۲ نفر
۱۰ فروردین ۱۳۹۵ - ۰۷:۲۵

اقتصادنیوز نوشت: با اینکه تولید برندهای آمریکایی در ایران ممنوع است و برند پپسی و کوکاکولا سالهاست در ایران بدون مشکل به فعالیت خود ادامه می دهد. حال با توجه به قرارداد وزارت صنعت با کمپانی فیلیپ موریس می توان گفت سیگار مارلبرو سومین مهمان آمریکایی بازار تولید ایران است؟

می گویند بخش بزرگی از 24 میلیارد نخ سیگاری که سالانه به صورت قاچاق وارد کشور می‌شود را این سیگار به خود اختصاص داده است. سیگار آمریکایی تباری که ذائقه مشتریان زیادی در ایران را به سمت خود کشانده است. مالبرو را بسیاری از ایرانیان که سالانه 60 میلیارد نخ انواع سیگار را مصرف می کنند، می شناسند. بازار مولوی پر است از انواع پاکت‌های این سیگار که به گفته برخی از مقامات کشور شائبه صهیونیستی بودن دارد.

منشا واردات آن معلوم نیست در حالی‌که سالانه حجم قابل توجهی از این برند آمریکایی وارد کشورمان می‌شود. قاچاقچیانی که اقدام به قاچاق مارلبرو به ایران می‌کنند سود سرشاری از این سیگار را می برند چون سیگار جزو معدود کالاهای موجود در جهان است که همیشه مشتری دارد و از میزان مصرف آن کم نمی‌شود. قیمت آن هم هرچه بالاتر برود کمتر مصرف کننده‌ای حاضر است ذائقه خود را تغییر دهد و روی به سیگار ارزان تری آورد.

هرچه هست مارلبرو در ایران صاحب بازار بزرگی شده که سهم خزانه دولت از این بازار صفر است چون قاچاقچیان این سیگار نه تعرفه وارداتی، نه حقوق گمرکی و نه مالیاتی را می پردازند.

سیگار جزو کالاهای مصرفی است و با توجه به اینکه مقام رهبری در سخنان اخیرشان بر ممنوعیت واردات کالاهای مصرفی از آمریکار تاکید کرده‌اند و به دنبال آن نیز وزیر صنعت، معدن و تجارت بخشنامه‌ای به همین منظور را صادر کرده، این سوال به وجود می آید که سرنوشت مارلبرو در ایران چه می شود.

داستان از این قرار است که وزیر صنعت، معدن و تجارت پیش از آنکه برجام به تصویب برسد، در جریان مذاکرات هسته‌ای ایران و غرب به تقاضای نماینده کمپانی فیلیپ موریس برای واردات رسمی سیگار مارلبرو پاسخ مثبت داد و شخصا قرارداد آن را به امضا رساند.

شبکه قاچاق هنگامی‌که متوجه شدند وزارت صنعت مذاکرات خود را با مارلبرو آغاز کرده سعی کردند در راه این مذاکرات سنگ‌اندازی کنند و کار تاجایی پیش رفت که رئیس مرکز دخانیات این وزارتخانه را به قتل تهدید کردند. محمدرضا نعمت‌زاده هم که هرگونه شائبه صهیونیستی بودن کمپانی فیلیپ موریس را رد کرده بود خود راسا به وارد کار شد و این قرارداد را به امضا رساند تا هم واردات رسمی سیگار مارلبرو به ایران صورت گیرد و هم این برند در کشورمان به تولید برسد.

حال این سوال پیش می آید که با توجه به سخنان مقام رهبری و بخشنامه وزیر صنعت سرنوشت قرارداد این وزارتخانه با سیگار مارلبرو چه می‌شود؟ به نظر می‌رسد مسولان وزارت صنعت دو راه پیش روی خود دارند. راه اول اینکه بگویند قرارداد مارلبرو ابتدا از راه واردات رسمی کار خود را شروع کرده و به منظور بالا بردن سطح اشتغال و تولید محصول با کیفیت، خط تولید آن در کشورمان به راه خواهد افتاد و راه بعدی اینکه اعلام کنند در قرارداد مارلبرو بخش واردات رسمی حذف شده و این شرکت می تواند به طور مشارکتی با شرکت دخانیات ایران یا مستقلا از طریق سرمایه‌گذاری در ایران به تولید سیگار بپردازد.

بنابراین فعالیت فیلیپ موریس به عنوان یک کمپانی آمریکایی در ایران منعی نخواهد داشت اگر این شرکت اقدام به سرمایه‌گذاری، واردات تکنولوژی و ارائه روش های جدید تولید سیگار در ایران بپردازد.

راه کوکا و پپسی

این مدل در خصوص شرکت‌های نوشابه آمریکایی به کار گرفته شده و دو کمپانی بزرگ نوشابه ساز آمریکایی کوکاکولا و پپسی سال‌هاست در ایران مشغول کارند و توانسته‌اند بخش بزرگی از بازار را به نام خود کنند. ایران توانسته با خرید تکنولوژی این دو شرکت و فرمول تهیه نوشابه یکی از بزرگترین نمایندگی‌های کوکا کولا و پپسی را در ایران به راه بیاندازد و سالیان سال در کشورمان فعالیت کند. این فعالیت حتی در دوره تحریم ها متوقف نشد و دو برند آمریکایی توانستند محصولاتشان را در بازار پر تقاضای ایرانی از طریق کارخانه های ایرانی خود عرضه کنند.

در این میان به نظر می‌رسد شبکه گسترده قاچاق سیگار مارلبرو ساکت نخواهد نشست و با توجه به نفوذی که دارد سعی خواهد کرد با سوءاستفاده از بیانات رهبری و همچنین بخشنامه وزارت صنعت، سیگار مارلبرو را به عنوان کالای مصرفی آمریکایی معرفی کرده و حتی از تولید ان در ایران جلوگیری به عمل آورند.

 به نظر می رسد با توجه به حساسیت ویژه‌ای که روی سیگار مارلبرو به وجود آمده و واردات رسمی این سیگار فعلا به حالت تعلیق درآید و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز از طریق کشف قاچاق و انهدام آن از ورود غیرقانونی سیگار مارلبرو به ایران جلوگیری کند. اما با توجه به اینکه منعی برای تولید این سیگار در کشور وجود ندارد و وزارت صنعت، معدن و تجارت قراردای رسمی را با نمایندگی این شرکت در ایران به امضا رسانده، این امکان وجود دارد که تولید مارلبرو به عنوان یک سیگار آمریکایی تبار در ایران آغاز شود به شرط آنکه این شرکت از طریق سرمایه‌گذاری، انتقال دانش فنی و واردات تکنولوژی بتواند خط تولید سیگار در کشورمان به راه اندازد.

22339

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 522395

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سید IR ۰۹:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۰
    90 2
    آقای م ر که واردات این سیگار را از طریق اسکله های غیر مجاز در اختیار دارد . حتماً یکی از مدعیان علیه این طرح خواهند بود .
    • بی نام A1 ۱۲:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۰
      15 1
      عمده واردات سیگار و مشروبات از مرزهای غربی و کردستان است
  • بی نام A1 ۱۰:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۰
    39 0
    عجب یک سوالی دارم این که واردات خودرو غذا و دارو ممنوع هست واردات سیگار آزاد......
    • بی نام A1 ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۰
      25 1
      اخه سيگار نمي تواند نفوذ كند اما نون باگت مي تواند.
  • بی نام IR ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۰
    66 0
    لعنت خدا بر کسانیکه با باندهای مافیایی خون مردم را می مکند
    • بی نام DE ۱۱:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۰
      46 0
      لعنت
  • مصطفی IR ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۰
    36 4
    پس مک‌دونالد چی؟
    • بی نام DE ۱۱:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۰
      52 5
      .والله ما رفتيم يكي از كشورهاي اسياي شرقي ديديم مك دونالد و kfc و برندهاي بزرگ انگليسي و الماني نمايندگي داشتند تمام كاركنانش هم از افراد بومي انجا بودند هر چي فكر كردم جز منفعت چيزي در اين قضيه نديدم، ضمن اينكه به شهر اعتبار خاصي داده بودند از نظر زيبايي و كيفيت. نزديك شدن و اشنايي فرهنگها نيز در اين فروشگاهها مشهود است، اميدوارم مسيولاني كه تصميم گيري اين موارد و اجازه اش با اونهاست ، به خواست مردممون احترام بذارن و مقدمات كار رو اماده كنند،
  • بدون نام ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۰
    68 2
    به اميد ارسال كالا توسط ebay و amazon به ايران و تعريف كشور ايران در خدمات انها.
  • رضا IR ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۰
    14 11
    خیلی عذر میخوام مگه نوشابه هایی مثل پارسی کولا زمزم و امثال هم میتونن با این دوتا بجنگن مزه ی همشون مثل زهر مار هست اینقدر بدن پس ملت مجبورن یا کوکا بخورن یا پپسی
  • امیر شریفی A1 ۱۶:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۰
    11 0
    ممنون از مطلب خوبتون البته کوکا و پپسی واقعا خوشمزه هستن. کیفیت هم باید بالا ببریم
  • بی نام A1 ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۳
    4 0
    جالبه ، اگر به ورت قاچاق وارد كشور شود نفوذ نيست اما قرارداد رسمي باعث نفوذ مي شود اصولا"‌يكي از بزرگترين راههاي نفوذ همين قاچاق كالاست ، مسلما"‌ افراد غير ايراني اين حجم عظيم كالاهي قاچاق را در كشور توزيع نمي كنند ، اگر مي توانيد جلوي اين نفوذي ها را بگيريد
  • بی نام IR ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۳
    7 0
    سیگار منفعتش برای آقایون بیشتر از مواد خوراکی است . وگرنه همه عالم میدانند که ساندویچ هیچ ضرری ندارد ولی موضوع اینه که منفعتش برای کله گنده ها و دم کلفت ها نیست . آمریکایی بودن یا نبودن هم بهانه است . چطور اگر از فرانسه پژو و رنو وارد شود نفوذ نیست اگر شورلت و بلیزر وارد شود نفود میشود ؟
  • نام شما A1 ۰۳:۴۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۶
    2 2
    شرکت خوشگوار مشهد نوشابه هاشو با برند کوکا عرضه میکنه/درصورتی که شرکت کولا یا پپسی یا کانادا درای در ایران هیچ شعبه ای ندارن/ و خودشون از دست این موضوع شاکی هستن که چرا شرکت خوشگوار مشهد همچین کاری میکنه/ جالبه بدونید که شرکت خوشگوار نوشابه هارو اگه با برند خودش بزنه کسی نمیخره/ این کار توی تولیدی لباس دیگه طبیعی شده که لباس داخلی رو با برند های خارجی به فروش میرسونن/ کلا بخوام بگم خود خدا هم تو خلقت ما ایرانی ها مونده/ جز عجایب هفتگانه حساب میشیم.