در کافه‌خبر بررسی شد؛ چرا زوج‌های جوان علاقه‌ای به بچه ندارند؟ مشکل فرهنگی است یا اقتصادی؟

حاضران در میزگرد خبرآنلاین معتقدند در سیاستهای جمعیتی باید مسائل فرهنگی و اقتصادی را با هم در نظر گرفت چون ساختار خانواده ها در جامعه امروز بسیار متفاوت از گذشته است.

امید کریمی، زهرا تالانی: از دولت دهم موضوع کاهش جمعیت مطرح شد و برای همین سیاستهای جمعیتی و مشوقهایی هم از سوی دولت و مجلس در طول این چند سال تصویب شده است اما با این‌حال باز هم زوجهای جوان تمایلی به فرزند آوری ندارند. این مشکل اقتصادی است یا فرهنگی؟ اینکه زوجهای جوان تمایلی به داشتن فرزند بیشتر ندارند به خاطر مسائل مالی است یا اینکه از نظر فرهنگی به این نتیجه رسیدند که داشتن فرزند خوب نیست.

در همین زمینه میزگردی با حضور دکتر عالیه شکربیگی استاد دانشگاه و جامعه شناس و دکتر ابراهیم رزاقی استاد دانشگاه و اقتصاددان برگزار کردیم که مشروح آن را می خوانید؛


بحث را از اینجا شروع می کنیم؛ به نظر شما دلیل عدم تمایل زوجها به فرزندآوری مسائل اقتصادی است یا فرهنگی؟

رزاقی: عوامل مختلف بر انسان اثر می گذارد اما فرهنگ خیلی مهم است. در گذشته داشتن فرزند زیاد نشانه تشخص بود و در داخل و خارج ایران فقرا بیشتر فرزند داشتند و این اصلا ربطی به نداشتن پول و ثروت نبود. قدیمی‌ها فرزند را سرمایه می دانستند که در آینده به آنها کمک می کند. اما الان به خاطر فرهنگی که از غرب آمده فرزندان برای تولید سرمایه نیستند، یک شاهزاده است که پدر و مادر در خدمت آنها هستند، برای همین خانواده ها در داشتن فرزند سود و زیان را حساب می کند و بعضا نتیجه می‌گیرند که داشتن فرزند بی فایده است. متاسفانه ظریفترین تهاجم الان اقتصادی است چون به افراد مستقیم نمی گویند ازدواج نکن، تنها بمان و بچه دار نشو چون اگر این موارد را بگویند مقابله می کند؛ سرمایه داری در ابتدا عنوان می کرد که مصرف نکنید تولید عبادت است و هرکس دنبال سود خود برود، آن زمان رشد جمعیت هم خوب بود اما فضا تغییر کرد و تولیدها بدون استفاده مانند، برای همین سرمایه داری اعلام کرد که تولید اگر مصرف نشود کالاها می مانند و فایده ای ندارد. در بین جنگ جهانی اول و دوم مطرح شد که عامل بقای سرمایه داری است.

دکتر ابراهیم رزاقی

 

سرمایه داری چه ارتباطی با فرزندآوری دارد؟

رزاقی: ابتدا سرمایه داری پول داد برای خرید، اما پس از مدتی فرهنگ مصرف شکل گرفت . در سال 1980 در آمریکا بحرانی پیش آمد که مصرف کننده قدرت خرید نداشت اما این سیاست به وجود آمد که مردم را ترغیب به مصرف کنند و به نیازشان فکر نکنند، به درآمد کسی توجه ندارند و نیاز درست کنند، در حدی که اختیار مصرف از فرد گرفته می شود. الان یکسری افراد بیمار خریدند و دوست دارند خرید کنند . همه چیز دارند اما همیشه احساس کمبود دارند. متاسفانه بعد از انقلاب در کشور ما این موضوع تشدید شد حتی سیاست تعدیل اقتصادی هم بی فایده بود .فلسفه لیبرالیسم چیزی را قبول ندارد و معتقد است که آزاد از هر محدودیتی باید بود. این آزادی مصرف کالا است و نیازهای جدید را شکل می دهد و مصرف را به جای خدا می پرستند. فساد اقتصادی و رانت از همین جا شکل می گیرد.هر کس به دنبال سود خود است اما مصرف زیاد هم اعتیاد آور است. من در جایی خواندم همان نقطه ای که فرد معتاد مواد مصرف می کند و خوشحال است برای یک فرد ثروتمند هم پول زیاد همان نقطه است. قبلا مصرف گرایی در اقتصاد بود الان به جامعه و فرهنگ هم نفوذ کرده است. من با یک راننده تاکسی دوست بودم او یک مسافر داشت که از 8 صبح تا 7 بعدازظهر او را جا به جا می کرد، یک روز به او گفته بود که شما چه لذتی از این همه پول می برید که از صبح تا شب کار می کنید و روزها را همینطور پشت هم می گذرانید.او گفته بود می دانم ، اما اگر این کارها را هم نکنم زندگی معنا ندارد این یک نوع اعتیاد است .


پس معتقدید که به خاطر مسائل اقتصادی افراد حاضر به بچه دارشدن نیستند؟

رزاقی: برای زوجهای امروزی بچه داشتن وقت گیر است و آنها باید کار کنند و پول دربیاورند؛ ارزشها تحت تاثیر اقتصاد لیرالی قرار گرفته است. در آمریکا مصرف گرایی یک برده داری جدید است که همه مانند ماشین کار می کنند.


شکربیگی: ریشه یابی تاریخی که آقای دکتر از مصرف گرایی کردند جالب بود. من به طور کلی مسائل را در دو عامل ساختار و عاملیت نگاه می کنم. یعنی تغییرات نسبتا پایدار در جامعه چه بوده که شاهد این وضعیت هستیم و بعد هم خود خانواده درجامعه دچار چه تحولات ارزشی و هنجاری شده که زیر بار تشکیل خانواده نمی روند. البته من معتقدم که خانواده تغییر شکل داده است و الان گونه های جدید خانواده را داریم مانند مجردی یا زوج زیستی که در این میان کودک نقشی ندارد. این تغییرات یک شبه شکل نگرفته؛ جامعه ما تحت تاثیر مدرنیسم قرار گرفتیم. این تغییرات ارزشی در 5 دهه اخیر شکل گرفته است؛ بنابراین از نظریه بازاندیشی گیدنز الهام می گیرم که گفته انسانها هر لحظه در حال بازاندیشی در افکار و ایده‌هایشان هستند و به آن عمل می کنند. ما در جامعه ای قرار گرفتیم که ارتباط خانوادگی در فضای مجازی است. به نظر من الان یک جامعه مجازی شکل گرفته است، یعنی ارتباطات به آنجا رفته است. طبعا فرزندآوری هم تغییر کرده است. ما از ابتدای انقلاب شاهد تغییر در سیاستهای فرزندآوری بودیم یک زمان فرزندآوری زیاد بود باید بالاجبار جلوگیری می شد، حالا هم باید افزایش جمعیت داشته باشیم.


تبلیغات برای پیشگیری از بارداری دولتی بود. الان هم مجلس و دولت سیاستهای جمعیتی را تجویز می کنند. اما این‌بار مقاومت خانواده ها زیاد است. دلیل چیست؟

شکربیگی: اینکه جامعه آنها را بپذیرد مهم است. برای فرزندآوری باید در درون افراد تغییراتی انجام شود تا فرد این احساس را کند اما نیاز به یک زمان طولانی دارد. الان مادی گرایی در اکثر خانواده ها وجود دارد، این شاید یک جور مصرف گرایی باشد اما مردم می خواهند از زندگی خود لذت ببرند. الان رسانه ها تفکر و اندیشه انسان را تحت تاثیر دارند و مصرف گرایی را تبلیغ می کنند که به نظر می رسد خود انسان هم تمایل به این دارد. ما از صبح تا شب در دنیای مجازی هستیم و بنابراین طبیعی است که این شرایط در زندگی ما تاثیر بگذارد. من معتقدم که این تغییر نیازها و نگرشها، پیامد زندگی مدرن و جامعه جدید است؛ افراد به دنبال منیت خودشان هستند و قصد برطرف کردن نیازهای خود را دارند. یعنی به دنبال این هستند از زندگی لذت ببرند. این تفکر از قدیم بوده که شما برای آخرت باید تلاش کنید، در نظام سرمایه داری هم عنوان شد که مردم کار کنند تا در آخرت سعادتمند شود اما این فنر باز شد و مصرف گرایی شکل گرفت. امروز خانواده جهانی شده و به سوی فرهنگ واحد جهانی می رود؛ بنابراین زوجهای جوان با تمام مشکلات ازدواج می کنند اما در 5 سال اول زندگی طلاق می گیرند چون همانطور که گیدنز گفت انسانها دچار تغییرات بنیادی شدند. پس ساختار به همین راحتی نمی تواند آنها را مجبور به فرزند آوری کند.


این ساختار به نظر شما چگونه باید عمل کند؟

شکر بیگی: به نظر من یک شکاف تاریخی میان ساختار و عاملیت وجود دارد، اگر ساختار قصد دارد با عاملیت در ارتباط باشد باید در مردم و جامعه اعتماد سازی کند و سرمایه اجتماعی ایجاد کند.اگر ساختار در بین مردم مشروعیت داشته باشد، عاملیت راحتتر سیاستها را می پذیرند. مردم آگاه هستند وقتی مشکل اقتصادی دارند نمی توانند فرزند داشته باشند. گیدنز می گوید که در هیچ دوره و زمانی فرزند به اندازه امروز هزینه بردار نبود. در دوره های قبلی فرزند عصای خانه بود اما امروز این نیست و فرزند مساوی هزینه است. برای همین خانواده قصد ندارد همینطوری فرزند بیاورد و این به نظر من نشان قانون پذیری و نظم پذیری است و خوب است؛ یک رفتار و ارزش جدید است.


شما می‌گویید که خانواده در مقابل ساختار ایستاده اما همین ساختار اعلام می کند که اگر فرزندآوری کم باشد در 30 سال آینده جمعیت مسن در کشور زیاد می شود. امکانات حمایت از سالمندی هم کم است و تولید هم کاهش پیدا می کند. چرا خانواده این خطر را متوجه نیست؟

شکر بیگی: خانواده هنوز عمیق به این موضوع فکر نکرده و به شرایطی که الان دارد بیشتر توجه می کند، یعنی به موقعیت حالا توجه دارد.این ریشه در فرهنگ ما دارد. به نظر من باید اعتماد سازی شود، در کشور ژاپن که سالمندی جمعیت را دارند دولت رفاه وجود دارد. اما همین الان ما حتی مشکل میانسالی را هم داریم. به نظر من خانواده شرایط الان را می سنجد وقتی پول بیمارستان برای فرزندش را نداشته باشد نمی تواند فرزند بیشتری بیاورد. ما باید بحث زایش سرمایه اجتماعی را داشته باشیم یعنی ساختار به زبان خوش با مردم صحبت کند، مشکلات جمعیتی آینده را مطرح کند و باید آشتی ملی صورت گیرد. هنوز مردم ما با ساختار قهر هستند و شاید برای همین سیاستهای جمعیتی را نمی پذیرند.


رزاقی: این تحت عنوان فرهنگ غرب است که در آن فردگرایی و لذت فردی مطرح است.


اما فرد گرایی نیست . وقتی فرد مشکل مالی دارد ترجیح می دهد که فرزند نداشته باشد.

رزاقی: حدود 20 درصد جمعیت ما ثروتمند هستند اما باز هم فرزند کمتر دارند و فقرا بیشتر فرزند دوست دارند. شما هزینه را مطرح می کنید اما بیشتر لذت گرایی و فرد گرایی مهم است. متاسفانه خانواده های متوسط ما فکر می کنند که حتما باید پول فراوان خرج کودکشان کنند و در ذهن همه این رفته است. اما فقرا فرزنداشان را دوست ندارد؟ ما عیبهای جامعه سنتی را برطرف نکردیم و برعکس هرچه از بیرون می آید را خوب دانستیم و پذیرفتیم. اصلاحات باید منجر به توانمندی شود نه نابودی و این مشکل تمام کشورهای در حال توسعه است.

شکر بیگی: ما نمی توانیم در جامعه یکسان اندیشی داشته باشیم. الان 77 میلیون تفکر و اندیشه در جامعه وجود دارد. من به این موضوع اشاره می کنم که هنوز در این جامعه خانواده سنتی هم داریم. در خانواده ها دموکراسی شکل گرفته و فرزندآوری تابع توافق زوجین است.

 

شما شرایط خانواده ثروتمند را اعلام کردید اما خانواده های متوسط هم الان تمایل به فرزند آوری ندارند.

رزاقی: خانم دکتر باورهایی که از غرب آمده را دموکراسی می داند، در حالیکه زندگی ابتدا از روی محبت و عشق شکل می گیرد. الان افراد تصور می کنند که هرکدام مرکز دنیا هستند و برای همین طلاق صورت می گیرد. الان تعریف عشق و خانواده فرق کرده است، اما خانم دکتر تصور می کنند که آنچه در غرب اتفاق افتاده در ایران هم به همین صورت است. 

شکربیگی: من معتقدم که در خانواده حق محوری شکل گرفته است، درواقع هرکس حقی دارد. من گونه هایی از خانواده دیدیم که نگرش مدرن دارند. یک زن شاغل سعادت خانواده را در اشتغال می داند. اگر مدرن گرایی در خانواده شکل گرفته به شیوه ایران است و مدرنیزه ایرانی است.

رزاقی: من یک سوال از خانم دکتر دارم. منظور شما از مدرنیزه چیست؟

شکر بیگی: یک مثال ساده می زنم، روز جمعه یک خانواده با هم تصمیم می گیرد که کجا برود اما اگر هرکدام از افراد قطب شوند این قابل قبول نیست. در نگرش مدرن همه با هم تصمیم می گیرند، این نو شدن و آگاهی از حق است. من بر اساس تحقیق حرف می زنم.

 

آقای دکتر ، شما این مدرن شدن در خانواده های ایرانی را قبول ندارید؟

رزاقی: این که خانم دکتر اعلام می کند در یک درصد خانواده ها هم وجود ندارد. در تمام دنیا اینگونه است اما اکثریت خانواده ها در تهران اینگونه عمل نمی کنند و هر کدام خود را قطب می دانند. الان خانواده ها دچار خودخواهی هستند. قبول دارم که زندگی سنتی یک ایراداتی دارد اما یک نکته مثبت داشت که افراد را مسئول تربیت می کرد.

 

شما به مسئولیت اشاره کردید.چطور می توانیم این احساس مسئولیت را دوباره زنده کنیم؟ الان مشارکت اجتماعی مردم به شدت کمرنگ شده است.

رزاقی: مبانی وجود دارد که می گوید که همه افراد را خدا خلق کرده و یک همبستگی وجود دارد. اما مکتب لیبرال، فرد را از همه چیز آزاد می داند ، از مصرف آغاز می شود و به فرد می رسد و برای او فرق نمی کند که دیگران چه می شوند. برای همین برخی آینده بشر را سیاه می دانند چون انسان نیاز به فداکاری و کار دارد اما در مکتب لیبرال اینگونه نیست. الان در غرب اینگونه است و محدودیتها حذف شده و خودخواهی را به افراد دادیم. فضا انفرادی است و امکان تربیت وجود ندارد تا بتوانیم او را مسئولیت پذیر کنیم. خانواده امکان محبت و عشق ندارد و هر کس فکر می کند چرا ازدواج کند و خود را مقید کند؟ اگر هرکس به نفع خود باشد دیگر چیزی نمی ماند و دنیای غرب به خاطر خود این تغییرات را ایجاد کرد و الان هم در ایران همین بحران شده است، برای همین مسئولیت اجتماعی صفر شده است. پرونده برای مجرمان تشکیل می شود اما هیچ کس به جزای عمل خود نمی رسد. من هم قبول دارم که جامعه سنتی ایراداتی داشت، اما شرایط الان هم خوب نیست. کودکان باید مسئولیت و محبت را در خانواده یاد بگیرند.


خانم دکتر به نظر شما هم مسئولیت اجتماعی از بین رفته است؟

شکربیگی: ما بعد از انقلاب سه نسل را داریم، نسل اول که پدرسالار بود. نسل بعد که دچار تغییرات نگرشی و ارزشی شد و نسل سوم که مسئولیت اجتماعی و مفاهیم ارزشی را ندیده است. به نظر من نسل دوم نسلی است که خودش و فرزندان را قربانی کرده است. این نسل در خانواده پدرسالار بزرگ شد بعد از تشکیل خانواده فرزندان را حمایت کرد و کودک سالاری شکل گرفت تا از خانواده پدرسالار انتقام بگیرد، برای همین امروز آنها فرزندانی را تربیت کردند که اینگونه هستند و به پدر و مادر خود اهمیت نمی دهد. من مثالی می زنم ، در یک وسیله عمومی نسل ما به خاطر یک مرد یا زن پیر بلند می شود اما نسل بعد از ما اینگونه نیست و اصلا احترام متوجه نمی شود. این نسل تعهد و مسئولیت ندارد در کتابها خوانده اما در خانواده ندیده و توجهی نمی کند.

دکتر عالیه شکر بیگی

 

 

رزاقی: نسل دوم پدرسالار را کاملا منفی می داند. مادر، پدر را زورگو می داند درحالیکه همین مرد برای خانواده احترام بالایی قائل بود. مادر طوری تربیت شده که در مقابل این مردان بایستد و برای همین در ذهن دختران رام کردن مردان مطرح است. در گذشته دختران سازشکار بودند اما الان دختران از اول دوست ندارند که مرد زورگو و خودخواه باشد و قصد تربیت دارند. برای همین هزینه زندگی و خواسته فرزندان را بالا می برد و این یک مبارزه است. مرد بدهکار می شود و زیر فشار اقتصادی سختی می کشد و این از نظر زن یعنی رام کردن. پدر شکسته می شود، اما بعد فرزندان، مادر را هم می شکنند چون با فردیت بزرگ شدند.. الان در خانواده ها کمتر محبت وجود دارد و بی رحمی در خانواده ها وجود دارد که از غرب آمده است. این الگو جا باز کرده و در حال رشد است که این اصلا خوب نیست.


یعنی به خاطر نوع تربیت کسی تمایل به فرزند آوری و ازدواج ندارد؟

شکر بیگی: من رسیدم به اینجا که نسل دوم خود را قربانی کرد و نسل بعد را هم بد تربیت کرد چون خودش در خانواده پدرسالار بزرگ شد فرزند خود را خارج از هر قیدی بزرگ کرد. گیدنز هم به عزیز داشتن کودک اشاره کرده است. الان ارتباطات نسلی مطرح است که هرقدر از نسل اول به امروز نزدیک می شویم مفاهیم خانواده، ازدواج و فرزندآوری ضد ارزش شده و کمرنگ است. متاسفانه این شکاف و بیگانگی نسلی را به وجود آورده است. البته در تعداد کمی از خانواده ها هنوز هم مفاهیم ارزش دارد اما نسل سوم تنها به فکر موفقیت خود است و تنها سرمایه فرهنگی خود را بالا برد. در همین شرایط بود که یک موجی از زنان به موضوع اشتغال پرداختند.این باعث شد که پول در اختیار نسلی باشد که تعهد اجتماعی ندارد.الان نهادهای تکمیلی جای خانواده را گرفته اند. فرزندان در مهد کودک و مدرسه بزرگ شده اند برای همین هیچ محبتی بلد نیستند. در نتیجه سرمایه اجتماعی خانواده الان کاهش یافته و انسجام نداند و چون مادر از خانواده کمرنگ شد و هیچ چیز جای آن را نگرفت. در کنار اینها تکنولوژی های نوین هم آمد، برای همین نسل سوم تنها به موفقیت و خوشبختی خود فکر می کند. علت این است که نسل از خانواده نیاموخته است، هیچ کس در خانواده نبود مادر به دنبال مبارزه با پدرسالاری بود و مرد هم در شرایط جدیدی قرار داشت که باید خود را انطباق می داد. عوامل جامعه پذیری، خانواده، نظام آموزشی ، گروه دوستی و رسانه ها هستند که امروز باعث شده نسل سوم احساس خوشبختی نمی کند و احساس رضایت از داشته ها ندارد.


رزاقی: اما این اکثریت جامعه نیست. به فقرا در گذشته احترام می گذاشتند چون به کسی کار نداشتند اما بعد سرمایه داری آنها را حذف کرد. الان انسان خود را کامل می داند و هیچ چیزی جز خود را نمی شناسد. الان خانم علیه مرد خانه اقدام کرده و با حاکم کردن فرزند، خود را پیروز می داند اما الان این فرزند هیچ چیزی نیاموخته است.

 

در سیاستهای جمعیتی مشوقهای اقتصادی هم وجود دارد. به نظر شما این مشوق ها تاثیری در فرزند آوری دارد؟

رزاقی: در اروپا و چین هم موثر نبوده است. الان به خاطر مسائل اقتصادی ازدواج نمی کنند و این به نظر من به ذهنیت افراد بستگی دارد چون آنها تصور می کنند چرا باید با فردی باشند که او هم فردیت مطلق است. باید زندگی مشترک یک نیاز باشد دولت امکانات مالی می دهد اما جوانان تصور می کنند که برای این رقم ها ازدواج نمی کنند.

 

در ابتدای مطرح شدن بحث افزایش جمعیت، نهادهای حکومتی، اقتصاد را در بی‌تمایلی خانواده ها به فرزندآوری چندان دخیل نمی دانستند و یا سهم کمی برایش قائل بودند. اعتراضات مردمی و مقصر دانستن اوضاع اقتصادی، موجب شد سیاست های جمعیتی عمدتا مشوق های اقتصادی داشته باشد. یعنی نگاه مسوولان این است که بخش بزرگی از جامعه مشکلات مالی را عامل ازدواج نکردن و بی رغبتی به بچه می دانند.

رزاقی: اما در روستاها که نسبت به شهری‌ها فقیر هستند همچنان ازدواج و فرزندآوری وجود دارد. این درحالی است که ثروتمندان علاقه ای به ازدواج ندارند. این مبانی ذهنی است. باید فکر و فرهنگ افراد را تغییر داد، به همه شغل داد، مصرف گرایی را کم کرد و مردم لذت را در خوشبختی در کنار هم بدانند.


شکر بیگی: باید ذهنیت خانوادها را تغییر دهند تا سیاستهای تشویقی هم جواب بدهد اما این سیاستها باید استمرار پیدا کند و خانواده های ما باید اعتماد داشته باشند. راه حل نهایی به نظر من این است که باید ساختار ابتدا اعتماد سازی کند و با مردم هم قدم باشد، یعنی قبل از این سیاستهای تشویقی یک کار پژوهشی انجام می دادند که متوجه شوند در ذهن خانواده ها چه اتفاقی افتاده که چنین شده اند و مشکلات را متوجه می شدند.


اما در زمان دولت دهم که این سیاستها مطرح شد بیشتر عوامل را فرهنگی می دانستند نه اقتصادی.

شکر بیگی: اما مردم ما اینگونه تصور نمی کنند، زوجهای جوان که دو سال بعد از ازدواج فرزند نمی آورند مسائل اقتصادی را مطرح می کنند. من در سال 87 در یک تحقیق 5 عامل و مشکل مردم را پرسیدم که 60 درصد مسائل اقتصادی را مطرح کردند و الان هم همین است.دولت باید به عنوان یک رکنی که همه چیز را در اختیار دارد و در خصوصی ترین مسئله خانواده دخالت می کند به این موضوع توجه کند.

رزاقی: بیشتر مسائل فرهنگی هستند و باید ذهنیت افراد را تغییر داد. مردم ما نباید فرزند را دغدغه و مانع پول درآوردن خود بدانند. خانواده باید ارزش گذشته خود پیدا کند. این بیشتر فرهنگی است و باید مردم آموزش لازم را ببینند.


47232

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 368050

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 11 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 65
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۷:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    مشکل شاغل بودن اکثر زنان است. زن شاغل وقت بچه دار شدن ندارد. معمولا هم علاقه ای به شوهر و بچه ندارد. طلاق گیر است و تمایل به خیانت دارد
    • بی نام IR ۱۴:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
      بی ادب. ما این همه بدبختی بکشیم کار کنیم هم تو خونه هم بیرون،‌ آخرشم یکی مثل شما به خودش جرات بده این طور توهین کنه. به نظرم لازمه عذرخواهی کنید.
    • بی نام IR ۱۵:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
      68 12
      این نحوه برخورد با خانم های شاغل اصلا صحیح نبود بهتره بگیم توهین آمیز بود. این چیزایی که شما گفتین به فرهنگ طرف بستگی داره نه شاغل بودنش
    • بی نام PL ۱۷:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
      72 11
      خانم های شاغل خیلی محترم و زحمت کش هستند. متاسفانه فکرتان بیمار است
    • بهنام US ۱۸:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
      7 40
      حق با بی نامه.البته جماعت هم ز ذ شدن
    • بی نام A1 ۱۸:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
      61 15
      من به عنوان یک مرد از اظهارات جنون آمیز این فرد عذرخواهی می کنم
    • بی نام A1 ۰۵:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۳
      29 32
      برای چی همه سختی ها رو میذارید رو دوش زنها. اینهمه درد و رنج بکشیم آخر هم هیکل مون خراب بشه. از طریق علم جدید مردها هم باید حامله بشن و بارداری کنن تا تساوی حقوق ایجاد بشه.
    • ناصر IR ۰۹:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۳
      20 17
      سلام. با هم صادق باشیم. زنان اگر اشتغال می خوان و حقوق مدرن دیگه مهریه و نفقه نباید بگیرند بر حسب دموکراسی. اگر مهریه و نفقه گرفتند یعنی نظام سنتی را پذیرفتند دیگر بر این اساس تلویحأ تابع مرد بوده و اولویت اشتغال هم با اقایان است. خلاصه هیچ کدام از دو جنس زرنگی نمی توانند داشته باشند
    • بی نام IR ۰۴:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
      10 1
      ناصر جان مثل اینکه حالت خوش نیست داداش. کجای کاری ؟ سنتی و مدرن چیه ؟ امروزه زن کارمیکنه خرج خونه رو بده مرد کار میکنه اجاره خونه رو بده افتاااااااددددد ؟؟؟
  • بی نام EU ۰۸:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    من نمیفهمم چرا همه علاقه دارند این موضوع ربط بدن به اقتصاد یا فرهنگ؟ بابا بارداری سخته،زایمان درد داره دردش هم معادل شکستن 20 تا استخوان همزمان باهمه. در گذشته خانمها چاره ای جز بچه دار شدن نداشتن بخاطر همین این شرایط رو تحمل میکردن ولی الان مثل گذشته نیست. همین خلاص
    • مری A1 ۱۳:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
      181 7
      شما که مشکل پول نداری بایدم فقط بخاطر دردش از بچه دار شدن بدت بیاد/اما ادمایی مثه ما که درامد ماهیانش 600 تومانه که نصفشم قسط میدیم اصلا نیمتونیم بخاطر مشکلات اقتصادی به چندتابچه داشتن فک بکنیم/حالا درد زایمانش نهایت تا چند روزه اما درد بی پولیش تا یه عمر
    • نصرالله IR ۱۵:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
      8 28
      ببخشید خدای مهربان درد زایمان را خیلی کم کرده دوم روایت هست که در زمان زایمان طبیعی همه گناهان یک زن بخشیده میشه سوم نگویید درد زلیمان و این حرفحا هزینه بزرگ کردن یک فرزند میدانی چقدر است اونوقت خدمات دولت چیه صفر تا خانواده به این نتیجه نرسه که وضعیت اقتصاد خانواده اقتضائ میکند بچه دار شدن معنی نداره.
    • بی نام IR ۱۷:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
      4 23
      اون روستانشینانی که بچه های زیادی دارن و وضعشون هم خوب نیست پس چیکار کنن؟
  • امیر تبریز اوغلی ضد لنگ وکیسه IR ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    من بچه چه تاجی به سر پدر مادرم زدم که بچه به سر من بزنه
    • جمشید بچه ناف تهرون ضد تراکتور ... IR ۱۳:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
      واقعا بیچاره پدر ماردت . اگر من بچه ای مثل تو داشتم روزی 3 بار هر بار 3 ساعت میزدمت تا شاید آدم شی .
    • بی نام IR ۱۷:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
      41 17
      جمشید جان حال کردم از اسم و لقبت دمت گرم همشهری
    • بی نام A1 ۰۵:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۳
      43 12
      یعنی چنان لذتی بردم از خوندن جوابت به این جناب سوراختوری که حد ندارد .
    • بی نام A1 ۰۵:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۳
      46 5
      شما حرف نزن.
  • ali A1 ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    155 7
    خوب ‍پس همه مشکلات ناشی از مصرف گرایی هست و غربی ها عامل مشکل هستند و اینا هیچ ربطی به عدم مدیریت صحیح کشور و بر باد دادن منافع ملی و تحریم ها و . . که کمر اقتصاد کشور رو شکسته نداره واقعا ممنونم از گفته های شما دو بزرگوار استفاده کردیم . . .
    • وحید A1 ۱۵:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
      18 1
      ای ول علی جون.دمت گرم.کاملاً باهات موافقم.
  • بی نام A1 ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    161 5
    یکی دیگه از دلایلش رو هم من میگم . دیگه مردم به پاس تمام دروغ هایی که صداسیما تو چشمشون گفته به دولت و مخصوصا صدا سیما اعتمادی ندارند
  • بی نام IR ۰۹:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    182 8
    مشکل کاملا اقتصادی است بچه دار شدن نیاز شدیدی به تامین مایحتاج فرزند امروزی دارد نمیتوان فرزند را با تفکرات سالهای دور بزرگ کرد عصر تکنولوژی است وبا این اوضاع اقتصادی وسطح درآمد عمومی جامعه کار بسیار سختی است حتی تامین مسکن هم غیر ممکن شده..............
    • ابراهیم A1 ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
      60 0
      دمت گرم
  • سعید IR ۰۹:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    76 2
    دلیل اولیه و اصلی اقتصادیه ، اما کم کم عقیده عوض میشه و کلا طرز فکر که عوض شد میشه مشکل فرهنگ و مشکل جدید
  • بی نام A1 ۰۹:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    86 6
    مهم ترین علت اقتصاد میباشد
  • سیا IR ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    111 1
    لطفا کنید سن کسانیکه در این میزگرد حضور داشتند را هن بنویسید ببینیم چه رده سنی برای جوانان دارد بحث میکند و کلا" چند تا جوان 20 تا 35 ساله تو این میز گرد بوده است؟ کسیکه بالای 60 سال سن دارد که از مشکلات واقعی جوان 20 ساله خبر ندارد
  • بی نام IR ۰۹:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    74 17
    من اطمینان دارم همه انها علاقه به بجه دار شدن دارند ولی متاسفانه پازیتها والودگی هوا همه انها را عقیم کرده
  • بی نام IR ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    97 2
    خداوكيلي مساله بيشتر اقتصادي است تا فرهنگي . البته طبيعتا بعد از يك مدت خود بخود به فرهنگ هم تبديل خواهد شد ولي علت بروز ان اقتصادي است . در مورد خودم كه بسيار فرزند دوست داشتم در دوره اي كه زمان فرزنداوري ما بود اگر اجاره نشين نبودم اگر اين همه قسط نمي دادم اگر حداقل اقتصاد انقدر بالا و پائين نداشت و شرايطش ثابت بود كه اجازه برنامه ريزي به ادم مي داد قطعا جرات مي كردم بيش از يك فرزند داشته باشم ولي الان خوشحالم كه يك فرزند بيشتر ندارم اگر بيشتر داشتم همسرم بايد خانه نشين مي شد كه باعث مي شد درامد خانوار نصف شود هزينه هاي فرزندان هم دو برابر مي شد توجه كنيد درامد نصف هزينه دو برابر همين الان هم احساس مي كنم كه زندگي نمي كنيم و فقط داريم نفس مي كشيم اونوقت چي؟
  • بی نام A1 ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    73 3
    شما هم که متاسفانه توهم توطئه داری حداقل درامد در کشورهای اروپایی و امریکا حدود 3000 دلار معادل 9 میلیون تومان هست ولی در ایران حداقل حقوق را 600 هزار تومان در نظر میگیرند ، میشه قبل از قضاوت کردن کمی در مورد این قضیه ساده فکر کنید ؟
  • دانشجوی اقتصاد A1 ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    51 2
    حضرت استاد رزاقی را به مطالعۀ آثار گری بکر فقید در خصوص زادآوری از منظر علم اقتصاد دعوت می کنم.
    • ناصر دانش اموخته اقتصاد IR ۰۶:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۳
      6 5
      گری بکر از واژه های اقتصاد خرد استفاده می کند. چون هزینه تولد فرزند نسبت به کالاای عادی زیاد شده است والدین کیفیت فرزند جانشین کمیت فرزند کرده اند.
    • بی نام IR ۰۶:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۳
      6 3
      عجب کیفیتی عجب نسل فرهیخته ای کلا کیفیتش همه رو کشته
  • بی نام IR ۱۰:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    37 2
    مردم روستا و شهر قابل مقایسه نیستند ....قابل توجه رزاقی صحبتهای شکر بیگی را پسندیدم
  • حسین A1 ۱۰:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    25 1
    با سلام و سپاس از بررسی این موضوع مهم. به نظر می رسد که هنوز یک پله عقب هستیم و جسارت مطرح کردن موضوعاتی فراتر مثل عدم اشتیاق در بعضی از جوانها به ازدواج رسمی را تداریم و زمانی شروع به بحث می کنیم که کار از کار گذشته و موج آن نیز از سر گذشته باشد.
  • نا شناس DE ۱۱:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    62 2
    به نظر من خانم دکتر خیلی منطقی تر بودن .جناب رزاقی اصلا جانب انصاف رو رعایت نکردن. من به عنوان یه جوون متاهل اصلا صحبت های آقای رزاقی رو قبول ندارم. با این همه مشکلات اقتصادی که مردم دارن باهاش دست و پنجه نرم می کنن چجوری می شه دم از مسائل فرهنگی زد.شاید مشکل فرهنگی برای درصدی دلیل نداشتن فرزند باشه اما عده کثیر جامعه رو قشر متوسطی تشکیل میدن که با سنتی که ایشون دم ازش می زنه خیلی آشنا هستن . البته قشر متوسط سابق که الان دیگه رفتن زیر خط فقر، با شرایط بد مسکن و درآمدی که الان خانواده ها باهاش درگیرن بچه دار شدن یک کابوسه. خیلی جالبه که مشکل بزرگی مثل اقتصاد و مسکن رو آدم نبینه و بره سراغ یک سری حواشی .
  • حمید IR ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    57 1
    با این حساب فقط فقط مشکل علاقه نداشتن خانواده ها به بچه داری غربی ها هستند ،اصلأ به مسئو لین هم ربطی ندارد.در ضمن نداشتن کار ،مسکن ،هزینه بچه داری و بزرگ کردن ان هم بهانه ای بیش نیست.یکی به این اقایان بگوید اگر درد مردم را فهمیده بودید از این حرفها نمی زدید.
  • مردم IR ۱۱:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    74 1
    اولین سوال صاحبخانه از مستاجر : چند تا بچه داری . اولویت اجاره خانه با زوجهای بدون فرزند و بعد کسانی که فرزند کمتر دارند. حالا به زوجها فشار بیارید بچه دار شن اونم توی این اوضاع
  • بی نام IR ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    77 0
    همه چیز از غرب آمده؟ ما خودمان هیچ مشکلی نداشته ایم؟ چرا نکات مثبت غرب اینجا وارد نشده نکات منفی اش آمده؟ آقای دکتر این عنوان "دکتری" شما هم از غرب آمده است.
  • بی نام IR ۱۱:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    103 0
    مرتب دارید از بحران کم آبی میگید در کنار اون از کمبود جمعیت. این دو تا تضاد رو چطوری توضیح میدید
  • مهدی RO ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    76 0
    فقط حرف و شعار پوچ و تو خالی..... برید ببینید کشورهایی که مشکل کمبود جمعیت دارند چه امکاناتی از بدو تولد بچه تا بزرگ شدنش در اختیار خانوادش و همچین خودش قرار میدن بعد بیاین راجع به افزایش جمعیت و خطر و این جور چیزا حرف بزنید...
  • سحر IR ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    36 3
    فرزند نتیجه عشق و هماهنگی یک خانواده هست وقتی این احساس در بین زن و شوهر نیست با چه انگیزه ایی فرزند به دنیا بیاد کاملا با فردیت و خودخواهی به عنوان یکی از عوامل این معضل موافق هستم
  • شهاب IR ۱۲:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    65 1
    پول کجاست....؟ بچه هزینه میخواهد و وقت. پدرو مادری که برای زنده ماندن خود تلاش میکنند برای بقای یک نفر اضافی چگونه باید جان بکنند؟ گیریم که بچه آمد هزینه های سرسام آور دوران بارداری،زایمان و پوشک و شیرخشک و... و در نهایت مدرسه و دانشگاه و جهاز و خانه و ازدواج... گذشت زمانیکه فرزندان در زیر سایه پدر ومادرشان بی توقع زندگی میکردند. الان پول کجاست تا هم فرهنگ بسازد""متاسفانه"" و هم فرزند بیشتر ...
  • مینا A1 ۱۲:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    55 5
    به نظر منم که بیشترش اقتصادیه. ما دوست داریم بچه دار بشیم اما خونه ما هر کی خرج خودش و میده مسلما اگه بچه دار بشیم اونم باید از همون اول بفرستیم سرکار که خرج خودش و دربیاره.
  • بی نام IR ۱۳:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    97 8
    من عضو هیأت علمی یکی از دانشگاههای دولتی هستم و از لحاظ مالی هم مشکلی ندارم. تا سی و پنج سالگی تا مقطع دکتری درس خواندم و تا این سن شرایط ازدواج نداشتم. در سی و شش سالگی ازدواج کردم. الان چهل سال دارم و فکر میکنم سن بچه دار شدن من گذشته است. علاوه بر این، با توجه به وضعیت نابسامان اجتماعی و فرهنگی جامعه، توانایی تربیت کردن یک انسان موفق را در خودم نمی بینم.
    • بی نام IR ۱۴:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
      58 9
      دکتر اینقدر نا امید نباش، فرزندی مثل خودت تربیت کن تا جامعه سرافرار شه.
    • هادی IR ۱۴:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
      2 22
      عزیز دل برادر، شما بندۀ ناشکری هستید
    • بی نام A1 ۰۵:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۳
      1 20
      دکترا گرفتن شما 35 سال طول کشیده بابا نهایتا باید 31 سالگی تموم میشده که چند تر مشروط شدی دکتر؟
    • بی نام IR ۰۵:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۳
      18 1
      بي نام جان من تازه در 29 سالگي دكتري قبول شدم . الان واحدهام تموم شده و نوبت تازه آزمون جامع ام است 30 سال. سه سال ديگه 33 سالم ميشه. تازه ايشان آقا هستن من چي بگم كه دخترم و با بدبختي و كلي آزمون استخدام شدم همش استرس، فرصت ازدواج را هم از دست دادم . بنظرم اشكال 100 از خودمون نبوده اشكال از بالايي ها بود . خيلي گردش عمر براي كار و تحصيل داشتيم . بايست هر جوان 23 استخدام ميشد از ادامه تحصيل جز در موارد خاص اجتناب ميشد.
  • علی A1 ۱۴:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    50 4
    من دلم بجه می خواد اما بچه دار نمی شم هزینه های درمان ناباروری هم بالاست خیلیها این مشکلو دارن اگه بیمه ها درمان ناباروری را هم پوشش بدن خیلیها می تونن بچه دار شن
    • مجید A1 ۱۶:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
      16 0
      باور بفرمایید هزینه بچه داری خیلی بیشتره، قبل از بچه دارشدن به این قضیه فکر کنید
  • علیرضا IR ۱۴:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    26 0
    آقا این سرزمین همین الانم ظرفیت ۸۰ ملیون رو نداره. آب نداریم،‌ ایران داره بیابانی میشه چرا نمیخواید قبول کنید ؟
  • اصغر زندگی A1 ۱۵:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    6 20
    این جمله رو داشته باشید...بابا بارداری سخته،زایمان درد داره دردش هم معادل شکستن 20 تا استخوان همزمان باهمه. در گذشته خانمها چاره ای جز بچه دار شدن نداشتن بخاطر همین این شرایط رو تحمل میکردن ولی الان مثل گذشته نیست. چقد خام هایی مثل ایشان نازک نارنجی شده اند...... فردا میگه نفس کشیدن و غذا خوردن هم سخت شده باید غذا دهنشون بگذارن... بخاین نخاین این طبیعتتونه.... چقد سوسولو و نونور شدن بعضی از این خانم ها.....بچه آوردن سخته... بچه بزرگ کردن سخته.. کار کردن سخته... ازدواج سخته... کلا واسه شما زنده بودن سخته.... البته منظورم همه خانم ها نیست بلکه امثال این خانم رو میگم...
  • بی نام IR ۱۵:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    14 2
    البته بگذریم که خیلی از خانم های شاغل بعد از بچه دار شدن شغلشون رو هم از دست میدن
  • وحید A1 ۱۵:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    17 0
    سحر خانم شما میگید عشق وجود نداره.من یه پسرم.وقتی که درآمد و کار ندارم که ناشی از وضع کلان اقتصادی مملکتمون میشه ،از خودمم بدم میاد.کسی که خودش رو دوست نداره چطور می تونه کس دیگه ای رو دوست داشته باشه.والله جوونا از این وضع بد اقتصادی افسرده شدن.از استخدامی و کار دولتی که خبری نیست.کار آزاد بخوای بزنی تو این شرایط درآمدش جوابگوی کرایه مغازه نخواهد بود.کارگری بخوای بکنی همون کارگرای سر میدون میگرنت زیر مشت و لگد و نمیذارن کارشونو از دستشون بگیری.کرایه کشی هم بخوای بکنی همون پول بنزین و لاستیک و روغنش در نمیشه تازه ضرر هم می کنی.تو وضع اقتصادی الان بچه دار شدن یعنی بدبخت کردن یه طفل معصوم که در به دنیا اومدن خودش هیچ نقشی نداشته.
  • بی نام CA ۱۵:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    28 0
    من و همسرم اصلا بچه دوست نداريم چرا واقعا درك اين مطلب كه يك عده اصلا بچه دوست ندارن براي بقيه سخته؟ ما هر دو ميدونيم اصلا پدر و مادر خوبي نميشيم پس بچه دار هم نميشيم چون اگر بشيم ظلم در حق اون بچه اي كرديم كه حق انتخاب اومدن توي اين دنيا رو نداشته كه حالا پدر مادرش حوصلشو ندارن ما به خودخواهي محكوم ميشيم ولي ما بهش ميگيم خود آگاهي.
  • علی A1 ۱۶:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    13 0
    جناب دکتر رزاقی زمان در حال گذر است . جامعه و انسان تحت تاثیر مقتضیات زمان. اگر در گذشته ای که شما از آن صحبت میکنید خوشبختی دورهم بودن بوده امروز نمی توان تنها با هم بودن را مبنایی برخوشبختی گذاشت . تعداد عوامل تاثیرگذار بر خوشبختی به مراتب بیشتر از گذشته است چون سطح درک مردم بیشتر شده. اون زمانی که شما داری ازش صحبت می کنید اوج تکامل فردی انسان در هرم مازلو رسیدن به حس حرمت و تعلق بوده است. اما انسان امرزوین به اوج هرم و رسیدن به خودشکوفایی برای خود و برای فرزندانش می اندیشد. دیگر نمی توان فرزندی را تربیت کرد که امکانات همسالانش را ببیند و نخواهد و در صورت برآورده نشدن ضربه روحی نخورد. در ضمن اینقدر از کلمه "باید" استفاده نکنید. چرا سعی دارید بگویید " باید فرهنگ را تغییر داد".
  • بی نام A1 ۱۶:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    13 2
    بابا چرا متوجه نیستید دخترای امروزی توانایی بچه دار شدن رو ندارند با هزار بدبختی شاید بتونن 1 بچه بیارن.
  • بی نام IR ۱۶:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    18 1
    اينجا در تهران هزينه يک مدرسه غير انتفاعي سالانه 8 ميليون تومان است حالا بگو اقتصادي است يا فرهنگي؟
  • بی نام A1 ۱۸:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    9 1
    هر دو عامل موثر است
  • بی نام A1 ۰۴:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۳
    4 11
    مهمترین دلیلش مدرن شدن جامعه ایرانه دلیل اقتصادی تاثیرش کمه چون اغلب خانواده هایی که فقیرتر هستن تعداد فرزندان بیشتری دارن
  • بی نام IR ۰۵:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۳
    2 5
    رزاقی: حدود 20 درصد جمعیت ما ثروتمند هستند
  • بی نام A1 ۰۵:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۳
    29 0
    يه عاملي كه من بهش اعتقاد دارم اينه كه نسل ما دهه 50 و 60 يه نسل آسيب ديده است چون براي هر كاري اعم مدرسه ، كنكور ، دانشگاه ، پيدا كردن شغل مناسب ، ازدواج و ... كلي دچار زحمت شد حالا ديگه حوصله خودش رو هم نداره چه برسه به بچه و بچه داري.
  • مریم IR ۰۶:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۳
    16 7
    "در همین شرایط بود که یک موجی از زنان به موضوع اشتغال پرداختند.این باعث شد که پول در اختیار نسلی باشد که تعهد اجتماعی ندارد.الان نهادهای تکمیلی جای خانواده را گرفته اند. فرزندان در مهد کودک و مدرسه بزرگ شده اند برای همین هیچ محبتی بلد نیستند. در نتیجه سرمایه اجتماعی خانواده الان کاهش یافته و انسجام نداند و چون مادر از خانواده کمرنگ شد و هیچ چیز جای آن را نگرفت." این یعنی چی؟ یعنی خانم ها تعهد اجتماعی ندارند و پول بدست اوردند و بنیان خانواده ویران شد؟ شما واقعا دکترید؟ دکترای چی؟
  • همینجوری A1 ۰۴:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۲
    18 0
    منی که از زندگی هیچ لذتی نبردم و نمی برم به آینده هم امیدی ندارم، نیاز های اولیه امم آب ،هواو غذا همه سرطان زاست چطور راضی بشم یه انسان دیگه رو به این دنیا اضافه کنم بقیه دردهام پیشکش.
  • بی نام A1 ۰۷:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۸
    3 1
    سلام من بیست سالمه یه ده ماهی میشه ازدواج کردم اصلا میلی به بچه دارشدن ندارم نمیدونم باچه فکری باید تصمیم ب بچه دارشدن گرفت دوس دارم دلم بخاد بچه دارشم مثل بقیه دوستام شوهرم خیلی دلش میخاد اطرافیانمم خیلی ازجمله مادرشوهرم خیلی اصرار داره ولی من ...توروخدا یه راهنمایی خوب بدین