وزیر بهداشت از تعویق طرح پزشک خانواده در تهران خبر داد، طرحی که بیش از آنکه اجرایی شده است، متوقف یا تعلیق شده است.

محمد حسین نجاتی: هنوز یک ماه از اظهار نظر وزیر بهداشت از اجرایی شدن طرح پزشک خانواده و رد شدن دولت از زمین مین پزشک خانواده نمی گذرد، که روز گذشته وزیر بهداشت با چرخشی عجیب در اظهار نظر پیشین خود، اعلام کرد: "اجرای پزشک خانواده در تهران به تعویق افتاد."

به تعویق افتادن دوباره طرح پزشک خانواده آن هم برای چندمین بار در شرایطی است که محمد حسین طریقت منفرد پیش از این اعلام کرده بوده که "وزرای سابق بهداشت و درمان باید نسبت به کوتاهی در برنامه پزشک خانواده استغفار کنند".

حالا او درباره زمان اجرای برنامه پزشک خانواده در تهران (با توجه به اینکه وزیر بهداشت هفته جاری را زمان شروع اجرای این برنامه در تهران اعلام کرده بود،) گفته است: ما اصرار داشتیم هر چه سریعتر این برنامه در تهران اجرا شود اما به دلیل گستردگی تهران و جمعیت بالای آن از طرف سیستم کارشناسی وزارت بهداشت به ما گفتند که بهتر است فعلاً این برنامه در استانهای کوچکتر اجرا شود و بعد با استفاده از نتایج آن در این استانها و اصلاحات ضعفهای احتمالی آن، این برنامه را به تهران بیاوریم.
وزیر بهداشت درباره زمان شروع این برنامه در تهران نیز گفت:‌ الان مباحثات کارشناسی این برنامه در تهران شروع شده است و باید زیرساختهای لازم را ایجاد کنیم. زمان آن را اجازه بدهید بعداً اعلام کنیم اما امیدوارم تا پایان این دولت در تهران اجرای آن را شروع کنیم.

 

طرح "پزشک خانواده" چگونه آغاز شد؟
موضوع پزشک خانواده، در قانون بیمه خدمات درمانی همگانی در سال 1373 به تصویب رسید و در ماده 12 آن مشخص شد که باید خدمات بیمه درمانی و بهداشتی چگونه به روستاییان ارائه شود. همچنین میزان سرانه ای که دولت باید از طریق بیمه خدمات درمانی تامین کند، معلوم و گفته شد که در آغاز کار باید معادل حدود 40 درصد سرانه شهرنشیان باشد.

در زمان تصویب این قانون، مشخص شد که مبالغ مورد نیاز، باید از کدام منابع تامین و اجرای طرح چگونه آغاز شود. ولی تا پایان سال 1383 که بودجه سال 1384 در حال تصویب در مجلس بود، این بیمه برقرار نشد و نبود بودجه و اعتبار مشخص برای بیمه روستاییان اصلی ترین مانع آن بود.

در نهایت، در زمستان 1383 مجلس شورای اسلامی با تغییر ردیف های اعتباری، حدود 300 میلیارد تومان به اجرای بیمه روستاییان طبق ماده 12 قانون برنامه خدمات درمانی همگانی و اجرای طرح پزشک خانواده اختصاص داد که از اجزای بسیار مهم و کلیدی برنامه بیمه روستاییان بود و از ابتدای سال 1384 به تدریج با تامین اعتبار، جذب پزشکان خانواده از طریق دانشگاه های علوم پزشکی زیرنظر وزارت بهداشت شروع شد.

پس از آن اجرای این طرح به صورت آزمایشی در چند استان آغاز شد اما کار عدم تمایل پزشکان برای اعزام به مناطق محروم و بی توجهی سازمان های بیمه گر برای تحقق حقوق و مزایای پزشکان حاضر در این طرح اجرای آزمایشی این طرح را با کاهش شدید نیروی انسانی مواجه کرد.

 

 در جدول زیر 10 ایراد پزشکان و کارشناسان حوزه سلامت از نسخه 02 طرح پزشک خانواده  را بخوانید؛

شماره جزئیات ایراد
1 ابهام در تامین منافع مالی طرح
2  سیستم پرداخت غیرعادلانه
3 عدم تناسب در تعداد افراد تحت پوشش (سرانه)
4

  سیاست گذاری‌های عجولانه و شتابزده

5

 ضعف فرهنگی و عدم فرهنگ سازی مناسب

6  ضعف مدیریت برای اجرای یک طرح ملی
7

اشکالات در نحوه انتخاب پزشک خانواده ، پوشش بیمه ای و نگرانیها در نحوه پرداخت.

8

 حذف حرفه مامائی در نسخه 02 در نظر گرفتن حق الزحمه ماما در سرانه ناعادلانه پزشک عمومی و مخدوش شدن طرح وظایف خدمات پرستاری و مامائی

9

 ابهامات طرح در فراگیری گروههای پاراکلینیک و داروخانه ها

10

 عدم چاره اندیشی برای پزشکانی که به هردلیل در طرح جا نگرفته و سیاست بر این است که قرارداد سازمان‌های بیمه گر نیز با آنها لغو گردد.

47237

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 17 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 10
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • امیرمحمد IR ۱۴:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۷
    18 1
    این طرح محال است که در دولت بهم ریخته فعلی که تمام تلاشش انتخاب مشاییست به نتیجه برسد!!!
  • بدون نام IR ۱۷:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۷
    17 0
    اخه مگه مجبورید؟ یه برنامه بریزید در طی 5-6 سال زیر ساخت و فرهنگشو ایجاد کنید. بعد اجرا کنید. همه ی کارا رو علی اصغری نمیشه انجام داد که!!
  • بدون نام IR ۱۹:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۷
    4 0
    طرحی به این عظمت باید گام به گام حداقل در طی 5سال اجرا بشود وهر مرحله اشکلات آن بر طرف شود اگر بخواهند بدین صورت با عجله و زور عمل کنند مطمئنا شکست می خورد.
  • بدون نام IR ۲۱:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۷
    5 0
    من خودم از کادر درمانم ...این طرح رو فوقالعاده ناکارآمد میدونم ...اگه فقط از کادردرمان نظرخواهی کنید متوجه صحت صحبتهای من میشید...تمام برگه های یک دفترچه رو یک روزه مهر کردن که نشد کار...خصوصا در استانهای پایلوت که فقط یک نمایش فرمالیته راه انداختن که بگن ما موفق بودیم...اجرای طرح تا اینجا افتضاح بود...به نظر خیلی از افراد کادر درمان به جای این طرح باید یک سیستم جامع الکترونیکی برای یکپارچکی سیستم بهداشت راه اندازی میشد...
  • پزشک خانواده روستا IR ۲۳:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۷
    6 0
    الان ده سال از اجرای طرح در روستاها میگذرد ایرادات اونو نمیببنند اونوقت یارو امده میگه یه ماه پیش تا حالا کارشناسامون فهمیدن ایراد داره فعلا بزاریم تا عیباش در بیاد-اینم ایراداتش 1-پزشکان متخصص طرف قرارداد دایم وضعیتشون تغییر میکنه امروز با روستایی قرارداد دارن فردا نه فقط مریض دربه در میشه2-مریض میفرستیم ازمایش سطح یک امروز این ازمایشگاه قبول مینه فردا میگه قبول نمیکنم ببر اون سر شهر تازه دولتی اگه بره ازاد که بدبخت میشه3-مریض از روستا با حال خراب رفته بیمارستان هواسش نبوده بیاد من مهر ارجاع بزنم بیمارستان میگن برو روستا مهر کن ما کارتو انجام بدیم تو ارجاع نشدی4-وضعیت دارو خراب5- جمعیت زیر نظر من نزدیک پنج هزار نفره یک میلیون ودویست میگیرم تازه 60 درصد مجموع سه ماه یکبار از ده نفر دستو رمی
  • یک پزشک IR ۰۱:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۸
    7 0
    کارگر روز مزد بدون سواد روزی 50000 تومن پزشک خانواده روستایی بعد از 25 سال جون کندن ودرس خوندن روزی 40000تومن بهورز روستا با پنجم ابتدایی روزی 35000 تومن شما بودی زورت نمیامد باور ندارید یه گزارش مفصل ازپزشکان خانواده روستایی ومشکلاتشون البته از زبان خودشون نه وزیر بنویسید وا
  • بی نام IR ۱۵:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۸
    1 1
    ماکه هرموقع به درمانگاه محله مراجعه میکنیم پزشک خانواده تشریف ندارندومیگن فقط پزشک خودتان باید باشد میتوا نید آزادویزیت بشید درصورتی که هم بیمه طلایی داریم هم تامین اجتماعی وبچه مریض بوده سه روزمتوالی مراجعه کردیم کسی جوابگونبوده . بالاخره این هم ازمزایای پزشک خانواده درشیراز به امیدروزی که شاهدچنین مشکلاتی نباشیم
  • بدون نام JP ۲۲:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۸
    0 0
    برخی از پزشکان شاغل در طرح پزشک خانواده شهری در استان مازندران در ساعت اداری در سیستم وزارت بهداشت و درمان شاغل رسمی بوده و ضمن دریافت حقوق از این وزارتخانه؛ در ساعت غیر کاری خود تحت عنوان پزشک خانواده شهری فعالیت نموده و از این طریق درآمد دیگری نیز کسب می‎کنند که با روح تک شغله بودن این طرح منافات دارد در حالیکه پزشکان خانواده روستایی اجازه اینکار را ندارند و تک شغله هستند چرا؟
  • بدون نام JP ۲۲:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۸
    0 0
    در حالیکه میانگین دریافتی پزشکان خانواده روستایی دراستان مازندران بعد از بیش از هشت سال اجراطرح کمتر ازدومیلیون تومان است ومسئولیتها وشرح وظایف آنها بیش از پزشکان خانواده شهری میباشد مشاهده مینماییم که مسئولین به پزشکان خانواده شهری درهمان ابتدای اجرای طرح شهری وعده حقوق 7 تا 9 میلیون میدهند چرا؟
  • بدون نام JP ۲۲:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۸
    0 0
    با پزشکان خانواده روستایی استان مازندران نه تنهادر مورد سال1391 تسویه حساب نشده؛ بلکه 80درصد فروردین 1392آنها نیز بر خلاف دستورالعمل پرداخت نشده براستی آنهم بعداز بیش از هشت سال اجرا چرا؟