یک ساز ایرانی متعلق به ساسانی ها، ثبت جهانی می شود

ایسکانیوز نوشت: «نی‌انبان» ساز ساسانی ایرانی پس از ثبت در فهرست میراث ناملموس ایران، در تلاش برای رسیدن به فهرست میراث جهانی یونسکو است.»

فرهاد نظری، مدیرکل دفتر ثبت آثار تاریخی در این زمینه گفت: ساز «نی‌انبان» به دلیل فراگیری‌اش در گستره‌ی ملی در سطح کشور و جزایر حاشیه خلیج‌فارس دارد، با تلاش یک پژوهشگر حوزه موسیقی و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری 22 مهر ماه با عنوان «مهارت ساختن و نواختن نی‌انبان در گستره‌ی ملی» با شماره 783 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.

وی با تاکید بر این که این ساز سنتی در همه‌ی استان‌های جنوبی کشور مانند هرمزگان، خوزستان، بخشی از استان فارس و جزایر حاشیه خلیج فارس نواخته می‌شود، ادامه داد: به دلیل گستردگی آن، در صدد تهیه‌ مقدمات ثبت جهانی این ساز در فهرست میراث ناملموس یونسکو هستیم.

او با اشاره به حضور این ساز در کشورهایی مانند ترکیه، بحرین، اسکاتلند، آفریقا و امارات بیان کرد: به همین دلیل به یونسکو فراخوان داده‌ایم که ایران درصدد تهیه‌ی پرونده‌ ثبت جهانی این ساز است و در صورتی که هر کدام از کشورهای دارنده‌ این ساز تمایل دارند می‌توانند برای تهیه‌ی پرونده‌ مشترک آن با ایران اقدام کنند.

نظری همچنین درباره‌ قدمت «نی‌انبان» به خبرنگار ایسنا توضیح داد: برخی پژوهشگران ظاهرا روی نقش برجسته‌های طاق بستان تصاویری از نواختن «نی‌انبان» توسط یک نفر دیده‌اند، این تصاویر قدمت این ساز را به دوره‌ی ساسانی برمی‌گرداند.

وی با تاکید بر این که می‌توان گفت این ساز در گستره‌ی خاکی خلیج‌فارس و عمدتا ایران قرار گرفته است، گفت: احتمال انتقال این ساز از ایران به کشورهای دیگر بسیار زیاد است، حتی به گفته‌ برخی کارشناسان، این ساز نخست در ایران ساخته و مورد استفاده بوده و در طول سال‌ها به کشورهایی مانند اسکاتلند منتقل شده است.

۴۷۴۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 468529

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۷/۲۴
    0 1
    الان ترکیه یا آذربایجان یا یکی از نقل و نبات ها حاشیه خلیج فارس مدعی این ساز میشن
  • حسین IR ۱۴:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۷/۲۴
    0 1
    سریع تر ثبتش بکنید که کشورهای بی در و پیکر شرقی افغانی ها ، شمال غربی ایران آرانی ها و غربی ترکیه مدعی آن می شوند.
  • علی IR ۱۴:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۷/۲۴
    0 0
    چرا اسم استان بوشهر نیاوردید که این ساز نقش اصلی در موسیقی این استان یا همان موسیقی بوشهری دارد. استفاده از این ساز در هیچ استان جنوبی مثل استان بوشهر نیست. چرا کم لطفی می کنید؟
  • بی نام A1 ۱۵:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۷/۲۴
    0 0
    برخی پژوهشگران ظاهرا روی نقش برجسته‌های طاق بستان تصاویری از نواختن «نی‌انبان» توسط یک نفر دیده‌اند روی نقش برجسته‌های طاق بستان ساز «نی‌انبان» ديده نميشه
  • بی نام A1 ۱۶:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۷/۲۴
    0 0
    خیلی میراث ناملموس داریم که باید ثبت بشوند ولی مدیران توی خواب خرگوشیند....باید افراد دلسوز ومتخصص هر رشته مدیریت اون کار را برعهده بگیرند و انتخاب ها سفارشی نباشه که نتیجه ش فساد ورانت خواری و عقب زدگی فرهنگیه.....پول بیت المال حرام است بر کسی که توی کاری سررشته نداره و براون کار گماشته میشود...