۰ نفر
۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۲۲:۰۰

این روزها کم نیستند، مخاطبانی که پای خبرهای گرانی می نویسند:"سزای گران فروش نخریدن است، همه با هم متحد شویم و نخریم تا ارزان شود."

علی حق: این گزاره از دو بعد جای بحث دارد. اول این که آیا واقعا همه گران فروشی می کنند یا این که ما داریم آرام آرام طعم واقعی شدن قیمت ها را که طراحان طرح هدفمندسازی یارانه ها، نوید داده بودند، مزمزه می کنیم؟
خلاصه اتفاقی که طی یکسال و نیم گذشته رخ داده این است:"دولت اجرای قانونی را آغاز کرده که هدفش آزادسازی قیمت ها از نرخ گذاری های دولتی و یارانه ایست.
پس در گام نخست قیمت حامل های انرژی افزایش یافته است. یعنی تنها مزیت رقابتی بسیاری از صنایع ایرانی که انرژی ارزان بود، در حال از میان رفتن است. پس هزینه تولید افزایش یافته بدون این که سایر هزینه های سربار تولید در ایران کاهش یابد. نرخ تورم هم که سیر صعودی گرفته تا نرخ بهره و دستمزد هم بالا رود. پس در کنار افزایش هزینه تامین مالی، افزایش دستمزد نیروی کار بر قیمت تمام شده تولید افزوده شده است.
از سوی دیگر نرخ ارز هم نیمه آزاد شده و بالا رفته است. بدین معنا که قیمت تمام شده مواد اولیه وارداتی افزایش یافته است. حتی اجرای برنامه اصلاح ساختار تولید به منظور کاهش مصرف انرژی نیز به دلیل افزایش نرخ ارز، پر هزینه شده است.
بدین ترتیب یارانه ها در حال رخت بربستن از اقتصاد ایران هستند. قیمت ها در حال واقعی شدن هستند، چه ما خوشمان بیاید چه نیاید. چه ما دوست داشته باشیم در عین این که یارانه نقدی می گیریم اجناس ارزان بشود، چه دوست نداشته باشیم، واقعی شدن قیمت، یعنی افزایش قیمت.
حال آیا می توان چشم بر این روند خود خواسته افزایش قیمت ها بست و یکسره همه افزایش قیمت ها را گرانفروشی دانست؟
اما بعد دوم گزاره فوق، این است که آیا در شرایط فعلی با نخریدن ما قیمت ها به سطح قبلی باز می گردد؟
زمانی که قیمت تمام شده کالاهای تولید داخل افزایش یافته است، اگر بر فرض محال همه خریدها متوقف شود و تولیدکنندگان کالاهای خود را زیر قیمت بفروشند، چه می شود؟ بدیهی است که در میان مدت همه ورشکست می شوند و همه ما هم بیکار و بی پول می شویم و دیگر قادر به هیچ نوع خریدی نخواهیم بود.
پس این راهی را که آغاز شده به این راحتی ها نمی شود، متوقف کرد. چنان که دولت هم بر اجرای فاز دوم هدفمندسازی یارانه ها تاکید بسیار دارد.
اما در آستانه آغاز این فاز بهتر است، همه با هم همانطور که بر دریافت یارانه نقدی اصرار داریم، مسوولیت گرانی هایش را هم بپذیریم و به آن تا اطلاع ثانونی عادت کنیم. دولت هم باید مسوولیت گرانفروشی ها را بپذیرد و اعتراف کند که شیوه برخورد تعزیراتی با بازار شکست خورده است یا در اجرای آن ضعف داشته است.
چه مردم، چه دولت نباید برای فرار از مسوولیت انگشت اتهام به سود گرانفروش موهومی نشانه بروند، با این کار هیچ گاه چیزی ارزان نمی شود، فقط دلخوشی آنی برای گوینده و شنونده حاصل می شود.
 واقعیت های اقتصاد با طرح چنین تمثیل هایی عوض نمی شود. قیمت در بند را که آزاد کنی میل به افزایش دارد.
 
  پی نوشتها: *به دلیل بروز برخی محدودیت ها تحت تاثیر تحریم های غرب علیه جمهوری اسلامی، تولید، افزون بر این که به دلیل افزایش هزینه های ناشی از هدفمندی یارانه   ها گران شده، دشوارتر هم شده است.
                  ** تامین کمبود بازار داخل از طریق واردات تهاتری هم به دلیل گرانی و کمبود ارز، به گرانی ها در بازار داخلی دامن زده است.

/3131

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 213734

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مجید.ح IR ۲۳:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۶
    39 1
    اگر نخریم هم ارزان میشود هم برای سلامت جامعه خوب است چون باعث کم شدن چربی خون وفشار جیب هم میشود ولی مشکل اینجاست که اگر نخریم صادر هم میشود
  • بدون نام IR ۲۳:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۶
    35 0
    خدا آخر عاقبت ما رو بخیر کنه! البته بخیر که نشد ولی امیدواریم بشه!
  • بدون نام IR ۰۰:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۷
    35 1
    نخریم تا هم خودمان در مضیقه بمانیم و هم کارگر را از کار بیکار کنیم!!! دولت به عنوان بزرگترین مصرف کننده بهتره از خودش شروع کنه و نخره. لازم نیست مدیران دولتی اتومبیل شخصی داشته باشند. می توان همه آنها را با چند دستگاه اتوبوس به کارهایشان رساند. جشنواره دستاورد مهر ماندگار هم نگیرند و بیخود پول مردم را حیف و میل نکنند. وزیران و مدیران را موظف کنند تا از خانه برای خودشان غذا بیاورند و از جیب ملت ارتزاق نفرمایند. و خیلی صرفه جویی های دیگر مثل سفرهای استانی و خارجی و .... دولت راست می گه اول به خودش سخت بگیره.
  • بدون نام DE ۰۲:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۷
    20 1
    اصولا چرا باید اینقدر قیمتها سرسان آور بشه که نخریم؟
  • بدون نام IR ۰۸:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۷
    16 0
    ببخشيد اين آقا فرمودند كه مشكل گراني براي توليد كنندگان چيست ولي اين معادله چند مجهولي را حل نكردند كه وقتي قيمت ها با توجه به چيزي كه ايشان گفته تا حدود 50% بالا رفته و دستمزدهاي (كاركنان و كارگران) حداكثر 15 % بالا رفته اين قشر چگونه با اين امر خو بگيرند !!! حكايت خر ملا نصرالدين نباشد كه هر روز غذا خرش را نصف ميكرد تا عادت كند خره مرد ملا گفت اگر يكي دو روز ديگه زنده مي ماند به هيچ عادت مي كرد
  • حسن DE ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۷
    25 0
    آره به خدا خودشون گرون می کنن و بعد حرف از مبارزه با گرانفروشی می زنن. این قصه سر دراز داره فقط نمی دونم چرا مردم نمی گیرن قضیه رو و هنوز باورشون نشده که قیمت ها ذاتا بالا رفته و از این به بعد همینه
  • محمد جواد IR ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۷
    11 0
    دولت نباید سر پوش روی گرانی بگذارد و به مردم این حس را تلقین کند که گرانی وجود ندارد یا نباید باشد که این حس بسیار خطرناک است و شمشیر دو لبه است،مگر میشود که گرانی نباشد؟در برخی کشورها تا 150 درصد این طرح گرانی به بار آورده است،بنابراین نباید در کوس رسوایی کارخانه دار و وارد کننده و.....دمید چون آثار درد آی گفتن است نه سکوت!!!!
  • بدون نام IR ۰۹:۳۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۷
    31 0
    آقا یارانه نقدی و قیمت واقعی نخواهیم باید کیو ببینیم؟؟ اصلا این قضیه خودساخته نیست. دولت خواسته است. الان فایده هدفمندی چیه؟؟؟؟؟