سلامت آنلاین نوشت: در حالی که بر اساس آمار، یک میلیون کاربر ایرانی مشتری سایت‌های مستهجن هستند، متخصصان از آسیب‌های جسمی، روانی و اجتماعی این سایت‌ها بر سلامت شهروندان سخن می‌گویند.

فضای مجازی، شبکه‌های اجتماعی و انواع و اقسام سایت‌ها امروز به بخشی از زندگی ما تبدیل شده‌اند. کدامیک از ما هست که روزانه سری به این سایت‌ها یا شبکه‌های اجتماعی نزند؟ به هر حال باید پذیرفت این شبکه ها و سایت ها، آنقدر گسترده شده‌اند که هر کدام از ما در طول روز سری به آنها می زنیم. علت مراجعه به این سایت ها و شبکه ها هم برای هر فردی، بسته به کارش، علایقش و میزان فراغتش متفاوت است. برخی از فضای مجازی صرفا برای کار استفاده می کنند، برخی می خواهند اطلاعات عمومی بگیرند، برخی دیگر فقط پیام هایشان را چک می کنند و برخی هم از آن برای ارتباط با دیگران استفاده می کنند.

فضاهای مجازی هم مثل هر پدیده دیگری می تواند هم کارکرد مفید داشته باشد و هم مضراتی به همراه داشته باشد. یکی از مضرات فضاهای مجازی، کارکردهای اروتیک و مستهجن است. به هر حال باید پذیرفت که تعداد افرادی که با این دید سراغ سایت ها و کانال های مستهجن در فضاهای مجازی می روند، کم نیست.

آمارهای قابل تامل
همین چند روز قبل بود که مدیر موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران با اشاره به استفاده جوانان ایرانی از فضای مجازی، گفت: در سال های گذشته بیش از یک میلیون کاربر ایرانی از سایت‌های غیر اخلاقی بازدید کرده اند.

آنطور که مهر گزارش کرده بود، محمدمهدی فتوره‌چی در نشست «شبکه های مجازی، دانشگاه و سیاست های فرهنگی» با اشاره به استفاده جوانان ایرانی از فضای مجازی، گفت: در ایران جوانان دنبال دوست ‎یابی و تعاملات مجازی هستند.

در این نشست محمد آقاسی، مدیرعامل موسسه افکار سنجی دانشجویان ایران هم اعلام کرده بود طبق نظرسنجی صورت گرفته ۵۳ درصد مردم عضو شبکه های اجتماعی هستند و تلگرام بیشترین محبوبیت را دارد که چیزی برابر ۲۸ میلیون نفر را شامل می شود. به گفته او از هر ۱۰۰ مرد ایرانی ۵۵ نفر و از هر ۱۰۰ زن ایرانی ۵۱ نفر عضو شبکه های اجتماعی هستند.

مراحل اعتیاد به پورنوگرافی
اما استفاده از فضاهای مجازی برای دیدن فیلم ها یا عکس های مستهجن چه تبعاتی می تواند داشته باشد؟ پژوهشگران ۵ مرحله را برای افرادی که مشتری سایت های مستهجن هستند، برمی شمرند. نخست، مرحله مواجهه است که در آن بیشتر افراد معتاد به پورنوگراف، دیدن و تماشای فیلم های مستهجن را از سنین پایین شروع کرده اند. سپس مرحله اعتیاد آغاز می شود که در این مرحله فرد مبتلا، تمایل شدیدی به دیدن و تماشای تصاویر مستهجن پیدا می کند و اجتناب از آن غیرممکن می شود.

سوم مرحله افزایش است که در این مرحله، میزان تمایل به دسترسی افزایش می یابد و بیمار نمی تواند از آن دست بکشد. چهارم مرحله حساسیت زدایی است که در آن بیمار، با مشاهده فیلم و تصاویر مستهجن مانند اوایل تحریک نمی شود، بنابراین تلاش می کند با استفاده بیشتر و متنوع تر از مواد پورنوگراف به حساسیت اولیه دست یابد، این در حالی است که دیگر چنین اتفاقی نمی افتد. در نهایت مرحله آخر که مرحله عمل است و در آن فرد از دنیای مجازی پورنوگراف خارج می شود و در عالم واقعیت به انجام اعمال پورنوگرافیک وارد می شود.

تابوی مسائل جنسی در خانواده ها
دکتر بهروز بیرشک، روانشناس و استاد دانشگاه در تحلیل این موضوع می‌گوید: اکنون با تغییراتی که در فضای مجازی صورت گرفته، شاهدیم شبکه هایی مثل تلگرام میلیون ها نفر عضو دارند.

او ادامه می دهد: از طریق این شبکه در فضای مجازی اطلاعات خوبی می توان به دست آورد، اما تلگرام هم مثل هر سایت دیگری در فضای مجازی می تواند معضلاتی ایجاد کند.

این روانشناس بیان می کند: در سال های اخیر دولت خیلی تلاش کرده که سایت های مستهجن و شبکه‌های مبتذل را فیلترینگ یا محدود کند اما فیلترینگ همه این فضاها میسر نیست. چند سال قبل هم در آماری که به واسطه جستجو در گوگل بود، اعلام شده بود بیشترین جستجوی ایرانی‌ها کلیدواژه‌هایی در زمینه مسائل جنسی است. البته در آن آمار مشخص نشده بود که سن اشخاص چقدر است و یا جنسیت افراد به چه شکل است، اما می‌توان حدس زد این‌ها بیشتر نوجوانان پسر هستند که به دنبال این مسائل می روند.

دکتر بیرشک ادامه می‌دهد: شاید بخشی از این اتفاق را بتوان این طور توجیه کرد که نوجوانان پسر با توجه به سن و سال خود و جنبه های فرهنگی سراغ این سایت‌ها می‌روند. آنها از لحاظ تماس با جنس مخالف در مرحله ای هستند که احساس می کنند محدودیت دارند و بسیاری از آن ها نمی توانند این احساس محدودیت را مطرح کنند. هنوز هم برای خیلی از خانواده‌ها صحبت از این مسائل به نوعی تابو تلقی می‌شود.

او عنوان می کند: چنین آماری می‌تواند منبعی باشد که به این موضوعات توجه کنیم. کشف اطلاعات در فضای مجازی یک بحث است، اما گاهی دیدن عکس‌ها و فیلم های مبتذل در فضای مجازی باعث افزایش تحریک پذیری می‌شود و این موضوع باعث ارضای افراد به شکل غیر عادی و غیرطبیعی می شود. همین امر می تواند اضطراب افراد را بیشتر کند، افسردگی در آن ها را افزایش دهد که با خود بگویند چرا من این کار را می کنم و دیگران نمی کنند؟ چرا من نمی توانم خودم را کنترل کنم.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه برخی افرادی که به سایت‌های مستهجن می روند، احساس نیاز روانی می کنند و نه صرفا نیاز فیزیولوژیک، ادامه می‌دهد: صرفا فیلترینگ نمی‌تواند به حل این مشکل کمک کند. جنبه های فرهنگی موضوع هم باید در نظر گرفته شود و باید در این زمینه به افراد آموزش داده شود.

او مي‌افزايد: نوجوانی اوج احساس و تغییرات فیزیولوژیک است و این موضوعات برای همه جوامع وجود دارد، حال در جوامعی که ارتباطات آزاد جنسی وجود دارد افراد کمتر سراغ جستجوی این مسائل در فضای مجازی می روند.

دور شدن از واقعیت های زندگی

برای پیگیری بیشتر تاثیرات مخرب دیدن فیلم های مستهجن در نوجوانان سراغ دکتر مهدی تهرانی‌دوست، فوق تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران رفتیم. او مي‌گوید: قطعا مشاهده این سایت‌های مستهجن تبعاتی دارد. در خارج از کشور معمولا چنین سایت‌هایی محدودیت سنی دارند و نوجوانان اجازه ندارند آن ها را ببینند.

او ادامه مي‌دهد: گذراندن وقت در فضای مجازی، هم مشغله فکری نوجوانان را زیاد می کند و هم باعث دور شدن آنها از واقعیات زندگی می شود و نیز می تواند باعث تخریب رفتارهای جنسی و احساسات جنسی نوجوان شود.

این فوق تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان می‌افزاید: رفتن نوجوان به سایت‌های مستهجن ممکن است باعث شود او مسیر منطقی و معقولی را که باید در آن قرار بگیرد، نتواند سپری کند. بنابراین هرگز توصیه نمی شود نوجوانان وقت خود را با گذراندن در فضای مجازی و بخصوص این سایت ها سپری کنند.

47234

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 580997

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۰:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    114 0
    چو داني و پرسي، سوالت خطاست.
    • دکتر سین A1 ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
      32 2
      جوونا مواظب عفونتهای باکتریال و خصوصا وایرال منتقله از راه جنسی باشین.شیوعشون وحشتناک در حال افزایشه.دخترایی که چند شریک جنسی دارن قطعا آلوده به یکی از این عفونتها هستن.عفونتهای وایرال یعنی ویروسی هیچ درمانی ندارن و تا آخر عمر مهمان موندگار بدن بی گناه شما هستن مثل ایدز تبخال و زگیل تناسلی
    • آیس برگ A1 ۱۳:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
      42 0
      جوونای بیچاره ما یا به بیماریهای روحی مبتلان یا به اعتیاد مواد و یا به اعتیاد جنسی
    • مهدى ١٤ A1 ۱۳:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
      32 0
      چون خواسته يا ناخواسته همه جوانان بيمار جنسى بار مياند .
    • مهدى ١٤ A1 ۱۳:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
      17 8
      چيزه بدى هم نيست چون اكثر طلاقها بخاطر نابلد بودن روابط جنسى ونداستن روابط درست زناشويي است واقعا اكثر طلاقها
  • ... A1 ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    73 15
    "جوامعی که ارتباطات آزاد جنسی وجود دارد افراد کمتر سراغ جستجوی این مسائل در فضای مجازی می روند."
    • وحیدرک IR ۱۳:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
      20 5
      آمار مستند دارید؟ کافیه آمار ۵۰۰ سایت برتر الکسای آمریکا رو یه نگاه بندازید
    • بی نام IR ۰۵:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۳۰
      11 1
      بیشترین امار بازدید از این سایتها متعلق به کشورهای خاورمیانه مثل پاکستان هست
  • بی نام IR ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    76 41
    دیدن سایت پورنو اصلا مشکلی نیست . مشکل آنجاست که جامعه فکر می کند کسی که فیلم یا عکس پورنو نگاه می کند مشکل دارد . جامعه با تابوهای 200 سال پیش نمی تواند برای اکنون تصمیم بگیرد . این عدم توانایی باعث می شود که دیدن را منع کند . اما با منع کردن که مسئله حل نمی شود . اصلا مسئله ای بوجود نیامده که حل کند .
  • رضا IR ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    28 17
    ملت همیشه در صحنه که میگن همینه
  • محمد A1 ۱۲:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    16 12
    نویسنده دمت گرم که خیلی باصداقتی...
  • reza DE ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    90 9
    خدا رحمت کند آقای طالقانی را که می گفت : مسجد که خانه خداست هم سرویس بهداشتی و توالت دارد .چرا باید مکان هایی که حکم توالت رو تو اجتماع دارند رو ببندیم؟
  • جعفر A1 ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    41 1
    چه جالب فقظ 1 میلیون نفر داداچ آمارت اشتباستا
  • بی نام IR ۱۳:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    49 1
    فقط یک ملیون ؟؟؟؟ حد اقل ده ملیون اگر بیشتر نباشد
    • م ر IR ۰۲:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۳۰
      10 4
      احتمالا یک میلیون عضو نیستند
  • بی نام IR ۱۳:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    26 3
    همش از بیکاریه.
  • آتنا A1 ۱۵:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    15 4
    آمار سايتهاي مستهجن از كجا بدست اومده؟ سايتهايي كه فيلتر هستند؟ خب تعداد زيادي از اين سايتها محتواي غيراخلاقي ندارند و اشتباهي فيلتر شده اند.
    • بی نام IR ۱۸:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
      10 2
      عزیزم نمیدونی یا میخوای سرت رو بکنی زیر برف ؟ کافیه فقط چند دقیقه وقت در اینترنت بگذاری تا بفهمی چطور میشه به همه جا سر کشید .در مورد آمار هم خیلی راحت با اطلاع از مثلا آی پی آدرس به راحتی میشه فهمید از کجا مراجعه کننده بوده
  • ایرانی IR ۱۸:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    8 0
    قبل از اینکه به اصل مطلب یعنی مراجعه به سایتهای آنچنانی برسیم به نظرم نکته های حاشیه ای آن خیلی پر رنگ تر از متن است. اول اینکه با این همه هزینه برای فیلتر کردن مردم به راحتی با دور زدن فیلتر به سایت هایی که میخوان مراجعه میکنن یک میلیون به سایتهای پورن و تعداد بسیار زیادتری به سایت هایی که از نظر بعضی ها ممنوع هست سر میزنن .این یعنی فیلترینگ کار بی حاصل با هزینه بسیار بالا . دوم لاپوشانی و تابو انگشتن مسائل جنسی در جامعه به شکلی که حتی در سطح دانشگاه ها هم هیچ آموزشی وجود نداره . سوم بدون برنامه بودن مردم وبه دلایلی از جمله بیکاری وقت بسیار تلف میکنن که منجر به فساد میشه .در نهایت بعلت نبودن امکانات ازدواج هم مشکلات روحی ناشی از نداشتن رابطه که هر روز بیشتر میشه
  • بی نام IR ۰۵:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۳۰
    9 4
    چون اموزشی وجود نداره
  • حقیقت جو A1 ۲۱:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۳۱
    7 21
    جستجو در سایتهای بقول شما مسنهجن اکثرا بدلیل مشکلات اخلاقی وفساد اخلاقی نیست بلکه این جستجوگران را اکثرا زن وشوهرهایی تشکیل می دهند که هیچگونه مشکل اخلاقی ندارند ولی مشکلات واختلالات جنسی دارند واین مشکلات دارد زندگی خانوادگی آنها را متلاشی می کند وبرای رهایی و یافتن راه چاره به این سایتها سرک می کشندشاید بتوانند راه چاره ای بیابند ویا بتوانند انگیزه های جنسی خودرا برای ایجاد ارتباط با همسرشان تقو یت کنندلذا به هرکسی که این سایتها را جستجو می کندنمی توان مارک هوسران و یا دارای مشکلات اخلاقی زد.شما با یک فرضیه اشتباه نتیجه گیری اشتباه می کنید وبه بیراهه می رو ید.