97 درصد ذخایر آب زمین را آب شور تشکیل داده و بهترین راه برای رفع مشکل تشنگی، استفاده از آن است. اما چگونه می‌توان این آب را به روشی باصرفه به آب شیرین تبدیل کرد؟

محمود حاج‌زمان: 70 درصد سطح زمین را آب تشکیل داده است. با این وجود، کمبود آب شیرین آشامیدنی سالیانه بر زندگی بیش از یک میلیارد نفر در سراسر دنیا اثر می‌گذارد. از دهه 1970 / 1350، استاندارد طلایی نمک‌زدایی استفاده از روش اسمز معکوس بوده است؛ روشی که در آن با استفاده از پمپ‌های غول‌آسا آب دریا از درون غشاهایی گذرانده می‌شود که اگرچه اجازه عبور آب را می‌دهند، اما ذرات نمک نمی‌توانند از آنها عبور کنند. فرایند مذکور اگرچه موثر و کارآمد است و بیش از 99 درصد نمک را حذف می‌کند، اما نقطه ضعف بزرگی دارد: اسمز معکوس گران‌قیمت و به شدت انرژی‌بر است. از طرف دیگر، فناوری نمک‌زدایی امروزی با شدت بخشیدن تغییرات آب و هوایی ، باعث تشدید بحران کم‌آبی می‌شود که قرار است آن را حل نماید.

ایده بزرگ
به گزارش پاپ‌ساینس، کایل کناست، دانشجوی دکترای 26 ساله شیمی کاربردی دانشگاه تگزاس، موفق شده با استفاده از الکتریسیته به جای نیرو، روشی کارآمد و صرفه‌جویانه برای جداسازی نمک از آب شور ابداع کند. در ابزار ابداعی وی به نام تراشه آبی (Waterchip) وجود دارد که به اندازه کافی کوچک است که در کف دست جا شود، آب از میان میکروکانال‌های Y شکل عبور می‌کند. در نقطه انشعاب دو شاخه Y، الکترودی تعبیه شده است که بار الکتریکی آزاد می‌کند. بار آزاد شده میدانی الکتریکی ایجاد می‌کند که نمک محلول را به درون یکی از کانال‌ها (کانال شوری غلظت بالا) منحرف می‌کند و آب نمک‌زدایی شده از شاخه دیگر خارج می‌شود.

یک دستگاه تراشه آبی می‌تواند 25 درصد نمک آب شور را جدا کند و خروجی آن تنها یک قطره آب است. اما این فناوری در ابعاد بی‌نهایت مقیاس‌پذیر است. با پشت سر هم چیدن تنها چند تراشه می‌توان خلوص خروجی دستگاه را بهبود بخشید. همچنین راه‌اندازی میلیون‌ها عدد از آنها به صورت موازی، از نظر تئوری می‌تواند به اندازه یک نیروگاه بزرگ اسمز معکوس آب شیرین تولید کند، و تنها نصف آن انرژی مصرف کند.

53275

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 360039

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 40
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۷:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
    45 3
    بازم بگید دانشگاههای امریکا فقط دنبال بمب هستند
  • ساسان IR ۰۷:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
    72 1
    يك دانشجوي دكتراي 26 ساله. مقايسه كنيد با دانشجويان كشور خودمان
    • بی نام IR ۱۱:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۸
      52 0
      مخصوصا اون 3000نفر بورسیه رانتی دانشگاه شریف
  • سره مرد IR ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
    33 1
    ممنون از ترجمه
  • امیر IR ۰۷:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
    170 3
    واقعا چه کشف خوبی کرده خدا خیرش بده
  • افشین IR ۰۸:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
    آفرین عمو با بیست و شش سال سن و بدون هاله نور و جن گیر توانستی این ابتکار را به خرج بدی...کجایند مردان بی ادعا...؟
    • بی نام A1 ۱۳:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۷
      23 88
      همه چيز رو بايد به سياست ربط داد؟؟؟؟اون دوران گذشت خودتونم دوست داريد توش بمونيد؟؟؟
    • یزدان A1 ۱۴:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۸
      44 3
      من به عنوان یه دانشجوی ایرانی هیچی از حرفاتون نفهمیدم....در همین حد میدونم که باید عکس العمل نشون بدمو و بگم دمش گرم ...ایول داره...ایول
  • بی نام A1 ۰۸:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
    25 0
    دمش گرم
  • بی نام A1 ۰۸:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
    15 8
    آ وقت این همه نمک باقی مانده را باید چکار کنن؟
  • بی نام GB ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
    89 17
    چقدر بد که این یارو کافر
    • بی نام IR ۰۸:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۶
      84 0
      منفی ندید بابا متلک گفته به دلواپس ها
  • احمد IR ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
    25 29
    منم همین ایده رو داشتم
    • رامین A1 ۰۲:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۷
      26 0
      اشکال نداره. منم تا به حال 23 تا ایده داشتم که دیدم قبلا عملی شده.
  • بی نام A1 ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
    12 2
    جمله اولتون از لحاظ ادبی اشتباهه چون اینطور برداشت میشه که آب شور بهترین راه برای رفع تشنگیه
  • بی نام IR ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
    78 0
    دانشجو به این میگن
  • نعمت IR ۰۹:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
    59 4
    در هورها تالابها و نیزارهای جنوب ایران مقدار قابل توجه ای از شوری آب دریا بوسیله نیزارها و گیاهان مخصوصی که در ان محل رشد می کنند کاسته می شود .این گیاهان با کم کردن شوری آب دریا در اطراف خود باعث می شوند که ماهیانی که توانایی زندگی در آبهای لب شور را دارند تکثیر و رشد پیدا کنند.شاید بتوان بعنوان یک ایده و با استفاده از علم نانو و شناسایی و تکثیر سلولها و انزیم هایی که در این گیاهان باعث این فرایند شیرن سازی آب دریا میشوند شیرین سازی آب دریا را بوسیله بیولوژی و بدون استفاده از انرژی به انجام رساند.
    • خوزستان A1 ۱۴:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
      47 1
      خیر.. شیرین بودن آب هورها به خاطر تغذیه آنها با آب رودخانه هاست. که البته به دلیل احداث سد و طرحهای انتقال آب در حال خشک شدن میباشند. مانند هورالعظیم
  • بی نام UA ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
    40 15
    این تکنولوژی را میتوان برای آباد کردن کویر های مرکز ایران استفاده کرد ...آب دریا را به مرکز ایران انتقال دهید تا کشور به ثروتی عظیم دست یابد .ایران میتواند تولید کننده و صادر کنند محصولات کشاورزی و دامی و غذایی در مقیاس بالا باشد.
    • احسان A1 ۱۳:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۷
      15 0
      استفاده بهتر و منطقی تر ایجاد شهرهای جدید در حاشیه ساحل و استفاده از این تکنولوژی برای مصارف شهری و کشاورزی "در همان محل" میباشد
    • بی نام A1 ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۴
      0 0
      خوب کشورهای دیگه هم می تونن اینکار رو بکنن بویژه آمریکا که 6 برابر ایران وسعت داره و بیابون هم زیاد داره
  • بی نام IR ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
    249 2
    از دانشجوی خلاق امریکایی که استعداد خود را در راه چنین خدمت بزرگی به کار گرفته متشکریم.
  • بی نام EU ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
    21 0
    بسیار خبر خوبی بود ممنون
  • بی نام IR ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
    95 0
    اگر درختان نابود نشوند بهترین منبع تامین آب شیرین خواهند بود. ضمن اینکه هوا را تلطیف کرده و از راه افتادن سیل جلوگیری میکنند. میوه و سایه و چوب و .... هم دارند
  • بی نام A1 ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
    16 3
    دمش گرم
  • بی نام IR ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
    15 24
    مشکل اصلی شیرین کردن آب شور اقیانوس ها تغییر غلظت نمک در آب هاست.یعنی هربار که آب شور رو شیرین می کنن بر مقدار نمک محلول تو آب ها افزوده می شه که این خودش در نهایت برای بار های بعد مشکل ساز میشه و حیات رو در اب های آزاد تحدید می کنه
    • کیوان A1 ۱۴:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
      29 2
      یعنی واقعا منظورتون از تحدید محدود شدن بوده یا تهدید و اینجوری نوشتین
    • hamed nhn IR ۰۷:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۰
      1 0
      خوب میتونن نمک حاصله از این کارو نریزن تو دریا تصفیه کنن بدن به مردم.
    • بی نام IR ۲۳:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۵
      0 0
      مشکل کم آبی: افزایش چمعیت کره خاکیتوسعه ناپایدار تکنولوژی جهانی
  • مجتبي فرونچي IR ۱۴:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
    19 11
    سلام دوستان جهت اطلاع شما عزيزان يك نفر روسي از طريق واكنشهاي بيو شيميايي باكتري را توليد كرده كه نمك را مي خوري و سپس مي ميرد و اكنون در مرحله ازمايشگاهي است و انشا ا... در ماههاي اينده در اشل صنتعي توليد و به دنيا ارايه خواهد شد و اين موضوع در مجلات علمي اطلاع رساني شده است
    • بی نام A1 ۱۸:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
      57 0
      اشکم دراومد عجب باکتری فداکاریه
    • بی نام RO ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۵
      28 2
      خودت مي گي مي خوره و مي ميره طبق قانون بقاي جرم و ماده باز اون نمك درون بدن اون باكتريه هست كه از بين نرفته پس فرقي با اين اختراع نداره البته بايد ديد صنعتي مي تونه بشه يا نه
    • بی نام A1 ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۳
      0 0
      کممم
  • امییر A1 ۲۱:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
    35 8
    اقا کاری نداره شکر بریزن تو اب شور میشه اب شور شیرن به حالت سرم در میاد اون موقع جای سرم به مردم تزریق کنید حححححححححححححححححححهههههههههههههههههههه
  • هادي A1 ۲۱:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
    چه فايده ، هر كاري بكنه ميره جهنم ، كافر بي دين
    • علي A1 ۰۳:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۶
      16 75
      هادي جان شما فقط به فكر بهشت باش
    • بی نام EU ۱۴:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۷
      80 4
      علی آقا شما از اون دلواپسا نیستی که همه رو میخوایی ببری بهشت؟؟؟
  • بی نام A1 ۰۶:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۷
    5 12
    بنظرم اونقدری که فکر میکنید ایده جدیدی نیست. از صفحات باردار قبلا هم استفده شده است.
    • بی نام A1 ۱۲:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۸
      8 3
      نه تو خوبی
  • احسان A1 ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۷
    10 3
    با کدوم بودجه ؟؟؟