۸۰ نفر
۹ فروردین ۱۴۰۳ - ۱۰:۴۲
ایران در برابر سه تهدید بزرگ

جستجوی صرف تهدیدات در مباحث امنیتی مرتبط با خطر تجزیه و گروه‌های افراطی، ما را از خطرات بزرگتری غافل می‌کند که اتفاقا جلوه‌های مشهود دارند و هیچکدام از آنها، مستور نیستند.

سال ۱۴۰۳ هجری شمسی را در شرایطی آغاز کرده‌ایم که آخرش هم نفهمیدیم این سال پربرکت، از آنِ کدامیک از حیوانات محترم یعنی عالیجنابان نهنگ و اژدها است. به هر تقدیر، سال نهنگ باشد یا اژدها، نان بسیاری از ما ایرانیان، امسال هم بر پشت خرگوش است! خرگوش به چابکی می‌دود و دشوار است دست یازیدن به نان! یکی از نفرین‌های قدیمی در ادبیات فولکلوریک ما کُردها، این است که یک پدر دلشکسته و رنجور، فرزند ناسپاس و قدرناشناس یا خاطی را چنین نفرین کند: «الهی رزق تو بر پشت خرگوش باشد روله!» صد البته در این اقتصاد تورم زده و بحرانی، کسی ما را نفرین نکرده و بخش عظیمی از مشکلات امروز ایران، ریشه در رویکردهای نظری و شیوه‌های عملی در «حکمرانی» دارد. ترجیح می‌دهم به جای آن که از خود سوال کنم «با این دست فرمان کجا خواهیم رفت؟»، در همین ایستگاه فروردینی، یک بار دیگر، یک پرسش تکراری اما حساس و حیاتی را پیش بکشم: «مهمترین تهدیدات علیه بقای ایران کدامند؟» دقت بفرمایید؛ تهدیدات علیه ایران و نه علیه نظام جمهوری اسلامی.

در این چند سال، حکمرانان، سیاستمداران و نهادهای مرتبط با امر امنیت و قدرت سخت، همواره پاسخ‌های تکراری و مشخصی به این سوال داده‌اند و با درصدهای لَختی بالا اندکی پایین، غالبا به این موارد اشاره می‌کنند: تهدیدات آمریکا علیه ایران، تهدیدات اسراییل علیه ایران، خطر فعالیت گروه‌های تجزیه طلب و تهدیدات مربوط به گروه‌های افراطی. یحتمل، برخی از کارشناسان و شاید بعضی از مسئولین پایه بلند، پس از رویدادهای مرتبط با جنبش اعتراضی سال ۱۴۰۱ هجری شمسی، تظاهرات مردمی و به ویژه احتمال شکل‌گیری اعتراضات گسترده زنان را هم نیز به لیست تهدیدات پیشین افزوده‌اند. اما من بر این باورم که این نگرش، نه تنها کوته بینانه، بلکه خطرناک است و زوایای مهمی از واقعیت صحنه را پنهان می‌کند. عوامل خطرناکتری امروز و فردای ایران را تهدید می‌کنند که قدرت فرساینده آنها، به مراتب از آمریکا و اسراییل هم بالاتر است. از این گذشته، جستجوی صرف تهدیدات در مباحث امنیتی مرتبط با خطر تجزیه و گروه‌های افراطی، ما را از خطرات بزرگتری غافل می‌کند که اتفاقا جلوه‌های مشهود دارند و هیچکدام از آنها، مستور نیستند. بگذارید به سه تهدید بزرگ اشاره کنم که به زعم من، به مراتب از مواردی که بدانها اشاره رفت، مهم‌تر هستند:

الف) اقتصاد جهان، وضعیت ایران و تکرار تاریخ

در سال ۱۴۰۲ و در شرایطی که مردم ایران، یکی از سخت‌ترین دوران‌های تورمی دهه‌های اخیر را تحمل کردند، مبلغی معادل ۳.۲ میلیارد دلار بابت واردات موبایل، از کیسه رفت. شک نکنیم اگر اوضاع اقتصادی ایران بهتر بود و تعداد بیشتری از شهروندان ایرانی، امکان خرید موبایل داشتند، این مبلغ؛ حتی از ۲۰ میلیارد دلار هم فراتر می‌رفت. آیا این مبلغ مهم است؟ بله برای اقتصاد کشوری که به شکل قطره چکانی و به زحمت ارز به دست می‌آورد؛ مبلغ مهمی است و مساله اینجاست که ما فقط موبایل نمی‌خریم و ده‌ها میلیارد دلار دیگر بابت خرید دیگر محصولات فن آوری، دارو، تجهیزات پزشکی و مهندسی و حوزه‌های دیگر خرج می‌کنیم. چه باید کرد؟ آیا باید کل این محصولات را خودمان تولید کنیم؟ البته که خیر. فعلا همان هواپیمای مسافربری سفارشی رییس قوه مجریه را تولید کنیم و کمر بویینگ را بشکنیم؛ کفایت می‌کند! اتفاقا در بحث حساس و مهم «های تِک»، چاره کار در تلاش برای خودکفایی نیست. بلکه در این است که اولا در حوزه تولید، مزیت‌های خود را کشف کنیم و برای جبران کسری و افزودن بر میزان صادرات، قدمی برداریم. ثانیا، تلاش کنیم تا گوشه بسیار کوچکی از بازار را در دست بگیریم. واضح است که با این وضعیت سیاست خارجی و تحریم‌های بین‌المللی، کار خاصی نمی‌توان انجام داد و فعلا فقط نفت را می‌توان با پرداخت حق السهم دلال‌ها به فروش رساند و جایی برای صادرات کالا و خدمات فنی مهندسی نمی‌ماند. پس تهدید امنیتی نخست و بسیار جدی علیه ایران، این است که اقتصاد ما، نه تنها تامین‌کننده توسعه و رفاه، بلکه حتی ضامن بقا نیست و هیچکدام از پانصد برند برتر اقتصاد جهانی از آنِ ما نیستند و چنان وضعیتی داریم که گویی در اقتصاد جهان اساسا «وجود» نداریم و نیستیم.

ظاهرا یک بار دیگر و به یک شکل کاریکاتوری، شاهد تکرار تاریخ هستیم. زمانی که انقلاب صنعتی از مرزهای بریتانیا گذشته و به اروپا رسیده بود، ما در دوران قاجاریه، مقطع بسیار تلخی را سپری می‌کردیم و قبل از آن هم در دوران صفویه و در شرایطی که عثمانی، به تجهیزات و تسلیحات نظامی توپخانه‌ای و سلاح گرم دسترسی داشت، ما به طرز اندوهباری، عقب مانده بودیم. گویی اکنون هم در یک چرخه تکراری و در شرایطی که ببرهای آسیایی و برخی از کشورهای عربی به تکاپوی اقتصادی افتاده‌اند، ما باید سرگرم این باشیم که کدام آقازاده و کدام عروس و داماد در حال لمباندن منابع کشور هستند. اگر از این سیکل معیوب خارج نشویم و در اقتصاد منطقه و جهان، جایی دست و پا نکنیم، دوران تیره‌تری در انتظارمان خواهد بود.

ب) تغییرات اقلیمی، امنیت غذایی و شرایط زیستی ایرانیان

تغییرات اقلیمی، گرم شدن کره زمین، خشکسالی‌های مکرر و گسترده، فروچاله‌ها و کاهش شدید راندمان تولید محصولات کشاورزی، مشکلات بزرگی هستند که تمام بشریت را تهدید می‌کند. اما در این میان، تهدید علیه خاورمیانه به مراتب جدی‌تر است و از فلسطین و مصر تا ایران و عراق و ترکیه و سوریه، کل خاورمیانه در معرض تهدید خشکسالی است و علاوه بر این، ریزگردها و آلودگی مداوم هوا، کُشنده‌تر از آن چیزی است که تصور می‌شود. با این حال، شواهد نشان می‌دهد که هنوز هم کسی در ایران، این موضوعات حیاتی را جدی نگرفته است. هنوز هم الگوی کشت غلط و پرهزینه و کم درآمدی داریم، آب را به شدت هدر می‌دهیم، چاه غیرمجاز حفر می‌کنیم، رود و چشمه پمپاژ می‌کنیم، هزاران روستایمان تخلیه شده، آلوده‌ترین بنزین را با قیمت پایین، با آلاینده‌ترین خودروها می‌سوزانیم، تغییر کاربری مزارع و شالیزارها و تبدیل آنها به خانه و ویلا ادامه دارد و همچنین، کوه خوار و ساحل خوار و دریا خوار و بستر رودخوار هستیم! فقدان سیاست گذاری دوراندیشانه و موفق در حوزه‌های کشاورزی، محیط زیست، سوخت، انرژی و مدیریت امنیت غذایی، برای آینده ایران، چنان تهدید عظیمی است که گروه مهد علیا رجوی و داعش و تجزیه طلب، همگی در برابر آن، تعظیم نموده و لُنگ اندازانند!

ج) یکی بلیط در دست و اشک در چشم، آن یکی بر چند کرسی

از شواهد متعدد پیداست که هنوز هم موضوع مهاجرت گسترده جوانان و به ویژه نخبگان ایرانی؛ برای حاکمیت تبدیل به دغدغه نشده است. اتفاقی که در دانشگاه‌های ایران روی داده، بی‌شباهت به دوران انقلاب فرهنگی نیست. استادان قدیمی و توانمند را وادار به رفتن می‌کنند و کرسی‌های تدریس و کمیته‌های جذب، وضعیتی دارند که اساسا بی‌نیاز به توضیح اضافی است. علاوه بر آن که نخبگان در دانشگاه‌ها، در طرح نظرات انتقادی خود آزاد نیستند و رواداری دولت و مقامات به درجات زیر صفر نزدیک شده، فضای کار و کسب در بازار آزاد روز به روز غیررقابتی‌تر شده و کارتل‌های قدرتمند دولتی و خصولتی با پشتیبانی بانک‌های حامی خاصه خواری در حال فتح تمام خاکریزها هستند. مساله حتی از این نیز فراتر رفته و بسیاری از جوانان عادی دانشگاه نرفته و دبیرستانی هم سودای رفتن دارند. این وضعیت، بدون شک در کوتاه مدت، منجر به شادی و پیروزی هواداران گفتمان «هر کی دوست نداره جمع کنه بره» می‌شود. چرا که در چنین فضایی است که به عنوان مثال، یک گوینده کم مایه، به راحتی نه تنها استاد مهمترین دانشگاه کشور می‌شود، بلکه در صدر لیست برندگان کرسی‌های مجلس می‌نشیند و لبخند پبروزمندانه می‌زند! ولی این شادی دیرپا نخواهد بود و در میان مدت، برای اغلب حوزه‌های علمی، تخصصی، فنی و حتی خدماتی، ایران را با مشکلات بزرگ روبرو می‌کند.

۳۱۱۳۱۱

کد خبر 1888882

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 36
  • نظرات در صف انتشار: 157
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۱:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    28 2
    چی بودیم و چی شدیم!!!!!
  • همون IR ۱۱:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    13 23
    خلاصه این همه بلاها و تهدیدات و مصیبت ها قرار است بر سر ملت ایران فرود آید . چرا روشنفکران کشورمان فقط و فقط آیه یاس می خوانند ؟ به راه های برون رفت و فرصت های پیش رو توجهی نمی کنند ؟ اگر دولتی غیر از دولت رییسی حاکم می بود آیا این همه شماتت نامه و هشدار نامه ای از سوی حضرات بلند می شد ؟ این تهدیدات همیشه بوده و خواهد بود باید راهبرد ارائه داد نه تکرار یاس ها و ناامیدی ها .
  • IR ۱۳:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    34 0
    مهمترین تهدید عدم استقبال مردم از انتخابات را جا انداختید
  • Ata IR ۱۳:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    20 2
    بزرکتریت تهدید برای ایران با توجه به بیکاری و رانت و دزدی و شغل های کاذب و انبوه ای از واردات فعلا افزایش جمعیت تهدید جدی است
  • اسکندری IR ۱۴:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    5 42
    جالب بود جوری در مورد ایران صحبت میکنند مثل اینکه اصلا اخبار داخلی را کلا از شبکه های ماهواره ای دریافت میکند نخیر آقا اتفاقا در خیلی از حوزه های علمی جزو پیشروترین کشورهای جهان هستیم صنعت و علوم پزشکی صنعت تولیدات دارویی صنایع نانو و لیزر صنایع نظامی و دفاعی صنعت فضایی صنعت هسته‌ای و ده ها مورد دیگر دوست عزیز گفتن مشکلات و درخواست رفع آنها حق همه ملت ایران است اما سیاه نمایی و غاز دیدن مرغ همسایه مشکل امروز افکار عمومی خیلی از مردم شده و دلیلی هم غیر از هزینه سنگینی که بعضی از کشورهای غربی و عربی و.. برای شبکه‌های ماهواره‌ای فارسی‌زبان میکنند نداره وگرنه کل کشورهای عربی به اندازه ای آن پیشرفتهای علمی و صنعتی ندارند
  • IR ۱۴:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    27 2
    قیمت دلاربیاریدپاین تواین 10روزعیدکه همه جاتعطیل بودچجوری قیمت بالارفت!!!؟مخصوصاطلا!چه کسانی پشته دلاروطلاهستن!کیابازندگی 85میلیون انسان داره بازی میکنند؟رفتم مغازه تخم مرغ بخرم میگه کیلیو100هزار!!میگم دیروزگرفتم70میگه دلار61هزارشده!!
  • IR ۱۵:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    4 36
    به جای انکه سالهای چینی ها را تحویل خود بدانید بهتر است، سال خود را با منویات رهبری شروع کنید، تا کشور را پیشرفت همه جانبه برسانید
  • حسن IR ۱۵:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    18 1
    کاملا درست و روشنگرانه
  • پرنیا IR ۱۶:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    7 0
    آقای دستمالی می دانید مطلب فوق را خواندم واسم ریختم مامی دانیم مسئولان ومدیران ویژه خواروخواب آلودوناکارآمدنمی دانندشایدهم آمده ام ایران و ایرانی انقلاب و اسلام فرهنگ وایران واحدراازهم بپاشندآنهم به دست خودایرانی بایدازسیاست لعنتی ترسیدفقط مردم نمی داننددرقبال چنین مسئول مدیری چه بایدکردهرچه وهرکسی راانتخاب می کنیم غلط ازآب درمی آیدبایدوا اسلام و وای ایران وای انقلاب سر داد فقط نفرات واسم وروش عوض می شودسیاست واقدام و هدف یکی است رنجوری ایرانی وایرانی واسلام وانقلاب شایدهم تصمیمات ودستورات ازجایی غیراز ایران صادر می شوداندازه کشورهای میکروس کوپی هم نیستیم
  • ح.پ IR ۱۶:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    17 1
    حقیقتا هم مطالب خوبی ارائه دادند اما معلوم نکردن کی باعث اینچنین هرج و مرج شده و چرا کسی این مسائل را جدی نمیگیرد ؟!
  • شاکر IR ۱۶:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    21 1
    مقاله ی خوبی هست ولی کو گوش شنوا
  • حسین IR ۱۶:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    17 0
    خدا پدرت را بیامرزد انشااله سیاسیون دل وگوش بدن و سریع راهی بیاندیشند.
  • IR ۱۶:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    17 1
    کو گوش شنوا
  • IR ۱۶:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    27 1
    اگر درآمد کشور در خود کشور هزینه شود! کل کشور گلستان می شود! نه دغدغه خارجی می ماند و نه داخلی.
  • احمدرضا IR ۱۶:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    17 0
    کجاست گوش شنوا؟؟؟؟
  • احسان IR ۱۷:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    7 19
    خب این چرت پرت گویی و مشکلات رو همه میدونن جناب راه حلتون چیع بیا من شیش هزارتا مشکل برات بگم اگه چیزی بارته راه حل بده اقای اقتصاد دان و تاریخ دان راه حل بگو راه حل
  • IR ۱۷:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    19 0
    واقعیتی دردناک است.
  • حاج حسین IR ۱۷:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    2 22
    سلام،گویی اعلام نگرانی از شرایط ذکر شده ،شرایطی هستند که در همین یکی یا دو سال اخیر،در کشور وجود داشت و نه شما و نه دوستان دولتمرد سابق تان تا باحال در کشور نبودید یا تریبونی نداشتید،یک دزد ،با دزد را بگیرید تبرئه نمیشود ! البته که این ضرب المثلی هست برای کسانیکه که بیشتر ایام بعد انقلاب،سکاندار این کشور بودند و با نشر مقاله های اینچنینی و البته هم زمان از چند رسانه مثلا خبری،فکر میکنند مردم فراموش شان میکنند،همان مدیرانی که بجای قبول مسئولیت نسبت به وظایف محوله قانونی و پاسخگو بودن منطقی،بدنبال پرداخت دیه حادثه دیدگان قطار ها بودند و یا همان دوستانه که همسر خود را در منزل شان با قلدری وقیحانه با اسلحه گرم به قتل می‌رسانند و تیم رسانه ای شأن جریان زن زندگی آزادی را مدیریت میکنند،همان کسانی که یا قبول تعهدات تحریمی غیر منطقی وضع اقتصاد کشور را به اینجا می‌رسانند و بعد اتمام مدیریت شأن ،حاکمیت را مقصر وضع موجود میدانند،همان رفقایی که .......!! مابقی بماند برای بعد،ای کاش به اندازه اون هم وطنی که با دستان پینه زده نون حلال به منزل میبرد.انصاف داشتیم و به اندازه حقمان از دیگران مطالبه ...
  • IR ۱۷:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    22 0
    کاملاً درست و بجا یک نتیجه‌ای که حذف اساتید ارزشمند و عالم در دانشگاه ها و جایگزین کردنشان با افراد بی سواد و طرفدار حکومت دارد این است که در آینده بدلیل نبود علم و دانش کافی تبدیل به کشوری مصرف کننده و محتاج واردات می‌شویم که تبعات بشدت منفی دارد
  • IR ۱۷:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    21 1
    ما مردم ایران مقامات بیسواد ایران را نفرین میکنیم
  • اکبر صیام پور IR ۱۷:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    14 1
    بزرگترین مشکل کسانی هستند که به دولت روحانی ایراد می‌گرفتند آقایان ذاکانی وریسی چطور تمام اجناس درکشور ما با پول خودما ۷ برابر کشورهای دیگریست اما درزمان روحانی فوقش ۲ برابر بود آقایانی که کلیه خدمات دولتی وشرکتهای بزرگ را تاسی برابر کرده اند چگونه حقوق کارگر ورانندگی اسنپ این است تعویض تسمه تایم ولنت ترمز سمند ۶ میلیون اونوقت کرایه اصفهان مبارکه ۵۴ هزار تومان چند سرویس باید رفت تا لنت ترمز وتسمه تایم عوض کنیم تعویض روغن با فیلتر یک میلیون وچهارصد هزار تومان اون آقایی که می‌گفت مشکلات ما پررویی است ایا رویی برای جواب دادن اجحافدر جامعه میباشد
  • داریوش بزرگ 🇦🇪 AE ۱۸:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    23 0
    سلام به همه من 35 سال میشه تو دبی هستم خودشو تحریم نکرده از یک نقطه کوچک هم فرصت ساخته توی ماسه بادی الان بیشترین حرکت توی اسکله هاش و بیشترین پرواز توی منطقه داره آزادی تجارت داره آزادی اورست داره مثل آب رودخانه آدم میاد از همه جای دنیا هر چیزی از هر جای دنیا وارد میشه بدون هیچ محدودیتی ماشین از قدیمی ترین تا بالاترین مدل وارد میشه سرمایه خارجی مثل دریا میاد داخل و هیچ پولی کسی بیرون نمیبره ما ایرانیا با چندین آدم نادان در اقتصاد مواجهیم
  • IR ۱۸:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    3 19
    داستان سرایی بدون منطق و استدلال
  • IR ۱۸:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    17 1
    تا ملک این است واین روزگار ....ده خرابه دهمت صد هزار
  • IR ۲۰:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    17 0
    ای درود به شرفت که چه زیبا و حقیقت وار نوشتی ولی متاسفانه حرفهایت امیر کبیر وارانه است ولی متاسفانه قجریانی هستند که چه با نیرنگ وریا کشور را به سمت قهقرا وتباهی وایدوئولوژی سوق می‌دهند متاسفانه
  • ایرانی IR ۲۱:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    12 1
    به امید روزی که همه برای سربلندی ایران قدم برداریم هر چند امیدی نیست
  • IR ۲۱:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    4 0
    خوب گفتی ونوشتی اما مخاطب کی بید معلوم نشد
  • فریدون فریدونی IR ۲۱:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    9 0
    آیا گوشی شنوا و چشمی بینا وجود دارد
  • مهدی IR ۲۱:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    9 0
    دلم از خرابی‌ها خوش است زآن که میدانم خرابی‌ چون که از حد بگذرد آباد میگردد......
  • نبی الله IR ۲۳:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۹
    10 0
    آخر چطور می‌شود یکنفر این مسائل را درک نکند و دل برای کشور نسوزاند ؟ چطور؟؟؟!!!
  • AliAkradloo IR ۰۵:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۱/۱۰
    4 0
    روله شما دیگه چرا....!؟نوسراداموس ...!
  • محمد عظیمی IR ۰۶:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۱/۱۰
    7 0
    جانا سخن شما درست ولی راهکار برون رفت از این وضع فلاکت بار چیست؟تک تک مردم چه نقشی در برون رفت می توانند داشته باشند؟وآیا اثاثه از مردم کاری ساخته است؟من معتقد هستم که مسیر از اول درست انتخاب شد ولی در میانه راه عوامل زیادی موجب انحراف در آن شد و ما را رساند بجایی که الان هستیم و اگر زودتر بخود نیاییم و مسیر حرکتمان را اصلاح و بروز نکنیم خواهد آمد روزهایی که حتی به بقای خودمان هم امیدی نداشته باشیم چه برسد به زندگی در رفاه. باید دست دراز متجاوزان به بیت المال از طرف هر کسی باشد قطع شود و عدالت واقعی در همه سطوح برقرار شود و به هر کسی متناسب با توان و ظرفیتش میدان داده شود.نیروهای صالح و خدوم و با وجدان بکار گرفته شود و خائنین به ملت و بیت المال در هر رده و سمتی بدست محکمه عدالت محور سپرده شوند تا شاید خدا هم نظر رحمتی به این ملت نجیب بنماید
  • ناشناس IR ۰۹:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۱/۱۰
    6 0
    متنی پر محتوا و عالی
  • مودب IR ۱۰:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۱/۱۰
    3 7
    استاد محمد علی دستمالی ، اولا ، مقایسه شرایط کنونی با دوران قاجار و صفویه بی ربط است . ثانیا شرایطی را که در ۱۴۰۲ برای ملت ایران متصور شدید ، فقط در مورد بخشی از ملت ایران صادق است . نه کسانی که گوشی های موبایل لاگجری شان ، غذا های سگ و گربه هایشان ، لوازم آرایش مارک همسرانشان و سوخت خودرو های شان و بسیار چیزهای دیگرشان که حکمرانی نئو لیبرال محترم سوبسید میکند . و اما سیاست خارجی و تحریم هم مسائلی پیچیده تر هستند که با تسلیم در مقابل هژمون مورد نظر شما ، انچه که مطلوب شماست حتما محقق نخواهد شد . کوتاه سخن ، فساد فراگیر را حکمرانی نئولیبرال مرحم نیست . در این مورد سخن برانید .
  • سالار IR ۱۴:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۱/۱۰
    12 0
    بزرگترین بحران ایران بی عدالتی گسترده ای است که در شرایط وفور نعمت باز قابل تحمل است اما در شرایط سخت خیر و صدای همه را دراورده است . امتیازاتی که بی جهت به برخی داده می شود ، وام کم بهره ، عدم پرداخت مالیات ، خودرو با نرخ کارخانه ، ارزشیابی مدرک تحصیلی با یک رتبه بالاتر ، جابجایی فرزندان اعضای هیات علمی از رشته ای به رشته بهتر، ..... در واقع مملکت ملوک الطوایفی شده و حتی اگر در جایی حق مسلم یک عده را می خواهند بدهند با تضییع حقوق یک عده دیگر این کار را می کنند . ظلم و بی عدالتی موجب شده یک عده بازنده باشند و خشمگین و عصبانی این از همه چیز بدتر است
  • بصیرت IR ۱۵:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۱/۱۰
    13 0
    آقای محمدعلی دستمالی شیرمادرونان پدرحلالت حق مطلب گفتی ویکی من اضافه کنم،مایک مشکل دیگردرخانواده ها داریم آنهم دینگریزی فرزندان است،قدیمها خط قرمزخانه ما مذهب واهل بیت واسلام بود،جوانان امروزدینگریزشدن