هفته نامه آسمان پیرامون اجرای طرح هدفمندی یارانه ها با جمشید پژویان گفت و گو کرده است.

پيش از اجراي طرح هدفمندي يارانه ها به عنوان استاداقتصاد دانشگاه در ميان اهالي اقتصاد شناخته شده بود. شاگردان او در دوره هاي مختلف در کابينه حضور داشته اند ولي حسيني وزيراقتصاد دولت دهم شاخص ترين آنها به شمار مي رفت. اجراي طرح هدفمندي يارانه ها در دولت دهم طلوع دوباره اي براي جمشيد پژويان استاد باسابقه اقتصاد در محافل سياست گذاري و خبري بود. او به عنوان مشاور ارشد طراحي هدفمندي يارانه ها و محقق برجسته اين پروژه اقتصادي شناخته شد. به سرعت به عنوان مدافع اجراي اين طرح در مقابل تمام اقتصاددانان ديگر کشور قرار گرفت. گفت وگوهاي مفصل رسانه اي و جلسات مناظره در دانشگاه ها طي دو سال کارنامه اي اورا مي سازد. مدتي بعد به عنوان رئيس شوراي رقابت کشور شاني اجرايي و مقامي دولتي نيز براي دفاع از طرح هدفمندي يارانه ها پيدا کرد. جمشيد پژويان در حال حاضر در طبقه آخر ساختماني متعلق به ارگاني دولتي، واحدي در اختيار او قرار داده شده تا به امور شوراي رقابت رسيدگي کند. نهاد تحت هدايت او از زمان تاسيس تاکنون تنها چندباري در مورد برخي واگذاري ها به اظهار نظرهاي بي نتيجه پرداخته است. پژويان در طبقه آخر ساختمان مشرف به ساختماني هاي ويلاي شهرک غرب تهران، همچنان به دفاع از اجراي طرح هدفمندي يارانه ها مي پردازد. بخش هایی از گفت و گو با او را در ادامه خواهید خواند:

*هدفمندي با سياست هاي که در دهه 70 به عنوان تعديل ساختاري مطرح شد به طور کلي تفاوت دارد. پيش از بحث هدفمندي بايد به موضوع تخريب ساختار اقتصاد ايران در زمان اختصاص يارانه هاي باز به اقتصاد کشور اشاره کنم. قبل از اجراي اين طرح به ياد داريد که سياست تثبيت قيمت ها اجرا شد. در مجلس هفتم طرح ثتبيت قيمت ها اجرايي شد. از نظر کارشناسي اجراي اين طرح را فاجعه اقتصادي مي دانم و اين موضوع را هم بارها اعلام کرده ام. اجراي اين طرح اختلال در نظام قيمت گذاري را شدت بخشيد. عدم کارايي ناشي از اجراي اين طرح هم به همان نسبت شدت گرفت. در نهايت اجراي اين طرح موجب شد تا سبد مصرفي خانوارها و سبد توليد دچار اختلال شود. در واقع بهم ريختگي در اين دو حوزه رخ داد. عدم کارايي ناشي از اجراي طرح تثبيت قميمت ها قابل انکار نيست. نتيجه اين طرح بهم ريختگي نهادهاي توليد و سبدمصرف بود. البته اين نوع يارانه غيرمستقيم از طريق تثبيت قيمت ها مربوط به کالاهاي لوکسي بود که تنها در سبد مصرفي خانواده هاي ثروت مند بودند و بنابراين همين طرح بي عدالتي و ناکارآمدي توزيع درآمد را هم ايجاد مي کرد. در واقع نتيجه فرعي اين طرح افزايش بي عدالتي بود ولي نتيجه اصلي اجراي آن را مي توان اخلال نظام توليد دانست.
*به دليل رايگان بودن انرژي هيچ تلاشي از طرف بنگاه هاي اقتصادي براي رسيدن به تکنولوژي بالاتر با مصرف پايين تر صورت نمي گرفت.
*البته اشکالات ديگري هم در ساختار اقتصاد ايران وجود دارد. با وجود اين مشکلات اقتصاد ايران نمي توانست در بازارهاي جهاني حاضر باشد. مانند اينکه همچنان قيمت عامل کار درايران به طور نسبي از بسياري از کشورها پايين تر است ولي همچنان قيمت انرژي پايين تري در قياس با ديگر کشورهاي جهاني داريم. 
*همچنان از برخي کشورها قيمت هاي پايين تري داريم. البته که ثروت اقتصادي خوبي داريم و با توجه به همين منابع مي گويم که نبايد اقتصاد ايران در اين وضعيت باشد. البته در سال هاي اخير تحريم ها هم به وجود آمده است ولي عاملي که طي چندين دهه در اقتصاد ايران مشکل ايجاد کرده است، نظام قيمت ها و قيمت هاي نسبي بوده است. 
*چندين دهه است که به دليل مشکلاتي ناشي از عدم کارايي نتوانسته ايم از مزيت هاي خودمان استفاده کنيم. در نتيجه قابليت رقابت را نداريم و علاوه بربحث قيمت ها توليد ما مشکلات کيفيت هم دارد. اينها در مجموعه موجب شده تا اقتصاد ايران طي چندين دهه اخير با وجود درآمدهاي نفتي بالا به سمت اقتصاد باز رفته است. در اين دوره حجم واردات ما و صادرات تک محصولي نفتي نسبت به توليد ناخالص ملي افزايش پيدا کرده است و اين موضوع کشور را بيشتر در برابر فشارهاي ناشي از تحريم ها

*در واقع از زماني که قيمت نفت در سال 1353 افزايش پيدا کرد اين موضوع هم در اقتصاد ايران خودش را نشان داد. يعني در آن زمان هم به دليل سرريزشدن درآمدهاي نفتي و فشارتقاضا قيمت ها افزايش پيدا کرد. به هر حال مديران اقتصادي براي حل مشکل تورم کشور در اين دوره هاي زماني راه حل افزايش ميزان واردات را انتخاب کردند. قصد هم اين بود تا با افزايش ميزان واردات سدي در مقابل افزايش قيمت ها ايجاد کنند. اما هيچ راهکاري براي توجه کافي به بخش توليد انديشيده نشد.
*بعد از انقلاب هم مشکلات به شکلي ديگري وجود داشت. 8سال جنگ و برخي سياست هاي که اشتباها انتخاب شد يا به خوبي اجرا نشد، شرايط را سخت تر کرد يا حداقل به همان سياق گذشته امتداد داد.
*مثلا سياست کنترل دولت روي اقتصاد کشور يک ايده اشتباه بود. اين سياست هزينه هاي بسيار سنگيني روي اقتصاد کشور داشت و بايد گفت که اقدام اشتباهي بود.
*ارد، روغن، تخم مرغ و... يارانه مي گرفتند. اينها مي شد يارانه براي شيريني وآب نبات. از طرف ديگر کجاي دنيا در دوره جنگ به کالايي مانند برنج يارانه مي دادند. حالا همين برنج هم که قوت اصلي ما نبوده است.
*خيلي ها مي گفتند در اين شرايط که تورم و تحريم وجود دارد نبايد اين طرح اجرا مي شد و بايد اجازه مي داديم اوضاع آرام شود و تورم و بيکاري هم از بين رفته باشد که اين طرح اجرا شود ولي وقتي تورم و بيکاري نباشد که ديگر اصلا دليلي ندارد اين طرح اجرا شود. وقتي اينها وجود نداشته باشد يعني اقتصاد مشکلي ندارد. اتفاقا در همين شرايط تحريم که شامل بنزين هم مي شد اگر قرار بود مانند گذشته عمل کنيم چه شرايطي داشتيم؟ 
*اين سوبسيدهاي که دولت مي دهد را در واقع مردم مي دهند. اگر هدفمندي نمي شد بازهم بايد صف بنزين براي بنزين قاچاق ايجاد مي شد. الزام قطعي وجود داشت که هدفمندي اجرا شود. همين مورد بنزين نشان مي دهد که نياز قطعي بود.
*به طور حتم سود اجراي هدفمندي هم از عدم اجراي آن بيشتر بوده است.
3939

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 238512

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 15
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۵:۳۷ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۴
    59 22
    اشتباه ايشون و همفكرانشون اين هست كه هر چي به جيب مردم بيچاره بره هدررفت سرمايه هست به همين خاطر بايد جلوي اون رو هر جور هست گرفت ! درست برخلاف كشورهاي پيشرفته دنيا مثلا انگلستان كه 75 درصد پول بنزين صرف ماليات و خرج احداث و نگهداري و ايمني جاده ها ميشه يا بخش اعضم پول معاينات فني ساليانه ماشينها صرف راه و ترابري و رفاه مردم ميشه! بالاخره خوبه اين آقا كمي در امور اقتصادي پژوهش كنند بعد نسخه بپيچند!
  • بدون نام IR ۱۶:۰۰ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۴
    29 0
    جناب آقاي پژويان مشاهده ميفرمائيد وقتي بشما مي گفتند هدفمند كردن يارانه ها عليرغم درستي منطق علمي فاقد منطق عملي مي باشد و تورم بطور غير قابل مهار بالا مي رود شما قبول نمي كرديد زيرا تاثر گذارهاي و شرائط محيطي را در نظر نمي گرفتيد.ايا شما جوابگوي وضعيت حاضر هستيد؟
  • بدون نام IR ۱۶:۰۳ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۴
    22 0
    آقاي پژويان درسته در برخي جهات صرفه جوئي خوبي انجام شده اما هزينه اين صرفه جوئي بسيار با رقم بالاتري از جيب مردم پرداخت مي شود از ريش كندي به سبيل مي چسبوني
  • لطيفي IR ۱۶:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۴
    26 0
    ابشان محبت فرموده و ميزان يارانه ريالي تخصيصي را (با نرخ دلار كنوني 2200 تومان ) با قبل از زمان هدفمندي مقايسه و اعلان نموده و نتايج آن طرح .... را بدون رياكاري بيان فرموده و اندكي شهامت جهت خودكشي از مديران شرق آسيا بياموزند.
  • بدون نام IR ۱۶:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۴
    20 0
    متاسفانه عده ای صرفا نظریه پرداز تئوری دانشگاهها هستند و شرایط میدانی اجرای نظریه ها را به درستی در تحلیلهایشان لحاظ نمی کنند. هدفمندی یارانه یک مجموعه است که می باید یکجا و نه دست چین شده اجرا شود. بنزین با معادل قیمت جهانی خودرو روز کلاس اول جهانی راهم می طلبد. نه اینکه خودرو از رده خارج را با بنزین گران به خلق ا. تحویل دهند و جز گرانی عایدی برای مردم نماند!
    • بدون نام IR ۰۰:۱۴ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۶
      3 3
      ما در ایران ایا نظریه پرداز داریم؟ اساتید بیشتر به تدریس نظریات بقیه میپردازند اگر توان نظریه پردازی داشتند که میتوانستند اجرا هم بکنند!!!
  • بدون نام IR ۱۶:۵۸ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۴
    2 14
    ایشون داره راه درست زندگی کردن و اقتصاد کار آمد رو میگه حالا دولت مردان با پولی که در اختیار دارند در چه زمینه ای سرمایه گذاری کنند بحثش جداست هدفمندی یارانه ها برای اقتصاد ایران بسیار ضروری بود ولی چون این هدفمندی تورم اولیه گذری به همراه داشت کشورهایی همچون اسرائیل و انگلستان و فرانسه و آلمان و آمریکا از این موقعیت سوء استفاده کردند و برای تحریم ایران از ابزار های تورم زا کمک گرفتند شما هایی که میگید مردم در فشار هستند نباید اجرا میشد خیلی معذرت ولی شما ها همون افرادی هستید که 24 ساعته در حال مصرف از بنزین و گازوئیل مجانی بودید
  • اقتصادخوانده EU ۱۷:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۴
    11 0
    "اگر هدفمندي نمي شد بازهم بايد صف بنزين براي بنزين قاچاق ايجاد مي شد. الزام قطعي وجود داشت که هدفمندي اجرا شود. همين مورد بنزين نشان مي دهد که نياز قطعي بود. " خوب است به ایشان یادآوری کنید که مصرف بنزین عمدتاً با صدور کارت هوشمند و سهمیه بندی، پیش از هدفمندی یارانه ها، مهار شد. راستی ایشان چرا در حال حاضر از اجرای مرحله بعدی هدفمندی و افزایش مجدد قیمت بنزین به سطح فوب خلیج فارس دفاع نمی کنند؟ این اختلال در نظام قیمتها نیست؟ واقعیت آن است که مدتهاست اقتصاددانان فهمیده‌اند مشکل اصلی کشورهایی مثل ما با اصلاح قیمت ها حل نمی شود و ابتدا باید به اصلاحات نهادی دست زد.
  • بدون نام IR ۱۸:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۴
    21 0
    از اقتصاد هیچ چیزی نمی داند. برو در این زمان با ۴۵۰ هزارتومان زندگی بکن بعد بیا حرف بزن.
  • بدون نام IR ۱۹:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۴
    20 0
    ناتوانی دولت در جلوگیری از قاچاق بهانه ایی شده که پدر مردم را دراورند.
  • بدون نام US ۲۰:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۴
    28 0
    عجيب واقعا! اين خبر و مصاحبه مهم رو توي صفحه اول ميگذاشتيد تا ببينيد نظر مردم چيه؟! ما كه هيچ موقع حرفهاي ايشون رو متوجه نميشيم چون نتيجه جراحي اقتصادي ايشون و همكارانشون و بقيه تيم اقتصادي دولت طي همين يكسال اخير نصف شدن ارزش پول ملي بود؟ اصلا ايشون اين موضوع را درك كرده اند اين يعني چه؟ واقعا بايد به ايشون دست مريزاد گفت!
  • بدون نام IR ۲۰:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۴
    17 0
    اقتصاد ملی جای آزمون و خطای افراد نیست نتجه کارشان بسیار زیانبار بود
  • بدون نام IR ۰۰:۴۵ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۵
    11 0
    بعضی ها همیشه اصرار دارند که خلاف جهت اب شنا کنند و به انچه در حال رخ دادن است بخندند !!
  • بدون نام IR ۰۲:۰۳ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۵
    19 2
    به عنوان دانش آموخته اقتصاد از مکانی که الهام بخش رسمی غیر رسمی و پنهانی اینچنین سخنانی از سرور بزرگوار استاد پژویان است، واقعا نمیتوانم دلایل ایشان را بپذیرم. پاسخهای ایشان به سؤالات مطروحه در حد کارشناسی یک برنامه اقتصادی تلویزیونی هم نیست. به هرحال استاد محترم از سیاستگذاری های دوران جنگ انتقاد کرده اند که همین کار ظاهرا برای پاک کردن همه اشتباهات در دوران ما کافی است. من از سخنان ایشان اینگونه استنباط میکنم:" دوره کنونی را بیخیال شوید. راستی یادتان هست دوران جنگ چقدر سیاستها اشتباه بود؟"
  • سعید IR ۱۱:۴۱ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۵
    0 4
    بعد از اجرای فاز اول هدفمندی باید حاصل صرفه جویی را به بخشهای تولیدی بدهند تا صرف افزایش کیفیت تولید بشود و پس از ان فاز بعدی اجرا شود