مسئولان دولتی هر ماه برای تامین اعتبار یارانه نقدی بیش از ۷۶ میلیون ایرانی با کسری بودجه ۱۰۰۰ میلیارد تومانی دست و پنجه نرم می کنند.

فریده عنایتی: «یافت می نشود، گشته ایم ما» این جمله را با خنده می گوید و بعد هم ادامه می دهد :«مگه کسی هم پیدا میشه که خوداظهاری کنه؟» در مورد خوداظهاری که دولت گفته، صحبت می کند. دختری 27، 28 ساله است با مدرک فوق لیسانس. اعتقاد دارد که در فرهنگ کشور ما نوعی بی اعتمادی به دولت وجود دارد، برای همین هم کسی خوداظهاری نمی کند تا یارانه نگیرد و اگر افرادی هم پیدا شوند، تعدادشان خیلی کم است. البته به قول او، همین نداشتن اعتماد را باید به نگاه نفتی آحاد جامعه اضافه کرد. چرا که مردم فکر می کنند، کشور، نفت دارد پس دولت باید همه کاری برایشان انجام دهد.

اوایل اسفند علی طیب نیا، وزیر اقتصاد و دارایی از شروع ثبت نام خوداظهاری برای دریافت یارانه‌ها تا پایان سال خبر داد. به گفته او طبق قانون بودجه 93 ، یارانه نقدی صرفا به افراد نیازمند متقاضی، پرداخت خواهد شد، اما با توجه به اینکه شرایط کشور خاص بوده، افراد غیرنیازمند و حتی نیازمندی که این یارانه در زندگی آنها تاثیر چندانی ندارد ثبت‌نام نکنند، تا یارانه صرف تولید کشور شود.

طیب نیا همین طور ادامه داد که اگر فردی اطلاعات نادرست اقتصادی بدهد، طبق قانون تا 3 برابر یارانه دریافتی از دولت باید جریمه پرداخت کند، یعنی تا 136 هزار 500 تومان. در ادامه صحبت جریمه، طیب نیا تاکید کرده که دولت امکان سنجش اطلاعات را دارد و خیال افرادی که می خواهند اطلاعاتی غلط به سیستم بدهند را از همین اول راحت کرد. البته اقدامات لازم برای پالایش و راستی‌آزمایی اطلاعات در مراحل بعدی صورت می گیرد. او چندی بعد دوباره اعلام کرد که یارانه کسی به اجبار حذف نمی شود و تا زمان ثبت نام هیچ برنامه ای برای قطع پرداخت های نقدی مردم وجود ندارد.

مجلس هم در تبصره ای پرداخت یارانه نقدی را صرفا به افراد نیازمند متقاضی مجاز دانسته است. بنابر این دولت مکلف است ثبت نامی را به عمل آورد تا افرادی که هم خود را نیازمند و هم متقاضی اعلام می کنند، مشمول دریافت یارانه کند. بهارستان نشین ها همین طور به دولت اجازه دادند تا بر اساس سقف درآمدی که اعلام می کند پرداخت یارانه نقدی را انجام دهد. بر این اساس دولت این سقف درآمدی را در فرم های خوداظهاری دریافت یارانه نقدی اعلام خواهد کرد.

با این حال، سید کاظم دلخوش اباتری، مشاور معاون برنامه‌ریزی رئیس‌جمهور دو روز پیش اعلام کرد که قطع یارانه اجباری نیست و در مرحله اول افرادی که فرم‌های خوداظهاری را پر کنند، یارانه خواهند گرفت. او همین طور به این موضوع اشاره کرد که قطعا در این مرحله بسیاری از افراد ثبت نام نخواهند کرد. به گفته دلخوش، در بحث پرداخت یارانه به مشمولان اموال منقول و غیرمنقول و دارایی مسکن، ماشین و دیگر مباحث در نظر گرفته خواهد شد که البته چگونگی آن نهایی نشده و ستاد هدفمندی، مشغول کار کارشناسی روی این موضوع است.

هرچند هم که به گفته علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، انصراف از دریافت یارانه به‌معنای عدم نیاز به یارانه نقدی نیست، بلکه به‌معنای گذشت از حق خود به‌خاطر منافع جامعه است تا از مسیر غلطی که در آن قرار گرفته بازگردد. اما محمود 55 ساله می گوید: «من خود اظهاری نمی کنم.» او خانه، ماشین و ملک و اموال منقول و غیرمنقول دارد اما نمی خواهد خوداظهاری کند. چرا که معتقد است مشکلات اقتصادی در دولت قبلی باعث شده که کارگاهش تعطیل شود و سه سالی از جیب خودش بخورد. به همین دلیل می گوید: «درسته که خونه و ملک دارم، اما سه ساله بیکارم. برای چی باید داوطلبانه برم و بگم یارانه نمی گیرم. اگر هم بگم، حتما اضافه می کنم که سه ساله کار نکردم. بعد ببینم دولت می خواد به کسی که سه ساله بیکاره، یارانه نده.»

با این حال، قانون، دولت را مکلف به خوداظهاری از مردم در این خصوص کرده است. اما به قول ربیعی مردم می‌توانند از تکمیل فرم‌هایی که در آینده توزیع خواهد شد، خودداری کنند که این راه بهتری برای انصراف است. از طرفی هم طیب نیا هم گفته فرم خوداظهاری دریافت یارانه نقدی توزیع و یارانه نقدی در فاز دوم تنها به افراد نیازمند داده می‌شود.

تامین اعتبار ماهانه یارانه نقدی از معضلات مهم دولت روحانی است که البته از دولت احمدی نژآد به او به ارث رسیده است. معضلی که باعث می شود، مسئولان دولتی هر ماه برای تامین اعتبار یارانه نقدی بیش از ۷۶ میلیون ایرانی با کسری بودجه ۱۰۰۰ میلیارد تومانی دست و پنجه نرم کنند.

به همین دلیل هم دولت و کابینه در هر فرصت و تریبونی مردم را تشویق می کنند تا داوطلبانه یارانه نگیرند و یا از مرحله دوم اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها بگویند. به طور مثال اسحاق جهانیگیری، معاون اول رییس جمهوری هفته پیش در صفحه فیس بوک خود در مورد مرحله دوم هدفمندی یارانه از اشکالات اجرای مرحله اول این طرح و ضرر هایی که به کشور زده است صحبت است. او گفته است که «یکی از اشکالات مرحله اول عدم تعادل در منابع و مصارف بود. بودجه‌ای که می توانست صرف اشتغال و توسعه و آبادانی کشور شود، بدون هیچ برنامه سودمندی بین 77 میلیون نفر توزیع شد. در حالی که طی این بازه زمانی، مبلغ 137 هزار میلیارد تومان به عنوان یارانه توزیع شده است. خوبست بدانید که کسری این مبلغ یعنی 45 هزار میلیارد تومان از خزانه دولت وبانک مرکزی برداشت شده است؛ به عبارت ساده‌تر این رقم -که 4 برابر بودجه عمرانی کشور است- به قیمت توقف فعالیتهای عمرانی و توسعه‌ای به بخش یارانه‌ها منتقل شده است.» او همین طور در مورد مرحله دوم درد سقف درآمد خانوارها صحبت کرده و از مردم سوال کرده که پیشنهاد شما برای سقف درآمدی یارانه بگیران چقدر است؟

برای نوشته معاون اول رییس جمهوری، 1300 نظر ثبت شده است. نظر هایی که بیشتر نشان از این دارد که مردم عدالت را در  این می دانند که پول یکسان به تمام افراد جامعه برسد و دوم اینکه آنها تصور می کنند، هر چقدر پول نقد در دستشان بیشتر باشد و بیشتر بتوانند خرید کنند، بهتر است و این طوری به اقتصاد کمک بیشتری خواهد شد. عده ای می گویند این حق مردم است که یارانه بگیرند، عده ای دیگر هم می گویند اصلا به طور کلی حذفش کنند و نیازی هم به خوداظهاری نباشد.

فاطمه که کارمند بانک است، می گوید: «حقوق خودش و شوهرش، ماهی 3 میلیون تومان است اما در تهران، پول خیلی زود خرج می شود.» او ادامه می دهد: «برای چی باید داوطلبانه بگم که یارانه نمی خوام. با اینکه یارانه کمه، اما با یارانه و یه مقداری که روش می ذارم پول قبض هامون رو میدم.» او همچنین می گوید: «دولت به زور ماهی 200 هزار تومن از حقوق من مالیات برمیداره، در حالی که سازمان های بزرگ مالیات نمیدن. با گرفتن یارانه،  یه کم، حرصی که بابت گرفتن مالیاتی زوری میدم رو جبران کنم.»

3535

 

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 342454

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 11 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۴
    16 4
    با توجه به گرانيها وتورم يارانه بايد 5 برابر شود نه حذف
  • بینام IR ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۴
    12 5
    یارانه حق هر ایرانی است چه غنی چه فقیر .
  • بی نام IR ۱۲:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۴
    9 0
    منو همسرم هم کارمند هستیم. فاطمه خانوم راست میگه. من ماهیانه 285 هزار تومان وهمسرم 200 هزار تومان مالیات اجباری میدهیم. بماند که از پاداش و عیدی همکلی مالیات کسر می شود. خانواده 2 نفره ما سالیانه بیش از 7 میلیون تومان مالیات میدهد در صورتیکه خیلی از کسانی که آزاد کار میکنند و درامد سالیانه شان 100برابر ما می باشد به کلی منت 1 تا 2 میلیون سالانه مالیات میدهند
  • بی نام A1 ۱۲:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۴
    9 1
    بايد مبلغ كنوني به همه پرداخت شود و براي دريافت مبالغ بيشتر از مردم بخواهند كه مجددا ثبت نام كنند و مدارك ارائه كنند.
  • بی نام IR ۱۳:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۴
    128 7
    اگه قرار بود كشور بدون نفت اداره بشه اصلن چرا ملي شد؟
    • رامین A1 ۱۵:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۴
      3 0
      عجب!!!!!!!!!!!
    • مازیار IR ۰۴:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۵
      12 6
      برای اینکه پول نفت صرف سرمایه گذاری و تولید بشه تا هم اقتصاد پیشرفت کنه ، هم کار برای مردم تولید بشه و هم رفاه ایجاد بشه، نه کاغذی به نام پول بشه بیاد تو دست مردم.
  • بی نام A1 ۱۴:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۴
    4 1
    همون گفته خانم فاطمه در پايان گزارش گويا و درست است. من شخصا اگر ببينم شركت ها و نهادهاي بزرگي كه عمده ثروت و سرمايه كشور دست انهاست ماليات ميدهندو به بهانه هاي بد و شرم اوري مثل خيريه و .....از پرداخت ماليات شانه خالي نمي كنند با طيب اخر از دريافت يارانه انصراف ميدهم.
  • تهمينه IR ۱۶:۳۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۴
    6 0
    اين برنج هاي هندي فقط خوب قد ميكشند موقع پخت بوي بسيار بدي مانند بوي فاضلاب ازش بلند مي شه كه بعيد هم نيست آبياري اين محصول در هند با آب نا سالم يا فاضلاب هاي صنعتي باشد در حالي كه برنج كشور خودمان بوي عطر خوب ازش موقع پخت متصا عد مي شه ولي برنج هندي موقع پخت بوي بسيار بدي مي ده و از مسئولين مي پرسم آيا اين برنجها سلامت ما را به خطر نمي اندازند؟؟؟ لطفا رسيدگي كنند
  • بی نام A1 ۱۷:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۴
    4 0
    وقتی به قول سخنگوی دولت تعداد یارانه بگیران از جمعیت کشور بیشتره! آیا انصافه که کسی که وجود خترجی نداره یارانه بگیره اما من چون درس خوندمو حالا دارم دو شیفت کار می کنم از یارانه حذف بشم؟
  • مهدی A1 ۲۰:۴۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۴
    7 0
    وقتی سازمانهای مختلف با در آمدهای بالا و سرمایه کلان حتی مالیات هم نمیدند و از من کارمند مالیات گرفته میشه چرا انصراف بدم اگه قراره عدالت رعایت بشه اول از اونها مالیات بگیرین .ماهم یارانه نمیگیریم
  • شاهبداغی US ۲۰:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۴
    9 0
    اگر همه مردم از یک رفاه نسبی بر خوردار بودند شاید خیلی ها از گرفتن یارانه منصرف می شدند با توجه به گرانی ساعتی در ایران همین مقدار که به دولت سخت است برای اکثریت مردم غنیمت است.
  • بی نام A1 ۰۴:۳۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۵
    6 0
    فاطمه خانم درست گفته حرف خیلی از حقوق بگیراست .البته باز خوب که اونا جفتشون حقوق بگیرن
  • احمد IR ۰۵:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۵
    13 0
    سقف درامد زمانی ملاک است که اولا تورم ثابت باشد دوماافراد درامد ثابتی داشته باشند کارگری که هیچگونه ثبات شغلی ندارد چگونه می تواند روی درامد ماه اینده حساب کند . این هم که وضعیت کارمندان دولت .عزیزان نود درصد مردم به یارانه احتیاج دارند
  • ناشناس A1 ۰۷:۱۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۵
    13 1
    یارانه از منابع انرژی است ومنابع مال همه مردم ایران عزیز است بنابراین یارانه حق همه مردم ایران عزیز است تو اگر نمیتوانی منابع را تامین کنی برای اینکه هزینه های عمومی کشور زیاد است خوب کم کن اگر نمیتوانی کم کنی به مردم چه که باید یارانه که حقشان است حذف کنند
  • خودم IR ۲۱:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۵
    6 0
    بالاي 1/5 ميگيرم اما ميخوام تو فرم بنويسم499 ببينم كي ميخواد بفهمه؟
  • بی نام IR ۰۶:۵۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
    9 0
    اگر ملاک یارانه نگرفتن داشتن خانه و ماشین است باشد ما خود اظهاری میکنیم ولی دولت بیاید زیر این خوداظهاری جایی باز کند و حرفهای مردم را هم بشنود و ترتیب اثر بدهد ... بازنشسته تامین اجتماعی با حقوق یک و نیم میلیون در ماه هستم .. خانه دارم اما به بانک مسکن بدهکارم و قسط میدهم یک ماشین 405 که ارزانترین ماشین تولید داخل است دارم ... وقتی به دکتر و داروخانه و ازمایشگاه میروم بیمه کمکی برایم نمی کند و از حقوقم می پردازم ... دختر دانشجو و پسر سرباز دارم که ماهی 60 هزار تومان حقوق سربازی پول 5 روز غذا و رفت امدش نمیشود و باید من کمک اش کنم و وقتی هم از سربازی خلاص شود تازه میشود لیسانسه بیکار ! هزینه ایاب ذهاب و خوراک و پوشاک در تهران بسیار بالاست ... و فیشهای آب و برق و گاز هم هرماه اضافه تر میشود
  • بی نام A1 ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
    6 0
    جالب است اگر دقت كنيد بيشتركساني كه نمي خواهند از رايانه بگذرند به نوعي احساس مي كنند حق شان بصورت مانند ماليات نابرابر، كار بيشتر، پارتي بازي و ..... در جامعه و عمدتا بوسيله دولت خورده شده و اين احساس خوبي نيست بهتر است قبل از نگراني در مورد پرداخت يارانه ها نگران اين احساس در جامعه كه در حال افزايش است باشيد
  • بی نام IR ۱۹:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۲۳
    4 0
    باید یارانه ها را حذف کنند و حامل های انرژی افزایش دهند تا پول بیشتری برای اختلاس مسولین بی مسولیت بره