۰ نفر
۲۲ شهریور ۱۳۹۱ - ۱۷:۰۳

پدیده‌هایی را که به‌طور روزمره با آن‌ها سروکار داریم معمولا بر حسب متر اندازه‌گیری می‌کنیم؛ اما بد نیست گاهی نگاهی به جایگاهمان در جهان (از هر دو سوی) بیندازیم. جهان بسیار ریزها و بسیار بزرگ‌ها

علی رنجبران: ماجرا از آنجایی آغاز شد که در سال‌های بسیار دور، هزاران سال پیش، در یک شب گرم تابستانی مردی که به خانه باز می‌گشت به آسمان نگاه کرد. او دریافت که بر خی از این نقاط نورانی حرکت می‌کنند. یونانی‌ها آن اشیاء متحرک را پلانتیس (به معنی سرگردان) نامیدند و شاید بتوان این جا را آغاز شناخت ما از جهان اطرافمان دانست. بعد تر فیلسوفان یونانی کوچک‌ترین جزء ماده را که غیرقابل تقسیم می‌دانستند، اتم نامیدند؛ نامی که هنوز هم پا بر جا است و البته ما می‌دانیم که غیر قابل تقسیم نیست. بدین ترتیب ما از سال‌ها قبل فهمیده‌ایم که جهان در دو سوی ما به سمت بی‌نهایت کوچکی و بی نهایت بزرگی می‌رود؛ فقط کافی است از مقیاس معمولی جهانی که در آن زندگی می‌کنیم کمی دور شده و ژرف‌تر بیندیشیم. فایل فلش زیر هم به ما کمک می‌کند درک بهتری از جهانی که در آن زندگی می‌کنیم به دست بیاوریم.
در این فایل باید انتخاب کنیم که به کدام سمت پیش برویم؛ یا به سمت ابعاد بزرگ جهان به یا به جهت ریزترین اجزای تشکیل دهنده ماده. در هر دو سمت جذابیت‌های زیادی وجود دارد. کافی است چرخ ماوس‌تان را به سمت خودتان بچرخانید یا دکمه راست را فشار دهید تا به سمت ابعاد بزرگ‌تر حرکت کنید. واحد همه اندازه‌گیری‌ها همان متر معمولی است. در میانه راه دایناسورها را خواهید دید و در سمت و چپ و پائین فایل، ابعادی را که در آن به سر می‌برید ی‌توانید بخوانید. کمی طول می‌کشد تا به اندازه 10 به توان 7 برسید و از کره زمین خارج شوید. 10 به توان 10 متر جایی است که می‌توانید ستاره‌های نظیر یا بزرگ‌تر از خورشید را بشناسید. در 10 به توان 13 به ابعاد فاصله فضاپیمای ویجر1 از زمین خواهید رسید که تقریبا برابر یک روز نوری است. در 10 به توان 21 متر، ابعاد جهانی مملو از کهکشان را درک خواهید کرد. در 10 به توان 27 متر ابعاد جهانی که می‌شناسیم و دیده‌ایم به پایان می‌رسد. در هر قسمت هم می توانید با کلیک روی نوشته‌ها اطلاعاتی راجع به چیزهایی که در آن وجود دارد بخوانید.
اما سفر برای شناخت ابعاد جهان هنوز تمام نشده. از همان نقطه شروع این بار چرخ موس را به سمت روبرو بچرخانید یا دکمه سمت چپ را فشار دهید تا به درون جهانی پر از شگفتی و نادیدنی از ابعاد کوچک‌تر از متر سفر کنید. در 10 به توان منفی 4 متر (معادل یک دهم میلی‌متر) به ابعاد قطر موی سر انسان می‌رسید و البته کلی چیز دیگر.10 به توان منفی 8 ابعاد دی.ان.ای است که بدن ما و سایر جانداران را شکل داده؛ 10 به توان منفی 14 ابعاد هسته اتم است و کمی بعدتر به اجزای تشکیل‌دهنده پروتون و نوترون یعنی کوارک‌ها می‌رسید. در 10 به توان منفی 24 هم به آخرین چیزی که می‌شناسیم می‌رسید یعنی یک نوتروینو و بعد وارد جهانی می‌شوید که به کویر پلانک مشهور است. از این جا دیگر به هیچ چیزی برنمی‌خوریم تا به طول پلانک برسیم یعنی 10 به توان منفی 35 متر و اینجا دیوار پلانک است، نه در زمان و نه در ابعاد، درک ما از آن عقب‌تر نمی‌رود البته فعلا.
از کاوش در ابعاد جهان لذت ببرید!

5353

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 242732

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 18
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • پژمان IR ۱۷:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۲
    17 4
    راستی جریان ازدواج موقت و تفکیک جنسیتی دانشگاها چی شد؟!
    • امید IR ۱۸:۴۳ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۲
      19 4
      خوب اومدی اینو حاجی، تا وقتی درگیر این مسايل و باخت به لبنان هستیم اونا رفتن تا به ثریا!!
  • بدون نام AE ۱۸:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۲
    0 5
    اخر univers از جه تشكيل شده مثل اينكه توي يك تلوزيون سياه سفيد قديمي
    • دبیر سرویس دانش IR ۲۰:۵۸ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۲
      5 2
      کاربر محترم، آنچه در این فلش به نمایش درآمده، صرفا طرحی گرافیکی است. قوی‌ترین تجهیزات رصدی تاکنون توانسته‌اند مرزهای عالم قابل رویت را مشاهده کنند. عالم قابل رویت، کره‌ای است به مرکز زمین که شعاع آن 14 میلیارد سال نوری است و ما فقط می‌توانیم داخل این کره را ببینیم. در حال حاضر، کمتر اطلاعی از آن چه خارج از این کره می‌تواند وجود داشته باشد، در دست نیست.
    • یک خواننده علاقمند IR ۱۰:۲۲ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۷
      1 1
      جسارت نباشه مدیر محترم سرویس دانش. این حرف شما که شعاع کره جهان قابل رویت را 14 میلیارد سال نوری تعیین می کند درست نیست. در واقع جهان قابل رویت چیزی حدود 93 میلیارد سال نوری طول دارد هر چند که جهان 14 میلیارد سال پیش تشکیل شده است. خود این مقوله بسیار نکته شگفت انگیز و جذابی هست که من درسابتهای ایرانی راجع به آن چیزی ندیده ام.برای مطالعه بیشتر می توانید به آدرس زیر مراجعه فرمایید. البته باز ببخشید که جسارت شد....
    • بیکار A1 ۲۱:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۰
      0 0
      از «یک خواننده علاقمند» که نظر «دبیر سرویس دانش» و اصلاح کردند خیلی ممنون. والله نگران شده بودم که این چیزهایی رو که هرروز در فاصله بیشتر از 14 میلیارد سال نوری رویت می کنم شاید خواب و خیاله. الان با خیال راحت می تونم سرمو بزارم زمین بمیرم.
  • بدون نام IR ۱۸:۱۹ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۲
    13 2
    جوری نوشتین انگار خودتون درستش کردین، به آدرس زیر بیرن با ابعاد بزرگتر و با رعایت کپی رایت ببینین....
  • مهران IR ۱۸:۲۸ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۲
    7 3
    خیلی جالب بود.میلیاردها سال را در چند دقیقه ورق زدیم.انسان چقدر کوچک اما پرمدعاست!
  • رستمعلی IR ۱۹:۰۵ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۲
    2 2
    با سلام چطور می تونیم این برنامه فلش رو دانلود کنیم؟
  • سینا IR ۱۹:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۲
    4 2
    چه جوری میشه ای فلش رو دانلود کرد. واقعا زیبا بود دستتون درد نکنه !
  • بدون نام IR ۱۹:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۲
    3 2
    خیلی قشنگ بود دمتون گرم
  • بدون نام IR ۲۰:۲۸ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۲
    4 1
    دست مریزاد زیبا بود منتظر دیگر آثارتون از این دست هستیم باز هم ممنون
  • بدون نام IR ۲۰:۵۳ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۲
    3 1
    خیلی زیبا ست ممنون
  • بدون نام IR ۲۲:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۲
    2 1
    میشه ترجمه فارسی عبارات را بذارید از ویدیو هم بسیار ممنون
  • بدون نام US ۲۳:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۲
    2 1
    شما هم شکنجه ی روحی و جسمی میدینا ، خیلی قشنگه ولی حیف نمیشه دانلود کرد
  • sosan IR ۱۹:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۳
    2 1
    سلام کاش اسم سایت اصلیشو می ذاشتین به جای اینکه بیارین خودتون اینو پایین سایتتون ایرنیا کلاً تو کاره کپی برداری حرفه ای اند
    • داود IR ۰۰:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۴
      3 1
      من لینکشو گذاشتم ولی نشون نمیدن اخه تا کی باید یاد بگیریم که حق کپی رایتی هم هست.
  • بدون نام IR ۱۹:۱۹ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۳
    1 1
    یکاری کنید که بتونیم دانلود کنیم