث چگونه انجام میگیرد؟
تقسیم ارث همانطور که گفتیم به طبقات مختلف و سهگانه ارث میرسد، ولی مواردی وجود دارد که موجب محرومیت از ارث میشود مانند:
۱. قتل
اگر شخصی کسی را که از او ارث میبرد به قتل برساند از ارث او محروم خواهد شد.
۲. کفر
اگر ورثه و موروث مذاهب متفاوتی داشته باشند، اموال متوفی به این ورثه منتقل نمیشود و اموال به نفع بیت المال ضبط خواهد شد.
یکی از اقدامات مهم پس از مرگ فرد تقسیم اموال او بین وراث است که به این عمل تقسیم ارث یا تقسیم ترکه گفته می شود. تقسیم ارث قوانین و شرایط خاص خود را دارد اما در اولین قدم باید بدانید که بهتر است به دنبال گواهی انحصار وراثت باشید که این کار توسط وکیل انحصار وراثت صورت می گیرد.
تقسیم ارث میان دختر و پسر چگونه است؟
همانطور که میدانیم دختر و پسر در طبقه اول از طبقات سهگانه ارث هستند. برای تقسیم ارث بین دختر و پسر چند حالت وجود دارد، ولی قاعده کلی این است که اگر متوفی هم دختر و هم پسر داشته باشد، دو سوم ارث به پسر و یک سوم آن به دختر میرسد.
نوشتن و تنظیم وصیت نامه
نوشتن وصیت نامه یک فرهنگ است که از نسلی به نسل دیگر انتقال پیدا کرده. شاید ظاهر وصیت نامه نویسی غمناک باشد، اما محاسن بسیار زیادی به دنبال خواهد داشت. وصیت نامه میتواند به صورت کتبی و یا شفاهی و زبانی نوشته شده باشد.
در کل نوشتن وصیت نامه امری اجباری نیست، ولی هر شخص می تواند با توجه به اموال و داراییهای خود و امور و دیونی که بر گردن اوست، وصیتنامه تنظیم کند. هر فرد ممکن است در طول حیات خود، چندین بار وصیت نامه را تغییر دهد ولی ملاک برای قانون آخرین وصیت نامه متوفی میباشد.
در وصیت نامه همچنین مطالبات شخص نیز باید ذکر شود تا پس از مرگ به آنها رسیدگی شود.
درست است که تنظیم وصیتنامه امری اختیاری است و هیچکس را نمیتوان وادار به این کار کرد؛ اما اگر شخصی اصرار بر نوشتن وصیتنامه داشت، باید قوانین آن را نیز رعایت کند. نکات کلیدی درباره تنظیم وصیت نامه را می توانید در https://etarazoo.com/تنظیم-وصیت-نامه/ مطالعه کنید.
انواع وصیت نامه کدامند؟
۱. وصیت نامه خود نوشت
همانگونه که از اسمش پیداست به وصیت نامهای میگویند که به دست فرد وصیت کننده نوشته میشود و در آن تاریخ، روز، ماه و سال مشخص است. در پایان نیز خود وصیت کننده آن را امضا کرده است. در این وصیت نامهها اگر ورثه مشکل یا اعتراضی نسبت به آن داشته باشند باید به دادگاه مراجعه کنند.
۲. وصیت نامه سری
نوع دیگری از وصیت نامه به سری معروف است و به وصیت نامهای گفته میشود که ممکن است با خط خود وصیت کننده یا شخص دیگری نوشته شده باشد؛ ولی در نهایت باید به امضای فرد وصیت کننده برسد.
وقتی اینگونه وصیت نامه ها تنظیم شدند، معمولاً به صورت امانت به دفترخانه اسناد رسمی یا اداره ثبت اسناد سپرده میشوند.
نکته: افرادی که بیسواد، اجازهی تنظیم وصیت نامهی سری را ندارند.
برای تنظیم وصیت نامه بهتر است چند نفر را به عنوان شاهد انتخاب کنیم و وصیت نامه را در یکی از دفاتر اسناد رسمی به ثبت برسانیم.
گواهی انحصار وراثت چیست؟
گواهی انحصار وراثت آگهی قانونی است که در آن وراث مشخص میشوند و نسبت آنان با متوفی همچنین میزان سهم الارث ایشان از ماترک متوفی معین میشود.
کسانی میتوانند درخواست انحصار وراثت کنند که جزء وراث بوده و ثابت کنند در ماترک متوفی ذینفع می باشند. مرجعی که گواهی انحصار وراثت را صادر میکند، شورای حل اختلاف آخرین اقامتگاه قانونی متوفی است.
انوع انحصار وراثت کدامند؟
انحصار وراثت را میتوان به انواع زیر تقسیم کرد:
۱. گواهی انحصار وراثت محدود
طبق بخشنامه ۰۷/۰۷/۹۹ وزارت دادگستری این گواهی برای افرادی صادر میشود که اموال آنها کمتر از ۵۰۰ میلیون ریال باشد.
۲. گواهی انحصار وراثت نامحدود
این گواهی زمانی صادر میشود که اموال متوفی بیشتر از ۵۰۰ میلیون ریال باشد.
تفاوت بین گواهی انحصار وراثت محدود و نامحدود در مراحل و تشریفات صادر شدن آن است. در انحصار وراثت نامحدود شورای حل اختلاف باید اسامی ورثه و میزان سهم الارث آنها را در یک نوبت آگهی روزنامه منتشر کند. حداقل یک ماه بعد از انتشار این آگهی گواهی، انحصار وراثت صادر میشود.
وظایف وکیل انحصار وراثت
وکیل انحصار وراثت در واقع شخصی است که با آگاهی کامل از قوانین امور حسبی راهها و مراحل سادهتری را برای صدور گواهی انحصار وراثت طی میکند. وکیل انحصار وراثت میتواند تمام امور مربوط به تقسیم ترکه و امور مربوط به میزان اموال متوفی را بررسی کرده و در نهایت گواهی انحصار وراثت را برای تقسیم ترکه صادر کند. وکیل انحصار وراثت، کلیه مسائل پیش آمده بین ورثه را به طور کامل بررسی کرده و در اسرع وقت نسبت به رفع نواقص و مشکلات اقدام میکند. در این مقاله در مورد مراحل تقسیم ارث و گواهی انحصار وراثت با شما دوستان صحبت کردیم. امیدواریم که از آن بهره کافی برده باشید.
در طول انحصار وراثت اگر بین وراث اختلاف یا مشکلی پیش بیاید، این اختلاف باید توسط مشاور یا وکیل انحصار وراثت برطرف شود.
در این مطلب تلاش کردیم تا نکات کلیدی پیرامون تقسیم ارث، تنظیم وصیت نامه و گرفتن وکیل انحصار وراثت را بیان کنیم. در صورت بروز هر گونه مشکل می توانید به مشاورین پلتفرم حقوقی ترازو Etarazoo.com مراجعه کنید.
اطلاعات تماس:
آدرس سایت: https://etarazoo.com/
ایمیل: support@etarazoo.com
شماره تماس: ۰۹۰۲۲۰۰۴۲۴۷
۲۱۲۱