هفت پرده پرتلاطم سینمای ایران:14 تیرماه تا 14مرداد ماه 1395

دقیقا یک ماه قبل جرقه تلاطمی زده شد که هنوز هم ادامه دارد.یک ماه گذشته را می‌توان پرتنش‌ترین مقطع سال جاری سینمای ایران دانست.مقطعی که بعید است در هیچ تاریخ دیگر از سالی که در آن هستیم تکرار شود.مقطعی که از مرگ عباس کیارستمی آغاز شد و در سالروز 110 سالگی صدور فرمان مشروطیت به پایان رسید.14 تیرماه تا 14 مرداد ماه 1395.

حمیدرضا غفاری:هنوز 14 تیرماه تمام نشده بود که خبری شوکه کننده فضای سینمای ایران را پر کرد:عباس کیارستمی درگذشت.مرگ کیارستمی انگار آنش زیر خاکستر بود برای اینکه پس از آن زبانه‌اش تا مدت‌ها کل جامعه را تحت تاثیر قرار دهد.

پرده اول: خبر از پاریس آمد

یک هفته قبل از مرگش به خواست خودش به پاریس رفت برای ادامه معالجه. اما دوام نیاورد. عصر روز 14 تیرماه دور از ایران دکترها از او قطع امید کردند و همه سیم‌های متصل به بدنش را کشیدند و تمام. شوک هم برایش کارساز نبود،در عوض با خبری که کیلومترها اینطرف‌تر به ایران رسید،شوکی عجیب را به جامعه ایران داد. خبر درگذشت عباس کیارستمی شروع یک ماه پراضطراب در سینمای ایران بود.(اینجا)موج اندوه عجیبی سینمای ایران را فرا گرفت.پیام‌های تسلیت و مراسم‌های ایران و فرانسه عمق این فقدان را برای سینمای ایران بیشتر کرد.(اینجا) عباس کیارستمی جمعه 18 تیرماه به ایران آمد(اینجا) و یکشنبه 20 تیر در قبرستانی در لواسان به خاک سپره شد.(اینجا)

پرده دوم: وقتی «هامون» ساز داغ می‌کند

مراسم ختم کیارستمی بود که داریوش مهرجویی دکترها را با لفظی غیرمعول مورد خطاب قرار داد.ختم کیارستمی هیچ‌کس احوالاتش سرجای خودش نبود.از بهمن فرمان‌آرا بگیر تا نیکی کریمی و دیگران. مهرجویی اما چنان بد به پزشکان تاخت که حتی از سوی اهالی سینما هم بعضا مورد عتاب و خطاب قرار گرفت.او به صراحت حرف از کشته شدن کیارستمی به دست پزشکان زد.(اینجا)

پرده سوم: متهم ردیف اول؛اهالی بیمارستان جّم

کیارستمی وقتی از ایران رفت یک دلیل کاملا مشخصش این بود که انگار به دکترهای خودش اطمینان نداشت.اطمینانش به دکترهای فرانسوی بیشتر بود حتما.دکتر فرانسوی‌اش در بخشی از گفت و گویی که با بهمن،پسرش داشت تلویحا به این مورد اشاره کرد:« آخرین نکته‌ای که فکر می‌کنم برای شما مهم است، این است که وقتی پدرتان به اینجا رسید، من با او صحبت کردم. او هنگام ورود کمی گیج بود؛ یعنی کاملا گیج بود و ما او را به ICU منتقل کردیم. اما بعد بهتر شد و وقتی راجع به بیوبسی و نفروستومی به او توضیح دادم، او گفت: من خیالم راحت است و هیچ استرسی ندارم. می‌خواهم بدانید که این نکته مهمی بود. گفت به شما اطمینان دارم، گرچه مرا نمی‌شناخت. می‌خواهم بدانید که او خوشحال بود اینجاست. پدر خارق‌العاده‌ای داشتید؛ هنرمندی بزرگ.» (اینجا)

بعد از مرگش پرونده پزشکی‌اش دوباره به جریان افتاد.متهم ردیف اول بیمارستان جم و کارکنان و پزشکانش بودند.هر چند خودشان زیر بار کم کاری تا حالا نرفته‌اند،اما نکته به شدت واضح این است که مسائلی وجود داشت که عمل ساده پولیپ روده به مرگ کیارستمی ختم شد.

پرده چهارم: عکسی که جّم نشینان را سیبل کرد

داریوش مهرجویی کاری کرد که نگاه‌ها از سمت اهمال بیمارستان جّم تا حدودی به سمت نقدهای رفتاری اهالی سینما چه آنها که پیرهن چاک می دادند برای مرگ خالق «طعم گیلاس» و چه آنها که علیه جامعه پزشکی موضع گرفته بودند چرخید.اما اتفاقی افتاد که دوباره جّم نشینان سیبل شدند.دکتر بیمارستان جّم با به دست گرفتن پلاکاردی که روی آن جمله‌ای علیه داریوش مهرجویی نوشته شده بود خواست حرف‌های مهرجویی را تلافی کند،اما این عکس چنان بازتاب منفی‌ای در رسانه‌ها یافت که دوباره جامعه پزشکی به متهم ردیف اول پرونده عباس کیارستمی بدل شد.(اینجا)


پرده پنجم: تیتر«یا لثارات»، باعث فراموشی کیارستمی

هنوز داغ مرگ عباس کیارستمی فراموش نشده بود که موعد شانزدهمین جشن سینمایی تلویزیونی حافظ رسید.جشنی که در این دوره در جلسه مطبوعاتی‌اش اعلام شد که برای اولین بار نشانی به نام عباس کیارستمی در آن به یک کارگردان جوان و نوآور اهدا خواهد شد و از این پس هر ساله این نشان اهدا خواهد شد.(اینجا)این کار می‌توانست التیامی بر دردهای اهالی سینما از فقدان عباس کیارستمی باشد.

روز دوم مرداد،موعد جشن که شد در تالار وحدت این نشان به شهرام مکری رسید.اما چند روزی نگذشت که موج غریبی علیه این جشن به راه افتاد.موجی که نشریه «یالثارات» با یک تیتر جنجالی برای آن رقم زد.این تیتر در کنار عکس‌های هنرمندان حاضر در این جشن چنان ترکیب تندی را به وجود آورد که شاید شوک خبر درگذشت کیارستمی را تا چند روز به فراموشی سپرد.(اینجا)

پرده ششم:«یا لثارات» باعث اتحاد سینمای ایران

بعد از تیتر جنجالی «یا لثارات» همه اهالی سینما به میدان آمدند و علیه این نشریه موضع گرفتند.اتحاد را بار دیگر می‌شد در میان سینمای ایران به عینه دید.هر کسی دستش می‌آمد مطلبی می‌نوشت و واکنشی نشان می‌داد.(اینجا)،(اینجا) و (اینجا)

پرده هفتم:حکایت‌های تازه از گالیله در قرون وسطی و شهاب حسینی در قرن 21

انتظار می‌رفت هیات نظارت بر مطبوعات «یالثارات» را با تیتری که هفته گذشته زده بود به سرعت توقیف کند، حتی سخنگوی وزارت ارشاد هم از این موضوع  متعجب بود و از ناهماهنگی نهادهای نظارت بر مطبوعات گفت(اینجا)

،اما دیروز اتفاق جالبی رخ داد.شماره جدید «یا لثارات» روی دکه آمد و اتفاقا بر موضع قبلی خود اصرار کرد.این نشریه در بند آخر سرمقاله خود با تیتر «شما بی غیرت نیستید» اینگونه نوشت: «گالیله زیر فشار قرون وسطاییان حرفش را پس گرفت و اقرار کرد که زمین به دور خورشید نمی‌گردد، اما حقیقت همان بود که او در ابتدا گفته بود.ممکن است «یا لثارات» زیر فشار قرون وسطاییان این روزگار به مخاطبان احادیث درج شده در شماره پیش بگوید شما بی‌غیرت نیستید، اما حقیقت همان است که در شماره پیش گفته شد.» (اینجا)همچنین این نشریه در شماره دیروز خود مطلب بسیار تندی علیه شهاب حسینی نوشته بود و او را با داعش همدست خوانده بود.همین ماجرا باعث شد سخنگو دوباره موضع بگیرد،انجمن‌های صنفی دوباره بیانیه بدهند(اینجا)، و این ماجرا هم همچنان ادامه پیدا کند.

***

یک ماه اخبر برای سینمای ایران پرازتب و تاب و استرس و هول و ولا بوده است.می‌شد بسیار متمدنانه‌تر از این بزنگاه‌ها عبور کرد،اگر بلد بودیم دیالوگ برقرار کنیم و اگر می‌شد کمی سعه صدر داشته باشیم.

 

 

5858

 

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 563661

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 17 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مهرداد IR ۱۳:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۴
    47 0
    جمله آخر درد بزرگ جامعه امروز ماست. یکروز پزشک یکروز آتشنشان یکروز هنرپیشه و یکروز مدیر مدرسه و یکروز..... عادت بد امروز جامعه ما محکوم کردن دیگران هست. به خطای یک فرد به قشری توهین میکنیم و انگار که خود از سیاره ای دیگر و بدون اشتباه هستیم.
  • محمد A1 ۱۴:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۴
    18 0
    آقای روازاده هم وقتی می خواست داروهای سنتی رو تجوئیز کنه، اولش می گفت که ما یا خودمان همدیگر را می کشیم یا توسط دکترها کشته می شویم. الان طب سنتی هم به شیوه بورژوا شکل گرفته است و در سر هر کوچه ای فروشگاهی رو به تقلید از مطب پزشکان زده اند. جان مردم ایران و لو ستاره و خورشیدش هیچ ارزشی ندارد.
  • رهگذر A1 ۱۵:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۴
    27 2
    وقتی خبری نیست و همه چی آرومه همه ما متمدن هستیم. سینماگران بارها در اینستاگرام و ... کلیپ پر کردند که قضاوت نکنیم و متمدن باشیم و ... جامعه پزشکی به دلایلی که عمدتا ساختاری است و منافع معایبش در جیب گروه یک درصدی میرود مدت طولانی است که تحت فشار رسانه هاست؛ رسانه هایی هرگز حاضر نشدند توجهی به صحبت هایشان بکنند. و در نتیجه آستانه تحمل این گروه هم چنان پایین بود که به برنامه طنز هم اعتراض کردند. در این بین، بعد از مرگ کیارستمی، هنرمندانی که دم از پرهیز از قضاوت میزدند و ... ناگهان در تخصصی ترین مسائل قضاوت کردند و حکم صادر کردند. و درگیری از هر دو طرف شروع شد. به هر حال در دعوا حلوا پخش نمیکنند اما یالثارات خیلی زود طعم خوش قضاوت و حکم صادر کردن را به هنرمندان چشاند
  • بی نام A1 ۱۶:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۴
    16 27
    حدود 20 سال است که آن دکتر را میشناسم . به مطب آن دکتر بروید. پشت سر منشی تابلویی است قدیمی که روی آن نوشته شده است " پرداخت ویزیت الزامی نیست" از پزشکان سالم و شریف این مملکت است.
    • بی نام IT ۱۷:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۴
      26 15
      پزشکان عزیز اینقدر مظلوم نمایی نفرمایید بذارید مردم کامنت بذارن نه اینه بصورت گروهی از دانشجوی پزشکی تا پزشک گرفته هجوم بیارید و با بیسواد خواندن همه شروع به ماله کشی قضایا کنید. این اقای کیارستمی به کنار اون ارتوپدی که 50 بیمار رو با وعده کار گذاشتن پروتز در شانه جراحی کرده و همه رو هم فریب داده و پرونزها رو کار نگذاشته چه می گویید؟ موارد بسیار زیاده چرا به مردم نمیگید که اون کسی که 50 بیمار رو جراحی کرده با چند نفر . چند شیفت مختلف هماهنگ کرده و این عمل عیرانسانی رو انجام داده؟ اینم تبلیغات دروعینه؟ کدوم کار اشتباهتون رو اومدین بر عهده گرفتین؟ کافیه یک پزشک فوت کنه اینجا رو پر میکنن از حمله به مردم ولی خودشون این کارها رو بکنن اصلا مهم نیست. درود بر شرف مهرجویی
    • بی نام IR ۲۱:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۴
      3 5
      اخه خالی بند اگر یک نفر پشت سرش بنویسه ویزیت رایگان اونم تو ایران یعنی یک قرون نگیره که الان از گرسنگی مرده بود دروغ هم بلد نیستید بگید مثل عمل هاتون و سوادتون نم کشیده اگر یک نفر همچین کاری رو تو نقطه صفر مرزی هم انجام بده الان صدبار سلامی و خبرنگاران حوزه پزشکی خبرش رو سوراخ کرده بودن چون تیمشون دیدم و یک مدت کار کردم میگم...
    • مهرداد IR ۰۴:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۵
      3 1
      اقایون ترول، هیچکس مدعی نیست که خطا نمیکنه چنانچه در هر شغلی و در هر جای دنیا از جمله پزشکی خطا هست و چه بسا به فوت بیمار بیانجامه،،، ولی در هیچ جای دنیا خطای پزشکی رو قصور معنی نمیکنن و در هیچ جای دنیا کسی که کوچکترین آگاهی از طب نداره طبابت رو نقد نمیکنه ضمنا شما نقادان پزشکی خودتان در شغلتان خطا ندارید؟ یا کلا بیکارید؟ پزشکی مثل دروازبانی فوتباله، صدتا توپ سخت رو بگیر ولی یه توپ رو گل بخور، صدتا رو کسی نمیبینه ولی اون یه گل....... من سالهاست دارم سالم کار میکنم، ریال ناحق نگرفتم. نه تنها باعث مرگ کسی نبودم، بلکه صدها نفر رو نجات دادم،به شغلم هم افتخار میکنم،و شک ندارم از این منتقدین کم سواد برای جامعه خودم خیلی مفیدتر بوده ام.
    • بی نام A1 ۰۶:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۷
      2 0
      پزشک خارجی تمام تلاشش رو میکنه........ شما تا حالا چندتا بیمار بستری تو مراکز خارجی داشتید؟ آیا در بیش از 200 کشور دنیا تجربه بستری دارید؟اصلا تا حالا 5 تا کشور خارجی رو دیدی که کار درمانی اونا رو دیده باشی؟اخه برادر من این حرف شما به معنی واقعی کلمه،بی پایه، بچگانه و پوچه،،، نمیدونم چرا هر کامنت بی محتوا و بچگانه ای بدون مدرک چاپ میشه
  • بی نام IT ۱۷:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۴
    14 9
    مساله فقط این یک مورد نیست شما اگر اظهارات و کامنتهای پزشکان رو بخونید متوجه خیلی از قضایا میشید با اینکه تعرفه ها رو به بهانه اینکه دیگه زشکی زیر میزی نگیره و...چند برابر کردن ولی چند وفت پیش نائب رئیس جامعه جراحان کشور گفت: تا زمانی که تعرفه‌ها ناعادلانه باشد، زیرمیزی و رومیزی حق پزشکان است. کلا با این اعداد و ارقام راضی نمیشن و به نظر من باید تحولی در سیستم بهداشت رخ بدهد علاوه بر اینکه به پزشکان دیگر کشورها اجازه طبابت داده بشو ظرفیتها هم بیشتر شود تا از این جالت انحصاری که این دوستان ایجاد کرده اند خارج بشیم تنها راه مبارزه با این کارهای پزشکا همون از بین بردنه انحصاره این حرفها رو کسی میزنه که پشتش خیلی گرمه و برای مردم شاخ و شونه میکشه
  • بی نام IT ۱۸:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۴
    16 12
    فوت کیارستمی به دلیل امبولی بوده و نه سرطان این دوستان پزشک بسبیار تلاش میکنن که مساله رو جور دیگه ای عنوان کنن ولی قضیه این بوده برای پولیپ روده جراحی شده و در نهایت از امبولی فوت شده. عفونت بعد عمل اتفاق افتاده بود و این دوستان به اصطلاح پزشک هم ول کرده بودن رفته بودن مسافرت و تعطیلات و.... جرفای پزشکهای ایرانی رو در این مورد باور نکنید اونها بایدم از خودشون دفاع کنن وضعیت کاملا روشنه که چه شده بوده و حالا هم در نقش طلبکار ظاهر شدن که بهترین راهبرد هم هست. اگر در ایران پزشکی رو هم مشاهده کردید که اذعان کرد که اشتباه خودش باعث مرگ بیمار شده به ما هم معرفی کنید محاله که در ایران بیماری از اشتباه پزشک فوت کنه هوای همو دارن شما این دوستان رو نمی شناسید
    • بی نام A1 ۰۴:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۵
      2 2
      بابا متخصص
    • بی نام IR ۰۴:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۵
      3 2
      یعنی حرف مفت زدی،ول کرده رفته مسافرت چیه؟؟؟؟پزشک دیگه ای مسوول بیمار بوده،
  • محسن IR ۲۲:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۴
    6 1
    مهرجویی بدون اینکه اصلا اطلاعیی از ماجرا و نوع درمان داشته باشه میکروفن دستش گرفته و با وقاحت و ژست روشنفکری و مسخره اش شروع به فحاشی و توهین میکنه.اصلا کسی نیست به داریوش مهرجویی بگه تو چکاره هستی؟حالا چون چندتا فیلم ساختی فکر کردی کی هستی که در هر چیزی دخالت میکنی.من با شنیدن حرفهاش در بین حضار اب شدم.