بهار نوشت:

پنج‌هزار دانشجو هر سال از ایران خارج می‌شوند تا در یکی از دانشگاه‌های خارجی عمدتا در یکی از چهار کشور مالزی، آمریکا، کانادا و انگلیس تحصیلات‌شان را ادامه بدهند.

مسئولان و نهادهای رسمی و دولتی ایران اصولا علاقه چندانی به اعلام آمار مربوط به مهاجرت دانشجویان از کشور ندارند. حالا حسن مسلمی نایینی، معاون امور بورس و دانشجویان خارج سازمان دانشجویان با ارائه آماری تخمینی اعلام کرده سالانه 5هزار دانشجو از ایران خارج می‌شوند.

این آمار مربوط به دانشجویانی است که بدون استفاده از تسهیلات بورسیه و با هزینه شخصی برای ادامه تحصیل از ایران خارج می‌شوند. او براساس آمار دانشجویانی که برای معافیت تحصیلی مراجعه می‌کنند، این آمار را ارائه کرده و گفته است: «در سال گذشته تعداد یک‌هزار و ۷۰۰ دانشجو برای گرفتن معافیت تحصیلی (برای خروج از کشور و ادامه تحصیل) به وزارت علوم مراجعه کردند که معمولا دو و نیم برابر این تعداد نیز بدون نیاز به گرفتن معافیت تحصیلی به خارج کشور می‌روند. چهار کشور مالزی، آمریکا، کانادا و انگلیس به ترتیب چهار کشوری هستند که بیشترین پذیرش را از دانشجویان ایرانی دارند.»

او در بخش دیگری از سخنانش در پاسخ به این‌که چه تعداد دانشجو به ایران بازگشته‌اند، گفته از آمار مربوط به بازگشت دانشجویان اطلاعات دقیقی ندارد و این آمار در اختیار امور دانش‌آموختگان سازمان دانشجویان است. با این همه به گفته او در سال 91 بیش از 3000 مدرک در سازمان دانشجویان ارزشیابی شده است؛ سه‌هزار نفری که به نظر می‌رسد بیشتر به دلیل افزایش ناگهانی و شدید قیمت ارز در سال 91 و پس از آن‌که که برای تامین هزینه‌های تحصیل دچار مشکل شدند، گزینه بازگشت به ایران و ادامه تحصیل در دانشگاه‌های داخلی را انتخاب کرده‌اند. سال‌هاست بخشی از فرآیند خروج دانشجویان از کشور وابسته به عملکرد موسساتی است که شرایط ادامه تحصیل در دانشگاه‌های خارجی را برای دانشجویان فراهم می‌کنند.

به گفته نایینی، 191 موسسه برای اعزام دانشجویان به خارج از کشور فعالیت می‌کنند او از این موسسه‌ها خواسته تا همان‌طور که برای ادامه تحصیل دانشجویان در دانشگاه‌های خارجی تلاش می‌کنند زمینه بازگشت آن‌ها به کشور پس از فراغت از تحصیل را هم فراهم کنند.

او از خانواده‌ها خواست برای اعزام دانشجوی خود به موسسات مجاز مراجعه کنند. اسامی موسسات مجاز در سامانه اداره کل بورس وزارت علوم اعلام شده است. یکی از مزیت‌های اعزام دانشجو به خارج از کشور از طریق موسسه‌های مورد تایید این است که«اگر دانشجو از این طریق اعزام شود، در صورتی که مشکل یا شکایتی باشد امکان پیگیری آن وجود دارد.»

به گفته نایینی، موسسات غیرمجاز معمولا چندین کار مختلف انجام می‌دهند، برای مثال دفتر هواپیمایی هستند و در کنارش دانشجو هم به خارج اعزام می‌کنند.

آمار پنج‌هزار نفری دانشجویانی که سالانه به خارج از کشور می‌روند همان‌طور که مسلمی نایینی گفته، آماری تخمینی است؛ آماری که نعمت احمدی، عضو هیات علمی و استاد دانشگاه تهران درباره آن گفت: «من به هیچ آمار داخلی اعتقاد ندارم اما آمار خروج سالانه 5 هزار نفر با توجه به جمعیت 75‌میلیون نفری و این‌که جمعیت کشور جوان است، کم است و به نظر می‌رسد آمار خروج دانشجویان ایران بیش از این‌ها باشد.»

او  گفت: «آمار افرادی که به قصد تحصیل از ایران می‌روند ایده‌آل است و همه دنیا کوشش می‌کنند بخشی از نیروهایشان برای ادامه تحصیل از کشور خارج شوند اصل مساله در ارتباط با برگشتن است. این‌که دانشجویانی که برای ادامه تحصیل می‌روند و دیگر بر نمی‌گردند نگران کننده است.»

به گفته احمدی، یکی از مهم‌ترین دلایلی که دانشجویان تحصیلکرده خارج از کشور بر نمی‌گردند، فراهم نبودن زمینه اشتغال برای آن‌هاست. او ادامه داد: «دانشجویان فکر می‌کنند در ایران امنیت شغلی ندارند و تا در وضعیت اشتغال درست نشود همین شرایط ادامه خواهد داشت. چندی پیش وزیر اقتصاد اعلام کرده بود به‌زودی 5‌میلیون فارغ‌التحصیل دانشگاه‌ها به جامعه بیکاران کشور اضافه می‌شوند چون ما به میزان دانشجویانی که وارد آموزش عالی می‌شوند اشتغال نداریم. این امر موجب می‌شود دانشجویانی که به خارج از کشور می‌روند اگر امکان زندگی و اشتغال در آنجا داشته باشند همان‌جا بمانند.

در یک ماه گذشته یکی از برنامه‌های دولت در حوزه آموزش عالی، برنامه‌ریزی‌هایی برای ایجاد تعادل بین تقاضای بازار کار و تعداد فارغ‌التحصیلان دانشگاهی است. جعفر توفیقی، سرپرست فعلی وزارت علوم گفته یکی از اولویت‌های اصلی‌اش در ارتباط با دانشگاه‌ها توجه به موضوع بیکاری فارغ‌التحصیلان و چاره‌اندیشی برای آن است.

توفیقی گفته: «بعضی اعتقادشان این است که برای حل معضل بیکاری باید دانشگاه‌ها، ظرفیت‌ها و رشته‌ها را محدود کنیم، اما اعتقاد من این است که راهکار حل مشکل اشتغال فارغ‌التحصیلان، کاهش ظرفیت و تعطیلی دانشگاه‌ها نیست. البته اعتقاد دارم دانشگاه‌ها در توسعه ظرفیت‌های اشتغالی کشور نقش دارند که یکی از این نقش‌ها از طریق آموزش‌های کارآفرینی است و باید از دانشگاه این توقع برود که فارغ‌التحصیلان آن تنها جویای کار نباشند بلکه خود اقدام به کارآفرینی کنند.»

افزون بر دانشجویانی که با انگیزه‌های اشتغال و اقتصادی و شرایط بهتر زندگی، ادامه تحصیل در دانشگاه‌های خارج را انتخاب می‌کنند، شرایط سیاسی به‌ویژه محدودیت‌های شدید در دانشگاه‌های داخلی و همچنین افت محتوای آموزشی به دلیل شرایط نامناسب جذب اعضای جدید برای هیات‌های علمی دانشگاه‌ها هم بر شمار افرادی که در سال‌های اخیر به طرفداران ادامه تحصیل در دانشگاه‌های خارجی افزوده شده‌اند، افزوده است. بسیاری از دانشجویانی که شماری از آن‌ها در این سال‌ها به بهانه فعالیت‌های سیاسی از تحصیل محروم شده‌اند برای ادامه تحصیل چاره‌ای جز درخواست پذیرش از دانشگاه‌های خارجی نداشتند.

پیش از این کمیسیون حقوق‌بشر دفتر تحکیم وحدت، در گزارشی با عنوان «8 سال نقض حق تحصیل شهروندان ایرانی در دانشگاه‌های کشور» اعلام کرده بود در فاصله سال 84 تا 91 یعنی دوره هشت‌ساله ریاست‌جمهوری احمدی‌نژاد، بیش از 1000 دانشجو از تحصیل محروم شده‌اند؛ دانشجویانی که عمدتا در مقطع تحصیلات تکمیلی فوق لیسانس و لیسانس به آن‌ها اجازه ثبت‌نام و حضور در دانشگاه‌ها داده نشد یا این‌که حین تحصیل اخراج و تعلیق شدند؛ دانشجویانی که در ماه‌های اخیر و پس از آن‌که توفیقی به عنوان سرپرست وزارت علوم منصوب شد شرایط تازه‌ای پیش رویشان قرار گرفته است.

توفیقی گفته دانشجویانی که به دلایل سیاسی محروم از تحصیل شده‌اند را به دانشگاه‌ها بازمی‌گرداند. همان‌طور که گفته برای اشتغال دانشجویان هم برنامه دارد؛ برنامه‌هایی هم برای ایجاد انگیزه بیشتر در دانشجویان ایرانی برای این‌که بمانند دارد. هرچند با همه این‌ها هنوز معلوم نیست آیا مجلس شورای اسلامی به وزارت توفیقی در دولت روحانی رای اعتماد می‌دهد یا این‌که از رییس‌جمهوری می‌خواهد برای بار سوم وزیر دیگری را برای این وزارتخانه پیشنهاد کند.

47301

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 317180

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 9 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 24
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۶:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۰
    47 2
    اتفاقا خیلیم خوبه. میرن اونور چیزی میخونن که پس فردا به دردشون بخوره و با اطلاعات بالا به جایی برسن. بهتر از اینه که بشینن اینجا و با پارتی بازی مدرک بگیرن و تازه کار هم که گیر نمیاد ... همین که تو خارج این همه ایرانی با تحصیلات عالیه وجود دارن خودش باعث افتخاره تا اینکه اینجا ایرانی مدرکش یه چیز دیگس و کارش یه چیر دیگه
    • امین IR ۰۸:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۰
      32 0
      دقیقاً دوست عزیز منم اگر پول داشتم تاحالا هزار بار رفته بودم
    • بی نام A1 ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۰
      23 0
      من هم مسئله‌ی اصلیم مالی هست. وگرنه دوست من با معدل ۱۴ به راحتی رفت و من با معدل بهتر موندم.
    • بی نام A1 ۰۳:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۱
      8 0
      خبر آنلاین محترم لطفا یک گزارش تهیه کنید که چند نفردانشجوی دکترا تمام یا نیمه تمام مجددا اقدام به پذیرش از دانشگاه های خارج می کنند و می روند؟این کار باعث میشه وزارت علوم این حرف ها رو بهانه نکنه که بدون پشتوانه کیفی، ظرفیت پذیرش دانشجو رو بالا ببره. متوجه میشن اینایی که دارن میرن، به خاطر بی کیفیتی و نبود آینده روشن می روند. این نگران کننده هست که کسی حاضر بشه این راه رو و عمرش رو نادیده بگیره و دوباره یک جای دیگه همون راه رو تکرار کنه.
    • بی نام A1 ۰۳:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۱
      11 2
      چرا نروند؟وقتی تو این وضعیت حقت رو بهت نمی دهند باید بروند. من هر سه مقطع (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری) رتبه اول بودم و دارای چندین مقاله و کتاب و عضو استعداد درخشان و ... درخواست بورسیه ام به دلیل عدم صلاحیت علمی رد شد و جالبه 3 نفری رو پذیرش کردن که هیچ کدوم واجد این شرایط نیستن و به مراتب ضعیف تر هستن و به راحتی میشه از کارهاشون چندین ایراد گرفت. آیا با این وصف، نرفتن به نوعی ظلم به نفس و گناه نیست؟
    • بی نام A1 ۰۴:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۱
      21 0
      اینجا بمونند که چی؟ علم یاد بگیرند؟ دانشجو ارشد و دکتری داخل کشور باید خودشان تمام طور ترم را تدریس و ارائه کنند و استاد هم نظاره گر باشه. پایان ترم هم یک مقاله به اسم استاد بنویسند و بدهند تحویل تا نمره بگیرند. چند فصلی هم ترجمه کنند تا بعدا استاد به اسم خودش به صورت کتاب چاپ کنه. به نظر شما این وضعیت آموزشی نگران کننده هست یا رفتن به خارج برای ادامه تحصیل؟
    • بی نام A1 ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۶
      6 0
      اين رو هم اضافه كنين كه دانشگاه تهران(كه بهترين دانشگاه ايرانه) رتبه 570رو داره در سطح جهان(ديگه بقيه دانشگاهها رو حساب كنيد)دانشگاههاي ايران شبيه دبيرستانه(حداقل در دوره ي ليسانس)
  • بی نام IR ۰۶:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۰
    29 2
    فقط حرکت ←←← ، حرکت →→→ در کار نیست !
  • رضا - بوشهر IR ۰۶:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۰
    36 2
    5000 هزارتا می رن. چندتاشون برمی گردند؟
  • علی A1 ۰۶:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۰
    61 1
    خدا وکیلی ارزش علم شده زیر صفر در این دانشگاه ها طرف مدرک لیسانس گرفته هیچ چیز یاد نگرفته است مدرک فروشی را بس کنید وزارت علوم چاره اندیشی کند دیگر بس است
    • بی نام A1 ۰۴:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۱
      12 0
      کاملا موافقم. طرف لیسانس اقتصاد گرفته معادله درجه یک نمیتونه حل کنه. به خدا اینایی که الان میان دانشگاه و ظرفیت ها رو زیاد کردن، اصلا استعداد ادامه تحصیل ندارند. باور کنید داریم بهشون ظلم میکنیم چون نمیذاریم از همون اول بروند دنبال استعدادهاشون. چرا فکر میکنید همه باید به زور بیان دانشگاه و درس بخونن؟ چرا ما رو صنعت فرش سرمایه گذاری نکردیم که هم اشتغال داشته باشیم و هم صادرات؟
  • ارومیلی A1 ۰۶:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۰
    17 11
    بنده در خارج از کشور دانسجو هستم. اگه از من بپرسید تعداد بیش از 5000 هزار هست. علت تحصیل در خارج نه واقعا تحصیل بلکه رسیدن به دنیایی ازادتر هست. برای نمونه دوستی دارم که در ایران از همان رشته ای قبول شده بود که الان اینجا با 5 برابر هزینه در همان رشته مشغول به تحصیل هست. نتیجه:به طور کلی هدف درس نیست . ایا بر میگردند: تا جایی که من دیدم نه. مشکلات اینجارو به جان میخرن و پول بیت المال را می خورن اما خدمت برای کشور دیگه ای هست. عموما دانشجو ها مردان جوان مجرد هستن. خوب شما تفاوت ایران با برای نمونه هلند در نظر بگیرین. اولین تفاوت ظاهر زندگی است که دانشجو را جذب می کند. و در مدت تحصیل بحث ازدواج هم مطرح است یعنی دانشجو کم کم به فکر مهاجرت می افتد. تبعات دیگر ا...
  • بی نام US ۰۶:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۰
    22 0
    خدا رو شکر دانشگاه ایرانیان که تاسیس بشه دیگه هیشکی نمیره خارج همه اونجا درس میخونن. میگن به راحتی میشه از اون دکتراهایی که رحیمی و مرحوم کردان داشتن میشه گرفت.
  • رشت GB ۰۶:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۰
    17 2
    نه پس، امیدوار کننده است
  • مهدی A1 ۰۶:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۰
    13 1
    نخیر نگران کننده نیست. این آمارها فقط بهانه‌ای است برای افزایش ظرفیت دانشگاه‌های کشور بدون فراهم کردن امکانات و زیرساخت‌های لازم
  • بی نام A1 ۰۶:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۰
    31 1
    اینجا بمونن که چی بشه؟! که بعد از 4 سال درس خوندن و 2 سال سربازی با مدرک لیسانس ماهی 350 تومن بهش بدن ؟!!!!!
  • بی نام US ۰۶:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۰
    17 0
    مطمئن باشید آمار چندین برابر این تعداد است، چندین برابر. در ضمن نکته بسیار مهم در این خصوص، کیفیت افرادی هست که برای ادامه تحصیل به خارج میرن، مهمه اینه که چند درصد این افراد آدمهایی هستن که میتونن در پیشرفت این مملکت متأثر باشند یا به نوعی نُخبه ها و سرمایه های این مملکت هستن که میرن دیگه برنمیگردن.
  • بی نام A1 ۰۷:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۰
    25 0
    دانشجوی دانشگاه تهران بودم بهترینهای میروند و یک درصدشان هم بر نمیگردند.دلایلش هم زیاده
  • بی نام IR ۰۷:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۰
    11 9
    خانواده های ایرانی فرزندانشان رابزرگ میکنند وهمین که به جائی رسیده ومیخواهند بدرد مملکت ومردم بخورند ، مهاجرت میکنند واستفاده شو کشورهای دیگه میبرند . به این میگن دهکده جهانی . مابرای اونا نه اونا برای ما .
  • بی نام A1 ۰۷:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۰
    23 1
    چرا به خارج نروند؟ اگر با يك مدرك دانشگاهي از خارج برگردند روي چشم مردم قرار مي گيرند و سريعا در يك دانشگاه يا اداره استخذام مي شوند ولي براي فارغ التحصيلان داخل، هيچوقت شغلي پيدا نمي شود.
  • محمد A1 ۰۸:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۰
    15 0
    حق دارند که بروند چون در اینجا بجز در موارد محدودی هیچ چیزی فرا نمی گیرند. همه اش تظاهر به تحصیل و است و فقط برای گرفتن مدرک و عنوان است.
  • عباس A1 ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۰
    17 0
    من از دانشگاه امیرکبیر دکترا گرفتم. تو مجلات خیلی خوب مقاله دارم. ولی چرا باید بمونم وقتی زندگیم تامین نیست و کاری ندارم. سربازی هم از یه طرف دیگه باعث میشه که کسی کار بهم نده. تازه ازدواجم کردم. خب اینقد ناراحتم که میخوام برم و برنگردم. موقعیتی داشتم تو یکی از کشورها که سالی 90 هزاردلار بهم میدادن. فقط به خاطر سربازی نتوستم امسال برم. ولی سال بعدش چرا باید بمونم یکی حالیم کنه
  • زهرا IR ۰۸:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۱
    10 0
    اگر فرزند آقای صدرالدین شریعتی یا آقای شریعتمداری بودند خارج نمی شدند ،چون تحصیل،پست ،کار،ماشین ،خونه ،احترام و همه چی داشتند کجا برند آخه
  • ناصر A1 ۱۹:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۲
    0 0
    با سلام .از دوستان میخاستم بپرسم وضعیت اشتغال بعد و حین تحصیل در این کشورهای خارجی چطوره؟من فرغ التحصیل کارشناسی مکانیک دانشگاه باهنر کرمان هستم،برای پذیرش می توانم از دانشگاه های معتبر کانادا وامریکا و المان و انگلیس....اقدام کنم؟با تشکر