مریم میرزاخانی؛ نابغه‌ای فراتر از مرزها

کوتاه زیست اما اثری به بلندای تاریخ از خود به جا گذاشت. مریم میرزاخانی نابغه‌ای فراتر از مرزها بود که برای نسل‌های بعد از خود الهام‌بخش شد.

غزال زیاری: در جهانی که ریاضیات معمولا به عنوان علمی خشک و انتزاعی به نظر می‌رسد، مریم میرزاخانی نشان داد که این علم می‌تواند عرصه‌ای از خلاقیت، شهود و زیبایی باشد. او نخستین زن و نخستین ایرانی‌ای بود که موفق به دریافت مدال فیلدز – معتبرترین جایزه ریاضیات جهان – شد و با پژوهش‌های پیشروی خود، نامش را در تاریخ علم جاودانه کرد.

میرزاخانی متولد ۲۲ اردیبهشت ۱۳۵۶ در تهران، از همان کودکی شیفته خواندن و نوشتن داستان بود و رویای نویسنده‌شدن را در سر داشت. اما ورودش به مدرسه تیزهوشان (فرزانگان) و علاقه روزافزونش به ریاضیات، مسیر زندگی‌اش را تغییر داد. او با پشتکار و علاقه، به یکی از درخشان‌ترین دانش‌آموزان ریاضی کشور بدل شد و در سال‌های ۱۳۷۳ و ۱۳۷۴ دو مدال طلای المپیاد جهانی ریاضی را از آن خود کرد و حتی در دومین حضورش در این المپیاد، نمره کامل را نیز کسب کرد.

میرزاخانی دوره کارشناسی اش را در دانشگاه صنعتی شریف گذراند و سپس راهی آمریکا شد. او در سال ۲۰۰۴، مدرک دکترای خود را از دانشگاه هاروارد، زیر نظر کرتیس مک‌مولن، ریاضیدان برجسته و برنده مدال فیلدز، دریافت کرد. پایان‌نامه دکترای او شامل نوآوری‌هایی در هندسه هذلولوی و دینامیک سطوح ریمانی بود؛ حوزه‌هایی که درک آنها نیازمند تخیل، شهود هندسی و مهارت تحلیلی بالا است.

مریم میرزاخانی؛ نابغه‌ای فراتر از مرزها

از جمله مهم‌ترین دستاوردهای علمی او می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ارائه راهکارهایی نوین برای محاسبه حجم فضاهای مدولار در هندسه هذلولوی؛
  • تحلیل رفتار ژئودزیک‌های بسته ساده روی سطوح؛
  • تلفیق روش‌های جبری و هندسی برای حل مسائل پیچیده در نظریه سطوح ریمانی؛
  • گشودن افق‌های جدید در درک دینامیک‌های سیستم‌های پیچیده، با کاربردهایی در فیزیک نظری به‌ویژه در نظریه ریسمان.

میرزاخانی پس از دوره‌ای کوتاه در دانشگاه پرینستون، به‌عنوان استاد تمام به دانشگاه استنفورد پیوست. در سال ۲۰۱۴ و تنها در ۳۷ سالگی، به پاس تحقیقات درخشان مریم، مدال فیلدز به او  اهدا شد. این جایزه به ریاضیدانان زیر ۴۰ سالی اعطا می‌شود که دستاوردهایی بنیادین در حوزه خود ارائه داده باشند.

مریم میرزاخانی؛ نابغه‌ای فراتر از مرزها

در کنار فعالیت‌های علمی، زندگی شخصی او نیز سرشار از سادگی و فروتنی بود. او با یان وندارک، استاد دانشگاه استنفورد ازدواج کرد و مادر دختری به نام آناهیتا شد. همسرش درباره او گفته بود: «مریم چنان متواضع بود که حتی در جمع‌های غیررسمی، دستاوردهای علمی‌اش را از دیگران پنهان می‌کرد.»

مریم میرزاخانی؛ نابغه‌ای فراتر از مرزها

این بانوی افتخار آفرین در سال ۲۰۱۳،به سرطان پستان مبتلا شد و در ۲۳ تیر ۱۳۹۶  درگذشت. جامعه علمی جهان، در سوگ نابغه‌ای فرو رفت که فراتر از جنسیت و مرزهای جغرافیایی، به الگویی جهانی بدل شده بود.

در بزرگداشت یاد و میراث علمی او، روز تولدش، ۲۲ اردیبهشت ، به عنوان «روز جهانی زن در ریاضیات» نام‌گذاری شده است؛ روزی برای تجلیل از حضور و نقش زنان در عرصه‌ای از علم که قرن‌ها به مردان اختصاص داشت.

زندگی مریم میرزاخانی گواهی است بر این حقیقت که با اشتیاق، تخیل و پشتکار، می‌توان بلندترین قله‌های علمی را فتح کرد؛ حتی اگر راه رسیدن به این قله‌ها هموار نباشد.

۵۸۳۲۱

کد خبر 2062942

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 8
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۴:۴۳ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
    2 0
    این دانشمند بزرگ مرحومه اگر با همین شکل و شمایل به همین خبرآنلاین برای کار در بخش علمی مراجعه میکرد ، قبول میکردید؟!!!!!!!!!!!!
  • IR ۱۵:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
    2 0
    در تمامی جهان انسانهای دانشمند حتی دولت ها راجع به پرفسور مریم میزاخانی می نویسند سخنرانی می کنند کنفرانس علمی می گذارند مقالات می نویسند اما در ایران نه حرفی از او است نه سمیناری کذاشته می شوند ....
  • احسان IR ۱۵:۳۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
    1 0
    روحت شاد .مایه افتخار ایران زمین .مریم ایران
  • IR ۱۶:۰۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
    0 0
    یادش گرامی روحش شاد تا ابد افتخار ایران و ایرانیان
  • د IR ۱۹:۵۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
    0 0
    درود وصد درود بر این بانوی بزرگ فر هیخته..
  • د IR ۱۹:۵۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۲
    0 0
    درود وصد درود بر این بانوی بزرگ فر هیخته..
  • IR ۰۱:۰۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۳
    0 0
    خیلی ببخشید خانواده این خانم حتی حاضر نشدن یک خیابان در تهران بنام ایشان بشود.یعنی راضی نشدن.دیگه برای چی برای چنین شخصیتی ارزش گذاشته بشه.....
  • حامد IR ۱۱:۳۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۳
    0 0
    روحش شاد و یادش گرامی.کاش قدر نخبه هامونو بدونیم و فراریشون ندیدم

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین