ایسنا نوشت:

زماني موتورهاي جست‌وجوي گوگل و ياهو نوعي غول اطلاعات محسوب مي‌شدند و حتي به ذهن كاربران هم خطور نمي‌كرد كه اطلاعات موتور مورد نظر خود را از طريق غير اين دو سايت تامين كنند. اما اكنون چند سالي است كه كشورهاي مختلف به راه‌اندازي موتور جست‌وجوهاي ملي دست زده‌اند و در اين ميان موفقيت‌هاي متعددي هم به دست آورده و گاه به رقابت جدي با اين دو سايت پرداخته‌اند.

 اكنون موتور جست‌وجوي ملي چين كه با نام «بايدو» فعاليت مي‌كند، دهمين سايت پربازديد دنيا محسوب مي‌شود و طبق تحقيقات اخير صورت گرفته، موتور جست‌وجوي «بينگ» كه متعلق به مايكروسافت است سايت‌هاي "ياهو " و "گوگل" را از نظر دقت پشت سرگذاشته و از آن‌ها پيشي گرفته و در شرايطي كه سال گذشته ميزان دقت و موفقيت گوگل كمتر از 68 درصد بود، اين موتور جست‌وجو موفقيت 80 درصدي خود را به رخ اولين موتور جست‌وجو دنيا كشيده است. علاوه بر اين موارد كشوري مثل تركيه تاكنون 36 موتور جست‌وجوي اختصاصي براي خود طراحي كرده و حداقل از نظر تعداد موتور جست‌وجوهاي ملي يكي از كشورهاي پيش‌رو محسوب مي‌شود. مروري بر همين چند تجربه كوتاه به خوبي نشان مي‌دهد كه امكان طراحي سايت‌هايي به منظور رقابت دو ابر جست‌وجوگر دنيا وجود دارد، اما قطعا اين كار نيازمند دانش و عزمي جدي است.

چرا موتور جست‌وجوي ملي؟

اما آنچه امروز كشورهاي مختلف را به سمت راه‌اندازي موتور جست‌وجوهاي ملي سوق مي‌دهد بيش از همه به امنيت اطلاعات كشورها برمي‌گردد. از سوي ديگر تا زماني كه چند موتور محدود به عنوان تنها جست‌وجوگرهاي موجود شناخته شوند اين موضوع مي‌تواند تهديدي جدي عليه آزادي كشورها باشد.

نمونه بارز اين ادعا اقدام اخير گوگل در ارتباط با حذف نام "خليج فارس" از صفحه نقشه اين سايت است. مساله‌اي كه علاوه بر واكنش‌هاي مختلف ايرانيان موجب شد مسوولان كشور بر لزوم راه اندازي هر چه سريع‌تر جست‌وجوگرهاي ملي تاكيد كنند.

علي حكيم جوادي - رييس سازمان فن‌آوري اطلاعات - در اين زمينه مي‌گويد: در ارتباط با گوگل كه به خود اجازه داده به حريم كشور ما ورود پيدا كند بايد تصميمي جدي اتخاذ كنيم كه در اين زمينه يك موتور جست‌وجوي ملي و فقدان وابستگي به اين سايت راهكار مناسبي ارزيابي مي‌شود.

وي با تاكيد بر اين كه به عنوان يك ايراني به هيچ وجه نمي‌پذيريم كه نام خليج فارس بخواهد از جايي برداشته و يا تغيير داده شود، ادامه مي‌دهد: لازم است هر چه سريع‌تر موتور جست‌وجوي ملي خود را فعال كنيم تا مانند كشورهاي ديگر دنيا نشان دهيم كه هخيچ نوع وابستگي‌اي به گوگل نداريم.

حكيم جوادي در عين حال به بي تعهدي سايتي مثل گوگل اشاره كرد و خاطرنشان مي‌كند:‌اين اقدام گوگل حركتي بود كه بسياري افراد مدعي استفاده از امكانات خارجي را متقاعد كرد كه اين شركت‌ها و نمونه‌هايي همچون گوگل هيچ تعهدي به كار ندارند و هر زمان كه بخواهند به خود اجازه مي‌دهند وارد حريم خصوصي ما شوند.

جست‌وجوگر ملي با چه نامي و از كي؟

اما با وجود تمام تاكيدات صورت گرفته و اين كه بارها مسوولان اعلام كرده‌اند كه حتي راه‌اندازي موتور جست‌وجوي ملي در برنامه پنجم توسعه هم مورد توجه قرار گرفته، همچنان زمان دقيقي براي راه‌اندازي اين سايت اعلام نشده و حتي نام اين جست‌وجوگر هم اعلام نشده بود تا حداقل تا پيش از آماده شدن سايت فرهنگ سازي لازم جهت استفاده از آن صورت بگيرد.

البته پيش‌تر گزينه‌هايي مانند "ياحق" و "فجر" براي نام اين سامانه معرفي شده بود اما در هر دو مورد پس از مدتي مسوولان از عدم قطعيت اين اسامي خبر داده و اعلام نام اين پايگاه را به همه پرسي و اجماع نهادهاي فرهنگي در اين زمينه موكول كردند.

درباره زمان راه‌اندازي اين جست‌وجوگر هم تاكنون وعده‌هاي مختلفي داده شده و در آخرين صحبت‌ها مسوولان از راه‌اندازي اين سامانه تا پايان سال جاري خبر داده‌اند كه بايد منتظر ماند تا در پايان سال معلوم شود آيا اين بار اين وعده عملياتي مي‌شود يا خير.البته سال گذشته هم مسوولان گفته بودند كه نمونه‌هاي پايلوت اين طرح آماده و همچنان در حال تكميل است و تلاش مي‌شود تا نخستين پايلوت آن تا پايان سال آغاز به كار كند.
2121

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 215963

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 15
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۹:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۵
    18 1
    من مي‌دانم مسئولان به اين نظر اهميت نخواهد داد... اما به هر حال مي‌نويسم. اولاً مسئوليت اين كارها بايد به شركت‌هاي خصوصي معتبر سپرده شود.... اما چون طراحي يك موتور جست‌وجوي قدرتمند نيازمند هزينه بالايي است، يا بايد حداقل به سه تا شركت وام‌هاي كلان بدهيم (كه بخشي هم در ازاي فعاليتي كه انجام مي‌دهند تبديل به بلاعوض شود) يا بايد با جمع كردن توان بهترين متخصصان كشور، يك موتور پايه‌ را طراحي كنيم و آن را در اختيار شركت‌ها بگذاريم تا در يك فضاي رقابتي روزبه‌روز آن را گسترش و ارتقا دهند و از آن بهره بگيرند. بهترين روش براي كار، بخش خصوصي با حمايت‌هاي دولتي در آغاز است و با گرفتن ضمانت‌هايي براي حفظ حداقل‌ها توسط شركت‌ها. خواهش مي‌كنم اگر كسي مي‌تواند اين صدا را به گوش مسئولان برساند، برساند.
    • بدون نام FR ۰۷:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۶
      3 11
      نظر و نگرانی شما بجاست . اما موتور ملی بوسیله مراکز پژوهشی دا نشجویی به دست دانشجویان و کارشناسان داخلی و با بودجه های تحقیقاتی در حال ساخت است . انشاله با بودجه و اهمیتی که به این کار اختصاص داده شده شاهد موفقیت این سامانه در فاز عملیاتی نیز خواهیم بود .
  • بدون نام IR ۱۹:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۵
    17 1
    مسئله راه‌اندازي موتور حتماً بخش مهمي از كار است؛ ولي بخش مهم‌تر نگه‌داري و ارتقاي كار است كه بخش دولتي به خاطر نبود انگيزه و پيچ‌وخم‌هاي فراوان ادري فاقد آن است. اسم ملي را هم لطفا از روي آن برداريد. فضايي را براي رقابت ايجاد كنيد و از هر كدام كه مديريت و رشد بهتري در كار نشان داد، با قرادادهاي كاري پشتيباني كنيد و بگذاريد موتورهاي قدرتمند خودشان، عنوان موتور ملي را از مردم كسب كنند. اعطاي اين عنوان دردي را دوا نمي‌كند. اگر واقعاً به خاطر خدا كار مي‌كنيد و كيسه‌اي براي چيزي ندوخته‌ايد به تجربه‌هاي سال‌هاي گذشته توجه نشان دهيد .
  • فروغ السلطنه GB ۲۰:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۵
    13 8
    کار بیهوده ای هست. هیچ سودی برای مملکت نداره.
    • حسین IR ۱۱:۲۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۹
      2 7
      کی گفته سودی نداره.دیدی چطورخلیج فارس روازگوگل حذف کردند.اگه ماموتورجست وجوی قوی داشته باشیم حتی توکشورهای عربی هم ازاون استفاده میشه واین اتفاقات هم پیش نمیاد.
  • امیر US ۲۱:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۵
    16 1
    حالا دلیل نمیشه چون اسم موتور جست و جوی معروف " یاهــو " شمام بزارین " یا حق " !!
  • محمد IR ۲۱:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۵
    17 4
    بی خیال بابا,شمارو چه به موتور جستجو!!!!!!!!!!!!!!!!!! بیاید این اینترنت رو هم از ما بگیرید, خیالتون راحت بشه
  • بدون نام IR ۰۰:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۶
    15 3
    آخ گوگل از این اقدام ترسید!!!! خودتونو مسخره کردین؟ با این کار گوگل میاد نام خلیج همیشه فارس را به رسمیت می شناسد؟!
  • بدون نام IR ۰۲:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۶
    13 3
    این موتور هم در راستای فیلترینگ اینترنت و ایجاد اینترانت ملی است! مثل شبکه داخلی سازمانها! از اون گذشته ظاهرا این خبر ها رو یه نهادی یا سازمانی به صورت کاملا دیکته شده رو خروجی خبرگزاری ها میبره!! منظور اینکه نوشته یه خبر نگار نیست!!! ...
  • آذردخت IR ۰۷:۲۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۶
    28 2
    یه وقت از اسامی فارسی استفاده نکنید ها !!!!! همش اسم های عربی . مثلا چی میشه بذارید: پیروز یا سپیده دم یا هر واژه ی فارسی دیگه
    • ايراني IR ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۷
      6 1
      با نظر شما كاملا موافقم. خوشحالم كه در ميان ايرانيان،هنوز كساني پيدا مي شوند كه به فكر زبان ستمديده ي پارسي هستند.
    • ايران دوست IR ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۷
      6 1
      با نظر شما(آذردخت) كاملا موافقم. چرا ما بايد اين همه از واژه ها و نامهاي عربي استفاده كنيم. در ضمن خواهش مي كنم براي پاسداشت زبان پارسي در نوشتار، از پارسي رسمي و كتابي استفاده كنيم نه پارسي محاوره اي و كوچه بازاري.
  • ناظر تنها IR ۰۹:۳۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۶
    19 2
    امیدوارم برادرخوانده "بایدو" را تحت عنوان موتور ملی به خورد مردم ندهند.. مثل خودروی ملی!!
  • mehdi IR ۱۳:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۶
    7 2
    یه طرحی هست برای فیلترینگ بیشتر . دقیقا مثل طرح موتور جستجوگر "بایدو" چین !
  • سعید IR ۱۹:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۶
    7 2
    عزیزان دولتی برید سرعت اینترنت رو درست کنید بعد بیاید موتور جستجو راه بندازین! بابا به خدا اونور اینترنت 4g دارن روی موبایل! ما هنوز 3g درست و حسابی نداریم. الان اینترنت اومده روی موبایل و تبلت! ما wifi میخوایم یالا! 3g میخوایم یالا!