به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، بدرالسادات مفیدی دبیر جبهه اصلاحات ایران در گفتوگویی که با هممیهن داشت، معتقد است سایه سنگین سیاست روی موضوع مدیریت زنان در عرصه کلان در سیستم مدیریتی ایران دیده میشود. او با استقبال از برابر شدن حضور زنان در عرصه مدیریتی کلان و سیاسی کشور، میگوید که باید شاهد نوعی تبعیض مثبت هم در این زمینه باشیم.
ارزیابیتان از حضور بیش از ۶۰ زن در ارکان بالای مدیریتی در دولت چهاردهم چیست و این روند را چگونه میدانید؟
در این مورد شاید نگاهم کمی متفاوت باشد. من نگاهم به موضوع زنان، صرفاً به حضور در قدرت معطوف نیست و بحثم کلانتر از این حرفهاست که بخواهم بگویم صرف حضور زنان در ارکان قدرت مسئله را حل خواهد کرد، البته به این موضوع هم کاملاً اعتقاد دارم که باید زنان به عرصههای قدرت و مدیریت کلان در کشور راه پیدا کنند.
اما حرفی که دارم این است که حضور زنان در قدرت، مسائل آنها را حل نخواهد کرد، حالا چه ۶۰ نفر در ارکان مدیریتی باشند، چه هزار نفر زن مدیر در دولت داشته باشیم، مسائل پیرامون زنان گستردهتر از این چیزهاست. البته که این حضور هم بیتاثیر نیست ولی بحثی که وجود دارد، نگاه و دیدگاهی است که به موضوع زنان صورت میگیرد.
مشکلی که ما داریم این است که بسیاری از زنانی که وارد عرصه قدرت میشوند، فکر میکنند صرف رفتار مردانه از خود بروز دادن میتواند موثر باشد. در روند انتخاب مدیران در ایران تبعیض جنسیتی وجود دارد اما اعتقادم بر این است که برای رفع این تبعیض باید برنامه وجود داشته باشد که ما متاسفانه فاقد برنامه مشخص در این زمینه هستیم.
یک مشکل اساسی در این موضوع وجود دارد و آن هم سایه سنگین سیاست بر روی مسئله است. شما در ایران نمیتوانید مسئله زنان را از مسائل سیاسی تفکیک کنید؛ البته در بسیاری از کشورها همینطور است و این سایه سیاست وجود دارد منتهی ساختارها در آنجا متفاوتتر از ایران است.
ما به دلیل اینکه زیرساختهایمان به لحاظ فرهنگی، اقتصادی و سیاسی دچار مشکل و آسیب است، دچار مشکل هستیم و طبیعتاً همه اینها تا به امروز توانسته است به قهقرا رفتن مسئله کمک کند. تمام اینها موانعی هستند که تا زمانی که وجود داشته باشند، بعید است بتوان مشکلات را حل کرد، البته نقاط قوتی هم وجود داشته است.
یکی از مسائلی که سالهاست وجود داشته، بحث برابری در ارکان مدیریتی بوده است. این روندی که در این یک سال اخیر در دولت پزشکیان وجود داشته را مطلوب میدانید؟ این حرکت در ایجاد برابری موثر بوده است؟
اول اینکه من قطعاً با اینکه باید برابری باشد موافق هستم اما دوم این است که من اصلاً اعتقاد دارم باید در این زمینه تبعیض مثبت هم داشته باشیم، یعنی اعتقاد دارم که حتی شاهد سهمیهای شدن موقعیتها و مناصب به نفع زنان هم باشیم.
یکی از وظایف حاکمیت و دولت این است که این بستر را فراهم کند که یک ظرفیت ویژهای را برای زنان قائل شوند. این قطعاً موثر خواهد بود اما در یک نگاه کلان مسئله را حل نخواهد کرد و جنبههای مختلف روی آن سایه انداخته است.
باید ببینیم آیا این موضوع در جامعه ایرانی نهادینه شده است و چقدر پذیرش از سوی زیردستها برای حضور یک مدیر زن در جامعه وجود دارد؟ اما در مجموع این موضوعی که در نگاه برای انتخاب مدیریتی تبعیضی نداشته باشیم و فرقی نداشته باشد که زن یا مرد مدیر باشد را من بعید میدانم که ایجاد شده باشد. متاسفانه این نگاه هنوز وجود ندارد. البته همین حضور زنان موثر هم خواهد بود.
اراده سیاسی برای برطرف کردن این معضل دیدهاید و اصلاً چنین چیزی را شما در سالهای اخیر، بهخصوص طی این یکسال دیدهاید؟
من نمیگویم این اراده سیاسی صفر است و اصلاً وجود ندارد، بلکه این اراده سیاسی را با کمال تاسف در ارکان حاکمیتی خیلی کمرنگ میبینم. در مجموعه حاکمیتی ما نمیتوانید به این موضوع خیلی اتکا کنید که این نگاه وجود داشته باشد که این تبعیض برداشته شود ولی در جامعه این نگاه دیده میشود.
این را میخواهم بگویم که مردم در حال رشد هستند و این موضوع دیده میشود. این موضوع دوطرفه است، یعنی هم جامعه باید آن را مطالبه کند و هم دولت و حاکمیت باید این را به سمتی ببرند که ارادهشان پررنگ شود.
۲۹۲۲۱