در همه کشورها امور مربوط به جوانان و ساز و کارهای مربوط به وضعیت این قشر در جامعه برنامه ریزی بلند مدت و آگاهانه را می طلبد.

هادی معیری نژاد- کشور ما تا همین چند سال قبل که خبرها در مورد کهنسال شدن جمعیت به گوش نرسیده بود از جوان ترین کشورهای جهان قلمداد می شد. اکنون هم اتفاق خاصی نیفتاده است و هنوز چیزی حدود 70 در صد جمعیت ایران کم یا بیش جوان محسوب می شوند. اما در عرصه برنامه ریزی متاسفانه هنوز که هنوز است این قشر اسیر بی برنامگی و سردرگمی مسئولان است.

تا قبل از سال 89 که سازمان تربیت بدنی و سازمان ملی جوانان از هم مستقل بودند، ورزش ساز و کار خود را داشت، اما سازمان ملی جوانان در عمل نتوانسته بود برنامه ریزی های ملی مربوط به این قشر را پوشش دهد؛ سیاسی کاری ها و ناتوانی های مدیریتی در دولت نهم و دهم عملا از سازمان ملی جوانان چیزی به جز یک سازمان با عملکرد های جزیره ای و دولت محور باقی نگذاشته بود.

تا وزارت ورزش و جوانان در تاریخ ۸ دیماه ۱۳۸۹ و پس از ادغام سازمان تربیت بدنی و سازمان ملی جوانان در مجلس هشتم تشکیل شد.


تحولات در پر حاشیه ترین وزارتخانه

در دولت دهم محمد عباسی وزیر این وزارت‌خانه بود. حمید سجادی نخستین وزیر پیشنهادی ورزش و جوانان، در اواخر خردادماه ۱۳۹۰ به مجلس شورای اسلامی معرفی شد، اما با ۱۳۷ رأی مخالف نتوانست رأی اعتماد مجلس را کسب کند. محمد عباسی در پنجم مردادماه ۱۳۹۰ به عنوان دومین وزیر پیشنهادی ورزش و جوانان به مجلس معرفی شد. که ۱۲ مرداد با ۱۶۸ رای موافق و ۶۱ مخالف و ۱۵ ممتنع رای اعتماد گرفت.

او تا پایان کار دولت دهم وزیر ورزش و جوانان بود. در بیست و ششم مرداد ۱۳۹۲ پس از آن که مسعود سلطانی فر موفق به کسب رأی اعتماد مجلس نشد ، حسن روحانی ، رئیس جمهور ، طی حکمی رضا صالحی امیری را به سرپرستی وزارت ورزش و جوانان منصوب کرد و دو ماه بعد در ۲۷ مهر ۱۳۹۲ وی را به عنوان وزیر پیشنهادی وزارت ورزش و جوانان به مجلس معرفی کرد.

اما در جریان بررسی صلاحیت صالحی امیری در مجلس، وی با کسب ۱۴۱ رأی مخالف، ۱۰۷ رأی موافق و ۱۳ رأی ممتنع موفق به اخذ رأی اعتماد از مجلس نشد.

در ۶ آبان ۱۳۹۲ ، حسن روحانی، محمد شریعتمداری را به عنوان سرپرست وزارت ورزش و جوانان منصوب کرد. در ۱۲ آبان ۱۳۹۲ ، نصرالله سجادی به عنوان سومین وزیر پیشنهادی وزارت ورزش و جوانان به مجلس شورای اسلامی معرفی شد. اما او نیز نتوانست از مجلس رأی اعتماد بگیرد.

حسن روحانی عصر روز ۱۹ آبان ۱۳۹۲ محمود گودرزی را به عنوان چهارمین وزیر پیشنهادی وزارت ورزش و جوانان به مجلس معرفی کرد. در ۲۶ آبان ۱۳۹۲ صلاحیت گودرزی در مجلس مورد بررسی قرار گرفت و وی با کسب ۱۹۹ رأی موافق ، ۴۴ رأی مخالف و ۲۴ رأی ممتنع توانست به عنوان وزیر ورزش و جوانان از مجلس رأی اعتماد بگیرد

گودرزی در اولین اظهار نظرهای رسمی خود در میان خبرنگاران به لزوم ارتقای ساختار حوزه جوانان اشاره می‌کند و اینکه حوزه جوانان باید به معاونت ریاست جمهوری و یا یک سازمان مستقل مانند سازمان محیط زیست ارتقا پیدا کند تا دستوراتش نافذ شود.


وزارت ازدواج و طلاق

نارسایی کار وزارت ورزش و جوانان در عرصه جوانان که همواره درخواست جوانان و برخی نماینده های مجلس در طرح سئوال از وزیر سابق این وزارتخانه در مجلس شده بود باعث شد که نمایندگان مجلس به فکر تاسیس یک وزارتخانه جدید بیفتند.

یک نماینده مجلس از تدوین پیش نویس تشکیل سازمان یا وزارت ازدواج و طلاق خبر داد و گفت: با توجه اینکه وزارت ورزش و جوانان نقش قابل توجهی در حل مشکلات اجتماعی و ازدواج جوانان نداشته است طرحی با عنوان تشکیل وزارت ازدواج و طلاق تدوین شده که این وزارتخانه می تواند جایگزین مناسبی برای وزارت جوانان باشد.

ابراهیم نکو با بیان این مطلب به مهر گفت: طرح تشکیل وزارت ازدواج و طلاق از سوی عده ای از نمایندگان مجلس تدوین شده است و پس از بررسی بودجه، هفته آینده به هیات رئیسه مجلس اهدا می شود تا در صورت موافقت، این طرح برای بررسی به کمیسیون اجتماعی مجلس برود.

وی در پاسخ به اینکه آیا تشکیل این وزارتخانه به نوعی موازی کاری با وزارت جوانان نیست، گفت: وزارت ورزش و جوانان از زمان ادغام تبدیل به وزارت ورزش شده و در حوزه جوانان اقدام قابل توجهی برای حل مشکلات اجتماعی و فرهنگی جوانان انجام نداده است. تمرکز عمده فعالیت آنها بر روی ورزش است و جوانان مغفول واقع شده اند. این وزارتخانه می بایست در این سالها طرح هایی را برای اشتغال و ازدواج آسان جوانان ارائه می داد اما نه تنها اقدام خاصی انجام نداده است بلکه در یک سال اخیر پرداخت وام ازدواج نیز متوقف شده است.

وی درباره دلایل تشکیل این وزارتخانه توضیح داد: تاکنون هیچ دستگاه و ارگانی به صورت مستقل نتوانسته مشکلات و آسیبهای اجتماعی جوانان را که منتهی به طلاق می شود حل کند. از سوی دیگر هر روز شاهد افزایش آمار طلاق و کاهش ازدواج در میان نسل جوان کشور هستیم که این مغایر با توصیه های مسئولان نظام برای افزایش جمعیت کشور است.


طرحی پر انتقاد

اما چنانکه مشخص است این طرح طرحی پر انتقاد خواهد بود. سید حمیدرضا طباطبایی" عضو کمیسیون حقوقی قضایی مجلس در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان، با انتقاد از طرح برخی نمایندگان مبنی بر ایجاد وزارت ازدواج و طلاق اظهار داشت: طبق قانون برنامه پنجم توسعه تعداد وزارتخانه‌ها باید از مرز ۲۰ به ۱۷ وزارتخانه کاهش پیدا کند، بنابراین علی‌القاعده طبق قانون نمی‌توان وزارتخانه جدیدی اضافه کرد.

وی ادامه داد: می‌توانیم حدود وظایف وزارتخانه‌های دیگر را با نگرش به مسائل خانواده تغییر دهیم، به طور مثال با افزایش وظایف وزارت ورزش و جوانان نام این وزارتخانه را به وزارت ورزش، جوانان و خانواده تغییر دهیم که این اتفاق در بسیاری از کشور‌ها نیز افتاده است.

عضو کمیسیون حقوقی قضایی مجلس با انتقاد از نامگذاری وزارتخانه‌ای تحت عنوان ازدواج و طلاق خاطرنشان کرد: این نامگذاری اشتباه است و بحث‌های مربوط به جمعیت و خانواده می‌تواند در زیرمجموعه وزارتخانه‌های مرتبط قرار گیرد.


مشکل نام گذاری نیست

البته برخلاف گفته منتقدان در این میان تنها چیزی که مطرح نیست نام وزارتخانه است حقیقت این است که تشکیل وزارت ورزش و جوانان از پایه کار بی مطالعه ای بوده است و ورزش در کشور ما اصولا به دلیل سرمایه در گردش بالا و دستهای پشت پرده آنقدر مشکل پیدا و پنهان دارد که می تواند تمام توان یک وزارتخانه را مصروف خود کند لذا از چنین وزارتخانه ای انتظار برنامه ریزی بلند مدت برای جوانان آن هم در کشور ما که یکی از خاص ترین کشورها در مورد جوانان و رویکرد ها به انحرافات اجتماعی است، انتظار بیهوده ایست.

در این رابطه محمدتقی حسن زاده رئیس مرکز مطالعات و پژوهش‌های راهبردی وزارت ورزش و جوانان به فارس گفت: پیشنهاداتی که در مورد جدایی ورزش و جوانان و تشکیل وزارت مستقل در حوزه جوانان مطرح می‌‌شود در حقیقت پیشنهاد تغییرات ساختاری و مدیریتی است و به اعتقاد بنده امروز مشکل جوانان ساختار مدیریتی نیست و بیشتر مشکل برنامه ریزی و یک مدیریت نظارت راهبردی است.مسائل و مشکلات جوانان امروز کاملاً مشخص شده است و مسئله‌های فراروی جوانان که جامعه و خانواده‌ها را نگران کرده است کاملاً شناسایی شده‌اند و برای برطرف کردن این مسائل راهکارهای عملیاتی وجود دارد.

رئیس مرکز مطالعات وزارت جوانان افزود: خلأیی که امروز در حوزه جوانان داریم این است که دستگاه‌های مسئول و برنامه‌ریز در حوزه جوانان برنامه‌های موجود را تبدیل به پروژه‌های اجرایی نمی‌کنند و یکی از مهمترین مسئله‌ها و خلأها اجرایی نکردن پروژه‌ها است.

پیشنهاد تشکیل وزارتخانه مستقل در حوزه جوانان و ایجاد ساختار جدید نه تنها مشکلی را از جوانان حل نمی‌کند بلکه مشکل جدیدتری را ایجاد می‌کند و اگر بخواهیم واقع بینانه، اصولی و بنیادی مسائل جوانان را در کشور حل کنیم ابتدا باید نیازهای جوانان را در قالب خانواده ببینیم و از ظرفیت خانواده و والدین برای حل مشکلات جوان‌ها کمک بگیریم.

4646

کد خبر 338818

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 18
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • دوست IR ۰۵:۰۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
    77 0
    وزارت ازدواج و طلاق خيلي خنده داره ، چرا كه توي مملكتي كه نه از ازدواج و مسكن و شغل خبريه جوانان به دنبال ازدواج كمتر و طلاق بيشتر راهي ميشوند اينگونه طرحها بيشتر اختلاس و رانت خواري را مطرح ميكند و مشكل روي مشكل ميشود
    • بی نام RO ۰۵:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
      16 10
      اونم میشه پایگاه دوم فمینیست های شکاری
    • میلاد حمیدی RO ۰۵:۴۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
      23 4
      یک وزارت درست کنن به اسم وزارت " خانواده " نه وزارت " زنان و خانواده " و نه وزارت " ازدواج و طلاق " که مخصوصا اسم طلاق که دنبالش بیاد خیلی زشته. سپس معاونت زنان ریاست جمهوری هم برداشته بشه و به دور از جنسیت گرایی با مطالعات جامعه شناسی دینی بیان و با سبک زندگی اصیل ایرانی و اسلامی خانواده ها رو دوباره احیا کنن و برای تشکیل خانواده یعنی همون ازدواج جوانها و در نتیجه فرزند آوری و اعطای تسهیلات و آموزش های لازم به جوانها فعالیت کنن. باز هم تاکید می کنم به دور از جنیست گرایی لطفا پیشوند زنان هم قبلش نیارن . تنها راه نجات همینه ولاغیر خودشون هم خوب می دانند. اسم طلاق خوب نیست روی که وزارت خانه باشه. افتضاحه
    • صداي جوانان A1 ۰۶:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
      24 1
      سوال : متولی مشکلات جوانان کیست؟ وزارت «جوانان» یا «ازدواج و طلاق»؟ / پاسخ : هيچكدام!
  • بی نام A1 ۰۵:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
    11 7
    عکس دانشگاه ماست. :)
  • بی نام IR ۰۵:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
    8 1
    واقعا بعضي موقع ها آدم بهتره سكوت كنه، چيزي براي گفتن نميمونه
  • بی نام IR ۰۵:۵۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
    12 0
    قدر جوانان زمان جنگ را که ندانستید و آنچه شایسته بود برایشان عمل نکردید حداقل آخرین سرمایه قدر جوانان فعل ایران را بدانید نگذارید جوان به دامن اعدام برسد
  • محسن IR ۰۶:۱۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
    14 0
    چهار سال توی دانشگاه علوم پزشکی درس خوندم ، حالا که می خوام برم طرح ، آقای وزیر دستور داده طرحی ها رو نگیرن ، همه جا هم سابقه کار میخوان - حالا چه جور ازدواج کنیم ؟ وزارت کار چی کار کرده که این وزارت خونه بخواد بکنه ؟ بعضی از وزیر ها با تدبیرشون ، امید ما رو نا امید کردن !!!!!
  • آذران A1 ۰۶:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
    7 0
    قبلا آمار طلاق 3/1 بود الان شده2/1 اين آمار حقيقيه ...بيشتر هم تحصيل كرده هان ...ميدوني يعني يواش يواش معني ازدواج و طلاق تغيير ميكنه...
  • نیما IR ۰۶:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
    0 0
    هردوانه!!
  • بخدا من فقط یه بار زندگی میکنم A1 ۰۶:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
    20 0
    توی این وضعیت کمبود کار احتمالا بعضی از آقایون یه چندتایی از افراد فامیل و خانواده رو نتونستن توی وزارتخانه یا سازمانی جایی، کار در خور شان بدن!!!!!!!! دارن سعی میکنن یه وزارتخانه جدید بسازن برای فامیلا ی جا مونده!!!!!!!!!! شرکتای خصوصی هم برای آدمای بی کس و کاره که همون حقوق رو هم با هزار منت و خفت میدن. مزایا برای کارهای دولتی هست و بس..... به نظر من اینها دلیل تشکیل وزارتخانه جدید از دید مجلسیه که اعتقاد به اضافه بودن وزارت نفت داشت!!!!!!!!!!!!!!!!
  • شیپوری A1 ۰۷:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
    6 0
    1- تقصیر سیستم اقتصادی تمام دولتی ماست که جا رو برای ورود بنگاه های اقتصادی بسته وکسی نمیتونه شغلی رو با خلاقیت خودش به وجود بیاره. 2- به نظر من باید وزارت آموزش مسئولیت و یادگیری مدیریت برای مدیران و مسئولین درست کنند که جامعه رو به اینجایی که هست رسوندن. 3 - باید وزارت سنجش از مسئولین درست شود مثل سازمان سنجش تا میزان توانایی مدیران برای مشاغل تعیین شود نه اینکه فقط نخبگان مذهبی مدیر شوند.
  • بی نام IR ۰۷:۰۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
    20 0
    متولی مشکلات جوانان هین مسئولین وزارت کارهستند که صبح تا عصرمیرن اداره واسه چای خوردن وجوک گفتن..متولی اون کسانیهستند که باپارتی بازی فرزندانشون رومیفرستند شهرداری............ متولی اونهایی هستند که درلباس گرگ پنهان شدند........ وحق بیت المال رودارن میخورند....... خدا خودش میبینه واه ما جوونها رواز اونها میگیره آمین..........
  • محمدجواد A1 ۰۷:۲۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
    15 0
    تورم - بیکاری - تحصیل - سربازی
  • من A1 ۰۸:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
    8 0
    حالا وزارت جوانان خیلی برای جوانان مرد که وزارت ازدواج و طلاق خودشو هلاک کنه؟با تغییر اسم که عوض نمی شه فکر اساسی کنید اقاجان
  • بی نام A1 ۱۴:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
    6 1
    نکته خنده دار و مضحک این طرح اینه که مگه مشکل جوانان فقط ازدواج یا طلاقه؟ همین نگرش نشون میده که عملا مسيله جوانان مهم نیست. جوان کار می خواد و تفریح . امنیت روحی و شغلی می خواد. در جامعه ای که پایه بر اساس سنت و مذهب می چرخه نمیشه با تاسیس همچین وزارت خونه هایی چیزی را عوض کرد علت طلاق جای دیگه است که تا وقتی چشم رو همه اونا بستیم به عنوان نیازهای بدیهی انسان نه تنها طلاق کاهش پیدا نمی کنه بلکه ازدواجی هم شکل نمی گیره...ساختارهای خانواده در ایران داره تغییر می کنه این را باید پذیرفت و با توجه به اون برنامه ریزی کرد.
  • سالاری US ۱۸:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۹
    0 0
    تشکیل وزارتخانه ازدواج و طلاق کار درستی نیست و از جمله طرخ هایی خواهد شد که نمایندگان مجلس در ماه های پایانی این دوره کاری خود می خواهند تصویب کنند تا وبال گردن مردم شود مانند قانون خدمات کشوری که چند سال قبل بسیار نپخته وبال گردن بیش از 3 میلیون نفر کارکنان دولت و خانواده های انها شد و هنوز همه مسئولان گرفتار این تصویب نابجا هستند و حقوق واقعی کارکنان دولت را که 30 سال زحمت کشیدند را ضایع کرده است . این طرح نیز درصورت تصویب نیازمند اعتبار و بودجه و تامین نیروی انسانی است که فقط به توسعه بدنه دولت منجر می شود .
  • محمد IR ۰۸:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۳۰
    2 0
    وزارت مسکن چه کار کرده که وزارت جوانان چه کاری کند //؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟