زلزله های اخیر در جنوب ایران به گفته صاحبنظران حاصل حرکت صفحه عربستان و سایش آن با صفحه ایران است.

هادی معیری نژاد - درصد سال گذشته بزرگترین زلزله ها در شهرهایی به وقوع پیوسته است که مانند توکیو و لس آنجلس بر روی گسلهای بین دو صفحه تکتونیکی واقع شده اند. کشور ما نیز در تقاطع چند صفحه فعال قرار دارد. این صفحات باعث به وجودآمدن رشته کوهای زاگرس در ایران شده اند و هم اکنون به دلیل فعالیت دوباره زلزله هایی را پدید آورده اند.


جدول زیر نمایانگر خطرناک ترین شهرهای زلزله خیز جهان است: 

ردیف
شهر
کشور
صفحه
1
توکیو
ژاپن
 تقاطع اوراسیا- فیلیپین و صفحه اقیانوس آرام
2
استانبول
ترکیه
شمال آناتولی
3
سیاتل
آمریکا
آمریکای شمالی
4
لس آنجلس
آمریکا
آمریکای شمالی و اقیانوس آرام
5
سن فرانسیسکو
آمریکا
سن آندریاس آمریکای شمالی و آقیانوس آرام

منبع: http://geology.knoji.com/5-most-dangerous-cities-on-the-tectonic-plates

 

نقشه گسلها و نقاط زلزله خیز جهان

 

صفحات تکتونیکی جهان

در زیر توضیحاتی درباره 8 صفحه تکتونیکی مهم زمین را می خوانید؛

 

صفحه ایران: صفحهٔ تکتونیکی کوچکی است که با صفحات اوراسیا، عربستان، هند-استرالیا و آدریاتیک-ترکیه-یونان هم‌مرز است.
دریای تتیس که زمانی تمام ایران را می‌پوشاند در آغاز دورهٔ سنوزوئیک در 65 میلیون سال پیش به خط ناوه‌ای باقیمانده‌ای تقلیل یافته بود که تنها بخشی از آن را هنوز دریا فرا می‌گرفت. از سوی دیگر آنچه که امروزه با عنوان منطقهٔ دریای سرخ-خلیج عدن می‌شناسیم در حال گسترش بیشتری بود درنتیجهٔ این رویداد، بخشی بزرگ به‌نام صفحهٔ عربستان جدا شد و شروع به حرک به سمت شمال-شرق نمود، صفحهٔ ایران را به‌شدت فشرد و باعث شد تا کوه‌های زاگرس ارتفاع یابند. این جابجایی صفحه‌ای را حتی امروز نیز در جریان می‌دانندو بیشتر زمین‌لرزه‌های ایران در مرز برخورد این دو صفحه در منطقهٔ زاگرس متمرکز است.
همچنین صفحهٔ ایران در نقطه‌ای جنوبی‌تر در مکران (واقع در جنوب شرقی ایران) با پوسته اقیانوسی برخورد نمودکه این پوسته به زیر صفحهٔ ایران رفت. نتیجهٔ این برخورد پدیدآمدن رشته‌کوه‌هایی عظیم بود اما در مقایسه با منطقهٔ زاگرس، فعالیت‌های زمین‌لرزه‌ای کمتری در اینجا وجود دارد.

 

صفحه عربستان: صفحه لیتوسفری کوچکی است که همراه با صفحات هند و آفریقا در طی میلیون‌ها سال (درحدود 20 میلیون سال برای صفحهٔ عربستان و 50 میلیون سال برای صفحهٔ هند) در حال حرکت به سمت شمال و در نهایت برخورد با صفحه اوراسیا بوده است. نتیجهٔ این رویداد، به‌هم پیوستن قطعات صفحه و رشته‌کوه‌هایی است که از پیرنه در غرب، تا سرتاسر جنوب اروپا و خاورمیانه تا هیمالایا ‌و رشته‌کوه‌های جنوب شرق آسیا گسترده‌شده‌اند. همچنین رشته‌کوه‌های زاگرس در ایران از برخورد صفحهٔ عربستان با صفحه ایران به‌وجود آمده‌اند
 

صفحه اوراسیا: صفحهٔ اوراسیا صفحه‌ای تکتونیکی است که اکثر قارهٔ اوراسیا را در بر می‌گیرد. شبه‌قارهٔ عربستان، شبه‌قارهٔ هند و شرق رشته‌کوه چرسکی در سیبری شرقی از جمله مناطق درخور توجهی هستند که جزئی از صفحهٔ اوراسیا به شمار نمی‌آیند. این صفحه همچنین شامل پوستهٔ اقیانوسی نیز می‌باشد که از غرب به پشته میانی اقیانوس اطلس و از شمال به پشتهٔ گاکل محدود می‌شود. 

 

صفحه آمریکای شمالی: صفحه‌ای زمین‌ساختی است که بیشتر آمریکای شمالی، گرینلند، کوبا، باهاماس و بخش‌هایی از ایسلند، سیبری و ژاپن را می‌پوشاند. این صفحه از خاور به شیار میانی اقیانوس اطلس و از باختر به رشته‌کوه چرسکی در سیبری محدود می‌شود. صفحه آمریکای شمالی تا حدی توسط صفحه اوراسیا در بر گرفته شده‌است.

 

صفحهٔ اقیانوس آرام: یا پاسیفیک پلیت یک صفحهٔ زمین‌ساخت اقیانوسی است که در زیر اقیانوس آرام جای دارد و سطحی برابر با 103 میلیون کیلومتر مربع را در بر می‌گیرد. این صفحه گسترده ترین صفحهٔ زمین‌ساخت بشقابی است.
لبه‌های شمالی و جنوبی این صفحه هر دو از نوع مرز واگرا (divergent boundary) است. تفتگاه مربوط به جزایر هاوایی مربوط به همین صفحه‌است.

 

 

صفحهٔ آفریقا: یک صفحهٔ زمین‌ساخت است که قارهٔ آفریقا و پوستهٔ اقیانوسی که میان مرز این قاره و اقیانوس‌های گرداگرد آن قرار دارد را دربر می‌گیرد.

 

صفحه آمریکای جنوبی: یک ورقه زمین‌ساخت آمریکای جنوبی است و هم‌چنین یک منطقه چشم‌گیر گسترده در بستر پشته میانی اقیانوس اطلس است.

 

صفحه نازکا: در منطقه‌ای به‌نام نازکا واقع در کشور پرو قرار دارد. ورقه نازکا یک زمین‌ساخت در شرق اقیانوس آرام در حوضه سواحل غربی آمریکای جنوبی است. با فرورانش، ورقه نازکا به‌زیر ورقه آمریکای جنوبی فرو رفته‌است.
45301

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 288109

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۰۹:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۲
    28 9
    اگر به خاطر حرکت صفحه عربستان چرا خود عربستان زلزله نیامد؟ تو خبرا از پاکستان و چین و ژاپن گفتید از عربستان نه!!!!!
    • بدون نام IR ۱۴:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۲
      18 1
      تو نقشه یقسمتی رو نوشتهArabian Plateما این اقدام رو محکوم میکنیم و توصیه میکنم بجای این واژه خودساخته با توجه به متون کهن تاریخی از واژه Persian Plate استفاده بشود.
    • من IR ۱۴:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۲
      7 1
      چرا دوس دارید الکی بحث کنید؟ بابا کارشناسا میگن 65 میلیون سال پیش این صفحات حرکت میکردن به زیر همدیگه شما به عربستان گیر میدی؟خب بابا مگه میشه تو کار خدا دخالت کرد؟ اگه میشه تا به عربستان گیر بدیم.اگرم میخواید تا به عربستان حمله کنیم...
    • بدون نام IR ۱۴:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۲
      9 0
      صفحه عربستان خط شروع آن از فلات ايران است تا خليج عدن ، موقعي كه يك صفحه حركت مي كند زلزله در گسل هاي جدايش كنار صفحه ايجاد مي شود نه در خود صفحه (يعني در موازات رشته كوهاي زاگرس در فلات ايران) .
  • farzad IR ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۲
    9 2
    خب پس خیالمون راحت شد بجای شهرتهران یااصفهان...رشته کوههای تهران یااصفهان...داریم
  • بدون نام IR ۱۰:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۲
    13 3
    تو اين نقشه اي كه گذاشتين صفحه ايران وجود نداره
    • سید رحیم موسوی IR ۱۴:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۲
      3 0
      دوست عزیز صفحه عربستان بخشی از گندوانا بوده در دوره جدایی قاره ها از آفریقا جدا شده وبه صفحه اوراسیا برخورد کرده، ایرانم جزئی از صفحه اوراسیا هستش هرچند چندین جدایی و برخورد در خود ایرانم وجود دارد ولی اینها همش زیر شاخه ای از صفحات بزرگ یاد شده هستند.
  • بدون نام IR ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۲
    19 5
    تیترتون کاملا اشتباه است. تکتونیک صفحه ای اسم نظریه ای است که راجع به صفحات تکتونیکی بحث میکند، بهتر است می نوشتید، " اگر در مرز صفحه قرار ندارید، می توانید نترسید!" درضمن ایران از خرد صفحه هایی تشکیل شده و به دلیل تنش های زیادی که تحمل می کند به طور کلی (به جز بخش های مرکزی) در معرض خطر زمین لرزه است.
    • بدون نام IR ۱۵:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۲
      8 1
      بهتره نگیم خطر زمین لرزه که زلزله به خودی خود تقریبا خطری نداری. بگیم خطر آوار ساختمان های غیر استاندارد و قدیمی که موجب مرگ میر میشه. برای مثال در بم زلزله اومد اون همه کشته دادیم و ساختمان ها با خاک یکسان شد اما نخلستان ها و نخل ها تکون نخوردن. اگر آدمی زاد از طبیعت یاد می گرفت چه جوری ساختن سازه ها رو مشکلی نیود.