چینی ها تاج سریعترین ابررایانه جهان را از سر امریکایی ها ربودند

با راه اندازی ابررایانه چینی موسوم به Tianhe-2 یا راه شیری دو، تاج سریعترین ابررایانه جهان از امریکایی ها گرفته شد.

 

راه شیری دو ابررایانه Titan را پشت سر گذاشت و لیست جدید 500 ابررایانه جهان دوباره نوشته شد.

دانشگاه دفاع ملی چین راه شیری دو را ساخته و در صدر لیست 500 ابررایانه جهان قرار گرفت. بعد از راه اندازی راه شیری دو، ابررایانه تیتان امریکا متعلق به لابراتوار ملی تحقیقاتی اواک ریج در سازمان انرژی امریکا در رده دوم جای گرفت.

رکورد راه شیری دو،  33.86 پتافلاپ است که در مقایسه با سرعت 17.59 پتافلاپ ابررایانه تیتان، بسیار سریعتر است.جالب اینجاست که این دو  ابررایانه از دو معماری کاملا متفاوت بهره مند شده اند. برای راه شیری دو 16 هزار نود Node تعریف شده که هر کدام دو پردازنده آیوی بریج اینتل زئون و سه زئون Phi در خود جای داده است که در مجموع 3 میلیون و 120 هزار هسته برای محاسبه در خود جای داده است.

در عوض معماری تیتان شامل 261632 انویدیا از نوع Tesla K20x  جی پی یو به عنوان هسته محاسباتی است که در بهینه سازی مصرف انرژی بی نظیر بوده و 8.21 مگاوات انرژی / هر وات 2143Mflops  مصرف می کند.

پیاده سازی کامل راه شیری دو در گوانگژو در مرکز ابررایانه ملی چین تا پایان سال به اتمام می رسد.

Sequoia دیگر ابررایانه امریکایی است که در این تغییر و تحول یک پله سقوط کرد و به جایگاه سوم تنزل پیدا کرد. این ابررایانه از نوع IBM BlueGene/Q است که برای لابراتوار ملی سازمان انرژی در لاورنس نصب شده است که در سال 2011 عملیاتی شد و بیش از 17.17 پتافلاپ محاسبه را با 1 میلیون و 572 هزار و 864 هسته انجام می دهد. این ابررایانه نیز در بهینه سازی مصرف انرژی زبانزد بوده و 7.84 مگاوات / 2031 مگافلاپ را به ازای هر وات مصرف می کند.

فوجیتسو ابررایانه موسوم به K Computer را در موسسه تحقیقات پیشرفته RIKEN برای AICS در کوبه ژاپن راه اندازی کرد که 10.51 پتافلاپ محاسبه را با 705024 هسته SPARC64 انجام می دهد.این ابررایانه در مقام چهارم جهان قرار دارد.

دومین سیستم از نوع BlueGene/Q بنام Mira   در لابراتوار ملی آرگون شماره پنجم دنیا را دارد که قدرت محاسباتی آن 8.59 پتافلاپ با 786432 هسته است.

Stamped ‌ در دانشگاه تگزاس، JUQEEN در جولیش آلمان(قدرتمند ترین در اورپا)، SuperMUC سیستم آی بی ام در لایپنیتز آلمان ، Vulcan در لابراتوار ملی لاورنس لیورمور و  راه شیری یک یا همان Tianhe-1 در تیانجین چین در رده های بعدی جای دارند.

 

(یک هزار ترافلاپ را یک پتافلاپ می گویند/ یک کوادریلیون - عدد یک با 15 صفر به توان دو- محاسبه کامپیوتری در هر ثانیه را یک پتافلاپ می گویند. flops, for FLoating-point Operations Per Second معنی آن به فارسی یعنی عملیات شناور هر نقطه در ثانیه، مقیاسی برای سنجش کارائی پردازشگر کامپیوترهاست.)

 

.

 

منبع: زد دی نت

5656 

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 299255

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 15 =