۴۸ نفر
۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۸:۰۶
جواد ظریف و آبی که در خوابگه مورچگان ریخت

محمد جواد ظریف دیشب حرف هایی زد که آب در خوابگه مورچگان ریخت. اما او پیش از این، مقدمات این سخنان را چیده بود و سخنان دیشب او در واقع تفصیلِ صورت اجمالی آن مقدمه بود.

او پیش تر در مقدمه اش از امکان ها و آرزوها سخن گفته بود. سخنی که مثل همیشه برای آنان که تصمیم گرفته بودند حرف درست را فهم نکنند فهم نشده بود و این بهانه را دست آنان داده بود تا همان اتهامات همیشگی را تکرار کنند. خودشان را در مقام یک انقلابی متعهد سازش ناپذیر در مقابل عوامل سلطه بنشانند و در عوض ظریف را سازشکار و خائن به آرمان های بلند انقلابی بخوانند. البته که دیر زمانی است این شعارهای نخ نما کارکرد خود را از دست داده و کیست که نداند این حرف ها بیش از آن که ریشه در واقعیت داشته باشد دکان و دستگاه کاسبی است و به قول دوست شاعرم:

هر که را شغلی است در عالم

شغل بعضی ها مسلمانی است

و اما آن چه جواد ظریف با عنوان آرزوها و امکان ها گفته است همه آن چیزی است که باید می گفت. آن ها که اندکی اهل خواندن و فهم و درنگ و تامل اند، خوب می دانند معنی این سخنان را و اگر نبود بیم کج فهمی ها و نافهمی ها در این روزگار تنگ حوصله، به گمانم حتی نیاز به تفصیل هم نبود اما جواد ظریف برای اتمام حجت و پاسخ به تاریخ، خود را موظف دانست جزئیات را نیز توضیح دهد. تا هم دوستان بدانند چه بر سر تاریخ این سرزمین رفته است و هم دشمنان بدانند سکوت همیشه علامت چیزی در چنته نداشتن نیست و بهتر است بی پروایی را از حد نگذرانند و پای در هر بیشه ای مگذارند که شاید پلنگ خفته باشد.

هیچ شکی نیست که آینده را آرزوهای بزرگ می سازند و ملتی که تهی از آرزو باشد هیچ حرفی برای گفتن ندارد. وقتی آن انقلابی آرژانتینی می گفت: واقع بین باش، غیرممکن را بخواه. سخن متناقض نمی گفت. او خوب می دانست همه خواستن ها غیر ممکن است اما باید خواست تا محقق شود. آن ها که حق رای را برای همگان می خواستند، آن ها که لغو برده داری را طلب می کردند،‌آن ها که نابودی آپارتاید را فریاد می زدند، در روزگاران خود امری غیرممکن را می خواستند اما واقع بین بودند و می دانستند آن طلب و آرزو حق طبیعی آن هاست و باید در عالم واقع محقق شود. آرزو بود اما محقق شد. محمد جواد ظریف اتفاقا از آن دسته آدم هایی است که خوب معنی آرزو را می فهمد. از همان جوانی هم می فهمید. از همان روزی که با دیگر جوانان برای براندازی رژیمی با ساختار سلطنتی همراه شد. از همان روزی که عزمش را جزم کرد تا زبان دیپلماسی را بفهمد. از همان وقتی که خودش را هم سنگ ابرقدرت های جهانی می دید تا بتواند برای حقوق حقه این مردم کاری از پیش ببرد. اما این را هم خوب می فهمید که آرزو با توهم آن هم به معنای مبتذل و امروزی اش خیلی فرق دارد.

ایران را به یک قدرت اقتصادی و فرهنگی و سیاسی و نظامی بدل کردن با از بین بردن یک کشور فرق دارد. عظمت و شکوه را به ایران برگرداندن با حسینیه کردن کاخ سفید فرق دارد. این ها آرزو نیست. این ها توهم مشتی هپروتی است که نه درکی از آرزو دارند و نه فهمی از امکان. ژاژ می خایند و کاسبی می کنند و هزینه اش را این ملت بدبخت پرداخت می کند. مهمل می بافند و تاوانش را آن بیمار سرطانی که از پرداخت هزینه درمانش عاجز است می دهد. حرف مفت می زنند و در عوض کمر میلیون ها مستاجر زیر بار اجاره خانه می شکند. بله، آرزو امر مقدسی است و افق پیش روی یک ملت را روشن می کند اما توهمات شکم سیرانه و افیون زده، ملتی را به خاک و خاکستر می نشاند.

محمد جواد ظریف علاوه بر درک درست از آرزو از امکان هایش نیز فهمی دقیق داشت. هم امکان های شخص خودش را خوب فهم می کرد و هم امکان های سرزمین مادری اش را. به همین دلیل زبان دیپلماسی را برگزید. به همین دلیل با عربده کشی و آتش زدن سفارت عربستان موافق نبود. تاریخ خوانده بود و خوب می دانست پای لمپن ها را به سیاست باز کردن چه عواقبی دارد. کودتای بیست و هشت مرداد را که به دست فواحش و چاقوکش ها به ثمر رسیده بود از یاد نبرده بود. خوب می دانست استبداد از چه سوراخی وارد می شود. خوب می دانست قدرت های بزرگ در کمین نشسته اند تا با بهانه حقوق بشر این ممکلت را ببلعند. بهتر از هرکس دیگری می دانست قدرت های بزرگ به هیچ چیزی جز منافع خود فکر نمی کنند و به همین علت بیش از هرکس دیگری به شعار نه غربی نه شرقی پایبند ماند. او هم با آمریکایی ها مذاکره کرد و هم سند همکاری ۲۵ ساله با چینی ها را امضا کرد. فهم درست ظریف از امکان ها باعث می شود تا ظریف به جای پناه بردن به تخیل موهوم، قدرت را در اجماع مردم ببیند و نه در بمب هسته ای. بمب هسته ای را که رفقای اتحاد جماهیر شوروی خیلی بیشتر و پیشتر از ما داشتند. خوبش را هم داشتند. خیلی قبل از تر از آن که ما با وسیله نقلیه پایمان به شابدالعظیم باز شود آن ها پایشان به کره ماه باز شد اما آن همه عظمت پوشالی، بازی را به مک دونالد و کوکاکولا باخت. به همین سادگی. و درست ترش این است که بگوییم به دلیل عدم توازن آرزوها و امکان ها باخت. آن ها شاید آرزوهای بلندی داشتند که نداشتند. آرزو فقط در مخیله چند سیاستمدار پا نمی گیرد. آرزو متعلق به همه مردم است. اکثریت باید بخواهند و طلب کنند چیزی را. آن چه آن روزها آرزوی مردم شوروی خوانده می شد آرزوی مردم نبود. توهمات و سوداهای کودکانه و قدرت طلبانه حزب کمونیست شوروی بود. آن هم نه همه اعضای حزب. مردم به راه دیگری می رفتند. در کوچه و خیابان و پارک و مدرسه خبری از آن ترهات نبود. رهبران شعار ضدامپریالیستی سر می دادند و مردم در حسرت ساندویچ و شلوار آمریکایی له له می زدند. این حرف ها را من نمی زنم. بروید و سفرنامه روس آل احمد را بخوانید و ببینید سی سال پیش از فروپاشی شوروی چه تصویری از آن نکبت کده به دست می دهد. به هرحال حتی اگر توهمات آن چند پیرمرد مفلوک و مستبد را آرزو بخوانیم باز هم آن آرزوها با امکان های آن کشور پهناور و به ظاهر قدرتمند همخوانی نداشت. یک جای کار می لنگید. بدجور هم می لنگید و به همین دلیل هم به تلنگری فرو ریخت. پیش چشم همگان. وقتی خیلی ها باور نمی کردند. وقتی تا روز قبلش همان شعارهای جاه طلبانه سر داده می شد.

الغرض. بنده نه سیاستمدارم و نه علاقه ای به سیاست به معنای رایج و مرسومش دارم اما به مبحث آرزو و امکان علاقه دارم و در تمامی این سال ها در این باره خوانده ام و تامل کرده ام. من برای آرزوها حتی آرزوهای خیلی خیلی محال و دور از دسترس به شدت احترام قائلم چرا که آرزومندان و یا آرمانگرایان را آدم های شریفی می دانم. دغدغه های بزرگ و انسانی آنان را ارج می نهم و بر طبع بلند و احساسات پاک و انسانی آن ها غبطه می خورم اما حساب آرمانگرایان را از کاسبان همیشه جدا کرده و می کنم. آرمانگرایان حتی اگر شکست بخورند در نظر من قابل احترامند و شکست آن ها هم در چشمم باشکوه می نماید. گام برداشتن در طلبِ‌ محال حتی اگر به شکست بینجامد که معمولا می انجامد قابل ستایش و رشک برانگیز است:

سودایمان هماره خدا بود و نان و عشق

اما برای این همه امکان نداشتیم

تاریخ هم به احترام چنین انسان های شریفی همواره کلاه از سر خواهد برداشت اما برای کاسبکارانی که به عمد دین و دنیای این مردم را به آتش کشیدند تا منافع حقیر خود را تامین کنند و از گرده این مردم ستمدیده بالا بروند نفرینی ابدی در آستین خواهد داشت.

۵۷۵۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1774774

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 47
  • نظرات در صف انتشار: 116
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۷:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    94 96
    متن عالی بود و مخصوصا در خصوص آرزو و توهمات . الخصوص پلنگ که به دل چسبید. دست مریزاد .
  • فرجام GB ۰۷:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    89 72
    ممنون بابت مقاله زیبایتان. یکی از راه های فهم تفاوت آرمان با توهم، دیدن دنیا و لمس واقعیت هاست، نه خواندن گزارش و تصمیم گیری. شاید یکی از تفاوت های مهم سردار سلیمانی با دیگر نظامیان در اعتقاد به دیپلماسی و همکاری با ظریف، حضورش در سایر کشورها و دیدن واقعیت های بیرونی بود. اگر رییسی هم مانند احمدی نژاد، بیشتر به آمریکا و کشورهای دیگر برود، بعید نیست کم کم حرف هایی بزند که انتظارش را ندارید.
    • IR ۲۳:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
      30 4
      رئیسی نیازی نیست به کشورهای دیگر برود. رئیسی در همین بازار ایران قدم بزند تا بدون واسطه و بدور از گزارش های ناراست مشاوران و معاونانش ببیند که ندانم کاری های شان چه فاجعه به بار آورده است آن وقت یا استعفا می دهد یا معاون و مشاورانش را برکنار می کند
  • دادخواه IR ۰۸:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    93 48
    دعای ملتی پشت توست
  • علی IR ۰۸:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    البته حالا روحانی و ظریف میفهمند که در دنیا ݝیر از آمریکا و فرانسه و انگلیس و آلمان کنشکرهای دیگری هم وجوو دارد
    • IR ۱۷:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
      25 3
      الان جز روسیه و چین هم کشور های دیگه هستند
    • حسینی دولت آبادی IR ۱۷:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
      26 6
      کنشگر؟ شبکه افق زیاد نگاه میکنی؟ کنشگرانت همونها هستند که از ترس تحریم شدن توسط آمریکا ، پول نفت زیر قیمتمون را هم نمیدن و و نفت میگیرند و جنس بنجلشون رو بهمون قالب میکنند؟ چی میزنید شما؟
  • IR ۰۸:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    تو اگر به قول خودت سیاستمدار نیستی پس تحلیل سیاسی هم نکن اقای با انصاف
    • IR ۱۵:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
      23 2
      از نظرات امثال شما مشخص شد که جواد موسوی هم آب به لانه مورچگان ریخته 😁
    • IR ۱۸:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
      16 1
      این مدل نظر گذاشتن و بی تحملی روزی به جای باریک می کشد. مراقب خودت باش یک وقت اسیدپاش نشوی
    • IR ۱۱:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۸
      17 4
      از قدیم گفتن نرود میخ آهنین در سنگ برای یکی مثل تو گفتن
  • IR ۰۸:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    26 8
    درود جناب جواد موسوی. در تکمیل فرمایشات جناب ظریف زیبا و مستدل نوشتید. آنهایی که سفارت عربستان را آتش زدند کجا هستن تا ببینن با خواهش و تمنا و تغییر نام خیابان شیخ نمر در مشهد با آنها رابطه مشروط برقرار نمودیم.
  • IR ۰۸:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    درود جناب جواد موسوی. در تکمیل فرمایشات جناب ظریف زیبا و مستدل نوشتید. آنهایی که سفارت عربستان را آتش زدند کجا هستن تا ببینن با خواهش و تمنا و تغییر نام خیابان شیخ نمر در مشهد با آنها رابطه مشروط برقرار نمودیم.
  • ایرانی IR ۰۸:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    17 32
    تاریخ مصرف ظریف و اصلاح طلب ها گذشته
  • IR ۰۸:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    35 2
    کسانی که کمر بستن به نفهمیدن، نخواهند فهمید. منافعشون در فهمیدن نیست. کسانی که فرزندانشون به راحتی آب خوردن برای خرید و تفریح و تحصیل به خارج میرن! ماشین بدون نوبت با قیمت در کارخانه دریافت میکنند. خانه سازمانی و مدارک رانتی دارن و با بالا رفتن قیمتها ارزش اموال و املاکشون بالا میره سودشون به نفهمیدن هست. فقط موندم در کار اون ساده دلانی که سنگ این آدم ها رو به سینشون میزنن!
  • ایرانی IR ۰۸:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    درودبرجوادظریف وخبرانلاین.این عده بااین افکارداعشی خود بشدت جوانان وحتی سالخوردگان رابی دین کرده اند
  • I IR ۰۸:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    75 46
    خودشم تا الان فکر نمی‌کرد حرفاش اینقدررررر عمیق و تاثیر گذار باشه.....
  • یوسف IR ۰۸:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    86 64
    احسن به جناب موسوی، صد در صد با حرفایش موافقم، خدا کند کاسبکاران دست از شغل مسلمانی بردارند و قبل از آنکه دیر شود صحنه را به آدم های توانمند واگذار کنند، با سعی و خطا نمیشود مملکت را اداره کرد،.....
  • IR ۰۹:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    69 46
    برای همینه صدا وسیمایی ها مثل اسفند به تکابپو افتادن برای سواری روی مغز امثای نقدی و قاسمی که قدرت درک وتحلیل ندارن
    • OM ۲۰:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
      2 10
      خدا رو شکر دارن کشتی درست می کنند که از طوفان در امان بمانند.
  • IR ۰۹:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    71 57
    احسنت جوون دور اندیش الحق جواب تاریخی دادی به اون باصطلاح نماینده تهران .
  • علی IR ۰۹:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    68 44
    احسنت .شیر مادرت حلال که حرف دل مردم را زدی
  • مهدی IR ۱۰:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    87 59
    باز هم یک پستطولانی تکراری ملال انگیز و احساسی با ادبیاتی پرخاشگرانه و نامناسب .برادر من آمریکایی ها مدعی هستند در پنجاه و اندی سال پیش پا به کره ماه گذاشته و آن زمان در ایران خودرو ملی بنام پیکان تولید می شده.پنجاه سال دیگر هم که به قبل برگردی باز مردم با وسیله نقلیه شاه عبدالعظیم می رفتند.بجای تحقیر مردم و زدن حرفهای تکراری خودت کمی برای تاریخ وقت بگذار
    • IR ۱۵:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
      14 6
      تا همین 20 سال پیش که اینترنت وارد ایران شده بود هنوز برای رفتن به امامزاده داوود از قاطر باید استفاده می شد.شما تاریخ مورد علاقه خودت رو از منابع مورد علاقه ات میخونی به معنی صحت آن نیست.حرف حق زده، حقیقت هم تلخ و غم انگیزه ولی اسمش روشه، حقیقت!
  • US ۱۰:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    60 67
    سلام، خیلی بلیغ و موشکافانه و درست، دست مریزاد . پاینده باشی مرد .
  • هادی IR ۱۰:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    آقای موسوی حالا که از سیاست دولت حسن کلیدساز حمایت کردی و ظریف رو کاملا تطهیر کردی باید بگم که یه سری ام به اون دوران بزنی و ببینی چه اتفاقاتی افتاد بد نیست قشنگ قشنگ جمله نوشتن و ادبی و خوشگل نوشتن چیزی رو عوض نمیکنه همه دیدن که تیم مذاکره کننده با اختیار تام که از اول انقلاب هیچ دولتی نداشت پای میز مذاکره رفتن و امضای یه قرارداد ننگین که به گفته خودشون برجام هیچ دستاوردی برای ملت نداشت رو تو بوق و کرنا کردن و به جشن و پایکوبی مشغول شدن در صورتی که بیشترین تحریمای تاریخ رو تو همین دوره وضع کردن واقعا از اینکه هنوز نمیخواید بفهمید که قدرت های بزرگ به خصوص آمریکا و انگلیس عاشق چشم و ابروی ما نیستن و هیچوقت به دنبال آسایش مردم ما نیستن نه مردم ما نه مردم هیچ جای دنیا در عجبم که هنوز نمیفهمید آمریکایی که تو مناطق مسکونی هیروشیما و ناکازاکی بمب اتم انداختن و ملت بی پناه رو به خاک و خون کشیدن برای منافع خودشون نمونش همین افغانستان و عراق نمونه دیگش لیبی نمونه دیگش سودان و ... یه کم واقع بین باشید اینو بفهمید که با باج دادن و سیاست التماس و تحقیر ما جایی نمیرسیم با اقتدار میشه به همه جارسید
    • بابی IR ۱۵:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
      12 6
      با سیاست اقتدار داریم کاملا میبینیم که به همه جا رسیدیم!!!!!! رفاه مردم رو ببینید که هشت ماهه گوشت نخوردن!!!!! هواپیماهای ایرانی رو ببینید که کل دنیا رو تسخیر کرده اند،،،،،، ارزش پول رو ببینید!!!! در آمریکا با بیست هزار دلار میشه یکسال رو راحت زندگی کرد و با یک میلیون دلار(دزدی) چند سال میشه در آمریکا زندگی کرد؟؟؟ جواب،،، چهل سال هست!!!! ارزش پول رو ببینید!!! کجاییم ما؟؟؟
    • قاسم IR ۱۸:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
      11 4
      نفهمیدی ظریف گفت نامه نوشتم به رهبر تا با ترامپ دیدار کنم عواقبش رامیپذیرم ولی نامه دست آقا نرسیده ومخالفت شده پس به جای رهبر دیگران تصمیم گرفتن وخراب کردن کاسبان تحریم
    • IR ۱۹:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
      11 4
      کوته بین شما هستین که با لجبازی و عدم تحلیل درست مسائل با زندگی مردم بازی میکنید، بجای این حرفا بهتره دولت رئیسی و دلواپسا حداقل وضعیت معیشت مردم رو برگردونه به همون دوره روحانی
  • IR ۱۱:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    26 10
    خسته شديم از اينهمه كلي گويي! آن دو خط آخر مصاديق بارزي دارد اقلا اسم بياور!!!!!!!!!!
  • IR ۱۱:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    45 39
    دمتگرم حال کردم از این تحلیل و این نوشتار مرسی
  • علی اکبر IR ۱۲:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    50 55
    مقاله بسیار قشنگ و با مفهوم و واقعی بود دستش درد نکنه و درود خداوند براو باد
  • IR ۱۲:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    40 42
    مطلب بسیار خوبی بود و نوشته های شما را همیشه می خوانم چون از معدود نویسنده های جریان ساز در خبرآنلاین هستید که با یک نوشته می توانند بحثی طولانی راه بیندازند. با احترام به نظر شما به نظرم کل زندگی و تمام متعلقات و درونیاتش از بدو تولد تا مرگ توهمی بیش نیست، آرزو و امکان که جای خود دارند! ما بر بستر توهم متولد می شویم، بر بستر توهم زندگی می کنیم و بر بستر توهم می میریم و به فنا می رویم.
    • IR ۱۵:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
      3 0
      تکمله:جسارتن، انقلابی آرژانتینی (ارنستو چه گوارا) که در متن به نقل قولی از وی اشاره کردید را هم توهم اصلاح جامعه انسانی و صدور انقلاب به کشتن داد.من خودم از ابتدای نوجوانی تا 37 سالگی علاقه مند به چه گوارا و مشی او بودم(شخصیت انسانی اش همچنان برایم محترم است) اما اکنون در 45 سالگی منتقد جدی تفکری هستم که سراسر توهم بود.گذشت زمان نشان داد که چه گوارا در مورد انسان ها دچار توهم شده بود، نمونه بارز آن مردم کوبا، حکومت موروثی کاسترو و مردم بولیوی بودند و هستند.شوروی و دیگر کشورهای کمونیست که بماند! انسان های عمدتن منفعت طلب و عافیت طلب که در لحظه ای پشت انسانی که جانش را برای آنها فدا می کند، خالی می کنند.
  • IR ۱۲:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    29 28
    درود بر شما
  • IR ۱۲:۴۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    53 51
    اقای موسوی شیر مادرت حلالت باد ای خدا کی میشه این چیزای ساده راکه ما بی سوادا میفهمیم ان دیگران صاحب قدرت بفهمند یا حق
  • ایران IR ۱۵:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    11 6
    احسنت به آقای موسوی که این‌قدر موضوع را خوب باز و قابل فهم کرد.
  • بی نام IR ۱۶:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    8 14
    خداراشکر که آقای موسوی ودوستانشان درزمان جنگ کاره ای نبودند، وگرنه می گفتند ما که زورمان نمی رسد، پس خوزستان و ایلام و کردستان و کرمانشاه و کل اروند رود و.....را بدهیم عراق ببرد‌وخوشحال بودند که چند استان را نگه داشته اند.
  • IR ۱۶:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    7 5
    خوب با لفاظی ، گوشه مظلومیت، را اشغال میکنید، تاریخ چهل و چند ساله این مملکت پس از انقلاب خوب از تاریک خانه ها عکس کسانی را با مایه محک ظاهر کرده که چه کسانی از امکان هایی که با هزینه خون جوانان این وطن ایجاد شده در آرزوی دنیای فانی امکان‌هایی که آرزومندان شهادت به وجود آوردند به باد دادند، که به قول مولایمان علی ، که دنیا را سه طلاقه کرده بود منافق خوش گفتار و کج کردار و رفتار است 4
  • IR ۱۷:۴۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    11 6
    واقعا من بعداز مدتها یک متن قشنگ دوراز تملق و درحد دلسوزی مردم خوندم و متوجه شدم صاحب این مطلب دنبال پست پول مقام نیست واونچه ک واقعیست میگوید خدا کند اشتباه تصورم نباشد
  • محمود IR ۲۱:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    9 11
    استدلالهایت یک ریال ارزش نداره همش مغلطه بود دولت۸ساله روحانی و طریف کشور رو ۸۰سال عقب انداخت ......
  • NO ۲۱:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    9 4
    بله درکش خیلی درست بود مخصوصا اونجا که می‌گفت امضای جان کری تضمین هست و از اون شاهکارتر اینکه تام کاتن اشتباه میگه و رییس جمهوری بعدی آمریکا نمیتونه با یک امضا از برجام خارج شده! ولی ترامپ امضا کرد و تونست.
  • IR ۲۲:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    2 1
    نمی دانم مراد عبدالجواد موسوی از «آن انقلابی آرژانتینی» چیست اما دست کم می دانم خاستگاه آن شعاری که به او نسبت داده است در واقع ماجراهای ماه می 1968 است که این شعار نیز مثل شعارهای دیگر بر در و دیوار فرانسه نقش بست و بعد جهانی شد
  • IR ۲۳:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    10 3
    واقعا وحقا که بسیار زیبا و ملموس بود حتی اگر در این زمان آنرا نوعی طرفداری جناحی ویا مردم فریبی انتخاباتی بدانیم ،ولیکن باید گفت این انقلاب مردم با هزاران شهید به یغمای رفته واسیر یک عده مسلمان نما شده،..ممنون
  • مجتبی IR ۲۳:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    12 7
    واقعا خوب گفتی ظریف ولی خیلی‌ها بدلیل درآمدهای کلان میخوان این تحریم ها باشه آخه با آشتی با غرب و آمریکا طیف وسیعی از نون خوردن می افتند
  • IR ۰۳:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۸
    11 9
    احسنت عالی بود زندباد جوادظریف
  • ایرانی وطن پرست IR ۰۸:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۸
    16 8
    فقط ظریف ...سواد ظریف رو هیچکدام از شماها ندارید و نخواهید داشت