۲ نفر
۲۲ فروردین ۱۳۸۹ - ۱۳:۰۰

حمید رضا اصلانی

چندی است که موضوع الزامی شدن «کد رهگیری ثبت معاملات ملکی» از سوی مقامات و مراجع رسمی متولی امر به کرات مطرح شده و توصیف های اغراق گونه ای در خصوص کارکردهای آن به گوش می رسد.

با توجه به اعلام مسوولان ذیربط مبنی بر الزامی شدن استفاده از این سامانه از ابتدای آذر ماه سال 87 و ادعای حل شدن مشکلات حقوقی و قضایی این حوزه، بر آن شدیم که نکات حقوقی چندی که در این خصوص قابل بحث و عرضه می باشد را مطرح کنیم تا جایگاه و کارکرد واقعی چنین تحولی تبیین شود. بر همین مبنا به نظر می رسد اهم نکات و ایرادات حقوقی وارد بر این سامانه و کارکرد ادعایی آن به شرح زیر باشد:

1- مهمترین دلیل بروز مشکلات حقوقی در حوزه معاملات اموال غیر منقول، بیش از آنکه ناشی از چگونگی تنظیم سند عادی(مبایعه نامه) باشد ناشی از اصل پذیرش اعتبار برای چنین اسنادی است. در واقع به موجب مقررات قانون ثبت ، ثبت معاملات اموال غیر منقول الزامی بوده و مراجع دولتی مکلفند که فقط شخصی را که ملک در دفتر املاک بنام او ثبت شده مالک بشناسند و هر شخصی نیز که می خواهد مالک چنین ملکی شود به موجب این حکم قانونگذار باید فقط از طریق ثبت رسمی معامله (تنظیم سند رسمی) به این مقصود نائل شود.اختلاف نظر حقوقدانان در باب تفسیر این ماده قانونی و عدم تعیین تکلیف صریح از سوی مقنن موجب رواج اسناد عادی برای نقل و انتقال مالکیت اموال غیر منقول شده و دعاوی بسیاری را بر گردن دستگاه قضایی نهاده است.

بنابراین تنها راه حل این معضل صرفا بازگشت به حکم قانون و اعتبار ندادن به مبایعه نامه (سند عادی) است و در این مسیر تفاوتی میان مبایعه نامه تنظیمی در بنگاه معاملات ملکی و غیر آن وجود ندارد و طرح اختصاص کد رهگیری در اولین گام به دلیل به رسمیت شناختن سند عادی برای انتقال املاک محل ایراد جدی است.به عبارت دیگر پیش فرض این طرح آن است که چون تنظیم مبایعه نامه آن هم در بنگاه معاملات ملکی الزامی است پس ایجاد کد رهگیری موجب جلوگیری از معاملات معارض می شود که این استنتاج به دلیل غلط بودن مقدمه آن مردود است.

2 - به فرض معتبر تلقی کردن سند عادی در انتقال مالکیت املاک غیر منقول، ایراد دیگر وارد بر این طرح آن است که تنظیم مبایعه نامه در بنگاه معاملات ملکی را الزامی تلقی کرده است حال آنکه اولاهیچ نص قانونی که تنظیم سند عادی انتقال را بیرون از بنگاه ممنوع یا بی اعتبار تلقی کند وجود ندارد و از منظر قانونی این اسناد نیز سند عادی تلقی می شود. ثانیا از قضا و بر اساس تجربه قضایی، اثبات شده که بیشترین دعاوی و اختلافات حقوقی در معاملاتی که در بنگاه های معاملات ملکی و با استفاده از فرم های از پیش تدوین شده و نمونه های چاپی این بنگاه ها صورت گرفته رخ داده است (این وضعیت و ایرادهای حقوقی عدیده در نمونه های جدید تنظیمی که با همکاری سازمان ثبت اسناد و اتحادیه مشاورین املاک تدوین شده و هم اکنون مورد استفاده قرار گرفته است به روشنی دیده می شود)

3 - معلوم نیست که مسوولانی که از الزامی شدن این سامانه سخن می گویند در خصوص وضعیت حقوقی معاملاتی که بدون رعایت این حکم صورت گیرد چه موضعی دارند؟ اگر آن را باطل می دانند پس باید گفت که به مقررات قانون مدنی در باب صحت و اعتبار عقود و بخصوص عقد بیع، حکم یا احکامی را با یک بخشنامه افزوده اند که قطعا چنین حکمی خلاف قانون است و نمی تواند قانون مصوب مجلس را با یک بخشنامه نسخ کرده یا تخصیص زد. اگر هم معاملات بدون کد رهگیری را معتبر می دانند که معلوم نیست که الزامی بودن استفاده از این سامانه به چه معنا است که عدم رعایت آن در اعتبار عقد بی تاثیر است؟!

4 - الزام دفاتر اسناد رسمی به ثبت معاملات دارای کد رهگیری، نیز اگر به معنای عدم الزام ایشان به ثبت معاملات فاقد کد رهگیری است که باز هم خلاف صریح قانون است و بی نیاز از توجیه می باشد. اتفاقا از منظر قانونگذار و حقوقدانان (حتی آن دسته که سند عادی را موثر در انتقال مالکیت غیر منقولات می دانند)، صورت اکمل و بهترین شکل معامله آن است که طرفین به محض حصول توافق در قیمت و شرایط دیگر معامله فورا با حضور در دفتر خانه سند رسمی انتقال را تنظیم کنند و تشویق (بلکه الزام) ایشان به تنظیم مبایعه نامه در بنگاه و ارائه کد رهگیری به دفتر خانه کاملابرخلاف این رویه و هدف قانون گذار است. در واقع بر اساس تفسیر ارائه شده از بخشنامه فوق اصلادیگر کسی نمی تواند مستقیما به دفترخانه مراجعه و اقدام به انتقال مالکیت ملک خود کند و حتما باید اول در یک بنگاه مبایعه نامه تنظیم و سپس به دفتر خانه مراجعه کند!!

5 - اگر هدف از اجرای این طرح جلوگیری از انجام معامله معارض می باشد، معلوم نیست که با عدم ثبت رسمی معامله فاقد کد رهگیری در دفترخانه آیا محاکم نیز معامله فاقد کد رهگیری را بی اعتبار خواهند دانست (یا همچون معامله با سند عادی که عملاو برخلاف قانون ثبت، از سوی محاکم مورد پذیرش قرار گرفت این قبیل معاملات نیز نهایتا در محکمه قابل اعتبار دهی خواهند بود؟) فرض کنید شخصی یک معامله مقدم بدون کد رهگیری و بر اساس مبایعه نامه عادی تنظیمی در بیرون از بنگاه املاک انجام داده و سپس معامله معارضی البته دارای کد رهگیری و با رعایت بخشنامه موصوف انجام داده است. آیا در این فرض دادگاه معامله مقدم را نامعتبر خواهد دانست؟!

6 - وضعیت معاملاتی که اشخاص خود و بدون حضور در بنگاه معاملات ملکی (مثلادو برادر یا دو دوست) می خواهند انجام دهند چه می شود؟ آیا الزام ایشان به دریافت کد رهگیری از مرجعی انحصاری(بنگاه های دارای مجوز خاص) منتهی به ایجاد بازار کاذب فروش این کدها نمی شود؟ آیا برخی رویه های غلط(مثلاثبت نام کودک در مدرسه یا ...) که اثبات سکونت در یک منطقه خاص را منوط به ارائه اجاره نامه رسمی(بخوانید اجاره نامه بنگاهی!!) می نمود و برای بنگاه داران بازار سیاه فروش این فرم های چاپی را ایجاد کرده بود را فراموش کرده ایم؟ آیا الزام به مراجعه به بنگاه و پرداخت کمیسیون، بر بهای تمام شده ملک نمی افزاید؟ بنا به جمیع جهات فوق به نظر می رسد برخلاف ادعای مسوولان این طرح نه تنها توان مهار مشکلات حوزه مسکن را ندارد بلکه به دلیل ابهامات حقوقی بسیار آن که تنها به بخشی از آنها اشاره شد، یقینا خود منشا بروز مشکلات و معضلات حقوقی و اقتصادی دیگری خواهد شد و تامل بیشتری برای اجرای آن لازم است.

وکیل پایه یک دادگستری

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 54169

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 10
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۰۴:۰۵ - ۱۳۸۹/۰۱/۲۹
    4 0
    از توضیحات ایشان متشکرم. انشاءالله مورد بررسی مسئولین نیز قرار گیرد. واقعا" خوب نون دونی برای دفاتر املاک که متاسفانه اغلب از قشر خاصی از جامعه(آدم معمولی معمولا" دراین صنف فعالیت نمیکند) هم هستند درست شده است.
  • مصطفی ترک همدانی وکیل دادگستری IR ۱۸:۱۶ - ۱۳۸۹/۰۱/۳۱
    1 2
    همکار محترم با سلام از دقت نظر و توضیحات کافی شما استفاده کردم. چندی بود که حقیر هم درصدد تحریر چنین یادداشتی بودم که با ملاحظه مقاله شما منصرف شدم. جالب اینکه با مراجعه به دفاتر املاک گاهی مشاهده میفرمایید خود را مامور رسمی محرر قراردادها تلقی کرده و قراردادهای احتمالی از سوی وکلا را فاقد ارزش قانونی میدانند!
  • مفاخری IR ۰۸:۱۶ - ۱۳۸۹/۰۲/۲۴
    4 0
    انتقادات دقیقی بود امیدوارم مورد توجه مسولان قرار گیرد.
  • رضا IR ۰۶:۱۱ - ۱۳۸۹/۰۳/۱۸
    4 1
    ضمن تشکر از توضیحات کامل جنابعالی، از دلهره ای که بابت تنظیم مبایعه نامه خرید آپارتمان (البته با درج کد رهگیری) در دل اینجانب ایجاد کردید نیز سپاسگزارم.
  • محمد امینی IR ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۰/۰۵/۱۲
    5 5
    1-اگر بنگاه ها نباشند ، چگونه فروشنده و خریدار همدیگر را پیدا می کنند؟2-در هر قشری آدم های خوب و پیدا می شود.3- علت شیوع کلاهبرداری و سایر بزهکاری ها در کشور ما ، بیکاری و فقر است .نه قراردادهای عادی4- طبق اصل 10 کلیه قراردادها معتبر و لازم الاجرا ست .5-اگر قراردادهای عادی هم نباشد راه های تقلب در کشور ما فراوان است . که مهمترین علت آن تساهل دستگاه قضا نسبت به کلاهبردار هاست.
    • بدون نام IR ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۰/۰۷/۲۸
      1 0
      ضمن تشكر از ارائه نظرات جناب آقاي اصلاني ، در ارتباط با موارد مطروحه آقاي اميني حضورشان عرض كنم كه در مورد بند 1 ، به صراحت آقاي اصلاني قيد فرمودند كه در صورت معامله عادي بين دو دوست يا اعضاي خانواده چه نيازي به حضور طرفين معامله در بنگاه ها مي باشد. در خصوص بند 3 نيز ، آقاي اميني چند بار در معاملات اينچناني در بنگاه ها حضور داشته ايد و نشنيده باشيد كه صاحبان بنگاه ها پيشنهاد نكرده باشند كه فلاني اگه بجاي حق كميسيون فلان مبلغ بپردازيد ، اين ملك را برايتان خريداري مي كنم و عيناً پيشنهاد مشابهي را به فروشنده نيز ارائه مي نمايند و جالب است كه اين كار گاهاً همزمان بر روي يك معامله صورت پذيرفته و در اين بين قيمت واقعي ملك معامله نشده ، و طي يك معامله چندين ميليون نسيب بنگاهي شده است.
  • محمدجباری IR ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۷
    2 1
    همکار محترم ضمن تشکرازجنابعالی متاسفانه رویه قضات محاکم نیز دوگانه میباشد عده ای الزام به اخذ کد رهگیری راقانونی وعده ای طبق ماده 10قانون مدنی وسایرمواد مرتبط معاملات عادی فاقد کد رهگیری راقانونی میدانندکه در مراحل دادرسی وحتی اجرای احکام این تفاوت برداشت بعضا" باعث نقض حقوق افراد میگردد امید است متولیان امرچاره جویی نمایند
  • جعفر A1 ۱۲:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۶
    0 0
    ضمن عرض سلام وبا تشکر از مطالب زیبای درج شده شما
  • بی نام A1 ۱۰:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۶
    3 0
    در هر معامله ای تا پول جابجا نشود ملک یا کالا رد و بدل نخواهد شد شاید اگر برای هر انتقال وجه بین دو فرد کد رهگیری منحصر به کد ملی طرفین و مورد معامله صادر می شد امکان تخلف کمتر از وضعیت فعلی بود
  • سحر ا IR ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۱
    2 1
    با سلام، من دو تا از املاک همسرم را برای مهریه توقیف کردم، در حال حاضر توقیف شده و به اسم خودشم هست هنوز.اما همسرم میگه تو دستت ب اینها نمیرسه، ممکنه این املاکشو قولنامه کرده باشه ب نام کس دیکه؟ حداقل تاریخ قولنامه چند ماه قبل عقد باید باشه تا قانونی باشه، و اگه کد رهگیری نداشته باشه محکمه پسند هست؟ ایا الان میتونه قولنامه صوری به تاریخ یکسال قبل بزنه ک کد رهگیری هم داشته باشه؟