علی پاکزاد: تازه ترین گزارش بانک مرکزی از وضعیت قیمت خرده فروشی مواد خوراکی در هفته منتهی به 15 اردیبهشت ماه سال جاری از افزایش بخش عمده ای از مواد خوراکی خبر داد.
در گزارش بانک مرکز آمده است: « در گروه لبنیات قیمت ماست غیرپاستوریزه، ماست پاستوریزه وکره پاستوریزه ثابت بود . بهای سایر اقلام این گروه نسبت به هفته قبل افزایش یافت. قیمت تخم مرغ کاهش داشت و شانه ای ٣٠٠٠ الی ٤٨٠٠ تومان فروش رفت. در گروه برنج ، بهای برنج داخله درجه یک بدون تغییر بود. قیمت برنج وارداتی غیر تایلندی افزایش جزئی ولی بهای برنج داخله درجه دو اندکی کاهش یافت. در گروه حبوب، قیمت همه اقلام این گروه نسبت به هفته قبل افزایش داشت.
در هفته مورد بررسی، در میادین زیر نظر شهرداری لیمو شیرین عرضه کمی داشت ولی سایر اقلام میوه و سبزی تازه که تعدادی از آ نها از نظر کیفی در سطح پایینی قرار داشتند، به نرخ مصوب سازمان میادین میوه و تره بار عرضه می گردید. میوه فروشی های سطح شهر اقلام مرغوب میوه و سبزی تازه را عرضه می نمودند که در گروه میوه های تازه بهای نارنگی، گوجه سبز، هندوانه و به ویژه طالبی کاهش ولی قیمت سایر اقلام این گروه به ویژه لیمو شیرین افزایش یافت. در گروه سبزی های تازه بهای بادنجان و به ویژه گوجه فرنگی افزایش ولی قیمت سایر اقلام این گروه کاهش داشت. در این هفته بهای گوشت گوسفند و گوشت مرغ افزایش جزئی ولی قیمت گوشت تازه گاو و گوساله اندکی کاهش یافت. در هفته مورد بررسی، بهای قند، شکر و انواع روغن نباتی ثابت بود و قیمت چای خارجی افزایش داشت.
الیته مقایسه قیمت های مربوط به هفته دوم اردیبهشت ماه سال جاری با مدت مشابه در سال 90 نشان می دهد بخش عمده ای از این اقلام افزایش قیمت داشته است.
افزایش قیمت ها همزمان با بلعیده شدن واحدهای کوچک لبنی
مقایسه بین قیمت 26 قلم از کالاهای ثابت و پر مصرف این سبد نشان می دهد که سر جمع قیمت این اقلام رقمی معادل 86 هزار تومان بوده است که در سال جاری همین سبد بر اساس گزارش بانک مرکزی به رقمی معادل 117 هزار تومان رسیده که نشان از رشد 35 درصدی قیمتها دارد. البته با توجه به اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها نمی توان انتظار داشت تولید کنندگان در همان سطوح قبلی قیمت به تولید بپردازند ولی سئوال اصلی اینجاست آیا افزایش قیمت اتفاق افتاده بنابر هدف گذاری دولت به افزایش کیفیت تولید و افزایش بهره وری تولید کنندگان هم منجر شده یا خیر؟
در پاسخ به این پرسش تنها می توان از شواهد موجود گفت هنوز با اهداف هدفمندسازی فاصله زیادی وجود دارد، اما اتفاقی که قطعات در بین تولید کنندگان لبنی در حال وقوع است بلعیده شدن تولید کنندگان کوچک توسط واحدهای بزرگ است. ولی این اتفاق بدون هیچ تضمینی در جهت افزایش کیفیت تولید اتفاق می افتد؛ البته نباید یادمان برود که مسئولان در زمان طرح برنامه به صراحت اعلام می کردند که مخالف همه گیر شدن فرایند کوچک خواری در بخش تولید و تولد غولهای انحصاری هستند، اما این روند در حال شکل گیری است و باید مراقب آن بود.
مقایسه سبد مواد خوراکی در پایتخت طی فرودین ماه | |||
عنوان | هفته دوم اردیبهشت 90 | هفته دوم اردیبهشت 91 | درصد تغییر |
ماست پاستوریزه(کیلوگرم) | 1200 | 1832 | %52.7 |
پنیر پاستوریزه(کیلوگرم) | 3370 | 5320 | %57.9 |
کره پاستوریزه (کیلوگرم) | 8843 | 9910 | %12.1 |
شیر استریلیزه(کیلوگرم) | 1000 | 1600 | %60.0 |
تخم مرغ(شانه) | 5300 | 4011 | -%24.3 |
برنج وارداتی(کیلوگرم) | 1780 | 2693 | %51.3 |
برنج ایرانی درجه یک(کیلوگرم) | 3488 | 4264 | %22.2 |
نخود(کیلوگرم) | 2387 | 2900 | %21.5 |
عدس(کیلوگرم) | 2321 | 3059 | %31.8 |
لوبیاچیتی(کیلوگرم) | 2708 | 4223 | %55.9 |
لوبیا قرمز(کیلوگرم) | 2801 | 3813 | %36.1 |
سیب قرمز (کیلوگرم) | 2834 | 2840 | %0.2 |
پرتقال(کیلوگرم) | 1844 | 2566 | %39.2 |
نارنگی(کیلوگرم) | 1734 | 3131 | %80.6 |
هندوانه(کیلوگرم) | 625 | 933 | %49.3 |
خیار(کیلوگرم) | 934 | 1491 | %59.6 |
گوجه فرنگی(کیلوگرم) | 837 | 2422 | %189.4 |
سیب زمینی(کیلوگرم) | 887 | 725 | -%18.3 |
پیاز(کیلوگرم) | 548 | 618 | %12.8 |
گوشت گوسفند(کیلوگرم) | 16270 | 23250 | %42.9 |
گوشت گوساله(کیلوگرم) | 11910 | 17530 | %47.2 |
گوشت مرغ(کیلوگرم) | 3200 | 4642 | %45.1 |
قند (کیلوگرم) | 1420 | 1805 | %27.1 |
شکر(کیلوگرم) | 1250 | 1585 | %26.8 |
چای خارجی(کیلوگرم) | 5050 | 7309 | %44.7 |
روغن مایع(کیلوگرم) | 1952 | 2778 | %42.3 |
جمع قیمت اقلام: | 86493 | 117250 | %35.6 |
درصد تغییر: | %35.6 | - | |
منبع: بانک مرکزی / سایت میادین میوه تره بار شهرداری تهران واحد: تومان |
22239
نظر شما