ردپای وزرای علوم دولت احمدی‌نژاد، در قوانینی که منجر به بورسیه‌های مساله‌دار دکترا شد

بورسیه های مساله دار که در دولت محمود احمدی‌نژاد به برخی داده شده، این روزها مشکل ساز شده است. اما از چه زمانی این بورسیه ها و با چه دستورالعمل هایی،‌ اعطا شد؟

محمد حسین نجاتی: یک هفته از اخبار مربوط به افشای بورسیه های مساله دار به برخی دانشجویان در دولت های نهم و دهم می گذرد. اخبار حکایت از آن دارد، از سال 1385 تا سال 1392، در هشت‌سال فعالیت وزارت علوم در دولت‌های محمود احمدی‌نژاد که با وزارت محمدمهدی زاهدی و کامران دانشجو همراه بود، 73 دانشجو با معدل کارشناسی زیر 14 و 70‌ نفر دانشجو با معدل کارشناسی‌ارشد زیر 16 به دانشگاه‌های خارج از کشور اعزام شده‌اند.

228‌ دانشجوی بورسیه خارج به داخل کشور با معدل کارشناسی زیر 14 و 305 دانشجو بورسیه خارج به داخل با معدل کارشناسی‌ارشد زیر 16 جذب دانشگاه‌های داخل کشور شده‌اند. همچنین 235‌نفر دانشجوی بورسیه خارج از کشور به داخل کشور دارای معدل نامعلوم بوده‌اند و 325‌نفر دیگر نیز فاقد شرایط سنی برای بورس بودند و به عبارت دیگر، سن آنها بالای 33 سال بوده است.

علاوه بر تمامی این آمار‌ها، رییس سازمان دانشجویان ایران همچنین اعلام کرد سه‌هزار و دو دانشجو بدون شرکت در آزمون ورودی بورسیه دوره دکترا شده‌اند. اما نکته که بیش از پیش مورد غفلت قرار گرفته، بستری است که محمد مهدی زاهدی وزیر علوم در دولت نهم و کامران دانشجو وزیر علوم در دولت دهم با وضع قوانین خاص برای این تخلفات ایجاد کردند.

در ادامه به دو دستورالعمل مهم و تاثیر گذار در بروز بورسیه های مساله دار طی هشت سال فعالیت دولت های نهم و دهم اشاره می شود؛

 

دستورالعمل سهمیه های ویژه دکترا مصوب سال 1385

کار اعزام دانشجو به خارج بر اساس قانون مصوب سال 64 مجلس شورای اسلامی و آیین‌نامه اجرایی آن انجام می‌شد که مسیر پیش‌بینی‌شده، برگزاری آزمون برای داوطلبان بود. در همان سال‌های قدیم، مسیر دیگری برای مربیان دانشگاه‌ها اضافه شد که شرایط آن شرایط علمی، امتیازات ارتقاء و شرط سنی بود. 

اما در ادامه و در سال 1385 درست درابتدای حضور محمدمهدی زاهدی در وزارت علوم، دستورالعملی تنظیم شد که براساس آن، برخی دانشجویان می توانستند بدون آزمون، بورسیه اعزام به خارج از کشور دریافت کنند.

براساس این دستورالعمل رتبه‌های ممتاز و دانشجویان المپیادی واجد شرایط می‌توانستند از طریق فراخوان متقاضی اعزام شوند که این دستورالعمل به تایید وزیر وقت علوم نیز رسید و بر اساس آن از طریق سایت متقاضیان می‌توانستند اقدام کنند.

شاید تا اینجای کار مشکلی متوجه در این دستور از العمل نبود اما پس از ان، حدود دوسال بعد‌ بندی به این دستورالعمل اضافه شد که براساس آن، افرادی که دارای خدمات و فعالیت‌های برجسته فرهنگی و اجتماعی بودند می‌توانستند متقاضی اعزام شوند که به‌تدریج در سال‌های اخیر این بند بیشترین متقاضیان را به خود اختصاص می‌داد.

همچنین داوطلبان علاوه بر داشتن شرایط، نیاز به معرف نیز داشتند. معرفانی که پیش‌بینی شده بود معاون فرهنگی وزارت علوم، یک تشکل دانشجویی، مدیرکل بورس، روسای دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی بودند که البته در اوایل فقط روسای دانشگاه‌ها معرف بودند؛ اما در سال‌های بعد معرف‌های دیگری نیز به این دستورالعمل اضافه شدند. دستور العملی که باعث شد بورسیه ها به صورت سلیقه ای میان برخی افراد خاص توزیع شود.

 

دستور العمل بورسیه های خارج به داخل مصوب سال 1389

گروه دوم از کسانی که از بورسیه‌های خارج از روال استفاده کرده‌اند، دانشجویان ایرانی بودند که از دانشگاه‌های خارجی به دانشگاه‌های داخلی بورس شده‌اند. این گروه از دانشجویان کسانی هستند که با بالارفتن قیمت ارز در کشور، توانایی پرداخت هزینه‌های تحصیل در کشور‌های خارجی را نداشتند و مجبور به بازگشت به کشور شدند.

از سال 89 بحث تبدیل قبولی‌های خارج به داخل مطرح شد که در سال‌های آخر این موضوع تبدیل به یک روند شد. اما آنچه بستر بورسیه های مساله دار را ایجاد کرد، دستورالعمل کامران دانشجو در این رابطه و وفادار نبودن به آن بود. چرا که در این دستورالعمل شرط معدل پیش‌بینی شده بود.

اما از سال 88 تا 92، در چهار سال فعالیت کامران دانشجو در وزارت علوم، 1884 مورد تبدیل بورس خارج به داخل  انجام شد که به دانشگاه‌های کشور معرفی و با گرفتن پذیرش از دانشگاه‌ها مشغول به تحصیل شدند. از این تعداد 228 نفر معدل کارشناسی زیر 14 داشتند که هفت‌نفر آنها معدل زیر 12، 70 نفر معدل 12 تا 13 و 151 نفر معدل 13 تا 14 را دارا بوده‌اند.

همچنین معدل کارشناسی‌ارشد 305 نفر از تبدیل به داخل‌کنندگان نیز زیر 16 بوده است و از این تعداد نیز چهارنفر معدل زیر 14، 54 نفر معدل 14 تا 15 و 247 نفر معدل 15 تا 16 داشته‌اند. در پرونده 235 نفر نیز از این افراد معدلشان اعلام نشده است.

 

واکنش ها چه بود؟

پس از اعلام وزارت علوم درباره بورسیه های مساله ساز،‌ واکنش ها مختلفی به این خبر داده شد که برخی از آنها را می خوانید؛

نام مسئول

تاریخ

اظهار نظر

رضا فرجی‌دانا، وزیر علوم 12 خرداد 1393 با هر تخلفی قاطعانه برخورد می‌کنیم. لفظ تخلف 3000 تا را نگویید زیرا همه این سه هزار نفر که تخلف نکرده‌اند، بلکه در این تعداد تخلفاتی صورت گرفته که ما با هر تخلفی قاطعانه برخورد می‌کنیم.
حمید میرزاده، رییس دانشگاه آزاد 12 خرداد 1393 بعد از انتشار این اخبار رمز گزینش استاد از بالا را متوجه شدیم. پیش از دولت قبلی انتخاب مدرسان و استادان از سوی دانشگاه‌ها و دانشکده‌ها انجام می‌شد. اما در دوره قبل گفته شد جذب هیات‌علمی باید از طریق وزارت علوم انجام شود. حالا با افشای تخلفات، از جذب متمرکز هیات‌علمی رمزگشایی شد. همچنین دانشگاه‌ها با دخالت در بورس‌ شدن دانشجویان و پذیرش آنها به‌خصوص در دوره‌های دکترا تخصصی، صدمه می‌خورد. به هر حال کسانی که بورس تحصیل در دانشگاه‌ها را می‌گیرند اعضای هیات‌علمی آینده دانشگاه‌ها هم هستند. کسی که به صورت غیرقانونی به دانشگاه آمده است بعدها و زمانی که وارد دانشگاه شد چه برخوردی با دانشجویانش خواهد داشت. آیا چنین فردی می‌تواند فردی مورد اعتماد برای دانشگاه باشد؟ دانشگاه‌ها با چنین روندی اعتبار خود را از دست می‌دهند

مجتبی صدیقی، رییس سازمان امور دانشجویان و معاون وزیر علوم

5 خرداد 1393

احساس کردیم اگر بحث نکنیم بدهکار نیز می‌شویم. بنابراین مسایل در حد واقعیات و تا حد امکان گفته شد؛ اما موارد خاص را معذوریم که اعلام کنیم

جواد هروی،‌ رییس کمیته آموزش عالی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نهم

9 خرداد 1393

ضرورت ورود دستگاه قضا به موضوع تخلف دولت قبل در پذیرش سه هزار دانشجوی بورسیه احساس می شود  و اتمام دوره مسوولیت مسوولان قبل مانعی برای پاسخگوبودن آنها نخواهد بود.

مهدی سالاری‌راد ،عضو هیات علمی دانشگاه امیرکبیر

9 خرداد 1393

در واکنش به پذیرش بدون آزمون سه‌هزار دانشجوی بورسیه در دولت گذشته که حدود نیمی از آنها فاقد شرایط علمی بودند، با بیان اینکه به حال و احوال دانشگاه و علم و پژوهش باید گریست، گفت: ربودن فرصت دریافت بورس دکترا از هزاران جوان فارغ‌التحصیل و ذی‌صلاح کمتر از فساد اختلاس سه‌هزارمیلیاردی نیست.

حجت‌الاسلام علیرضا سلیمی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس

9 خرداد 1393

گزارش‌هایی که وزارت علوم درخصوص این دانشجویان ارایه کرده، کاملا غیرشفاف و ابهام‌آلود است و به نظر می‌رسد باید به صورت مصداقی، روشن و شفاف گزارشی به مجلس ارایه شود

کامران دانشجو، وزیر علوم در دولت دهم

9 خرداد 1393

تا چه‌زمانی می‌خواهیم کارهای دولت‌های قبل را نقد کنیم؟ عملکرد کابینه دولت قبل را به‌‌عنوان خرابه‌ای تفسیر می‌کنند و براساس آن مسائل را تفسیر می‌کنند. این در حالی است که طرف مقابل فرصت دفاع کردن ندارد. شاید مردم دو یا سه ماه نسبت به این قضیه واکنش نشان ندهند، اما بالاخره بدبین می‌شوند.

اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری

9 خرداد 1393

در یک مقطعی تصمیم گرفته شد به جای آزمون بورس خارج کشور، بیایند و شرایط دیگری را بگذارند و در این راستا شرایطی را بیان کردند که هرکس دارای این شرایط باشد می‌تواند از این موضوع استفاده کند اما به این نتیجه رسیدند که این شرایط را کنار بگذارند و زحمت انتخاب براساس شرایط نباشد. تعدادی از این بورس‌ها مربوط به خارج از کشور بود، احتمالا آنها پذیرش نداده‌اند، بعد تصمیم گرفته شده در داخل کشور از این بورس استفاده شود. هزینه تحصیلی خوبی به عنوان بورس داده شد و آنها عضو هیات علمی شدند. من از وزارت علوم  می خواهم با جریان سوئی که در این ارتباط به وجود آمده برخورد کند به نحوی که اعتماد به دانشگاه و دانشگاهیان برگردد.

سعدالله نصیری قیداری معاون پارلمانی وزارت علوم

9 خرداد 1393

یکی از چالش های مهم  بحثی است که دانشجویان بورسیه فاقد توان و کفایت لازم در صورت ادامه تحصی پیدا می کنند به هر حال این دانشجویان به زودی زود استاد شده و واقعیت این است که توان و سطح علمی آن ها تهدیدی برای کیفیت آموزشی است.

۴۷۴۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 358045

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 16
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام JO ۰۷:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۲
    9 83
    واکنش قاطعانه و مسئولانه آقای کامران دانشجو واقعا قابل تقدیره
  • بی نام IR ۰۷:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۲
    88 5
    ضمن بی عدالتی و تبعیض و رفیق و فامیل بازی، با آینده کشور که باید در دستان توانای افراد لایق و با سواد به پیش برود چه کرده اند این آقایان دل نگران. ضمن رسیدگی باید مسئولین مربوطه جهت سو استفاده از قدرت پاسخگو اعمال خود باشند
  • ن مچكرم IR ۰۸:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۲
    18 88
    مدارك شفاف و قابل قبول ارايه كنيد تا يه سري حرفهايي ....
    • بی نام IR ۱۰:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۲
      76 6
      شما بايد يكي از اون 3000 نفر باشيد
  • موسوی A1 ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۲
    135 7
    واقعا هم باید گریست بعد میایم میگیم چرا نخبه ها میزارن و میرن از کشور
  • بی نام IR ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۲
    6 73
    خبر انلاین میدونی.یه طرفه حرف زدن راحته...فقط کافیه فرصت دفاع داده بشه حرفا در مورد وزارت علوم اصلاحات و اعتدال حرفا زیاده که که در قوانین ارسال نظر نمیگنجه
  • امیر IR ۰۹:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۲
    70 6
    پارتی داشتن دیگه تازه همون معدل 13 یا 14 رو هم با پارتیاشون گرفتن، چندوقت دیگه همینا میشن رئیس و مدیر ارشد
  • بی نام A1 ۱۰:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۲
    44 2
    باور کنید که هیچ کاری نمی تونند بکنند فقط خواهش می کنم که لا اقل اسامی اینها رو به مردم اعلام کنند .
  • مهربان توسی A1 ۱۰:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۲
    31 5
    واقعا جای تاسف داره از این همه بی قانونی در دولت قبل
  • خوزستانی A1 ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۲
    37 3
    خدا شاهد است کسی رو می شناسم از دانشگاه شهید چمران رشته گراقیک کاملا بی سواد و بی هنر داره دکترا می خونه در حالیکه بقیه باید با بدبختی کنکور دشوار دکترا و مصاحبه اش رو بگذرونن...
  • بی نام A1 ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۲
    20 0
    پ نه پ میخواستین رد پای وزارت علوم خاتمی باشه؟؟
  • ارش A1 ۱۳:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۲
    8 3
    سطح اموزش در دانشگاه هیچ ربطی به معدل استاد نداره بلکه به شعورش مربوطه من استادی داشتم که فرانسه پست دکتری گرفته اما هیچ کس از درسش چیزی نمیفهمید استادی هم داشتیم که مربی بوده ولی با بیانب بسیار شیوا و مفهوم به ما درس میداد....افسوس
  • بی نام A1 ۱۴:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۲
    23 0
    من دانشجوي دكتري هستم سال 89 خانمي را بدون آزمون بورس كردند با سن 47 سال و حدود 20 سال سابقه دريك اداره دولتي .از كارش استعفا داده و دنبال هيات علمي شدن است. در عوض من بيكارم و حتي يك درصد هم اميدي ندارم كه كاري برايم پيدا شود چه برسد به هيات علمي شدن.
  • عبدالحسین جادری A1 ۰۳:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۶
    1 0
    با سلام دخترم دو سال است فارغالتحصیل دکترا از بهترین دانشگاه های خارج از کشور ومورد تایید وزارت علوم رشته مهم و هشت سال با خرج خودمان هم درسی ایشان کارشناس ارشد آزاد پس از مدت بیکار یکباره هییت علمی دانشگاه دولتی در خوزستان میشود وپس از مدتی از دانشگاه دولتی بورسیه دکترا در دانشگاه آزاد تهران میشود تعجب آوراست دانشگاه آزاد باشی استخدام دولتی شوی و بعد بورسیه آزاد شود
  • بي نام A1 ۰۵:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۶
    1 0
    براي بعضي از رشته هاي علوم انساني مثل مطالعات زنان كه به دليل حساسيت به آن هنوز به همه دانشگاههاي ايران مجوز راه اندازي دوره دكتري اين رشته را نداده اند چطور وزارت علوم با تبديل بورس خارج از كشور به داخل براي بورسيه ها در اين رشته هاي حساس موافقت كرده است . لطفا بفرماييد براي ادامه تحصيل در اين رشته به متقاضيان مجوز استفاده از بورس از چه كشورهايي داده مي شود كه اين بورس ها تبديل به داخل شده اند؟؟؟//
  • سعید IR ۱۳:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
    1 0
    با سلام من دانش آموخته دوره دکتری در رشته مهندسی دانشگاه تهران هستم. رتبه 13 کنکور کارشناسی ارشد و رتبه 2 کنکور دکتری و با 9 مقاله isi. تمام دوستان بسیجی من با ضعیف ترین رزومه عضو هیات علمی دانشگاه بویژه دانشگاه علم و صنعت شدند، ولی من تو دانشگاه علمی کاربردی شدم استاد حق التدریس