استان ایلام از معدود استانهای کشور بوده که به خاطر سابقه دیرینه تمدنی و زیبایی های خیره کننده طبیعی دارای جاذبه های گردشگری بسیار و در عین حال ناشناخته است.

 

به گزارش کردپرس، از دیرباز استان ایلام را به لحاظ جاذبه های پرشمار و زیبای طبیعی در آن عروس زاگرس و سرزمین رنگها نام نهاده اند.
در این استان جاذبه های بسیاری از قلعه ها و بناهای متعدد تاریخی گرفته تا جنگل ، کوهستان، غارها، دشتهای سرسبز و آبشارهای طبیعی گرفته تا زیبایی های کوچ نشینی و ایلیاتی همه و همه این استان را به یک استان زیبا و پرجاذبه برای گردشگران تبدیل کرده است.
دره شهر دیاری پر از جاذبه های تاریخی و طبیعی
خبرگزاری کردپرس در آستانه نوروز و تعطیلات نوروزی تلاش دارد به مرور جاذبه های مختلف تاریخی این استان و شهرستانهای مختلف آنرا در قالب گزارش منتشر و در دسترس علاقه مندانبه گردش و توریسم قرار دهد.
یکی از شهرستانهای مهم و باسابقه دیرینه تاریخی در استان ایلام و غرب کشور شهرستان دره شهر بوده که از لحاظ داشتن بیشترین جاذبه های تاریخی جزء دو شهرستان برتر استان ایلام است.
شهرستان دره شهر در دامنه زیبای کبیرکوه قرار گرفته و به همین خاطر دارای مناظر بسیار زیبای طبیعی فراوانی شامل رودخانه ها، پشته های دامنه کبیرکوه، قلعه ها و پل های باستانی است.


پل تاریخی گاومیشان، حیرت انگیزترین پل کشور
پل تاریخی گاومیشان یکی از مشهور ترین پلهای تاریخ کشورمان و البته حیرت انگیزترین پل تاریخی در غرب کشور به حساب می اید.
این پل تاریخی در مسیر جاده دره شهر به استان لرستان و بر روی رودخانه مشهور سیمره بنا شده و گفته می شود از بناهای دوران ساسانیان بوده است و هنوز هم آثار این پل بصورت چند دهنه سترگ با مکانهای استراحت در دوسوی رودخانه سیمره باقی است.
پل تاریخی و زیبای گاومیشان بر روی رودخانه سیمره پس از تلاقی با رودخانه کشکان ساخته شده است و بر اساس نظریات مختلف، وجه تسمیه نام این پل برگرفته از گومیشه یعنی محل پرورش گاو است. بعضی نیز بر این باورند که گاومیش نر در قدیم جفت خود را گم می کند و در پی یافتن آن تمامی دره ها و غارها را در هم می نوردد و سرانجام آن را در غاری در این محدوده می یابد، از آن پس این منطقه را گاو میشو نامیده اند.
این پل تاریخی از پنج چشمه بزرگ تشکیل شده است که در حال حاضر فقط یکی از چشمه ها سالم است. گفته می شود یکی از دهانه‌ های پل پس از عقب‌ نشینی سپاه ایران در جنگ با عرب ها، برای جلوگیری از نفوذ آنان تخریب شده است.
پل گاومیشان بسیار فنی و پیچیده ساخته شده است به طوری که رقیبی جدی برای پل های مهم دیگر ایران به شمار می رود.
در مورد مصالح بکار رفته در این پل نیز باید گفت که مصالح اصلی آن ملاط، آجر وسنگ تشکیل می‌دهند و معماری آن نیز به سبک معماری دوران ساسانیان است اما گفته شده است که اثار ترمیمی این پل در دوران صفویه و قاجاریه نیز وجود دارد.
پل تاریخی گاومیشان در تاریخ 3 اسفند 1377 با شماره ثبت 2222 به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
شهر تاریخی ماداکتو(سیمره)
شهر تاریخی ماداکتو یا سیمره نیز یکی از قدیمی ترین شهرهای تاریخی ایران و غرب کشور بوده که در مجاورت کنونی شهر دره شهر و در سمت غربی این شهر قرار دارد.
این شهر با قدمتی بیش از 1400 ساله متعلق به دوران ساسانیان بوده و دارای برجهای نگهبانی ،خیابان ،سیستم آبکشی و دفع فاضلاب بوده است که بنا به قولی در اثر یک زلزله مهیب تخریب و از بین رفته و البته بقایای این شهر هنوز پابرجا بوده و مورد حفاظت سازمان میراث فرهنگی قرار گرفته است.
شهر باستانی ماداکتو که هنوز بسیاری از بناها و خانه های گنبدی شکل آن باقی است از چند سال پیش تاکنون مورد کاوش یکی از گروههای باستان شناسی کشور قرار گرفته و اثار متعددی از دوران تمدن ساسانی و اسلامی در آن به دست آمده که گچ بری های متعدد از جمله این آثار می باشند.
این شهر که بانامهای متعددی همچون ماداکتو ،مهرجان کده ،مهرجان قذق ،مهرگان کده از آن نام برده می شود از بناهای شناسنامه دار و دارای ثبت ملی کشور بوده که در سال 1310در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.


تنگه بهرام چوبین
تنگه بهرام چوبینه یکی دیگر از آثار تاریخی دره شهر بوده که در دل کبیر کوه و در سمت جنوب شرقی شهر دره شهر و در دره ای به همین نام واقع است.
علت نامگذاری این تنگه به نام بهرام چوبین به این دلیل بوده که گفته شده است اقامتگاه ییلاقی بهرام چوبینه سردار معروف ساسانی در این نقطه قرار داشته است.
در این بنای تاریخی بقایایی از بناهای قلوه سنگی و ملاط گچ دوران ساسانی دیده می شود که با مصالح معماری موجود در محل کاملا" مرتبط هستند . هنوز هم قسمتهایی از دیوار کشی بر روی ارتفاعات شمالی و جانبی تنگه به چشم می خورد که با مصالح قدیمی این بنا ساخته شده اند.
قلعه موجود در تنگه بهرام چوبینه تقریبا در مسیر سخت و دشواری در دامنه کبیرکوه قرار گرفته و در سینه کش ارتفاعات شرقی و دقیقا" در دامنه فرو رفتگی کوه چشمه آبی درون صخره ها جریان دارد که سطوح جانبی مسیر آن در گذشته حجاری شده اند. آثار دست ساز درون این صخره ها و سد موجود در دهانه آن با مناظر طبیعی تنگه چشم اندازی دل انگیزو دلنشین ایجاد کرده است.
آبشار هفت آسیاب
آبشار هفت آسیاب شهرستان دره شهر همانطور که از نام آن پیداست در گذشته محل بنای تعداد زیادی از آسیابهای ابی بوده که محل مراجعه بسیاری از مردم مناطق اطراف بوده است.
این آبشار در محل یک تنگه به همین نام قرار گرفته و از مناطق دیدنی و بکر ایلام است و یکی از جلوه‌های طبیعی و دیدنی این استان است.
این آبشار زیبا و دیدنی که در دامنه کبیرکوه قرار گرفته و از کبیرکوه سرچشمه می‌گیرد با 60 متر ارتفاع مکانی دیدنی برای گردشگران و دوستداران طبیعت استان ایلام را فراهم کرده است.
آبشار هفت آسیاب ، پس از گذر از دامنه ریواس کوه به رودخانه بزرگ سیمره می‌پیوندد. وجود جنگل‌های انبوه، دره‌های زیبا و گونه‌های گیاهی متنوع زیبایی‌های این آبشار را دو چندان کرده است.
این آبشار در 25 کیلومتری شرق دره‌شهر، در جوار روستای داراب آباد و در مسیردره شهر به پل دختر و پل گاومیشان واقع شده است.


قلعه و دره شیخ مکان ( قلعه پور اشرف)
قلعه و دره ی شیخ مکان یا پور اشرف در شکلی مستطیلی در شش کیلومتری ضلع جنوب شرقی شهرستان دره شهر در دامنه کبیرکوه کوه و نزدیکی روستای شیخ مکان قرار گرفته . بنای این قلعه برابر سنگ نوشته آن در سال 1330 ه.ق به دستور تیمورخان ساخته شده و توسط صید محمد خان پوراشرف در سال 1335 ه.ق مرمت و به اتمام رسید. قلعه سه طبقه با زیر زمین پنج برج دیده بانی و 30 باب اطاق دارد . 
نمای بیرونی قلعه با ملاتی از گچ و خاک و نمای داخلی اتاق ها با گچ اندود شده است بیشترین مصالح بکار رفته در اسکلت بنا قلوه سنگ و در مواردی آجر جهت تزیین از جمله سر در و ورودی استفاده شده است آب از طریق کانالی از رودخانه نزدیک آن منشعب و پس از گذر از میان روستا از زیردیوار ضلع جنوبی به حوض داخل قلعه وارد و ازسمت دیگر بنا خارج می شود. 
در سیستم حمام این قلعه ،آب جهت استحمام از طریق کانالی دیگر و به صورت مجزا از سمت جنوبی وارد آب انبار می شود. قلعه دارای سیاه چال ،خر پشته ،برج های نگهبانی ، انبار غلات ، آشپزخانه اصطبل و...بوده است و همچنان آثار آنها وجود دارد.آثار مذکور نشان دهنده این است که این قلعه در گذشته استفاده های نظامی یا حاکمیتی داشته است.
این قلعه گاهاً با نامهای دیگری از جمله قلعه پور اشرف نیز شهرت دارد.
موزه باستان شناسی و تاریخی دره شهر
موزه باستان شناسی و تاریخی شهرستان دره شهر یکی از مکانهای گردشگری و مورد توجه توریستها در این شهرستان بوده که احداث و راه اندازی آن در یکی از سفرهای دولت اصلاحات در این شهرستان مصوب و اجرایی شد.
احداث موزه باستان شناسی دره شهر بیشتر از هرچیزی نشان دهنده قدمت تاریخ و تمدن در این شهرستان بوده و آثار متعدد تاریخی که در این شهرستان و مناطق اطراف کشف شده در ان نگهداری می شود.
موزه باستان شناسی دره شهر تنها موزه باستان شناسی استان ایلام و تخصصی ترین موزه باستان شناسی غرب کشور بوده که محل نگهداری بیشترین آثار تاریخی و یافته‌های باستان‌شناسی در زمینه تاریخ، فرهنگ و تمدن کهن این دیار است.
در این موزه تاریخی بیش از 300 اثر کشف شده ی تاریخی و فرهنگی متعلق به دورانهای تاریخی عهد هخامشی ، ساسانی، دوران اسلامی، صفویه، قاجاریه و ... شامل گچ‌بری‌ها، زیورآلات، سکه‌ها، ظروف سفالی و اشیاء دیگر است.
موزه تاریخی دره شهر به لحاظ تنوع آثار تاریخی مختلف نگهداری شده در آن یکی از مقصدهای اصلی گردشگران این شهرستان خصوصاً در تعطیلات نوروزی است.
دیگر آثار تاریخی دره شهر:
در شهرستان تاریخی دره شهر علاوه بر آثار تاریخی و جاذبه های معرفی شده در بالا، آثار متعدد دیگری از جمله روستای تاریخی چم نمشت، شهر باستانی ماژین، غار کنار تاریکه،آتشکده ساسانی،قلعه زینل،قلعه فرهاد آباد،محوطه باستانی هومان و مکانهای متعدد دیگری وجود دارد که اغلب مورد توجه گردشگران هستند.
شهرستان دره شهر به لحاظ قرار گرفتن در دامنه های کبیرکوه و همچنین سواحل رودخانه سیمره دارای زیبایی های طبیعی بسیاری است که خصوصاً در فصل بهار و ایام نوروز جلوه های بسیار زیبایی را در معرض تماشای گردشگران قرار داده است.
 

 

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 519307

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 6 =