محمد هیراد حاتمی:
آخرین بحران اقتصادی جهانی معادلات بسیاری از تجار سراسر دنیا را بر هم زد و آنان را وارد شرایط جدیدی کرد به طوریکه با گذشت حدود دو سال از شکل گیری این بحران همچنان عده زیادی از تجار آن را عامل ناکامی های تجاری خود عنوان می کنند.
در این شرایط شناخت و آگاهی از بازارهای هدف، نحوه سرمایه گذاری و چگونگی فعالیت تجاری تاثیر بسزایی در کسب سود برای تجار خواهد داشت از همین روی بسیاری از فعالان بخش خصوصی داخل نیز به دفعات بر این موضوع تاکید کرده اند که تجار ایرانی در این شرایط باید با محاسبات دقیق تری به ادامه فعالیت خود در حوزه تجارت بپردازند. در همین راستا و برای بررسی موقعیت بازار ترکمنستان به سراغ حمید گوزلیان، رایزن بازرگانی ایران در ترکمنستان رفتیم تا او در این رابطه توضیح دهد.
او اعتقاد دارد تر کمنستان به دلیل مرز وسیع مشترکی که با ایارن دارد می تواند حاشیه امنی برای داد و ستد تجار ایرانی باشد که نباید آن را نادیده گرفت: « ترکمنستان کشور همسایه ای است که حدود هزار کیلومتر مرز مشترک با ایران دارد. از همین روی می توان گفت که پتانسیل خوبی برای تجارت میان ایران و ترکمنستان وجود دارد. »
رایزن بازرگانی ایران در ترکمنستان در ادامه گفته های خود به خرید 4 میلیاردی گاز از ترکمنستان اشاره کرد و گفت: « ایران در سال حدود 4 میلیارد دلار گاز از ترکمنستان خریداری می کند. از سوی دیگر نکته ای که وجود دارد این است که ترکمنستان خواهان ادامه این توازن هستند و در این رابطه از خود علاقه نشان داده اند. »
او در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه ایران از بزرگ ترین تولید کننده های گاز سراسر دنیا به حساب می آید آیا این رقم خرید گاز از ترکمنستان منطقی است گفت: « اینکه ایران در میان بزرگ ترین کشور های تولید کننده گاز است جای خود را دارد اما برای اینکه گاز را از جنوب کشور به شمال کشور منتقل کنیم هزینه های زیادی باید صرف شود که خرید آن از کشور همسایه ای مثل ترکمنستان بهینه تر است. در واقع این گاز که از ترکمنستان خریداری می شود جهت مصرف استان های شمالی کشور است. دلیل آن هم همانطور که مطرح شد قابل دفاع است. »
گوزلیان در بخش دیگری از گفته های خود به تمایل ترکمنستان برای گسترده شدن روابط تجاری با ایران اشاره کرد و گفت: « بر این اساس باید بپذیریم که رویکرد خوبی است اگر ترکمنستان از ایران در حجم گسترده تری واردات داشته باشد. »
رایزن بازرگانی ایران در ترکمنستان افزود: « در حال حاضر در ترکمنستان پروزه های عمرانی زیادی وجود دارد. بنا بریان تجار ما باید واردات بخش خدمات فنی و مهندسی را در ترکمنستان با جدیت بیشتری دنبال کنند چرا که این پروژه های عمرانی قاعدتا نیاز به محصولات اولیه دارند. تجار ایرانی باید به این موضوع بیش از گذشته توجه داشته باشند و در بخش خدمات فنی و مهندسی با درایت بیشتری به فعالیت های خودشان ادامه دهند. کشور هایی مانند ترکیه هم در این راستا گام های بر داشته اند و حضور فعالی در این رابطه دارند. »
او در رابطه با اینکه چه محصولاتی در بخش خدمات فنی و مهندسی بیش از سایر محصولات نیاز است عنوان کرد دایره محصولات این بخش زیاد است: « حوزه بخش خدمات فنی و مهندسی حوزه بزرگی است بنا براین تجار ما می توانند به صورت گسترده مواد مصرفی پروژه ها را وارد کنند. در واقع دایره نیاز پروژه های فنی و مهندسی کم نیست و دایره زیادی از مصخولات مختلف در آن جای می گیرد. در حال حاضر هم خوشبختانه مواد مصرفی زیادی در رابطه با همین پروژه های عمرانی توسط تجار ایرانی و از داخل ایران به ترکمنستان وارد می شود. »
/36