۳۷ نفر
۳ دی ۱۴۰۱ - ۱۵:۵۳
همه چیز درباره کم کاری تیروئید

تیروئید یکی از غدد اصلی بدن است که در جلوی گلو قرار دارد. وظیفه اصلی این غده، تنظیم ترشح دیگر هورمون‌های بدن است و مسئولیت تنظیم سوخت و ساز و مصرف انرژی بدن را بر عهده دارد. در صورتی که در عملکرد تیروئید اختلال ایجاد شود، مشکلات متعددی در بدن رخ می‌دهد که می‌تواند زمینه ساز بروز بیماری در دیگر دستگاه‌های بدن باشد.

یکی از مشکلات شایع و رایج این غده، کم کاری تیروئید است. در این مطلب به بررسی علائم و علل بروز کم کاری تیروئید می پردازیم و همچنین تاثیرات آن بر روی سیستم گوارش را نیز ذکر خواهیم کرد.

علت بروز کم کاری تیروئید

مشکل کم کاری تیروئید به دلایل مختلفی به وجود می‌آید. یکی از شایع‌ترین دلایل، کمبود ید در بدن است. در صورتی که در رژیم غذایی به حد کافی ید وجود نداشته باشد، معمولا کم کاری تیروئید بروز پیدا میکند چرا که تیروئید با استفاده از ید به تنظیم سازوکار دیگر هورمون‌ها می‌پردازد. ید در غذاهای دریایی مثل ماهی و میگو وجود دارد و پیشنهاد می‌کنیم حتما از غذاهای ید دار در رژیم غذایی خود استفاده کنید تا دچار این بیماری نشوید.

گاهی اوقات طی یک عمل جراحی ممکن است بخشی از غده تیروئید شما برداشته شود. در این شرایط تولید هورمون تیروئید کاهش می‌یابد و برای جلوگیری از بروز کم کاری تیروئید نیاز است تا این هورمون به صورت خارجی و از طریق داروهای تجویز شده توسط دکتر غدد به بدن برسد.

کم کاری تیروئید به دلیل استفاده از برخی داروها و اثرات جانبی آن ها نیز نمایان می‌شود. پس اگر به بیماری خاصی مبتلا هستید و داروی خاصی مصرف می‌کنید، حتما این موضوع را با یک متخصص غدد در میان بگذارید تا زیر نظر پزشک، دارو جایگزین و یا مصرف آن قطع شود.

پرتودرمانی هم بر ایجاد اختلال در غده تیروئید تاثیرگذار است. اگر پرتودرمانی در ناحیه سر و گردن صورت بگیرد، امکان بروز مشکل در تیروئید وجود خواهد داشت.

علائم تیروئید کم کار

علائم اصلی کم کاری تیروئید عبارتند از:

  • ریزش مو
  • یبوست و اختلالات گوارشی
  • خستگی و ضعف
  • افزایش وزن
  • سقط شدن جنین
  • خشک شدن پوست
  • خارش پوست
  • کاهش میل جنسی
  • شکننده شدن ناخن ها
  • کاهش حافظه و اختلال تمرکز

ارتباط کم کاری تیروئید و رفلاکس معده

باید بدانید که کم کاری تیروئید در شرایطی خاص می‌تواند بر روی سیستم گوارشی نیز تاثیر منفی بگذارد. این تاثیر می‌تواند مستقیم یا غیر مستقیم باشد. هاشیموتو یک بیماری خود ایمنی است که باعث تخریب بافت غده تیروئید می‌شود. در نتیجه افراد مبتلا به بیماری کم کاری تیروئید، با اختلالات حرکتی در مری مواجه می‌شوند که این عامل سبب بروز رفلاکس و حتی سوزش معده می‌شود.

همچنین یکی از علائم تیروئید کم کار، افزایش وزن است. در صورت افزایش وزن، احتمال بروز رفلاکس معده نیز افزایش پیدا می‌کند و این عامل به طور غیر مستقیم بر سیستم گوارشی فرد تاثیرگذار است.‌

در صورتی که علاوه بر کم کاری تیروئید، با مشکل رفلاکس معده هم دست و پنجه نرم می‌کنید، باید در اولین فرصت به یک پزشک در medist.ir/list-digestion مراجعه کنید تا ابتدا دلیل اصلی رفلاکس تشخیص داده شود و بر اساس صلاحدید پزشک، با رعایت یک سری موارد و مصرف دارو، مشکل‌تان بهبود پیدا کند.

همه چیز درباره کم کاری تیروئید

علل کم کاری تیروئید در بارداری

در راستای مورد قبل، باید بدانید که زنان باردار در معرض بروز بیماری تیروئیدیت هاشیموتو قرار می‌گیرند. این بیماری خود ایمنی به بافت‌های سالم بدن از قبیل تیروئید آسیب وارد می‌کند و ترشح هورمون از این غده را مختل می‌کند. این بیماری، شایع‌ترین دلیل بروز کم کاری تیروئید در زنان باردار است.

علل تیروئید کم کار در کودکان

در اغلب موارد، کم کاری تیروئید در کودکان منشا مادرزادی دارد. در چنین شرایطی غده تیروئید در دوران نوزادی به طور طبیعی رشد نمی‌کند و کودک به مرور با مشکل مواجه می‌شود.

از پزشک متخصص کمک بگیرید!

در صورت مشاهده دو یا چند مورد از علائم ذکر شده در یک بازه زمانی، حتما به پزشک متخصص مراجعه کرده یا از مشاوره پزشکی استفاده کنید. کم کاری تیروئید قابل کنترل و درمان است و در صورت اقدام به موقع، احتمال بروز بیماری‌های دیگر از قبیل رفلاکس و سوزش معده کاهش پیدا می‌کند. پس در اولین فرصت از یک پزشک متخصص غدد در این زمینه کمک بگیرید و به صورت خودسر دارویی را مصرف نکنید.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1710640

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 14 =