دنیای اقتصاد نوشت:

با رشد 550درصدی نرخ حامل‌های انرژی در سال89، قیمت مسکن در سال90 حداکثر 14درصد افزایش یافت
به‌رغم فضای آرام حاکم بر قیمت مسکن و در حالی که معاملات در بازار ملک هنوز از فاز رکود خارج نشده و انتظارات عمومی دارد «ادامه خزش بازار به سمت کاهش بیشتر نرخ‌ها» را تقویت می‌کند، برخی فعالان ملکی در روزهای اخیر و با نزدیک‌شدن به زمان اجرای فاز دوم هدفمندسازی یارانه‌ها، ناخودآگاه شپیور تورمی دست گرفتند و از تاثیر سوء این طرح بر قیمت مسکن سخن گفتند.
تعداد معدودی از روسای تشکل‌های انبوه‌سازی در کنار گروهی غیرمتمرکز از دلالان مسکن، طی روزهای اخیر و همزمان با شروع ثبت‌نام از متقاضیان دریافت یارانه‌نقدی، اجرای «مرحله دوم هدفمندی» را زمینه افزایش قیمت مسکن عنوان کردند و بدون آنکه این فرضیه خود را در قالب استدلا‌ل‌های اقتصادی اثبات کنند، نگرانی‌هایی را متوجه بازار ملک کردند.

اما بررسی‌های روز گذشته «دنیای‌اقتصاد»درباره آثار واقعی فاز دوم که از روی نرخ جدید حامل‌های انرژی و تجربه به جا مانده از فاز اول انجام شده است، نه‌تنها چنین تحلیل‌هایی را تایید نمی‌کند که در مقابل، نشان می‌دهد: در فاز اول هدفمندسازی یارانه‌ها -که پاییز سال89 به اجرا درآمد- به‌رغم شیب تند افزایش قیمت حامل‌های‌ انرژی، قیمت مسکن دچار تحریک جدی نشد و حتی کمتر از تورم، رشد کرد. بنابراین خیلی بعید است که در فاز دوم که عملا از روزگذشته با اعلام نرخ‌های جدید بنزین شروع شده، باتوجه به طراحی شیب ملایم برای ازدیاد قیمت بنزین - نسبت به میزان افزایش قیمت در فاز اول- التهابی متوجه قیمت مسکن شود. در فاز اول بیشترین افزایش قیمت متوجه قیمت آزاد بنزین سوپر شد و 600 درصد افزایش یافت اما اکنون در فاز دوم اگر چه بیشترین افزایش قیمت همچنان متوجه بنزین است اما 75 درصد گران شده است؛ یعنی شیب به مراتب کمتر.

گذشته از تجربه به ثبت رسیده از تاثیر فاز اول هدفمندی بر بازار مسکن، در حال حاضر تحلیلگران صاحب‌نظر در حوزه اقتصاد مسکن نیز معتقدند: برنامه‌ای که دولت برای «میزان افزایش قیمت حامل‌های انرژی» و «مبلغ یارانه‌ ماهانه هر خانوار» در طراحی فاز دوم پرداخت یارانه‌های نقدی در نظر گرفته است، برای بازار مسکن تهدید محسوب نمی‌شود.
حداکثر شیب افزایش قیمت‌ها در فاز دوم برای بنزین و معادل 75 درصد تعیین شده و میانگین افزایش نیز برای 6 حامل، 48 درصد تعیین شده است. ضمن اینکه مبلغ یارانه‌ خانوارها نیز قرار است افزایش پیدا نکند، ضمن اینکه دولت یازدهم مصمم است «توقف شتاب تورم» به عنوان دستاورد مهم خود در ماه‌های اخیر را کماکان برای سال جاری حفظ کند. بنابراین در چنین شرایطی، صعود قیمت مسکن می‌تواند منتفی باشد.

تورم فاز اول 5/7 واحد بیشتر از مسکن
به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، بازار مسکن حال‌حاضر به لحاظ نوع موقعیت تقریبا مشابه زمان اجرای فاز اول هدفمندسازی یارانه‌ها است.
در پاییز سال89 که برای اولین‌بار یارانه‌نقدی پرداخت شد و همزمان قیمت‌ حامل‌های انرژی 550درصد افزایش پیدا کرد، چندماه از کاهش بی‌سابقه قیمت مسکن می‌گذشت و بازار ملک در ابتدای جاده رونق معاملات بعد از کاهش 14درصدی قیمت در سال 88، قرار گرفته بود. با این حال، جهش قیمت حامل‌های انرژی در آن زمان باعث نشد شوک‌ به قیمت مسکن وارد شود، طوری که در زمستان سال 89 در حالی که اقتصاد کشور سه‌‌ماهگی اجرای طرح هدفمندسازی یارانه‌ها را طی می‌کرد، متوسط قیمت مسکن در تهران در مقایسه با پاییز همان سال فقط مترمربعی 5هزار تومان افزایش پیدا کرد و به یک میلیون و 740 هزار تومان رسید.هر چند به خاطر آنکه فاز اول یارانه‌نقدی از پاییز89 اجرایی شد و با توجه به رشد 13درصدی قیمت مسکن در یکسال89، نمی‌توان اثر واقعی این طرح را در آن سال مشاهده کرد، اما در سال90 - که به گفته برخی کارشناسان اقتصادی، عمده شوک‌های اقتصادی ناشی از هدفمندی در همین سال بروز کرد- نیز بازار مسکن همچنان آرامش قیمتی داشت.

در سال90 متوسط قیمت مسکن در تهران تنها 14درصد افزایش یافت در حالی که نرخ تورم در این سال به سطح 5/21 درصد رسید. این شکاف بین تورم و رشد قیمت مسکن در آن سال آن هم در شرایطی که قیمت در سایر بازارها ملتهب شده بود، حکایت از آن دارد که در اوج اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها، نه تنها بازار مسکن از تکانه‌های این قانون تقریبا در امان بود و اسیر شوک‌های قیمتی نشد بلکه ارزش واقعی ملک مسکونی 5/7 درصد نیز افت کرد و منفی شد.
این کارنامه به ثبت رسیده در فاز اول حاوی یک پیام برای بازار مسکن سال93 است: در رکود فعلی بازار مسکن، پیش‌بینی سبقت نرخ رشد قیمت مسکن از نرخ تورم تحت‌تاثیر فاز دوم هدفمندی، به شرط ثبات سایر متغیرها، گزینه فوق‌العاده بعیدی است.


برآورد میزان تاثیر فاز دوم
اکنون با استناد به تاثیری که فاز اول هدفمندسازی یارانه‌ها بر قیمت مسکن گذاشت و همچنین با توجه به مشخص شدن نرخ جدید حامل‌های انرژی در فاز دوم، می‌توان میزان اثرگذاری قانونی را که از بامداد جمعه گذشته، در اقتصاد کشور به اجرا گذاشته شد بر بازار ملک برآورد کرد.
بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد: قیمت حامل‌های انرژی در فاز دوم هدفمندی بین 20 تا حداکثر 75درصد برای آب، برق، گاز، گازوئیل، بنزین سهمیه‌ای و بنزین آزاد افزایش پیدا کرده است.
به این ترتیب متوسط افزایش قیمت حامل‌ها 48 درصد است که در مقایسه با شیب بالای 500 درصدی در رشد قیمت حامل‌های انرژی در مرحله اول هدفمندی، به مراتب کندتر است.

سطح جدید قیمت حامل‌ها، فارغ از اینکه در هزینه ساخت‌وساز و قیمت‌ تمام‌شده ساختمان اثر گذار است و باید در محاسبات مربوط به میزان انرژی‌بری مصالح‌ساختمانی پرمصرف، لحاظ شود، اما پیش‌بینی می‌شود: در یک‌سال آینده، فاز دوم هدفمندی، حداکثر یک درصد به قیمت معاملات مسکن در شهر تهران بیفزاید.
این میزان تخمین از آنجا محاسبه شده است که بازار مسکن در سال92 به لحاظ حضور انتهایی در دوره رکود عینا مشابه بازار سال89 است. در سال89 که فاز اول هدفمندی یارانه‌ها به اجرا درآمد، بازار ملک روزهای آخر خود را در دوره رکود سپری می‌کرد و برخی‌ها در همان زمان هشدار جهش قیمت مسکن تحت‌تاثیر این قانون را مطرح می‌کردند.

اما در طول سال 90 که بازار وارد رونق شد، قیمت مسکن با شیب ملایم زیر نرخ تورم، نوسان کرد. هم‌اکنون نیز اگرچه از طرف برخی دلالان ملک و تشکل‌های مرتبط، چنین مباحثی به گوش می‌رسد، اما واقعیت بازار چنین تحلیلی را تایید نمی‌کند. و نشان می‌دهد: همچنان گزینه افزایش به میزان حداکثر زیر نرخ تورم برای سال 93 قابل انتظار است.


23231

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 351446

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 22
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۵:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۶
    خدا به داد ما بدبختهای اجاره نشین با حقوقی حداقلی برسه. :
  • بی نام IR ۰۵:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۶
    مسكن محاله ديگه گرونتر بشه، چون كسي قدرت خريد نداره
    • بی نام IR ۱۱:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۶
      26 6
      قبلا هم گفتم مردم همه دارند خودشون رو به گدایی می زنند
  • مرتضی A1 ۰۶:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۶
    هیچی انشااله قیمتا بیاد پایین تا مردم قدرت خرید داشته باشن
    • بی نام IR ۰۹:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۶
      21 0
      دلت خوشه ها،شما یه چیز نام ببر تو اینجا رفته باشه بالا بعد بیاد پایین.
    • abbass IR ۱۱:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۶
      21 2
      شتر در خواب بیند پنبه دانه
  • بی نام A1 ۰۶:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۶
    خانه در 3سال اخیر به طرز وحشتناکی گران شده است و برخی افراد سودهای بادآورده ای را از این رهگذر به دست آورده اند .مطمئناً این سود تا سالها پاسخگوی خودشان و فرزندانشان و فرزندان فرزندانشان خواهد بود.حالا گرانی مجدد منصفانه خواهد بود ؟
  • بی نام IR ۰۷:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۶
    تا زمانی که دلالان از بازار مسکن حذف نشوند هیچ معیاردرستی برای میزان افزایش مسکن وجود نخواهد داشت.
  • یاسر IR ۰۷:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۶
    4 11
    به دلیل عدم قدرت خرید مردم و قیمتهای بالا و عدم توازن حقوق دریافتی و پس انداز خانوار با قیمت مسکن،رکود خرید مسکن فعلی ادامه دار خواهد بود.فقط اجاره بها و رهن خانه بالاتر می رود.
  • بی نام IR ۰۷:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۶
    6 9
    دلالان بزار گرون تر کنن کیه که پول داشته باشه خونه بخره.. پس خوده دلالا هم میدونن دیگه از این بیشتر امکان نداره مسکن گرون شه چون با همین قیمت ها هم خونه ها تو دستشون باد کرده
  • شاگرد نکته بین A1 ۰۷:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۶
    9 0
    حالا که بنزین گران شد چه بلاها که سر چه کسانی نمی آید
  • بی نام US ۰۷:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۶
    6 6
    توی این 2 ساله اینقدر گرونی داشیتم که درآمد مردم فقط صرف خوراکشون میشه و به پوشاک و تفریحشون هم نمریسه ، چه برسه به خرید خونه تا وقتی درآمد مردم تکون نخوره و دولت هم یارانه ی نقدی رو افزایش نده ، بازار همچنان در رکود خواهد بود الان فقط بازار مواد خوراکی خوبه ، چونه درآمد مردم فقط کفاف شکم رو میده
  • بی نام US ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۶
    4 9
    همین الان هم قیمت مسکن با تورم و قیمت دلار و بنزین هیچ هماهنگی نداره و به مراتب بالاتر از حد معمول هستش,ایراد هم فقط اینجاست که هربار گران کردند مردم بیشتر استقبال کردند و امروز قصه به جایی رسیده که دیگه کمتر کسی توان خرید مسکن رو داره
  • بی نام A1 ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۶
    5 13
    واقعیت بازار مسکن ، عرضه و تقاضاست ، اگر مردم و نیازمتدان واقعی توان خرید داشتند ، سال قبل که میدانستند بزودی فاز دوم یارانه ها و افزایش قیمت بنزین اجرایی خواهد شد ، دست به خرید مسکن میزدند ، لیکن مردم بدلیل ناتوانی مالی ناشی از گرانی و تورم در سایر ضروریات زندگی خود مانده اند چه برسد به مسکن از طرف دیگر بدلیل رونق ساخت و ساز در 89 و 90 و 91 ، بسیاری از مردم وارد عرصه ساخت و ساز شدند که در سال گذشته فقط 20 درصد آن عرضه شد و امسال و سال آینده بیش از 3 میلیون خانه به همین بازار رکودزده اضافه میشود بنابراین با پدیده عرضه مازاد مسکن در تمام نقاط ایران مواجه خواهیم بود و قطعا صاحبان آن نیاز مالی دارند و یا اگر نفروشند ، از شدت خواب سرمایه اشان بسیار ضرر بیشتری خواهند دید
  • ک IR ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۶
    15 0
    فاجعه
  • رسول A1 ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۶
    11 2
    قیمت زمین در هر شهر نسبت به درامد کل شهر دارد. و رکود و تورم زیاد به حالش فرق نمی کند در شهرستان مرند از توابع تبریز زمین در بهمن 92 خریدند 450 هزار تومان الان شده 650 هزار تومان قیمت مغازه در تابستان هر متر 5 میلیون در خارج شهر الان 15 میلیون
  • بی نام A1 ۱۷:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۶
    10 0
    نمردیم دیدیم 25 درصد چقدر ار صد درصد است25/گرونی بنزین میشه چقدر ...... حالا شما بنزین 400 تومانی 700 کردی این یعنی 25/ درصد گرونی یا 70 درصد
  • بی نام A1 ۰۲:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
    18 0
    هیچ مدیریتی در قیمت مسکن اعمال نمیشود،نظارتی وجود ندارد ،کسی به فکر ملت نیست
  • كارشناس برق IR ۰۴:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
    13 2
    يكي از عمده ترين اقلام مصرفي درساخت مسكن آهن آلات و سيمان ميباشد كه كارخانه هاي سازنده اين مصالح از ميزان مصرف بالائي از شدت انر‍ژي برخوردارند بنابراين به نظر ميرسد در 6 ماهه آينده قيمت مسكن حدود 10 تا 15 درصد افزايش يابد
  • ساسان A1 ۰۹:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
    10 0
    با سلام بنظر بتده باید دید که ایا قیمت مسکن چگونه گران شده است ایا نسبت به اقلام دیگر بالاتر رفته یا دوش بدوش بقیه کالاها حرکت کرده واقعیت این است که در کشور ایران بر اساس امار هر چهار سال مسکن دچار دگر گونی مشده اکنون که همه کالا ها اینگونه شده ولی نگرانی مهمتر این است که دیگر تولید کننده ای تمایل به ساخت نداشته باشد و این مورد خودش را تا سه و یا چهار سال دیگر نشان میدهد به این مورد توجه شود که هر تولید کننده تمایل به سود دارد حتی تولید کنند ه پفک نمکی ولی چون ارزش افزوده مسکن با پفک نمکی تفاوت دارد خوب قیمت مسکن به مزاق ما خوش نمیاید ولی بدون هیچ نگرانی پفک نمکی را میل میکنم در واقع دولتمردان باید ترتیبی را اتخاذ کنند تادرامدمردم متناسب باتورم باشدنه اینکه درامدمردم در حد خرید پفک بماند
  • مهدی IR ۰۹:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
    10 12
    افزایش قیمت بنزین برابر است با افزایش قیمت همه چیز بخصوص ملک
  • هادی IR ۱۷:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
    4 5
    درسته همه چی گرونه .بنزین وسوخت گرونتر شده ولی اینو هم بدونیم مسکن تواین چندسال فرسنگها از قیمت واقعی ش فاصله گرفته وگرون شده که حالا حالاها مونده کسی به گرد پاش برسه .یعنی جلودار همه گرونی ها بود .دلیلش هم بی ثباتی ارز زمان احمدی نژاد بود.قیمتها لحظه یی بودن .گرون بشو دیگه نیست .یعنی هر کی داشت خونه خوب توهمون گرونی خریده دیگه میخواد چیکار؟حالا مردم پول همون نقلی شو هم ندارن.اونایی که هم پول دارن دیگه خونه لازم ندارن