براساس آمار، نسبت استاد به دانشجو در دانشگاه های کل کشور یک به ۶۹ است که فاصله معناداری با استاندارد جهانی دارد و باید این فاصله کمتر شود، چراکه افزایش شاخص نسبت استاد به دانشجو به طور مستقیم بر کیفیت آموزشی دانشگاه تاثیر دارد.

مینا افشار: یکی از چالش‌های اصلی در دانشگاه های ایران، نسبت استاد به دانشجوست، نسبتی که فاصله بالایی با معیار های جهانی دارد. نسبت استاد به دانشجو در دانشگاه‌های ایران در دوره‌های کارشناسی ارشد و دکترا محسوس‌تر است. هرچند هنوز هم این نسبت به سرانجام نرسیده است، اما گزارش هایی  که از سوی وزارت علوم و دانشگاه آزاد اسلامی در دوره جدید در این باره ارائه می شود، نشان از تغییراتی در کیفیت آموزشی و نسبت استاد به دانشجو در دانشگاه ها می دهد.
هم اکنون ؛ بر اساس آمارهای موجود، تعداد دانشجوبان کل دانشگاه های کشور ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر است و طبق آمار وزارت علوم ۷۰ هزار نفر عضو هئیت علمی هستند، یعنی نسبت استاد به دانشجو در دانشگاه های کل کشور یک به ۶۹ است که فاصله معناداری با استاندارد جهانی دارد و باید این فاصله کمتر شود. 

وزارت علوم و وزارت بهداشت در ۲ سال اخیر، مجموعا ۲ هزار و ۱۰۰ هیئت علمی بیشتر جذب نکرده است. در میان تنها دانشگاه آزاد اسلامی است که اوضاع نسبتا بهتری را دارد. در دانشگاه آزاد اسلامی یک میلیون و ۷۰۰ هزار دانشجو و ۳۲ هزار و ۵۰۰ عضو هیئت علمی حضور دارند که طبق آمار اگر دانشجویان سما(دانشجویان کاردانی در آموزشکده های فنی) از این تعداد کم شوند، تعداد دانشجویان دانشگاه آزاد یک میلیون و ۵۵۰ هزار نفر می شود.
با یک نسبت تناسب ساده، نسب استاد به دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی یک به ۴۷ است، یعنی به مراتب از آمار کلی کشور بهتر است گرچه در مقایسه با استاندارد های جهانی اوضاع مناسبی نیست. در نمودار های زیر تعداد اساتید دانشگاه طی سال های اخیر و چگونگی رشد دانشجویان قابل رویت است که این نسب نامناسب در دانشگاه های کشور را بیش تر به رخ می کشد.





با این حال دانشگاه آزاد در چندسال اخیر قریب به ۱۱ هزار عضو هیئت علمی جذب کرده است. یعنی ۵ برابر بیشتر از دولتی ها و این آمار روز به روز بهتر می شود. 

علاوه بر این، یک آمار دیگری هم می توان به آمار موجود اضافه کرد؛ دانشگاه آزاد حدود ۴۰ هزار استاد مدعو دارد؛ طبق صحبت های وزیر علوم، هر سه استاد مدعو یک عضو هیئت علمی محسوب می شود.بنابراین اگر این نسبت را اضافه کنیم، یعنی مجموع استادان تمام وقت دانشگاه آزاد (۳۲ هزار و ۵۰۰) با یک سوم حق التدریس ها که حدود ۱۳ هزار نفر می شود، در مجموع نسبت استاد به دانشجو در دانشگاه آزاد یک به ۳۷ است. در صورتی که نسبت استاد دانشجو کل کشور یک به ۶۹ است. بررسی افزایش نسبت استاد به دانشجو در دانشگاه آزاد نشان از آن دارد که یک پروژه غیردولتی می تواند موفق باشد.

اهمیت دیگر این اتفاق از آنجایی است که دانشگاه آزاد اسلامی در دوره جدید تاکنون ۱۱ هزار هئیت علمی جذب شده، در حالیکه دانشگاه دولتی اعم از وزارت علوم و وزارت بهداشت به علت کمبود منابعی که دارند، بیش از ۲ هزار هیئت علمی جذب کرده است. 

با این حال بررسی های موجود نشان می دهد، در کل نسبت استاد به دانشجو در دانشگاه آزاد یک به ۴۷ و نسبت به همگن یک به  ۳۷ و نسبت به دانشگاه کل کشور یک به ۶۹ است.  

پذیرش بیش از ۳ هزار عضو هیئت علمی جدید در دانشگاه آزاد

در این رابطه فرهاد حسین زاده لطفی معاون آموزشی دانشگاه آزاد به فراخوان جذب اعضای هیئت علمی اشاره کرد و گفت: دانشگاه آزاد اسلامی در بهمن ماه امسال فراخوان جذب اعضای هیئت علمی خود را منتشر می کند و بر اساس این فراخوان، تعداد ۳هزار و ۵۰۰ استاد جدید بر این دانشگاه پذیرفته می شوند. 

او اعلام کرد: امسال ۲ هزار عضو هیئت علمی جدید در این دانشگاه جذب شده اند و پرونده یک هزار و ۵۰۰ نفر از استادان این دانشگاه نیز در یک ماه آینده بررسی و تعیین تکلیف می شود.

معاون آموزشی دانشگاه آزاد گفته بود: اکنون این دانشگاه دارای ۳۲ هزار و ۷۵۳ عضو هیئت علمی تمام وقت و شاخص نسبت استاد به دانشجو این دانشگاه یک به ۴۲ دانشجو است. 

حسین زاده لطفی تأکید کرد که این دانشگاه برنامه دارد تا سال ۹۹ شاخص نسبت استاد به دانشجو را یک به ۳۷ نفر برساند.

نسبت استاد به دانشجو در دانشگاه های دولتی استاندارد می‌شود

پیش از این نیز رئیس مرکز جذب وزارت علوم هم اعلام کرد: براساس فراخوان های مرکز جذب و پیش بینی های صورت گرفته دانشگاه‌های دولتی می‌توانند تا سال ۹۵ نسبت استاد به دانشجو را به زیر ۲۰ نفر کاهش دهند.

حجت الاسلام محمدرضا رضوان طلب، در خصوص نسبت استاد به دانشجو در دانشگاه‌های سراسری گفت: به طور کلی در دانشگاه های دولتی این نسبت بین ۲۵ الی ۳۰ است، یعنی به اعضای هر ۲۵ دانشجو یک استاد وجود دارد.

او گفت: در دانشگاه‌های پیام نور و دانشگاه آزاد این نسبت ها متفاوت است. نمی توان یک میانگین صحیح اعلام کرد که معتبر باشد، اما در وزارت علوم طبق صحبت هایی که داشته ایم قرار است این نسبت به زیر ۲۰ نفر کاهش یابد.

رئیس مرکز جذب وزارت علوم گفت: استاندارد بین المللی بین ۱۳ تا ۱۶ نفر است. در صورت ایجاد شرایط و با توجه به فراخوان هایی که مرکز جذب اعلام کرده تا پایان سال ۹۵ دانشگاه های دولتی به این نسبت دست یابند.

۴۷۲۳۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 501868

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 11 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 15
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۹:۲۸ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۳
    6 0
    متاسفانه اعضای هیئت علمی جدیدی که انتخاب می شوند بر اساس رابطه می باشد و نه ضابطه . این امر باعث شده تا روند رشد علمی کشور کاهش یابد.
    • بی نام IR ۱۲:۵۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۶
      7 0
      استاد کم نیست دانشجو نما زیاد است
  • بی نام A1 ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۳
    4 1
    از بس که این دانشگاه آزاد بی رویه و غیر قانونی دانشجو می گیره و رشته شهر اضافه می کنه و رسما کمیت رو فدای کیفیت کرده و دانشگاه آزاد رو شبیه بنگاه تجاری کرده نه مرکز علمی آموزشی واحدی که قبلا 25تا دانشجوی ارشد در یک رشته می گرفت دوساله صد نفر رو پذیرش می کنه
  • امیر A1 ۰۹:۵۰ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۳
    5 0
    استاد کم نیست بلکه دانشجو و دانشگاه زیاده هر کی از خونش قهر کرده رفته یه دانشگاه تاسیس کرده بدون هیچ نظارت درست و حسابی
  • سید IR ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۳
    0 0
    وقتی مبنای دانشگاهای ما بر اساس نمره ی معدل و مدرک باشه نه تخصص تا هست همینی که هست هست .
  • احمد IR ۰۹:۵۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۳
    2 0
    و من كه دكتري شيمي با رزومه خيلي خوبم بيكارمممممم
  • مهدی IR ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۳
    1 0
    بهتر بود تیتر میزدید دانشگاه های ایران با ازدیاد دانشجو مواجه است نه کمبود استاد
  • صادق A1 ۱۴:۱۹ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۳
    3 0
    به جای اینکه تیتیر بزنید "کمبود استاد"؛ تبیتر بزنید "افزایش بی رویه پذیرش دانشجو"
  • بی نام IR ۱۴:۳۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۳
    1 0
    از مسئولین دانشگاه آزاد می خوام قبل از هر تصمیم فکر کنند. تا چند سال دیگه با این وضعیت بیکاری فارغ التحصیلان و رشد کم جمعیت ، تعداد دانشجوها کم میشه و این اساتید هم مانند خیلی از واحدهای دانشگاه آزاد بدون دانشجو می شوند.
  • بی نام A1 ۱۶:۱۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۳
    0 0
    در دانشگاهی که تنها تئوری و مدرک فروشی اعتبار دارد نسبت دانشجو به استاد به چه درد میخوره؟استادی که سوادش شده جزو و ترجمه استاندارد بودش به چه کار می آید؟
  • بی نام IR ۱۶:۵۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۳
    2 0
    به جای استاد جدید , رئیس دانشگاه و اساتید دیگر چند برابر حقشان تدریس می کنند.
  • محمدی A1 ۱۷:۰۹ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۳
    0 1
    درسته اما افزایش تعداد اساتید بی کیفیت با مدارک دکتری بی سواد درسته باعث افزایش نسبت استاد به دانشجو میشه اما باعث بی انگیزگی اساتید باسواد خواهد شد بطور مثال استادی با مرتبه علمی استادیاری و دانشیاری هنوز از پرداخت حقوق ماهانه خودش مطمئن نیست اگر استاد جدید جذب شود روح و روان و انگیزه استاد با مرتبه و باسواد رو بهم می ریزد قبل از چذب هیات علمی های جدید فکری بحال اساتید فعلی بشود بمراتب بهتر است در دانشگاه آزاد برخی شهرها حقوق استاد بنده خدا پرداخت نمی شود چه برسه به حق الزحمه پایان نامه و طرح های پژوهشی و ....
  • مجید IR ۱۷:۵۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۳
    0 0
    شما مطمئنید دانشگاه آزاد این مقدار هیئت علمی دارد؟یا ادعای خودشان است تا با این دستاویز دانشجوی تحصیلات تکمیلی بیشتری را جذب کنند؟ بر کسی پوشیده نیست که این امار با واقعیت های موجود بسیار فاصله دارد... آیا کسی تحقیقی راجع به این امار کرده است؟
  • یاسر IR ۱۸:۲۱ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۳
    2 0
    در واقع باید گفت دانشجو زیاده
  • بی نام A1 ۱۹:۳۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۳
    2 0
    این وسط داستان دانشجویانی که دانشجو نیستند و دانشگاه‌هایی که دانشگاه نیستند چی میشه؟ مسئله اینه که این وضعیت دانشگاه‌ها اگر سر و سامون پیدا کنه نسبت استاد و دانشجو هم کمی بهتر میشه.الان دانشگاه ها شبیه دبستان و دبیرستان تو هر ناکجا آبادی پیدا میشه