۰ نفر
۱۴ دی ۱۳۹۱ - ۱۸:۲۸

رخدادهای اخیر جهان عرب وقدرت گرفتن اسلام گرایان در شمال آفریقا این سوال را مطرح می کند که آیااین حوادث با استراتژی دیرینه اخوان المسلمین برای تشکیل خلافت اسلامی ارتباط دارد یاخیر؟

اخوان المسلمین که در سال 1928 توسط حسن البنا،عمر تلمسانی ،ابراهیم ابوالنجا،شیخ محمد فرغلی ،صالح العشماوی ،محمود عبدالحلیم و عبدالحکیم عابدین تاسیس شد بر شکل گیری یک خلافت اسلامی به عنوان یک نظام فراگیرتاکید شده است.
در قانون اساسی اولیه اخوان المسلمین، شکل گیری یک نظام اسلامی مبتنی بر ارزش های دینی ورویکردهای"سلف صالح" مورد توجه قرار گرفته است. الگوی نسل اول اخوان المسلمین دولت فاطمیون بود که از سال 288هجری قمری تاسال555 بر شمال آفریقا ، یمن وسوریه حکومت راندند.
با این تفاوت که فاطمیون یک دولت پر رونق شیعی را در بخشی از شمال افریقا و خاورمیانه تاسیس کردند که مهمترین دست آورد حاکمیت فاطمی ها در حوزه علمی وفرهنگی ،تاسیس دانشگاه الازهر مصربود. اما رهبران نسل اول اخوان المسلمین مصر پس از تاسیس این جنبش شکل گیری یک امپراطوری اسلامی مشابه امپراطوری دوران خلفای اموی وبنی عباس را با شرایط اجتماعی امروز مناسب ترمی دانستند.
مبارزه 80 ساله اخوان المسلمین برای تشکیل یک خلافت اسلامی زمانی به نتیجه رسید که حسنی مبارک رئیس رژیم سابق مصر در ژانویه 2011 سرنگون شد. در تعریف خلافت اسلامی با ویژگی های جدید،3 پایتخت نظامی ، سیاسی و اقتصادی در جهان اسلام برای این نوع خلافت پیش بینی شده است که این 3 پایتخت باید اساس یک خلافت اسلامی را تشکیل دهند.
پایتخت سیاسی خلافت اسلامی مورد نظر اخوان المسلمین قاهره ،پایتخت نظامی آنکارا و پایتخت اقتصادی کویت ویا امارات متحده عربی خواهد بود. امارات متحده عربی از مدتها پیش وبطور مشخص پس از پیروزی اخوان المسلمین در انتخابات مصر تحرکات عناصر این جنبش در امارات را رصد کرد.
دستگیری یک هسته از عناصر وابسته به اخوان المسلمین مصر در امارات متحده که در میان آنان 60 تن از بازرگانان دارای تفکرات اسلامی بودند نشان میدهد که اخوان المسلمین برای ایجاد یک پایتخت اقتصادی در یکی از کشورهای نفت خیز خلیج فارس تلاش می کنند. به موازات آن سلفی های کویت که اغلب آنان را فارغ التحصیلان الازهر تشکیل میدهند در تلاش بودند تا کویت را به پایتخت اقتصادی خلافت اسلامی تبدیل کنند.
دستگاه های امنیتی کویت با هماهنگی امارات متحده سریعا تحرکات سلفی ها را چه در پارلمان وچه درمراکز تجاری زیر نظر گرفتند که بر آیند آن انحلال پارلمان وتغییر قانون انتخابات پارلمانی کویت بود. شیخ صباح الاحمد الجابر الصباح امیرکویت با تغییر قانون انتخاباتی نه
تنها از ورود مجدد سلفی ها به پارلمان جلوگیری کرد بلکه زمینه پیروزی شیعیان را درانتخابات اخیر پارلمانی فراهم ساخت.
از مجموع 50 کرسی پارلمانی ،شیعیان 17 کرسی را به دست آوردند واین امر نشان میدهد که امیر کویت با تقویت شیعیان این کشور تلاش می کند تا حضور سلفی ها وهواداران اخوان المسلمین را کمرنگ کند.
اما آنکارا به عنوان پایتخت نظامی خلافت اسلامی وظیفه دارد تا با کمک نظامی به سلفی ها زمینه سرنگونی دولت علوی بشار اسد را فراهم وبه تشکیل یک خلافت اسلامی در شامات کمک کند. دولت به ظاهر اسلام گرای رجب طیب اردوغان که حزب عدالت وتوسعه را امتدادی از اخوان المسلمین مصر می داند معتقد است که شکل گیری خلافت اسلامی می تواند به باز سازی بخشی از امپراطوری از دست رفته عثمانی کمک کند. اگر چنین دولتی در عراق وسوریه شکل گیرد قطعا زمینه حضور جغرافیائی دولت حزب توسعه وعدالت ترکیه در دو همسایه مساله دار این کشور فراهم خواهد شد. رخدادهای تونس ،ولیبی وپیروزی اسلام گریان در این دو کشورنیززمینه را برای تحقق ایده شکل گیری یک خلافت اسلامی فراهم کرده است.
به همین دلیل در گیری های خونین 21 ماهه سوریه وحضور سلفی ها وهواداران اخوان المسلمین از 15 کشور عربی در سوریه ونیز تظاهرات اخیرعراق بی ارتباط با طرح تشکیل خلافت اسلامی اخوان المسلمین مصرنیست.

اما سکولارها ولیبرالها در مصر وسوریه سریعا ازعملیات اخوان المسلمین برای تشکیل یک خلافت اسلامی با رویکرد " سلف صالح" رمز گشائی کردند. تقابل شدید طیف لیبرالها و سکولارهای مصر با جریان های اسلام گرائی مصرنشان میدهد که جامعه میانی و مسیحیان قبطی از شکل گیری چنین خلافتی بشدت نگران شده اند.
سوریه نیزکه نقطه توقف وشکست خلافت فاطمی ها در قرن ششم هجری قمری تلقی می شود مورد توجه اخوان المسلمین قرار دارد . لذا تلاش اخوان المسلمین برای سرنگونی دولت علوی بشار اسد در چارچوب استراتژی این جنبش اسلام گرا برای ایجاد خلافت اسلامی قرار دارد.
درست است که رخدادهای اخیر جهان عرب در مصر،تونس ، لیبی ویمن در چارچوب یک موج بیداری اسلامی قرار دارد اما این بیداری اسلامی اهدافی کاملا ژئو استراتژیکی به همراه دارد. تقابل آشکار اخوان المسلمین با نفوذ تشیع در شمال افریقا وخاور میانه در
حقیقت برآیند سیاست این جنبش برای محو آثار تمدن انسانی خلافت فاطمی هااست.
قطر، برخلاف امارات متحده وکویت به دلیل این که از گسترش حوزه نفوذی وهابی ها در خلیج فارس بشدت بیمناک است برای درامان ماندن ازخطروهابی ها رویکردی جانبدارانه از اخوان المسلمین دارد. حضور شیخ یوسف القرضاوی "87 ساله" در قطر می تواند زمینه چسبندگی وهمگرائی حاکمان قطر با اخوان المسلمین را فراهم کند.
شیخ یوسف القرضاوی که تابعیت دو گانه قطری ومصری را دارد یکی از اعضاء نسل اول اخوان را تشکیل میدهد که از40 سال به این سودر قطر اقامت دارد. دولت قطر اخیرا اعلام کرده بود که اگر مردم مصر به قانون اساسی رای مثبت دهند دولت قطر مبلغ 20 میلیارددلار در مصر سرمایه گذاری خواهد کرد.
بنابر این اگر آمریکا وغرب ازاستراتژی خلافت اسلامی اخوان المسلمین رمز گشائی کنند و تشکیل این خلافت را با منافع آمریکا وغرب در تعارض ببینند ممکن است از طرح خود برای سرنگونی دولت بشار است عقب نشینی کنند.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 268242

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • aman A1 ۰۲:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۲
    0 0
    آقای حسن هانی زاده، مقاله شما را مطالعه نمودم : متاسفانه هشتاد درصد حقایق تاریخی وواقعیتهای روی زمین را چشم پوشی کرده اید : شما تاریخ فدائیان اسلام را در ایران شاید مطالعه کرده باشید . تحرکات آنها ازایران گرفته تا مصر و بالخصوص همکاریها و هماهنگی ها ی بین اخوان المسلمین و فدائیان اسلام به رهبری مرد راست قامت ومجاهد ایران زمین ( نواب صفوی) باید ازیاد نبرید . این همه مبارزات تحت عنوان مذهب نبود بلکه تحت عنوان تابناک و جاویدان دین ( اسلام ) بود. همیشه نواب صفوی با اخوان المسلمین در مصر دیدوادید داشت در جلسات فرا مرزی آنها همیشه شرکت میکرد .شما رساله نواب صفوی به نام فدائیان اسلام مطالعه کنید میگوید : رد پای اخوان در ایران عبارت از فدائیان اسلام هست . همچنان شما عملآ م