مومیایی‌ها در سراسر جهان یکی از قدرتمندترین تصاویر موجود از تاریخ باستانی ما هستند. عمل پیچیدن بدن با پارچه که امروزه نیز در برخی سنت‌ها به چشم می‌خورد، به لطف مصریان، حالا بسیار شناخته‌ شده است. اما سایر فرهنگ‌ها نیز در این زمینه آداب‌ و رسوم مخصوص به خود را دارند. در اینجا به برخی از عجیب‌ترین مومیایی‌های اقصی نقاط جهان اشاره می‌کنیم.

 بدن‌های باتلاقی

در این روش خبری از تابوت و پارچه نیست. قرن‌ها پیش در ایرلند، اجساد مردگان را داخل باتلاق‌ها رها می‌کردند. شاید آن‌ها فکر می‌کردند که این قبرستان گل‌آلود بتواند اجساد مردگانشان را بپوشاند. اما در حقیقت این وضعیت باعث حفظ اجساد حداقل بر اساس استانداردهای باستان‌شناسی می‌شد.

سر جسد یک مرد دانمارکی که در باتلاق رها شده است.

زغال‌سنگ چگونه جادو می‌کند؟ نبود اکسیژن باعث از بین رفتن باکتری می‌شود. اما برخی از عوامل ژنتیکی نیز از بین می‌روند، بنابراین این اجساد ازنظر DNA کامل نیستند و محققان تنها می‌توانند بر اساس رژیم غذایی و سبک زندگی جسد یافت شده، حدس و گمان‌هایی درباره آن‌ها داشته باشند.

مردی از اهالی گرابال که در باتلاق پیدا شده است.

به نوشته نشنال جئوگرافیک: برخی از دانشمندان بر این باورند که اجساد ایرلندی‌های یافت شده در باتلاق متعلق به پادشاهانی باشد که به خاطر ناتوانی در حفاظت از مردمانشان در برابر بیماری یا قحطی در باتلاق رها شده‌اند.

چهره فردی که به‌عنوان یکی از اهالی گرابال شناخته می‌شود که در سال 1952 در دانمارک کشف شد.

اجساد متعددی که در زغال‌سنگ دفن شده بودند در اسکاندیناوی کشف شدند و توانستند مانند مرد دانمارکی توجه بسیاری را به‌سوی خود جلب کنند.

مومیایی‌های سیاه

مصری‌ها امتیاز انحصاری مومیایی را در دست داشتند اما نمونه‌هایی که هم‌اکنون یافت شده از مومیایی‌های مصری نیز قدیمی‌تر هستند. صحرای آتاکاما در شمال شیلی دارای یک قبرستان قدیمی است که آرامگاه مردمان مرموز چینکورو می‌باشد.

مومیایی یک نوزاد چینکورو که در موزه باستان‌شناسی سن میگوئل د آزاپا در شیلی به نمایش گذاشته‌ شده است.

این قوم که حدود 900 سال پیش در حوالی شیلی و پرو زندگی می‌کردند، زندگی خود را از طریق شکار و ماهی گیری می‌گذراندند. آن‌ها مردگان خود را به شکل عجیبی مومیایی می‌کردند که به مومیایی‌های سیاه معروف‌اند.

سر یک مومیایی متعلق به قوم چینکورو که در شمال شیلی کشف‌ شده است.

طبق گزارش نشنال جئوگرافیک: پوست جسد کنده‌ شده بود و مجدداً به بدن چسبانده شده بود، مانند درآوردن و پوشیدن جوراب. سپس قبل از چسباندن مجدد پوست، داخل بدن را با گیاهان مختلف، شن و ماسه و چوب‌ پر می‌کردند و صورتش را با یک ماسک می‌پوشاندند.

مومیایی چینکورو

قدیمی بودن این مومیایی‌ها (به باور عده‌ای قدیمی‌ترین مومیایی‌های جهان) به معنای عدم تأثیر دنیای امروزی بر روی آن‌ها نیست. تغییر الگوهای آب و هوایی بر روی این مومیایی‌ها تأثیر گذاشته است و رطوبت به نسبت زمان خشکی آن روزگار افزایش‌ یافته است. حالا در موزه شرایطی فراهم‌ شده تا از این مومیایی‌های سیاه حفاظت بهتری به عمل آورد.

مومیایی‌های چین

چین نیز روش خاصی برای حفظ اجساد در اختیار دارد که با باور عموم درباره مومیایی تفاوت دارد. کشف مومیایی‌های مو قرمز نشان می‌دهد که چگونه هزاران سال پیش جمعیت بروی زمین پراکنده شد.

یافتن مومیایی‌های چینی در سلت در سال 2006 توسط ایندیپندنت انجام شد. به گفته این روزنامه: «موی مردان قهوه‌ای متمایل به قرمز با رگه‌هایی از خاکستری است و دارای گونه‌هایی برجسته، دماغی دراز، با لبانی برجسته و ریش هستند. سه هزار سال پیش این اجساد دارای 6 فوت قد بودند و یک لباس دوتکه و پابندی از جنس پارچه پیچازی به پا داشتند.»

این مومیایی‌ها را بانام "چرچن" می‌شناسند و اولین بار در سال 1978 در حوزه رود تارم کشف شدند. این رودخانه هم‌اکنون در صحرای ترکمنستان در غرب چین قرار دارد. چرچن نام رودخانه یک شهر بیابانی است. در این مکان سه زن به همراه یک نوزاد کشف‌ شده‌اند. طبق گزارش نوزاد در داخل یک پارچه قهوه‌ای بسیار زیبا پیچیده شده بود که با یک نوار آبی و قرمز قنداق شده بود و یک سنگ آبی بروی هریک از چشمانش قرار داده بودند.

چیزی که باعث شده این افراد به این مکان غیرمسکونی بیایند هنوز مشخص نیست اما نشانه‌هایی از سفرهای عجیب سلت ها را در اختیار کارشناسان قرار می‌دهد.

مومیایی‌های مصریان

مصریان باستان ایده مومیایی کردن را به جهان معرفی کردند. بر اساس نوشته نشنال جئوگرافیک: «مومیایی کردن مصریان از نظر محققان همچون گشوده شدن پنجره‌ای به سمت گذشته بود.»

مومیایی مصری از دوره بطلیموس

فراعنه‌ای مانند توتانخامون افسانه‌ای  و رامسس دوم برای سفر به زندگی و جهان دوم خود در داخل پارچه‌های رنگی پیچیده شده بودند. یکی از کارهای ترسناکی که برای مومیایی کردن انجام می‌دادند، خارج کردن مغز از داخل حفره‌های بینی بود که برای این کار باید مغز را به حالت مایع درمی‌آوردند.

اما مومیایی کردن تنها مخصوص پادشاهان و افراد بلندمرتبه اجتماع نبود. مثلاً مومیایی پرندگان در مصر برای خشنود کردن خدایان انجام می‌شد. گربه‌ها نیز به خاطر حرمتی که در جامعه داشتند مومیایی می‌شدند.

مومیایی مصریان در موزه بریتیش

 

مومیایی‌های مصری باندپیچی‌شده

طبق گزارش گاردین: «لک‌لک به‌عنوان خدای بصیرت، خدای جادو و قضاوت و با نام توت در نظر گرفته می‌شد. اگر شما رئیسی داشتید که شما را اذیت کرده بود، نزد توت می‌رفتید و از او عدالت و دادخواهی طلب می‌کردید، در عوض باید یک لک‌لک مومیایی‌شده را در جشن سالانه به او تقدیم می‌کردید.»

بهترین مومیایی

مومیایی یک زن ریش‌دار که در یک خیریه در غرب فرانسه به نمایش درآمد.

 

مومیایی یک فرد پرویی با موهای سالم

مومیایی‌های جهان

 

سر یک مومیایی فراعنه، ستی اول متعلق به سلسله نوزدهم پادشاهی مصر، پسر رامسس اول و سیتره و پدر رامسس دوم

 

به نوشته نشنال جئوگرافیک: «راهبان وقتی که به پایان زندگی خود نزدیک می‌شدند درحالی‌که یک لوله هوا و یک زنگوله به دست داشتند وارد معبد می‌شدند. این راهبان هرروز زنگوله را به صدا درمی‌آورند تا به افراد بیرون از معبد، زنده‌ بودن خود را نشان دهند. وقتی زنگوله دیگر به صدا درنمی‌آمد، لوله هوا قطع می‌شد و معبد مهروموم می‌شد.

منبع: لست سکند

2121