سفر وزیر امور خارجه کشورمان به آمریکای لاتین بازتاب گسترده ای در سطح رسانه های جهان به همراه داشته است.

 وزیر امور خارجه کشورمان در 21 آگوست مصادف با 31 مرداد ماه سال جاری به آمریکای لاتین سفر کرد. این سفر از این بسیار مهم و حائز اهمیت است که از لحاظ اقتصادی می تواند برای کشورمان فرصت های سودمندی به همراه داشته باشد. حال در پسابرجام این اولین سفر تاریخی وزیر امور خارجه کشورمان به آمریکای لاتین است که صاحب نظران و اهل فن این سفر را مثبت و مهم ارزیابی کرده اند.

محمد جواد ظریف در این سفر که از کوبا آغاز شد به کشورهای نیکاراگوئه،اکوادور، بولیوی، شیلی و ونزوئلا نیز سفر خواهد کرد. گفتنی است  به غیر از شیلی، همه این کشورها عضو بلوک چپگرای ا"تحاد بولیواریایی برای مردم آمریکای ما" موسوم به «آلبا» می باشند و ایران کشور ناظر این سازمان است. 

کارشناسان می‌گویند دیدار ظریف دارای اهداف سیاسی، اقتصادی و تجاری است و در واقع، بخشی از تجدید علاقه ایران نسبت به این منطقه از جهان برای یافتن متحدان و شرکای جدید می باشد. در این میان کارشناسان تجدید رابطه و گشایش سفارت شیلی در تهران و تجدید روابط با این کشور در آستانۀ تور آمریکای لاتین ظریف را موفقیت مهم پسا برجام می‌خوانند.

در این زمینه هادی اعلمی فریمان کارشناس آمریکای لاتین به خبرگزاری خبرآنلاین گفت: « به طور کلی سفر به آمریکای لاتین برای ما بسیار مهم و سودمند است. از آن جایی که وزارت خارجه در دولت جدید با بحث کارشناسی در ارتباط با کشورها پیش می‌رود نشان از این دارد که در آینده  شاهد خبرهای خوشی هستیم چرا که در دولت نهم و دهم روابط دیپلماسی ما بر پایه احساسات شکل می گرفت. از طرفی در میان کشورهای آمریکایی لاتین شیلی بسیار مهم است،»

اعلمی در خصوص شیلی و جنبه های اقصادی در سفر دکتر ظریف به این منطقه گفت: « بعضی کشورها در حوزه آمریکای جنوبی به دلیل اینکه روابط خوبی با ایالات متحده آمریکا دارند، بسیار حائز اهمیت هستند، مانند شیلی، کلمبیا و تا حدودی برزیل که روابط گسترده ای حتی در حوزه تکنولوژیک با آمریکا دارند. این تجدید روابط به خصوص با کشور شیلی را من دست آورد پسابرجام قلمداد می کنم. البته کشور شیلی قبلا هم اعلام کرده بود که خواهان روابط دو جانبه با ایران است که از دستاورد پسابرجام محسوب می شود. چرا که شیلی کشوری خاص و ویژه است در واقع موفق ترین کشور در حوزه آمریکای لاتین است، در زمینه اقتصادی حرفهای خوبی برای گفتن دارد و در مسائل بانکی خیلی پیشرفته است. از لحاظ داخلی هم این کشور علیرغم انتقاداتی که در سیستم اموزشی به آن وارد است مردم از وضعیت راضی هستند چرا که تجربه بسیار خوبی که دارد این است که حکومت نظامی را به سمت دموکراسی سازی برد و این مساله بسیار حائز اهمیت است.

شیلی برعکس سایر کشورهای دیگر به جز اکوادور که شرایط خوبی در حوزه دامپروری دارد، می تواند نمونه موفق در زمینه مسائل فنی، تکنولوژی، معدن و سایر این حوزه ها باشد و مزیت خوب دولت شیلی این است که در این حوزه ها رویکرد سیاسی ندارد بلکه بیشتر رویکرد آنها اقتصادی است. به این دلایل سفر ظریف به شیلی یکی از موفقترین مذاکرات را در پی خواهد داشت.

با توجه به اینکه حدود 60 نفر از تجار و بازرگانان همراه آقای ظریف به این کشورها می روند، بعید می دانم که مانند سابق یک حالت ایدئولوژیک سیاسی شکل پیدا کند. جمهوری اسلامی ایران با ونزوئلا بحث همکاری در زمینه اوپک را دارد، چرا که این کشور شریک ما در نفت اوپک است، به این خاطر ناچار هستیم این روابط را تا حدودی که به نفع ماست ادامه دهیم. ولی این ساختار قطعا به شکل سابق نخواهد بود چراکه اولویت های سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بر مبنای رابطه با همسایگان اصلی خودش پایه گذاری شده است یعنی انها در دولت اقای روحانی اولویت اول هستند.

این روابط با آمریکای لاتین مخصوصا ونزوئلا می تواند به شکل رابطه سنتی و قدیمی خودش ادامه داشته باشد. منظورم از رابطه سنتی گذشته این است که ما با این کشورها در حوزه صادارات و واردات یک رابطه دیرینه داشتیم، در اموری اعم از محصولات کشاورزی، دامپروری، محصولات فنی و مهندسی و در حوزه های نفتی که من فکر میکنم در همین حدود باقی خواهند ماند و باید حفظ شود، چرا که هدف ما این است، باید حداکثر سود را در منافع دو جانبه در این مراودات ببریم. من بعید می دانم که ساختار سیاست خارجی گذشته به ان شدت سابق در این رابطه جدید شکل بگیرد مذاکرات برد بردی را خواهیم داشت.»

این پژوهشگر و کارشناس آمریکای جنوبی در گفتگویی مشروح با خبرآنلاین، ابعاد نظامی، سیاسی و اقتصادی سفر ظریف به این منطقه را برشمرد.

مشروح این گفتگو را اینجا بخوانید

52310

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 571157

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 3 =