۰ نفر
۵ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۶:۰۵

غلامرضا اسد اللهی

در سالهای اخیر کشور در حالی با مشکلات بین المللی ناشی از تحریم ها مواجه شد که سوء مدیریت و نبود برنامه ریزی در استفاده از منابع بسیار محسوس بود. در شرایطی که انتظار می رفت در جنگ اقتصادی که غرب علیه کشورمان شروع کرده حساب شده قدم برداریم عدم برنامه ریزی صحیح در استفاده از منابع آسیب بیشتری را متوجه مردم کرد به خصوص حوزه معیشتی مردم با مشکلات اساسی مواجه شد.

نگاهی به شرایط داخلی در چند سال گذشته به روشنی نمایان می کند که مشکلات اقتصادی ناشی از تحریم ها نبوده بلکه 70 درصد آن متاثر از سوء مدیریت بوده است؛‌ چرا که در این مدت می‌شد ضمن کاهش اتکا به نفت، کشور را به بهترین نحو ممکن اداره کرد. به این دلیل که اگر دولت منابع حاصل از مابه التفاوت قیمت ارز را که باید به صندوق در آمدهای عمومی کشور می ریخت،‌ واریز می کرد مشکلات کنونی وجود نداشت.

در بودجه سال گذشته بیش از 30 هزار میلیارد نصیب اشخاص شد و مردم از کالاهای اساسی و دارو نیز محروم ماندند. اگر این مبلغ به حساب واریز می‌شد از 144 هزار میلیارد بودجه بیش از 142 میلیارد محقق می‌شد و تنها 2 هزار میلیارد کسری بودجه به وجود می آمد که ناچیز و قابل جبران بود.

این در حالی است که در همین مدت بسیاری از پروژه های عمرانی در داخل کشور تعطیل شد که ربطی هم به تحریم نداشت و شرایط به گونه ای بود که بهره گیری از اقتصاد مقاومتی به معنای استفاده صحیح از منابع به شدت احساس می شد. وضعیت از زمان جنگ هم بدتر شد چرا که در زمان جنگ با برنامه ریزی و تکیه بر خود باوری بدون اتکا به خارج دشمن مهاجم را شکست دادیم در این برهه نیز اگر ظرفیت های خود را به کار بگیریم از این وضعیت هم عبور می کنیم.

اما الزامات اقتصاد مقاومتی چیست؟ برای نهادینه شدن اقتصاد مقاومتی بیش از هر چیز دیگر به وحدت و انسجام داخلی نیازمندیم و نیز سوق دادن منابع به سمت فعالیت های مولد که نیازهای معیشتی مردم را نیز تامین می کند.

به نظر می رسد در راستای اقتصاد مقاومتی بودجه انبساطی که سالهای اخیر به آن تکیه شده می باید انقباضی باشد و منابع به سمت پروژه هایی هدایت شود که چرخ های کشور را به حرکت در آورد به خصوص پروژه های مولدی که زایش سرمایه دارند.

نکته قابل تامل که نباید از قلم بیفتد بهره گیری از توان مردم در اداره کشور و بالا بردن توان اقتصادی آن است. از نظر مقام معظم رهبری در راستای اقتصاد مقاومتی باید از بخش خصوصی حمایت کرد چرا که مسئله ای که تحت عنوان خصوصی سازی از آن یاد می شود بسیار در حل مشکلات اقتصادی موثر است اما در چند سال گذشته خصوصی سازی واگذاری به شرکتها و نهادهای شبه دولتی بوده و از این رو ناموفق عمل کرده است چرا که واگذاری به بخش دولتی و شبه دولتی به دلیل نبود نظارت کافی فساد آور است.

لذا در این برهه لازم است سرمایه های مردم به کار گرفته شود؛ در اقتصاد مقاومتی باید به سمتی برویم که سیستم تولید و اقتصادی کشور از تحریم ها متاثر نشده و به راه خود ادامه بدهد. از این رو در این جهت باید ظرفیتها و توان داخلی خود را به کار بگیریم تا کارشناسی هایی که در اقتصاد مقاومتی انجام شده است به تحلیل نرفته و پررنگتر از گذشته به کار خود ادامه دهد که مستلزم اتکا به توان داخلی با تکیه بر خود باوری است. فاصله‌ی ما با اقتصاد مقاومتی، با اقتصاد تهاجمی، با اقتصاد اسلامی و عدالتی بسیار زیاد است. متأسفانه با وجود اینکه کشور ما از بهترین منابع طبیعی،‌ معدنی و انسانی برخوردار است اما در راستای اقتصاد مقاومتی به کار گرفته نمی شود به هر حال موضوع هر کدام از این اقتصادها انسان و اراده‌های انسانی است.

ما می‌توانیم با هدایت دادن به انگیزه‌ها، آرمان‌ها و ایمان مردم حرکت را آغاز کنیم و به یک معنا باید عنصر ابتکار، خلاقیت، توانمندی و ارزش‌های انسانی را وارد محور اقتصاد مقامتی کرده  و با تکیه بر توانمندی های داخلی تحول عظیمی در اقتصاد کشور به وجود آوریم. همانطور که توانستیم نتیجه جنگی را که به ما تحمیل شده بود تغییر دهیم این بار می توانیم نتیجه تحریمی که ظالمانه بر ما روا داشته شده است را تغییر داده و جهانیان را بهت زده کنیم. 

* عضو هیت رییسه کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس

3939

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 340551

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 7 =