مسلما افرادی هستند که به دلیل کمک به دولت و اعتقاد واقعی شان که مستحق دریافت یارانه نقدی نیستند داوطلبانه ثبت نام نخواهند کرد.

بهاره چراغی: اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها موضوعی است که در این روزهای پر تنش اقتصادی نظرات موافق و مخالف بسیاری را بر انگیخته است. صادق زیبا کلام، تحلیلگر سیاسی اعتقاد دارد درصد ثبت نام مردم برای دریافت یارانه نقدی به اعتماد و اعتقادی بر می گردد که به دولت دارند. او همچنین براین باوراست که پرداخت یارانه 45 هزار تومانی به مردم با هر سطخ درآمدی عدالت نیست.

به نظر شما چند درصد از اقشار جامعه برای دریافت یارانه ها ثبت نام می کنند؟

اینکه مردم برای یارانه ها ثبت نام کنند یا نکنند در حقیقت یک مقدار بسیار زیادی به میزان اعتقاد و اعتمادی که به دولت دارند باز می گردد. پیش بینی می کنم بسیاری از مردم در این ماراتن ثبت نام کنند. در عین حال درصدی هم که نمی توان عددی برایش گذاشت مسلما ثبت نام نخواهند کرد. حال چه از باب اینکه خودشان به این اعتقاد دارند که واقعا نباید یارانه دریافت کنند و چه از باب اینکه نگران هستند که مبادا به هر حال میزان دارایی هایشان روشن شود و به شکل دیگری جریمه شوند. یعنی عمده ترین دلیل ثبت نام نکردنشان ترس از مجازات است. اما باید به یاد داشته باشیم مسلما افرادی هستند که به دلیل کمک به دولت و اعتقاد واقعی شان که مستحق دریافت یارانه نقدی نیستند داوطلبانه ثبت نام نخواهند کرد. اما آنچه مسلم است در مقابل این دو گروه یک گروه سومی هم وجود دارند که به هر حال ثبت نام خواهند کرد چون خیلی مطمئن نیستند که آیا مستحق گرفتن یارانه هستند یا نه. اما گروه چهارم که علیرغم اینکه می دانند واقعا استحقاق گرفتن یارانه نقدی را ندارند و نباید پولی دریافت کنند، به دلایل سیاسی ثبت نام می کنند.

به نظر شما دولت به خوبی توانسته در مورد دلایل اجرای فاز دوم برای مردم شفاف سازی کند؟

از نظر من دولت آقای روحانی همان ابتدا باید حقایق را با مردم در میان می گذاشت و به مردم می گفت که ماهیانه دولت 4 هزار میلیارد تومان یارانه پرداخت می کند. یعنی هر بار که دولت به 75 میلیون نفر یارانه پرداخت می کند مجموع این پول 4 هزار میلیارد تومان می شود. آقای روحانی باید به مردم می گفت که  4 بار، 4  ماه، 4 نوبت که شما یارانه دریافت می کنید در مجموع عددی نزدیک به 16 هزار میلیارد تومان می شود. باید به مردم توضیح می دادند که 16 هزار میلیارد تومانی که صرف پرداخت یارانه نقدی شده است معادل کل بودجه بهداشت و درمان یک سال است. باید به مردم توضیح می دادند که کل بودجه عمران کشور در سال گذشته 37 هزار میلیارد تومان بوده است. بنابراین ما با پرداخت ماهی 4 هزار میلیارد تومان در سال نزدیک به 50 هزار میلیارد تومان یارانه نقدی پرداخت می کنیم. یعنی دو برابر کل بودجه یک سال عمران کشور. حرف من این است که کدام کشور، کدام نظام، کدام سیستم به این طریق زیر اقتصادش دینامیت کار می گذارد و ریشه اقتصادش را منفجر می کند؟ کدام کشور  در طول تاریخ بشریت به فردی که ماهی 3 یا 4 میلیون تومان درآمد دارد 45 هزار و 500  تومان می دهد و به فرد دیگری که ماهی 400 هزار تومان حقوق می گیرد به او هم ماهی 45 هزار و 500 تومان می دهد؟ کجای این عدالت و انصاف است؟ منتهی این کاری است که اقای احمدی نژاد و اصول گرایان در سال 89 شروع کردند و جالب این است که نه مجلس اصولگرا و نه دولت اصولگرا و نه صدا و سیمای اصولگرا هیچ کدام کوچکترین اعتراض و انتقادی نکرد. اما امروز مشاهده می کنیم که همگی  به آقای روحانی حمله می​کنند که چرا وضع اجرای یارانه​ها به این شکل است در حالی که به نظر من آقای روحانی باید در همان ابتدا اصولگرایان را به چالش می کشید و در تلویزیون به مردم می گفت که در کدام نظام به همگی مردم 45 هزار تومان یارانه می دهند؟ به نظر من کار درست این  است که ان اقشار و لایه های که واقعا کم درآمد هستند یارانه دریافت کنند و مابقی نباید یارانه دریافت کنند. آقای روحانی باید به مردم می​گفتند که در کشورهای دیگر، در کشورهای توسعه یافته این 50 هزار میلیارد تومانی که بابت یارانه دولت پرداخت می​کند صرف جاده و راه​های می​کنند که قاتل جان مردم نباشد. صرف بهداشت و درمان می کنند صرف آموزش پرورش صرف مترو  و حمل و نقل عمومی، صرف محیط زیست، صرف  صنعت و کشاورزی می کنند. این چه معنای دارد که بیایم سالی 50 هزار میلیارد تومان یارانه بدهیم در حالی که کل بودجه عمرانی کشور 37 هزار میلیارد تومان است. متاسفانه از نظر من آقای روحانی اصلا نتوانستند با افکار عمومی ارتباط خوبی برقرار کنند.

آیا مردم و جامعه کشش قطع یارانه را در این شرایط دارند؟

اقشار و لایه​های تحصیل کرده و مرفه جامعه خودشان داوطلبانه ثبت نام نمی​کنند و بعضی از افراد هم که واجد شرایط دریافت یارانه نقدی نبوده اند و ثبت نام کرده اند دولت یارانه شان را قطع می کند. در این شرایط مشکلی به وجود نمی آید اما بسیاری از مردم هستند که در آمد بسیار پایینی دارند و زمانی که یارانه آنها قطع شود مسلما به شدت ناراحت خواهند شد. زیرا  استدلال ها  و موضوعلت منطقی و حرف های حقی که باید آقای روحانی برای مردم شفاف سازی می کردند و نزدند و نگفتند را نمی دانند.

تورم در این شرایط که حامل های سوخت با افزایش قیمت رو به رو شده اند به کجا می رسد؟

یقینا تورم  بالاتر خواهد رفت و یا در بهترین حالت ممکن است آهنگ پایین آمدنش کند شود. این در حالی است که در این شرایط در خصوص بنزین هم چاره ای جز گران کردن وجود ندارد. هیچ کشوری در دنیا بر روی قیمت بنزین یارانه نمی دهد. بنزینی که ما سهمیه ای  لیتری 400 تومان و آزاد لیتری 700 تومان استفاده می کنیم برای خود دولت نزدیک به لیتری 3 هزار تومان تمام می شود و این کار هم خطا و اشتباه است. دولت اگر نمی خواهد مالیات بیشتری بگیرد نباید برای بنزین، اب، برق و گاز هم یارانه ای پرداخت کند بلکه از نظر من بخشی از ان باید به صورت مستقیم به اقشار ضعیف و کم درآمد جامعه و بخش دیگر باید صرف کارهای زیر بنایی کشور شود که اگر آمار بگیریم که از زمانی که پرداخت یارانه نقدی اغاز شده است چقدر صرف کارهای زیربنایی کشور شده است قطعا آمار تکان دهنده ای بدست خواهد آمد. در هیچ کجای دنیا  چنین مدیریت اقتصادی وجود ندارد.

3535

 

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 349321

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 15
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۹:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۵
    73 3
    بنزین قبل از هدفمندی لیتری 100 تومان بود حالا شده 700 تومان یعنی 7 برابر شده آیا این پول کلان موجب افزایش کیفیت سوخت شد ؟ موجب افزایش کیفیت خودروها و تولید خودروهای به روز و مدرن و کم مصرف شد ؟ این پول کجا رفت ؟ صرف عمران کجا شد ؟موجب تولید چند شغل و در کجا شد ؟ بهترین راه صداقت با مردم هست حالا از طرف هر دولتی
  • بی نام IR ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۵
    52 80
    چطور همفکران شما در زمان احمدی نژاد می گفتند یارانه حق همه است و غنی و فقیر نداره؟
  • بی نام IR ۰۹:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۵
    96 20
    آقا قرار نيست 45500 تومان باشه در صورتي آب و برق و گاز گران شده بايد بيشتر از اين باشه
  • بی نام IR ۰۹:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۵
    24 27
    بهترین سخن این سخنان است اقای روحانی بلاید هخمیشه از استاد زیبا کلام مشاوره بگیرند یا ایشان را معاون اول خود نمایند یا نماینده ایران در سازمان ملل .
  • مهدی IR ۱۰:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۵
    33 4
    دکتر عزیز .در کنار این رسم بد یارانه دادن که دولت قبلی مرسوم کرد اتفاق دیگری بنام مالیات ارزش افزوده افتاده که حتمن شما بی خبر نیست.طبق این قانون به عنوان مثال بابت یک ملیون دستگاه خودرو تولیدی و وارداتی در سال اگر ما قیمت متوسط را 30 ملیون فرض کنیم چیزی حدود 2400 ملیارد تومان مالیات دریافت می شود و این فقط از بابت خودرو است والباقی موارد همچون بنزین هفت صد تو مانی و گاز چهارصد تومانی و ...را شما حساب کنید.ضمن اینکه دولت به جای دلار 1000 تومانی ،دلار 2600 تومانی می فروشد یعنی به ازا هر یک ملیارد دلار ،هزار و ششصد ملیارد تومان افزایش درآمد ریالی.قصدم دفاع از دولتی که وضعیت را به اینجا کشانده نیست،فقط باید همه چیز روشن باشد
  • بی نام A1 ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۵
    63 1
    آقای زیبا کلام تو هیچ کشوری هم همچین خودروهایی رو با همچین قیمتهایی نمیدنپول بنزین قبل از خرید خودرو از ما گرفته میشه.در خیلی کشورها سطح درآمد مثل کشور ما نیست.وقتی میخواید مقایسه کنید عادلانه مقایسه کنید.
  • بی نام IR ۱۰:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۵
    27 31
    آفرين به دكتر زيباكلام
  • بی نام A1 ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۵
    39 7
    آقایی که همه چیزو میدونی یعنی نمیدونی که درکشورهای ثروتمند که کشور ماهم جزو اونهاست سالهاست که بصورت نقدی به بچه ها تا سن هجده سالگی وبه بیکاران وبه بی خونه ها وجه نقد پرداخت میشه ؟ خوب اینجاهم اگربه بچه ها وبیکاران و بی خونه ها پول بدن تازه میشه مثل تمام دنیا
  • بی نام IR ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۵
    56 1
    مشکل این است که چه کسی تضمین می کند عدم دریافت یارانه منجر به بهبودی در دیگر بخشهابهداشت و درمان ، راه سازی و ... می شود اعتماد سازی چالشی بسیار مهم است که معمولا در دراز مدت شکل می گیرد و به سرعت از بین می رود.
  • آرزو IR ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۵
    28 5
    مشکل اینه که در اینجا یارانه را به مصرف کننده میدن نه به تولید کننده. در ثانی این پولی که پرداخت میشه صدقه نیست که به مستحقش بدن. پولیه که از مابه التفاوت افزایش حامل های انرژی شما فرض کن سهم ما از درآمد نفت پرداخت میشه پس باید به همه ، فقیر یا غنی، پرداخت بشه. حالا اگر کسی نخواد بگیره یا بخواد بگیره و انفاق کنه بحث دیگه ایه.
  • بی نام A1 ۱۳:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۵
    6 1
    حاضرم هرچه یارانه گرفتم رو به دولت پس بدم ولی قیمتا رو بگردونن به همونی که قبلا بود
  • علی A1 ۱۴:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۵
    3 7
    من هم با دکتر هم عقیده ام .نباید همه ی مردم یارانه بگیرند.زیرا یارانه همان طور که از اسمش پیداست برای کمک است و مخصوص قشر ضعیف جامعه است.
  • احمد IR ۱۷:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۵
    6 3
    من تا زمانی که از نظر اقتصادی احساس امنیت نکنم به گرفتن یارانه ادامه خواهم دادحالا هر چقدر هم که درآمد داشته باشم حتی ماهی چند میلیون.
  • ابرام A1 ۰۴:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۶
    5 0
    جناب دکتر عزیز یک سئوال بزرگ در اقتصاد ایران وجود دارد وانهم این است که پول حاصل از درامدهای فروش نفت وسایر منابع طبیعی کشور ثروتمند ما صرف چه کارهایی میشوداضافه کنیم به ان درامد حاصل ازگران شدن حاملهای انرژِی را.بدون شک دولت بزرگترین کارفرمای کشور ایران است.وهمه میدانیم این کارفرمای ثروتمند بیشترین حقوق ومزایا را به پرسنل خود پرداخت میکند.طوریکه دریافتی های یک کارگر یا کارمند یا مهندس ومدیر در بخش خصوصی اصلا با همتای او در بخش دولتی قابل مقایسه نیست.در طرف مقابل میزان کار انجام شده وبهره وری 2بخش خصوصی و دولتی دقیقا برعکس میزان دریافتی های انان میباشد.اگرچه پرداخت مستقیم پول به مردم از نظر اقتصادی کار درستی نیست ولی بزرگترین واساسی ترین مشکل اقتصاد ایران بزرگ بودن بیش ازحد دولت است.
  • زیبا A1 ۱۵:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۶
    1 1
    عدالت را داشتیم شما وامسال شما ازمون گرفتند .روشن نما ویترین