۰ نفر
۱۸ دی ۱۳۹۰ - ۲۱:۳۰

آشفتگی اجتماعی که در جامعه شناسی به آنومی معروف است وضعیتی است که در آن هنجارهای مسلط یک جامعه قدرت تاثیر گذاری اش را بر رفتار و اراده جمعی از دست می دهد.

این واژه اگرچه دارای ریشه یونانیست اما اول بار توسط امیل دورکیم جامعه شناس مطرح فرانسوی در کتب تقسیم کار و خودکشی بیان شد که ناظر بر حالتی است که جامعه به دلایلی دچار بی هنجاری یا بحران هنجارهاست.

به نظر دورکیم در جوامع صنعتی به دلیل سرعت تحول جامعه منافع پاره ای از گرو ها با هم در تضاد قرار می گیرد و هیچ کس در جای خودش نیست.در حقیقت باید گفت در روند صنعتی شدن جوامع ، جامعه از یک وضعیت ثابت قبلی در جهت رسیدن به تعادل جدید حرکت می کند.

در طی این حرکت ارزشهای مرحله قبل سست شده و هنجارها و نرم های رفتاری وابسته به آن هنجارها اقتدار خود را از دست داده و از طرفی هنجارهای جدید هم نتوانسته جای خود را در رفتارهای مردم پیدا کند لذا در این حالت افراد جامعه مخصوصا جوانان دچار وضعیت بی هنجاری می شوند که به آنومی معروف است.

این اتفاق هم اکنون بیشتر در جوامع در حال توسعه رخ می دهد که دارای سنت های محکم و لایتغیری در عرصه های مختلف اجتماع داشتند و هم اکنون با ورود فرهنگ توسعه و تکنولوژی های نوین خود را در وضعیتی می بینند که جوانان از قواعد سنتی اطاعت نمی کنند و قوانین جامعه نوین را نیز نمی دانند.

این وضعیت بی هنجار موجبات ایجاد مخاطرات اجتماعی فراوان می شود که امیل دورکیم یک نمونه آن را در بروز پدیده خودکشی بررسی کرده است.

به عنوان مثال در جامعه ما طلاق تا مدتها امری مزموم بود و نگاه جامعه سنتی به زن مطلقه ، فرزندان طلاق و حتی مردی که زن خود را طلاق داده است نگاهی توام با برخی پیش داوری ها بود.

اما با رشد طلاق که به طور حتم در برخی از زندگی ها یک ضرورت است و ازدیاد این پدیده به نظر می رسد که شکل جدیدی از روابط زناشویی البته در شهرها و مخصوصا تهران در حال شکل گیری است که طلاق در آن لزوما پایان همه چیز و دروازه ورود به دنیای مطرودان نیست.

اما در این میان هستند کسانی که با نگرشهای جدید نمی خواهند تا ابد بر یک زندگی نابسامان پای بفشارند و از طرف دیگر در مواجهه با پدیده طلاق کاملا از پیامدهای سنتی آن در هراسند این گونه افراد دچار آنومی هستند. بیشتر قتلها و خشونت های خانوادگی در نزد همین افراد رخ می دهد که نه از زندگی خود راضیند و نه می توانند طلاق بدهند.

این معضلات برای جوانان به شکل بحران هویت رخ می نماید . و منصه بروز و ظهور آنها در پیروی جوانان از هنجارهای زودگذر، مدهای عجیب و غریب و بالاخره بی آرمانی و پوچ گرایی رخ می نماید. که اگر در همین مرحله کنترل شود باز جای شکر است.

اما برخورد غلط و فاقد آگاهی بخش رسمی جامعه با این پدیده می تواند باعث کانالیزه شدن بی هنجاری در ایجاد و رشد جرایم اجتماعی شود.
45301

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 192917

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • hamvatan AE ۲۲:۲۸ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۸
    18 7
    همیشه اینطوره که بعد از ۱ انقلاب ارزشی و دینی وقتی که اصول نادیده گرفته میشود، و بعد از گذشت ۳۰-۴۰ سال که نسل قبل جایشان را به نسل جدید میدهند و جوانان در تاثیر رسانهای خارجی، تحت تاثیر و بیهویتی میشوند، این اتفاق میافتد، و در ان زمانه اوج خود میرسد، که عمل از شعار فاصله میگیرد، و حقانیت ثابت نمیشود، مسله در کشور ما همه جا نوشته نماز ستون دین است، ولی درب تمام مسجدها قفل و فقط برای چند دقیقه از وقت ازان باز است، که در جاهای دیگر که اینهمه شعر روی دیوار است اینگونه نیست، یا تمیزی شهر، سلامت عملکرد ارگانها ، فرودگاه، بیمارستانها وووو غیرو این است که نا خودآگاه ۱ قهر نسل جوان با عقاید و اصول در جامعه پدیدار میشود که با مرور زمان و نزدیکتر نشدن، شعار بیهویتی وخیمتر میشود
  • یاسمن RU ۲۳:۲۹ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۸
    32 2
    به خاطر اشتغال و ثروت انبوهی که در جامعه نهفته است
    • بدون نام IR ۱۹:۰۳ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۹
      4 1
      خندیدیم
  • امین IR ۲۳:۴۴ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۸
    42 1
    آقا این چه سوالی هستش که می پرسید !! معلومه که به خاطر بی کاری و بی پولی سردرگم هستند
  • بدون نام IR ۰۰:۳۹ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۹
    41 1
    . . . .اینها مقصرند: . . .شورای عالی انقلاب فرهنگی بعنوان اصلی ترین نهاد قانون گزاری فرهنگی صدا وسیما وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وزارت ورزش و جوانان شهرداریها یعنی همه قدیمی فکر میکنند و به روز نیستند و برنامه های غمگین دارند و غیر جذاب . .
  • بدون نام IR ۰۶:۲۸ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۹
    15 1
    چرا؟؟؟؟؟/
  • بدون نام US ۱۶:۲۲ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۹
    1 1
    سوای نظر از موضع گیری آخر خبر، تحلیل درست و به جایی بود...
  • بدون نام IR ۰۲:۵۲ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۰
    7 2
    بدبخترين موجودات روي زمين جووناي ايرونين از اونجا رانده از اينور مانده خاك عالمم روش
  • بدون نام IR ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۴
    3 0
    خودم را مثال می زنم. مشخص نیست اگر امسال ازدواج کنم آیا سال بعد فراخوان جنگ نیروی زمینی خواهم شد یا نه. نیز مشخص نیست یارانه 2 ماه دیگر قطع خواهد یا نه. نیز من 500هزارتومان حقوق دارم. نیز ارث پدری ندارم. مسکن مهر تعلق نگرفته. آیا مرفه ام؟ آیا سال بعد در جنگ شهید خواهم شد. آقای سردار کمالی میگوید این رویه سربازی با کمیت ادامه دارد. نیز سرباز حرفه ای و بخش خصوصی دفاع از کشور منتفی است. آیا سال بعد شهید و بهشت روم تکلیف فرزندم چه خواهد شد.آیا به عوض دانشمند شدن و توسعه کشور چاقوکش و معتاد و هروئین فروش خواهد شد. نیز مهریه 1000 سکه ای معادل 600 میلیون تومان همچنان ادامه دارد و تعیین سقف نشده. مشص نیست من چه میکنم و سایر بزرگان در امر ساماندهی امور چه میکنند؟ صبح تا غروب بحث جریان انحرافی است.