۰ نفر
۲۲ مرداد ۱۳۹۲ - ۰۸:۵۸
تونس به سرنوشت مصر دچار می‌شود؟

راشد الغنوشی، رهبر جریان النهضة تونس از آیندۀ سیاسی کشورش می‌گوید.

راشد الغنوشی رهبر اسلامگرای «النهضة» در گفت‌وگو با الشرق الاوسط که مجلۀ آسمان ترجمۀ آنرا منتشر کرده، اوضاع تونس پس از ترور محمد براهیمی، سیاستمدار سکولار در 25 جولای، بحران امنیتی در این کشور، تهدید تروریسم و بسیاری از مسائل دیگر را مورد بررسی قرار داده است. در این مصاحبه آمده است:
النهضة به تازگی بیانیه‌ای را منتشر کرد که در آن پیشنهاد گسترش پایگاه سیاسی حکومت در تونس را داده است. چرا شما اکنون این تصمیم را گرفته‌‌اید؟ آیا این به دلیل و خامت اوضاع سیاسی و بحران امنیتی در کشور است یا اینکه این ابتکار عمل از گذشته در جریان بود؟
ما گفته‌ایم که نسبت به تمام پیشنهاد که هدف‌شان حمایت از فرآیند دموکراتیک در تونس است باز عمل می‌کنیم به ویژه که کشور ما در حال عبور از شرایطی سخت است؛ شرایط می‌طلبد تمام تلاش خود را برای مواجهه با تروریسم بکار بگیریم. در این چارچوب و برای خدمت به منافع ملی، ما به سوی هر کسی به دنبال راهی برای این مرحله انتقالی برای تونس باشد دست یاری دراز می‌کنیم.
اکنون النهضه از دولتی با شایستگی‌های بیشتر صحبت می‌کند اما درست نیست که النهضه به فرصت مهمی که از سوی حمادی جبالی نخست‌وزیر قبلی برای دستیابی به شکلی دقیق از دوقت تکنو‌کرات فراهم شده پشت پا بزند؟
ما به جایگزین کردن دولتی سیاسی به جای دولتی متشکل از تکنوکرات‌ها باور نداریم. در غیر این صورت، اگر این چارچوب ما برای تصمیم‌گیری در مورد اینکه چه کسی در قدرت باشد، نبود، پس چرا ما در وهله اول انتخابات برگزار کردیم؟ علاوه بر این دولت فعلی علی العریض نخست‌وزیر تونس - مثل دولت جبالی متشکل از شایستگی‌ها و ویژگی‌های متفاوتی است؛ مثل کسانی که به احزاب سیاسی وابستگی دارند و کسانی که ندارند.
شما در مورد دولت شایستگان سخن گفتید؛ با این حال، بسیاری از نیرو‌های مختلف سیاسی در کشور از این نگاه آگاه هستند که آنچه در حال حاضر در تونس رخ می‌دهد، نتیجه دولتی بی‌کفایت و ضعف‌های امنیتی است. شما به این اتهامات چگونه پاسخ می‌دهید؟
اینها واکنش‌های منفعت‌طلبانه از شرایط دشواری است که کشور در حال عبور از آن است. تروریسم پدیده‌ای منحصر به فرد در تونس نیست؛ این پدیده‌ای بین‌المللی است که در قوی‌ترین و امن‌ترین دولت‌ها هم وجود دارد. تمام قدرت‌های بزرگ هم در معرض این خطر بوده‌اند و هیچ یک از مقام‌های آنها راه‌حل را در انحلال مجلس یا دولت ندیده است.
مردم قرار است گرد هم بیایند و در زمان‌های بحران متحد باشند نه اینکه مخالف هم باشند. تلاشی وجود دارد تا با بهره‌برداری از این حوادث به اخاذی سیاسی از دولت بپردازند. این شامل سوء‌استفاده از خون «شکری بلعید» هم می‌شود تا به اهداف سیاسی‌ای دست یابند که نتوانسته‌اند آنها را از طریق صندوق‌های رأی عملی سازند.
به جای اینکه درخواست‌هایی برای مقابله با تروریسم و مشکلات برخاسته از آن ببینیم، درخواست‌هایی برای انحلال مجلس موسسان و دولت شنیده‌ایم؛ در واقع، تنها درخواستی که هنوز مطرح نشده همانا درخواست تحت پیگرد قرار دادن النهضة است. آنهایی که این خواست‌ها و مباحث را مطرح می‌کنند معتقدند که سناریوی مصر می‌تواند در مصر تکرار شود اما نمی‌توانند. بفهمند که صحنه‌های خونریزی باعث نفرت مردم تونس و احتراز از این سناریو‌ها شده است. ما برای گفت‌وگو باز عمل می‌کنیم. ما هیچ پشنهادی را رد نمی‌کنیم به ویژه زمانی که تونس در روند مقابله با مشکل خطرناک تروریسم قرار دارد.
گزارش‌ها و ادعاهایی هست مبنی بر اینکه آنچه در تونس می‌گذرد فقط تروریسم نیست بلکه از سوی برخی نیرو‌های سیاسی در صحنه هم حمایت می‌شود. دیدگاه شما چیست؟
تحقیقات نشان داده است که عناصر تروریستی در این عملیات‌ها درگیر هستند اما چه کسی پشت آنهاست؟ آیا آنها از سوی سرویس‌های اطلاعاتی داخلی یا بین‌المللی مورد حمایت قرار می‌گیرند که نمی‌خواهند شاهد موفقیت مرحله گذار در تونس باشند؟ این مساله همچنان مبهم است. هرگاه تونس به مرحله اوج‌گیری نزدیک می‌شود می‌بینیم که وضعیت به مرحله انفجار می‌رسد. به‌طور مثال، زمان زیادی تا شکل‌گیری کمیسیون عالی انتخابات نمانده و این در حالی است که ما 900 عضو آینده‌نگر را به 8 عضو کمیسیون عالی کاهش دادیم و یک عضو دیگر هم قرار است انتخاب شود. 

بنابراین، حوادث اخیر برای واژگونی این فرآیند روی می‌دهد. به جای اینکه اپوزیسیون موضع خود را علیه این تهدید متمرکز کنند، خواستار انحلال مجلس موسسان و دولت شده‌اند. به عبارت دیگر، تهدید تروریسم را افزایش داده‌اند. ما به عنوان دولت دموکراتیک نباید این پیام را بفرستیم که تروریسم می‌تواند ما را وادار به تغییر برنامه کاری‌مان کند. اپوزیسیون پیامی را به تروریست‌ها می‌فرستد که تنها باور آنها به توانایی‌‌شان برای تخریب نهاد‌هایی دو‌لتی را تقویت می‌کند.

بسیاری از مردم مشابهت‌هایی میان بیانیه علی‌العریض (که در آن ظاهراً تروریست‌ها و حملات بعدی آنها به سربازان در جبل شربل که هشت نفر را کشت به چالش می‌کشد) با دیدگاه بسیاری از افرادی می‌بینند که این جمله را پاسخ مستقیمی به سخنرانی نخست‌وزیر می‌پندارند. آیا شما با چنین تفسیری از این حوادث موافق هستید؟ آیا فکر می‌کنید این عملیات از پیش برنامه‌ریزی شده بود؟
شکی نیست که برنامه‌ریزی پیشرفته‌ای وجود داشت. با این حال، زمان آن شاید با این سخنرانی گره خورده بود. من مطمئنم که تروریسم در تونس موفقیتی نخواهد داشت به این دلیل که مردم متحد هستند و با خشونت مخالفند. مردم تونس صلح‌طلب هستند، بنابراین تروریست‌ها تنها موفق خواهند شد که مردم تونس را به سوی اتحاد سوق دهند تا همراه با نهاد‌های دولتی دست در دست هم داشته باشند. ما اطمینان داریم که دستگاه‌های نظامی و امنیتی تونس به خوبی آموزش دیده‌اند و از حمایت کامل مردم تونس برخوردارند؛ مردمی که به امنیت ملی متعهدند و دوره (انقلاب) را تکمیل می‌‌سازند. تمام اهداف تروریست‌ها با وحدت نظامی و امنیتی و مردمی با شکست مواجه خواهد شد.

 

52301

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 308038

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 5 =