همشهری نوشت:

یکی از عناصری که در شبکه ملی اطلاعات تعریف می‌شود موتورهای جست‌وجوی داخلی است، اما برای راه‌اندازی چنین موتور جست‌وجویی، چالش‌ها و مشکلاتی بر سر راه وجود دارد، در این زمینه با مهندس غلامرضا انصاری معاون سازمان فناوری اطلاعات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت‌وگو کرده‌ایم.


آیا در قانون برنامه پنجم توسعه به صراحت در باره راه‌اندازی موتور جست‌وجوی ملی چیزی ذکر شده است؟
در قانون نیامده ولی به اقتضای نیاز، کلمه اینترنت در قانون آمده است و ما باید کاربران را به اینترنت وصل کنیم. البته غیر از این خیلی از کشورهای دنیا مثل چین، روسیه و ایتالیا موتورهای جست‌وجوی ملی خودشان را دارند. حتی گوگل را خودشان مدیریت می‌کنند. در چین، گوگل بعد از «بایدو» است در روسیه، کره‌جنوبی و اروپا موتورهای جست‌وجوی داخلی مقام اول را دارا هستند.

 

آنطور که در نمایشگاه سبیت آلمان ارائه شده بود، مصری‌ها هم موتور جست‌وجوی مستقلی دارند و کشورهای اسلامی خیلی از این موضوع استقبال کرده‌اند.
بله دقیقا، در نروژ با یک مدیر‌ آی‌تی این کشور ملاقات داشتم او می‌گفت در آن کشور اینترنت فامیلی دارند یعنی به خانواده‌ها اینترنت باز نمی‌دهند. اینترنت فامیلی می‌دهند. همان موقع با عربستانی‌ها جلسه داشتیم که اسپانسر کل نمایشگاه مذکور، عربستان بود. آنها گفتند، وایت‌لیست داریم البته ما بلک‌لیست داریم پس در همه کشورها محدودیت‌ها و ملاحظات وجوددارد.

 

راه‌اندازی موتور جست‌وجوی ملی الان به کجا رسیده است؟
در بحث موتور جست‌وجو چند فعالیت در حال انجام است یکی اینکه فراخوانی دادیم تا کسانی که می‌خواهند اپراتور موتور جست‌وجو شوند، بیایند که تعدادی مراجعه کرده‌اند. اینها به‌عنوان فراهم‌کنندگان جست‌وجوی رایانه‌ای (فجر) نامیده می‌شوند، تصمیم داریم چند اپراتور را در این زمینه در کشور معرفی کنیم، البته دیگران هم اگر فعالیت کنند مانعی ندارد، ولی آنها باید تعهدات و سطوحی را رعایت کنند، مثلا در بحث خط و زبان فارسی، رعایت مسائل قابل پالایش و موارد شبیه به این. یکی از کارهایی که باید وزارت ارتباطات انجام دهد، تهیه بسته حمایتی و ارجاع کار به اپراتورهای خصوصی است که عنوانش را فجر گذاشتیم.

 

چند شرکت از این موضوع استقبال کردند؟
حدود 10 شرکت توانمند پیشنهادهای خود را ارائه داده‌اند، منتها کمی در کارشان نقص دارند که در حال بازنگری هستیم.

 

پیش‌بینی شما برای راه‌اندازی این موتور جست‌وجوی ملی چه زمانی است؟
ما می‌خواهیم همه موتورهای جست‌وجوگر را حمایت کنیم. الان تمام موتورهای جست‌وجوگر داخلی و پروژه‌های مرتبط با آن را شناسایی کرده‌ایم و بعضا در سال 91 فاز 1 و 2 آن به بهره‌برداری می‌رسد بنابراین امسال در حوزه ساماندهی کار می‌کنیم و سال 91 مرحله گذر است و حداقل یکی دو موتور جست‌وجوگر عملیاتی می‌شود.

 

طی 10 تا 15 سالی که اینترنت وارد ایران شده هیچ کس از خدمات دهندگان محتوا و سرویس‌های اینترنتی مانند بلاگ سرویس‌ها و موتورهای جست‌وجوی فارسی حمایت نکرده است و در واقع دولت هیچ کمکی به آنها نکرده است این نخستین‌بار است که از زبان یک مسئول دولتی می‌شنویم که دولت می‌خواهد کمک کند.
حالا باید دید کمک چه هست، اگر منظورتان کمک مالی است که آنهم شرایطی دارد الان در وزارتخانه از محل وجوه اداره شده و اختیاراتی که قانون بودجه می‌دهد وام و تسهیلات می‌دهیم و وام‌های کم بهره با مدت بازپرداخت طولانی به 10 گروه تعلق می‌گیرد که در حوزه وب فعال هستند و منتفع هم شده‌اند، هر مجموعه‌ای که به وام نیاز دارد و اگر شرکت حقیقی باشد دعوت می‌کنم حتما مراجعه کنند.

الان معاونت علمی و فناوری هم کمک‌های خیلی خوبی می‌کند. این در حالی است که در طرح تکفا، شرکت‌های متعددی برای گرفتن وام ایجاد و بعدا هم منحل شدند یعنی وام را گرفتند و بعد منحل شدند. البته اقبال مردم و کاربران به این محصولات خیلی مهم است، یعنی اگر بخواهیم موتور جست‌وجو راه‌اندازی کنیم و کاربران اقبال نداشته باشند جزو سرمایه‌گذاری بدون عایدی می‌شوند. سیاست وزارت ارتباطات این است که از بخش خصوصی حمایت کند و حمایت در حدی باشد که بخش خصوصی روی پای خودش بایستد و خودگردان باشد. شرایطی که ما به‌وجود می‌آوریم باعث خواهد شد که کاربران به آنها اقبال داشته باشند.

2121

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 196230

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۲:۵۱ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۹
    19 1
    حتما!!! کلی خندیدم!
    • من IR ۲۳:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۴
      0 1
      این خبر رو یادت باشه، ان‌شاءالله وقتی به زودی خبر راه‌اندازی موتور جستجوی ملّی رو شنیدی این نظری که گذاشتی رو یادت بیاد.
  • عليرضا IR ۱۳:۰۲ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۹
    3 14
    هر كي اينترنت ملي مي خواد بگه!
  • رضا IR ۱۳:۱۳ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۹
    16 0
    جناب آقاي مهندس غلامرضا انصاري فرموده اند "همان موقع با عربستانی‌ها جلسه داشتیم که اسپانسر کل نمایشگاه مذکور، عربستان بود. آنها گفتند، وایت‌لیست داریم البته ما بلک‌لیست داریم پس در همه کشورها محدودیت‌ها و ملاحظات وجوددارد." چه تحليل بي نظيري! همه دنيا! عربستان! شايد من دچار اختلال حواسم اما اين عربستان همان نيست كه مفتي هاش دستور دادن زنان چشماشون رو هم بپوشونن! وقاحت هم حدي دارد.
    • با نام IR ۲۲:۳۸ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۹
      7 1
      تو کلیک چند سال قبل نوشته بود اینترنت رایگان عربستان حالا ایران نمی خواد رقابت کنه مفت باشه وایت لیست باشه بلک لیست نخواستیم اینترنت اینجا مثل کشورای ترک که نمی شه حداقل عربی بشه/رایگان/ البته تو ایران چیز مفت رو فقط تو خواب باید دید.
  • بنده خدا IR ۱۳:۱۶ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۹
    19 1
    آقا لطفا" بگویید این موتور گازیه یا دنده ای؟ چینیه یا غربی؟ کارت سوخت هم داره ؟ بهش یارانه هم میدهند؟ توضیح بیشتر دهید تا ما از گمراهی بدر آییم!
  • کاربر ملی IR ۱۳:۲۵ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۹
    22 1
    پس از راه اندازی موفق و کم هزینه سیستم عامل ملی،ایمیل ملی ،مرکز گواهی ملی ،و اینترنت ملی فقط موتور جستجوی ملی کم بود که الحمدالله تا سال 91 یعنی 3 تا 15 ماه دیگر راه اندازی می شود .به امید روزیکه آفتاب را ملی کنیم
  • بدون نام IR ۱۳:۴۲ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۹
    26 1
    این رفتار ها آدم را به یاد کره شمالی می اندازه! در همین شماره همشهری نکاتی درباره کره شمالی گفته شده که به نظر می رسد به صورت هدف برای دولت ایران نمود پیدا کرده!!!
  • بدون نام IR ۱۴:۱۰ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۹
    18 1
    هر کاری که چین کرد ما هم باید بکنیم؟
  • دانشجو خردگرا IR ۱۵:۰۲ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۹
    17 2
    ما همچنان حامی گوگل هستیم اگه فوتبال بی نود بشه اگه نود بی عادل بشه اینترنت هم بی گوگل میشه!
    • من IR ۲۳:۵۸ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۴
      0 1
      البته! شما یه کم در مورد جاسوسی‌هایی که گوگل می‌کنه و امکانات و زیرساخت‌هایی که برای این کار در اختیار داره مطالعه کن، بعد ببینم باز هم از گوگل حمایت می‌کنی یا نه!
  • مهرداد BR ۱۵:۱۰ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۹
    10 1
    چه شود...
  • جهان IR ۱۶:۱۱ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۹
    24 1
    بابا سرعت اینترنت رو زیاد کنین این یکی پیشکش
  • عادل US ۱۶:۵۶ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۹
    1 11
    همه چیزو به تمسخر نگیرین.این مسئله کاملا صحت داره و داره خوب پیش میره.طرف 4 تا موتور رو بشبگن نام ببره نمیتونه،بعد مسخره هم میکنه.........فکر میکنم که موفق عمل کنه.
  • سیما IR ۰۰:۵۰ - ۱۳۹۰/۱۱/۱۰
    9 1
    اگه این کارا رو واسه ما می کنید ما که نمی خوایم ! پس زوریه نه ؟!
  • بدون نام IR ۱۱:۰۰ - ۱۳۹۰/۱۱/۱۰
    8 1
    احتمالا منظورتون موتور ملیه که روی پیکان نصب شد!!! آقا جون موتور جستجوی ملی هم بی شک دست کمی از موتور ملی پیکان نخواهد داشت، گوگل و امثالهم علی رغم داشتن آخرین دانش ایندکس و الگوریتم فقط تونستند 10 درصد محتوای اینترنت را پوشش بدند، با این حساب موتور ملی در نهایت می تونه 1 درصد از محتوا را پوشش بده و این یعنی ... میگی نه؟؟؟
  • صرفا جهت تخریب!!! IR ۱۷:۲۹ - ۱۳۹۰/۱۱/۱۰
    9 1
    تست موتور جستجوی ملی : کلمه جستجو ژنتیک نتیجه جستجو : 1.اسب 2.خیار 3.موز 4. افغانستان 5.دلار
  • امید IR ۱۴:۲۵ - ۱۳۹۰/۱۱/۱۲
    4 1
    تو سیستم عامل ملی موندن حالا اومدن سراغ این یکی!!
  • en30 IR ۲۳:۰۹ - ۱۳۹۰/۱۱/۱۶
    3 1
    واقعا کارامون خنده داره!!نمیخواد همه چیو ملی کنین و خرابش کنین،اگه با ملی شدن مشکل حل میشد که ما حرفی نداشتیم ولی 1000برابر بیشتر میشه.اگه راست میگین سرعت کم رو یه فکری براش بکنین!!