گران شدن نهاده‌ها و نبود الگوی کشت در استان گلستان امروز سبب شده که کشاورزی در استان اقتصادی نباشد و هزینه‌ها از قیمت خرید محصولات کشاورزی سبقت گرفته باشد.

به گزارش خبرآنلاین از گرگان : بخش کشاورزی عهده‌دار تامین امنیت غذایی مردم است و با وجود پیشرفت‌های انجام شده در عرصه کشاورزی، به علت افزایش چشمگیر جمعیت و محدود بودن منابع خاک، آب و دیگر منابع طبیعی، محدودیت دسترسی به غذا و تغذیه مناسب همچنان به عنوان محسوس‌ترین و شدیدترین شکل فقر در سرتاسر جهان مشهود است.

کشاورزی پایدار سبب بهبود محیط زیست و استفادهی بهینه از منابع موجود می‌شود و در تامین نیازهای غذایی و ارتقا کیفیت زندگی کشاورزان و جوامع بشری نقش مهمی دارد و سبب پویایی اقتصادی می‌شود.

فقدان الگوی کشت و مبنا قرار دادن قیمت فصل قبل برای کشت محصولات در فصل بعد یکی از عمده ترین مشکلات بخش کشاورزی در کشور ماست و به گفته کارشناسان فقدان الگوی کشت یکی از عوامل مؤثر در کاهش سوددهی و حتی زیان‌ده بودن فعالیت‌های کشاورزی است.

هزینه تولید بالاست

امیر یوسفی نائب رئیس اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی گرگان دراین باره گفت: اقتصاد استان گلستان مستقیم به کشاورزی ارتباط دارد و باید به این بخش توجه ویژه شود.

وی افزود: با محاسبه تولیدات کشاورزان براساس ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی مخالف هستیم و باید محصولات را براساس قیمت واقعی خرید شود، هزینه‌ها از قیمت خرید محصولات کشاورزی سبقت گرفته‌اند.

نائب رئیس اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی گرگان اظهار کرد: هزینه براساس ارز آزاد است اما درآمد کشاورز براساس ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی محاسبه می‌شود، اگر چنانچه دولت برنامه‌ای برای افزایش قیمت خرید محصولات داشته باشد افزایش هزینه کشاورزان را با مشکل مواجه نمی‌کند و این مهم مورد توجه قرار نگرفته است.

یوسفی افزود: هر چند سال گذشته قیمت گندم به ۲ هزار و ۵۰۰ تومان، افزایش یافت اما هزینه چند برابر آن رشد داشته است.

وی اظهارداشت: یکی از موضوعاتی که برای اقتصاد کشاورزی با اهمیت به شمار می‌رود، داشتن الگوی کشت است که می‌تواند برای کشاورز بازدهی خوبی داشته باشد از این رو برای الگوی کشت باید مطالعات لازم انجام  و هر استان بر مبنای مزیت آن باید برنامه‌ریزی شود تا بتوانیم براساس پتانسیل‌ها و منابع موجود بخش کشاورزی را توسعه دهیم.

نائب رئیس اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی گرگان با اشاره به اینکه برنامه کشت چغندر قند سبب رونق در این بخش شد، گفت: معتقد هستیم وضعیت کشاورزان به صورتی نیست که به دولت یارانه دهد اما متاسفانه این اتفاق در حال حاضر حاکم است و انتظار داریم قیمت‌ها منطقی شود.

سهم نهاده‌ها در تولید مدنظر است

مختار مهاجر رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان هم در این‌باره گفت: تصمیم‌ها درباره بخش کشاورزی، تاثیر مستقیمی بر زندگی مردم استان دارد و باید حمایت‌ها در بخش کشاورزی در استان افزایش یابد.

وی با اشاره به قیمت کود در استان، افزود: کود وارداتی نزدیک به ۶ برابر افزایش قیمت داشته اما مقدار مصرف آن ۸ درصد کود در هکتار است و در زمان مصرف حواله به کشاورزان ارائه می‌شود اما برخی اوقات کود موجود نیست و برخی مواقع کشاورزان کود را از بازار آزاد خریداری می‌کنند و این سبب افزایش قیمت می‌شود.

مهاجر گفت: مبحث قیمت‌گذاری نهاده‌ها بحث ملی است اما آنچه در استان اهمیت زیادی دارد این است که ما استان کشاورزی هستیم و کشاورزی اولویت اول گلستان است و تاثیرگذاری هرگونه سیاستگذاری روی قیمت‌ها، مهم است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان با اشاره به توسعه کشت چغندر قند  در استان و به صرفه بودن تولید آن، اظهار کرد: ۱۵ سال برای کشت چغندر قند مطالعات انجام شد که به این نتیجه رسیدیم با محدودیت منابع آب، این محصول در پاییز کشت شود.

وی همچنین با اشاره به توسعه کشت پنبه در استان، اظهار داشت: در حال حاضر با توجه به سیاست‌گذاری‌های انجام شده از ۷ هزار هکتار به ۲۱ هزار و ۷۰۰ هکتار کشت پنبه دست یافته‌ایم اما پنبه نمی تواند رقیب کشت شالی شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان گفت: در حال حاضر ما باید اصول کشت و زمان کشت را به درستی رعایت کنیم.

رحمت نوروزی نماینده مردم علی آباد کتول در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون کشاورزی مجلس هم گفت: در کمیسیون کشاورزی همه اعضاء اتفاق نظر دارند که با توجه به هزینه‌های کاشت داشت و برداشت قیمت خرید تضمینی گندم حداقل ۴۵۰۰ تومان باشد.

وی اظهار امیدواری کرد: اعضای کمیسیون کشاورزی با هدف حمایت از حقوق کشاورزان تلاش کنند تا شاهد بهبود معیشت این بخش از جامعه باشیم.

48