ایرنا نوشت:

درحالی برندگان جایزه ۲۰۱۴ صلح نوبل امروز جمعه ۱۰ اکتبر (۱۸ مهر) معرفی می‌شوند که بسیاری از دریافت‌کنندگان این جایزه تاکنون منتقدان و معترضان بسیاری را در سراسر جهان داشته‌اند.

به گزارش پایگاه خبری تامسون رویترز، جایزه صلح یکی از پنج جایزه نوبل است که توسط «آلفرد نوبل» صنعت‌گر و مخترع سوئدی وقف شده است. این جایزه برای اولین بار در سال ۱۹۰۱ اعطا شد.

برنارد نوبل شیمی‌دان، مهندس، مبتکر و اسلحه ساز سوئدی که به عنوان مخترع دینامیت شناخته می‌شود به دلیل اشتباهی که همواره آن را متذکر می‌شد تمام سرمایه‌اش را برای بازگرداندن صلح به جهان در گرو این جایزه قرار داد.

او که از سال ۱۸۹۴ تا روز فوتش صاحب اسلحه‌سازی بزرگ بوفورس بود و در تغییر آن از یک کارخانه ذوب آهن به یک توپخانه‌سازی مدرن و یک کارخانه تولید مواد شیمیایی نقشی اساسی داشت از استفاده اختراعش در جهانی شدن جنگ‌ها پشیمان شد، بنابراین در آخرین وصیت‌نامه خود سرمایه حیرت‌انگیزش را برای تامین هزبنه‌های جایزه نوبل اختصاص داد.

نوبل در وصیت‌نامه خود خواست این جایزه «به کسی داده شود که بهترین یا بیشترین کوشش را در راه برادری ملل یا انحلال با کاهش ارتش‌ها یا تشکیل و ترغیب کنفرانس‌های صلح کرده باشد.»

اما ظاهرا روند اعطای جوایز صلح آن گونه که نوبل می‌خواست پیش نرفت. در اکثر مواقع این جایزه به افراد و یا سازمان‌ها و اتحادیه‌ها و انجمن‌های مختلف همواره با واکنش‌ها وبازتاب‌های انتقادآمیز برخوردار بوده است.

منتقدان می‌گویند اکثر جوایز صلح نوبل همواره با معیارهای وصیت‌نامه نوبل ارائه نشده و در بسیاری از مواقع به دلیل نفوذ برخی کشورها، سازمان‌ها و شخصیت‌های بین‌المللی به اهرمی سیاسی علیه کشورها و ملت‌ها تبدیل شده است.

به طور مثال درحالی اوباما جایزه صلح نوبل ۲۰۰۹ را گرفت که فقط ۱۱ ماه از ریاست جمهوری او گذشته بود. علاوه براین بسیاری از مردم کشورهای منطقه خاورمیانه از جمله عراق، افغانستان و ...از آثار شوم لشگرکشی نظامی آمریکا کشورهایشان در طی سه دهه اخیر همواره رنج برده‌اند و هزاران نفر قربانی جنگ‌های متناوب نظامی این کشور در منطقه بوده‌اند.

نروژی‌ها هم در سال ۲۰۱۲ نسبت به ارائه جایزه صلح نوبل به اتحادیه اروپا راهپیمایی‌های اعتراض‌آمیز گسترده‌ای داشتند.

برخی از معترضان دلیل اقدامات خود را اینگونه بیان کردند: «آلفرد نوبل گفته است که جایزه باید به کسانی اعطا شود که در مسیر خلع سلاح فعالیت می‎کنند اما اتحادیه اروپا یکی از بزرگ‎ترین تولید کنندگان سلاح در جهان است.»

بر اساس نتایج یک نظرسنجی در همان سال، بیش از ۶۰ درصد مردم نروژ با انتخاب اتحادیه اروپا برای دریافت جایزه صلح نوبل در سال ۲۰۱۲ مخالف بودند زیرا به اعتقاد آنان اتحادیه اروپا مظهر تسلیحات نظامی است و الزامات واجب برای دریافت جایزه صلح را دارا نبود.

این اعتراض‌ها آنقدر گسترده بود که سرانجام گروهی از شخصیت‌های کشورهای اسکاندیناوی با طرح شکایتی از پلیس نروژ خواستند که در مورد اعطای جایزه‌های نوبل صلح تحقیق کند. از نظر شاکیان، جوایزی که تاکنون داده شده، با شرایط تعیین شده توسط آلفرد نوبل سازگار نبوده است.

این شاکیان رسما اعلام کردند که جوایز صلح نوبل باراک اوباما (٢٠٠٩) و اتحادیۀ اروپا (٢٠١٢) غیرقانونی است.

علاوه براین در فهرست جوایز صلح نوبل افرادی مانند منخم بگین، انور سادات و ... قرار دارند که به دلیل کشتار مردم مسلمان فلسطین از یکسو و واگذاری حقوق آن‌ها از سوی دیگر به عنوان نمادی از نفرت ملت‌ها محسوب می‌شوند.

برنده صلح نوبل سال گذشته

در سال ۲۰۱۳ سازمان منع تسلیحات شیمیایی این جایزه را به خود اختصاص داد.

در بیانیه اعلام شده این سازمان به دلیل تلاش فوق‌العاده در روند امحای تسلیحات شیمیایی در سوریه و دیگر نقاط دنیا این جایزه را کسب کرد.

 

45503

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 379804

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 11 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • عرشیا A1 ۰۶:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۸
    2 2
    فکر کنم امسال بشار اسد برنده این جایزه بشه ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • آیس IR ۰۹:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۸
    7 1
    تبریک به دختر خانم جوان وشجاع ملاله یوسف زی بخاطر دریافت جایزه صلح نوبل 2014